Tatarak 12.08.2011 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Tak się czasem robi, żeby na piętrze murować z cieńszych ścian. Zwiększa się w ten sposób powierzchnia użytkowa domu. właśnie Majster zwrócił się z pytaniem, że jeśli jednak 24, to czy ma przy tych płaskich daszkach zabierać 6 cm od środka czy od zewnątrz. 6 cm nie w kij dmuchał - lepiej byłoby mieć cieńsze ściany, nie? ocieplenie i tak idzie 20 na całość. zostaje tylko ciężar dachu, ale po to są w ścianie kolankowej trzpienie i wieniec, żeby było dobrze. mam nadzieję.... wzdech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.08.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 upewniłabym się u kierownika budowy - czy tak miało być czy to pomyłka. Ktoś to przecież przeliczał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 12.08.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 cześć, murują się od wtorku a co u Ciebie? Aaaaaaaa,no to dawaj zdjecia jak Maz wroci............Ja czekam na dachowcow maja wejsc 23 sierpnia ,bo dzien wczesniej przyjedzie wiezba.Teraz kilka dni spokoju przyda sie po zalozeniu 2 dwuteownikow na slupy nad salonem;)Okna juz tez zamowione:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.08.2011 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Spireo - to na pewno, jesteśmy z KB umówieni na jutro. nie podejmę takiej decyzji osobiście MRS Constructor - a gdzie zamawiałaś więźbę? podzielisz się namiarami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 12.08.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Ofkors.......,ze sie podziele,tylko musze meza zapytac o nr tel.,bo ja nie mam .Zamawialismy w Budziszowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 12.08.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Tatarak, po pierwsze super uczucie, jak mury idą w górę, prawda? Po drugie - lustro weneckie to śliska sprawa, generalnie nie zawsze osiąga się zamierzony efekt (czyt.: czasem jednak widać, co się dzieje w środku). Ja zamierzam w łazience przykleić folię typu mrożone szkło (gładką oczywiście, bez żadnej faktury, bąbelków itd.). Spirea ma Meyer Holsen Piano, ja mam Nibrę (i Salik), Mazo ma Tegalita (również układanego bez przesunięcia - choć chyba producent tego nie zaleca). Wiem, że ponoć jest krzywa, ja tego nie widzę. Natomiast betonowe dachówki porastają mchem etc. Cenowo Nibra wyszła minimalnie taniej niż Tegalit. Jest jeszcze Domino, ale trudno uchwytny. I tani Euronit coś tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.08.2011 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 a mnie się zakodowało, że Spireao ma Nibrę - mój błąd. No dobra, Madeleine - mówisz, że nie widzisz na swoim dachu żadnych krzywizn na dachówkach? i pięknie. Piano też ma te fale jak Nibra w sumie, widziałam na Tyskiej - przy tej technologii to jest prawdopodobnie nie do uniknięcia - tako rzecze mój technolog ceramiki. Może Domino nie ma, bo jest mniejsze, ale nam zależy na dużej, więc nie bierzemy jej pod uwagę. Nibra Ci wyszła taniej niż Tegalit? u Karola? to ja się bardzo cieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.08.2011 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 a, no i uczucie jak mury idą w górę... niewiarygodne w ogóle nie wierzyłam, że dojdziemy do tego etapu - szczególnie że w tej chwili jedziemy za pożyczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 12.08.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Zapraszam na oględziny, obejrzysz sobie na żywo. Ona jest krzywa, pan Karol był u mnie i to sam stwierdził. Ale mnie to nie przeszkadza. Zawsze można te najbardziej krzywe dachówki wywalić. No i jak piszesz - nie przeskoczysz tego, albo dachówka jest drobna i nie widać krzywizn, albo duża i krzywa. Gratulacje kredytu We frankach? lucky you Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.08.2011 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 haha! jedziemy za pożyczone u rodziny i przyjaciół wniosek kredytowy czeka w kolejce na rozpatrzenie, a my wznosimy modły, zeby franek spadł do rozsądnego poziomu 3,65 jak trafimy w ręce szacownej komisji bankowej, bo inaczej wartość kredytu na działkę nam źle wpływa na wkład własny i nie wiem, co będzie. cały czas sie zastanawiam, czy nie zmienić kosztorysu i nie zadeklarować, że ta kondygnacja zrobiona za "ludzkie" pieniądze to też nasz wkład własny i nie wnioskować o niższą kwotę kredytu. najwyżej się będziemy potem martwić, skąd wziać te prakujące dziesiąt tysiaków. co do odwiedzin - bardzo chętnie, będziecie w weekend na budowie? może namówię mojego nietowarzyskiego męża i czasami dzikie dziecię na wyprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.08.2011 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 btw jak składaliśmy wniosek, to franek chodził po 3,5 zł, pamiętacie te zamierzchłe czasy? niecałe dwa tygodnie temu. się porobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 12.08.