Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tatarak, nie zwiększajcie kwoty kredytu, ale wartość inwestycji. Kredyt zostanie ten sam, część wybudowana więcej. Tylko trzeba przesunąć środki, najlepiej na wykończeniówkę, bo tego nie zakwestionują (co im do tego, że będziesz miała płytki po 500/m2?)

Tegalita masz na dużej powierzchni położonego na ul. Bursztynowej na Ołtaszynie. Są dwa osiedla - na jednym jest czerwony, na drugim czarny/ szary (już nie pamiętam). jeden z przesunięciem, drugi bez.

Salik, u nas nie jest tańszy tegalit - bo do Niemiec blisko i Nelskamp wychodzi korzystnie :)

MRS Constructor - trzymam kciuki, żeby pięknie :) Tegalit to był od początku mój faworyt i nadal w niego wierzę. Ekipę macie z forum czy polecaną gdzie indziej? Jak Wam wychodzi metr 2 robocizny? bo ja mam od kilku ekip polecanych przez rózne osoby po ok. 65, a jedna (podobno mega dobra) krzyknęła ok. 105 za m.

Dodam, że dach jest dwuspadowy, 5 okien, być może jeden komin (rura od kominka). Rozrzut mi wychodzi na 5 k.

Madeleine - taki zabieg mi chodzi po głowie. Ale nie mogę przesunąć środków na wykończeniówkę, bo z 1 transzy muszę długi pospłacać :( zaciągnięte na sso (zresztą i tak ich nie starczy na sso, chodzi tylko o to, żeby murarze nie stali nad zerem bezczynnie).

Acha, co do planów na weekend - Junior właśnie zasnął z 37,9 więc wiadomo :(

po nurofenie gorączka jeszcze urosła, ale podany 4 godziny później panadol zrobił swoje. mam nadzieję, że jutro będzie lepiej, bo mnie przeraża, jak dziecko cały dzień nic prawie nie je :(

co do okien - wymyśliliśmy dwa przesuwne tarasowe na dole i w bieli wg cennika z wiosny wychodzi mi z montażem za całość 20 k, jak dojdzie kolor, to pewnie będzie jakieś 26/28? ile mogę to wywindować, żeby bank łyknął? szczególnie, że na 5 dachowych też wpisałam 10k, a nie wiem, czy się zmieszczę w tej kwocie (marzy mi się roto designo r8..., chociaż do łazienki i sypialni młodego). muszę zacząć myśleć o oszczędnościach. i opale na zimę - taka jej mać :bash:

ok, popatrz na wizualizację. na niej to okno w ścianie kolankowej (nad płaskim daszkiem tarasu) jest we wnęce, ale wnęka -pomalowana na biało - nie sięga do dachu, tylko nad oknem ściana kolankowa jest na równo na całej długości - ta szara. natomiast zgodnie z projektem, którego nie mam na tym kompie, ta wnęka sięga aż do dachu, czyli na długości wnęki okap dachu wystawałby nad elewację, podczas gdy z obu stron wnęki jest dach bezokapowy. najłatwiej to byłoby palcem pokazać :)

A ja mam pytanie - co to jest to wystające na dole przy jadalni?

Ogród zimowy?

Jakaś weranda?

Co jest tam na dachu?

I po co właściwie masz mieć tak trochę bezsensownie wsuniętą tę ściankę kolankową na górze?

Przy takiej kombinacji ja bym cały ten kawałek na górze zrobił jako okno zespolone, nie bawiąc się w jakieś cofane mini-ścianki kolankowe.

ok, popatrz na wizualizację. na niej to okno w ścianie kolankowej (nad płaskim daszkiem tarasu) jest we wnęce, ale wnęka -pomalowana na biało - nie sięga do dachu, tylko nad oknem ściana kolankowa jest na równo na całej długości - ta szara. natomiast zgodnie z projektem, którego nie mam na tym kompie, ta wnęka sięga aż do dachu, czyli na długości wnęki okap dachu wystawałby nad elewację, podczas gdy z obu stron wnęki jest dach bezokapowy. najłatwiej to byłoby palcem pokazać :)

No szczerze mówiąc ja tam widzę, że wnęka właśnie sięga do dachu, a to szare to cień od dachu i ściany. Tak się mi wydaje.