Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Tatarakowego Dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam w tej chwili dwa spore koszyki w łazience i jedno pudło w kuchni - na "stałe" męża i "niemal stałe" syropy Juniora :( Doszłam do wniosku, że w łazience najsensowniej trzymać plastry, wodę utlenioną itp. Całą resztę - przyjmowaną doustnie - raczej zamierzałam upchnąć w kuchni, ale ta spiżarka to dobry pomysł - tylko u nas ona będzie dość daleko od kuchni. W każdym razie - inspirujące :)

Dzięki :)

Biuro projektowe nie robi problemów ze zgodą na zmianę, muszę tylko dokładnie sformułować jej zakres - ale to bez pomocy z Magikiem się nie obędzie (takie magiczne sformułowania tam padają, jak przesunięcie ściany kolankowej z osi B na oś A, sama tego nie ogarnę). Jedno uff.

Tatarak - może wklej zdjęcie dachu w aktualnej formie i docelowej, żeby oglądającym łatwiej było 'znaleźć 5 szczegółów różniących te obrazki' :)

Co do zakresu prac na zimę, to wybrałaś sobie sporo prac które wymagają pracy z materiałem.

Nie napisałaś nic o oknach, ale nawet z oknami a nieogrzewanym domem może być ciężko robić elektrykę, hydraulikę i inne.

Dołączam się do pytania o konieczność montażu drzwi zewnętrznych przed wykonaniem elewacji (u nas właściwie nie ma szans, ekipa od elewacji wchodzi za 2.5 tygodnia)

już pędzę do dziennika :)

edit (po przeczytaniu): no to gratulacje :) będzie fajnie. A P. Marcin to ten od dachówki MH i Jaretta?

ten sam :) tylko u nas nie MH ale Nelskamp. mieliśmy się spotkać w tym tygodniu, ale chyba go nie ma w okolicy. muszę jutro dryndnąć, bo ja już nikogo innego nie biorę pod uwagę do tego dachu.

Co do zakresu prac na zimę, to wybrałaś sobie sporo prac które wymagają pracy z materiałem.

Nie napisałaś nic o oknach, ale nawet z oknami a nieogrzewanym domem może być ciężko robić elektrykę, hydraulikę i inne.

U nas tak było.

Elektrycy zaczęli działać ok października/listopada, ręce sztywne, pokrwawione. Hydraulicy nie dali rady. Rozłożyli wod-kan, przy podłogówce się poddali, było za zimno i bali się o rurki. Rozkręciło się dopiero ok marca (czyli ponad 4 miesiące ciszy) Ale bez kozy przestój byłby do kwietnia

U nas tak było.

Elektrycy zaczęli działać ok października/listopada, ręce sztywne, pokrwawione. Hydraulicy nie dali rady. Rozłożyli wod-kan, przy podłogówce się poddali, było za zimno i bali się o rurki. Rozkręciło się dopiero ok marca (czyli ponad 4 miesiące ciszy) Ale bez kozy przestój byłby do kwietnia

o widzisz, może warto pomyśleć o kozie.

wszystko zależy od pogody. 2 lata temu mój sąsiad całą zimę budował - bo do końca stycznia było ok. +5st. w ubiegłym roku były długie i silne mrozy -w takim razie pupa zbita.

no teraz jak są obrazki i łopatologicznie wytłumaczone o co chodzi z tymi zmianami to ja w końcu coś rozumiem, bo do tej pory czytając o tych zmianach czułam się jak dziecko we mgle...

na tyle na ile rozumiem to moim zdaniem będzie fajnie.

Szepnę jeszcze słówko dotyczące prac instalacyjnych zimą - u mnie elektryk i instalator częściowo robili zimą, choć było to dość hardcorowe, ale koza moim zdaniem niezbędna :)

Witam

w kwestii:

drzwi - z elewacji mam już zrobione styropian z siatką, teraz dopiero drzwi przyjechały i czekają jeszcze na przyklejenie gresu na podłogę. Drzwi zewnętrzne jak najpóźniej, żeby ich nie uszkodzić.

pompy ciepła - papierologia może trochę trwać, załatwiaj to sobie lepiej zimą, żeby na wiosnę kopać tudzież wiercić.

elektryki - elektrykom ciężko się pracowało już w listopadzie (zimno i kable twarde), ale zrobili swoje.

Tynki na wiosnę lepiej ustalać wcześniej, niejeden inwestor chce mieć wtedy zrobione "na już". :D

poza tym:

trzymam kciuki i pozdrawiam :D

Hej Tatarak,

zabiorę głos w sprawie białych okien.

Dziękuję ( sama sobie), że nie kupiliśmy okien z białymi ramami na zewnątrz.

Chyba bym się wściekała za każdym razem,

kiedy bym widziała upstrzone muchowymi odchodami te białe ramy.

Jeśli chodzi odrzwi przesuwane, to mamy je na tarasie od strony północnej.

Minus;

Jak wieją mocne wiatry, to ciężko mi ( bo jestem kruszyna) domknąć je już na klamkę.

Michał nie ma z tym problemu, ale dziecko do zamknięcia ich odpada.

Musimy na tą część otwieraną coś nakleić, bo już dwójka dzieci zaliczyła szybę,

biegając nie zauważyły, że są przymknięte. Na szczęście nikomu nic się nie stało.

Plusy:

Nie zajmują miejsca, gdy się je otworzy

nie mają żadnej belki po środku

Nie zamieniłabym ich na inne :)

Nasze mają wymiary 1320 x 2000

Koszt 3155 zł

Kolor z zewnątrz brąz, w środku białe.

Tatarak - jakie okna chcesz montować razem z dachówką?

Zwykłe?

Bierz pod uwagę że dachu poniżej pewnej temperatury się nie da robić, podobnie z montażem okiem.

Nie wiem skąd i jakie okna bierzesz, ale zwykle na okna się czeka 4-8 tygodni.

U nas HKS był 2 razy droższy od okna RU z ruchomym słupkiem o tych samych wymiarach i z tą samą szybą (mamy takie okno i takie).

Jeśli chodzi o komfort, to HKS jest nieporównywalnie lepszy (acz dzisiaj bym się zastanowił nad dołożeniem kolejnej części kasy na HS-a), więc jeśli masz do wyboru okno tarasowe w postaci HKS-a albo ruchomego słupka - zdecydowanie bierz to pierwsze.

Tylko koniecznie z tzw. wspomaganiem w klamce.

Chociaż z drugiej strony nasz HKS waży prawie 300kg i jego przesuwanie faktycznie nie jest najłatwiejsze (ale jest też dużo stabilniejszy od RU z ruchomym słupkiem).

Okna białe pewnie żółkną - ale obawiam się że czas życia okna jest i tak krótszy niż czas żółknięcia ;-)

Masz już umówionego dekarza na ten listopad?