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Zmieńcie kosztorys, ale zwiększcie ogólnie wartość domu i kredytu (na wykończeniówce). Nie do udowodnienia, że nie będziecie mieli złotych klamek. Zapraszamy, zapraszamy. Mój mąż jest też mocno nietowarzyski i nieśmiały, myślę, że się dogadają Jutro jadę po płytki, a mąż po dziecko, ale potem siedzimy w domu na tyłku. Tylko u nas straszny bałagan (obiektywnie! ale mamy już dwa pełne kontenery śmieci i nie chcą przyjechać zabrać ich i przywieźć trzeciego, bo ostatnio było błoto i się pan zniechęcił). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 12.08.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Tatarak - my mamy mało popularny kolor Nibry G10 - cynkowoszary angobowany glazurowany. Wygląda kolorystycznie prawie jak Twój Tegalit, z taką różnicą (w stosunku do Nibry G10 tym razem) że jest dodatkowo glazurowany ('śliski'). Nas od Tegalitu odrzuciła bardzo chropowata krawędź tej dachówki betonowej i sporo narzekań na mocne porastanie. Zresztą z tego a nie innego powodu wzięliśmy właśnie taki kolor Nibry G10 - w tej wersji podobno najmniej zarasta i najłatwiej spływa z niej śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.08.2011 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Zmieńcie kosztorys, ale zwiększcie ogólnie wartość domu i kredytu (na wykończeniówce). Nie do udowodnienia, że nie będziecie mieli złotych klamek. Zapraszamy, zapraszamy. Mój mąż jest też mocno nietowarzyski i nieśmiały, myślę, że się dogadają Jutro jadę po płytki, a mąż po dziecko, ale potem siedzimy w domu na tyłku. Tylko u nas straszny bałagan (obiektywnie! ale mamy już dwa pełne kontenery śmieci i nie chcą przyjechać zabrać ich i przywieźć trzeciego, bo ostatnio było błoto i się pan zniechęcił). Nie możemy zwiekszyć kwoty kredytu, bo bank nie bierze pod uwagę moich dochodów w całości (umowa o dzieło) i zabraknie nam zdolności Żeby było fajniej, właśnie nam się pralka zepsuła - z hukiem i blaskiem. Spalił się programator nie wiem, czy to się da naprawić (mąż ambitnie próbuje sam, ale okazuje się, że dokupienie części do Zanussiego to nie jest prosta sprawa), potem mamy spotkanie z KB... może w niedzielę lub świąteczny poniedziałek? Będę się kontaktować tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.08.2011 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Tatarak - my mamy mało popularny kolor Nibry G10 - cynkowoszary angobowany glazurowany. Wygląda kolorystycznie prawie jak Twój Tegalit, z taką różnicą (w stosunku do Nibry G10 tym razem) że jest dodatkowo glazurowany ('śliski'). Nas od Tegalitu odrzuciła bardzo chropowata krawędź tej dachówki betonowej i sporo narzekań na mocne porastanie. Zresztą z tego a nie innego powodu wzięliśmy właśnie taki kolor Nibry G10 - w tej wersji podobno najmniej zarasta i najłatwiej spływa z niej śnieg Dzięki Teraz Tegality poprawili - właśnie tę dolną krawędź, ale niepokoi mnie trwałość farby na niej. Mąż mówi, że gdyby miał patrzeć tylko na urodę, to wziąłby Tegalita - właśnie ze względu na to, że jest taki równiutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 13.08.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 On jest równy, bo jest betonowy. No i jest tańszy niż płaska dachówka ceramiczna Ale na tym się generalnie zalety Tegalitu kończą Farba? O ile pamiętam to Tegalit jest barwiony w masie, więc nie powinno być żadnej farby na wierzchu. Jak macie ustawione połacie w kierunku stron świata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.08.2011 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 szczyty na wsch/zach, więc połacie na południe/północ - z lekkim przekoszeniem, ale zasadniczo dom stoi na osi wsch/zach. Tegalit ma jakąś powłokę teraz, cesar czy coś - handlowiec mi mówił, ale się nie skoncentrowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.08.2011 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Salik - a widać Wam na połaciach krzywizny dachówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 13.08.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Jak stanę pod dachem, to widać minimalnie tu czy tam że któraś dachówka odstaje o 2-3mm (poszukaj zdjęć w naszym dzienniku). Ale kto z takiej odległości ogląda dach? Jak masz jedną połać dachu na północy, to ja bym się baaaaaaaaardzo zastanowił nad Tegalitem (porastanie mchem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.08.2011 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Dzięki, właśnie sobie odnalazłam Twoje fotki w wątku POkażcie dachy - mam je nawet zapisane na swoim kompie, tylko nie wiedzieć czemu wydawało mi się, że to dach Spirei - mea culpa. Jak dla mnie wygląda bossssko Tyle że u nas byłby ciemniejszy i odrobinę bardziej matowy, chociaż ta czerń angobowana też ma lekki połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts