Matilde1 29.08.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Nie zastanawialam sie nad apteczka,ale mysle ,ze w pralni w moim przypadku ma sens,bo wszystkie pokoje na gorze,wiec jak ktos bedzie chory i lezacy to szybiej nawet w nocy wstac i podac leki..... A jak przyjdzie z obdartym kolanem z podwórka to plastry na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.08.2011 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Ja mam w tej chwili dwa spore koszyki w łazience i jedno pudło w kuchni - na "stałe" męża i "niemal stałe" syropy Juniora Doszłam do wniosku, że w łazience najsensowniej trzymać plastry, wodę utlenioną itp. Całą resztę - przyjmowaną doustnie - raczej zamierzałam upchnąć w kuchni, ale ta spiżarka to dobry pomysł - tylko u nas ona będzie dość daleko od kuchni. W każdym razie - inspirujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 30.08.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Tatarak - gratulacje! I trzymam kciuki za walkę o nowy dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.08.2011 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Dzięki Biuro projektowe nie robi problemów ze zgodą na zmianę, muszę tylko dokładnie sformułować jej zakres - ale to bez pomocy z Magikiem się nie obędzie (takie magiczne sformułowania tam padają, jak przesunięcie ściany kolankowej z osi B na oś A, sama tego nie ogarnę). Jedno uff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.08.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 (edytowane) już pędzę do dziennika edit (po przeczytaniu): no to gratulacje będzie fajnie. A P. Marcin to ten od dachówki MH i Jaretta? Edytowane 30 Sierpnia 2011 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 01.09.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Tatarak - może wklej zdjęcie dachu w aktualnej formie i docelowej, żeby oglądającym łatwiej było 'znaleźć 5 szczegółów różniących te obrazki' Co do zakresu prac na zimę, to wybrałaś sobie sporo prac które wymagają pracy z materiałem. Nie napisałaś nic o oknach, ale nawet z oknami a nieogrzewanym domem może być ciężko robić elektrykę, hydraulikę i inne. Dołączam się do pytania o konieczność montażu drzwi zewnętrznych przed wykonaniem elewacji (u nas właściwie nie ma szans, ekipa od elewacji wchodzi za 2.5 tygodnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.09.2011 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 już pędzę do dziennika edit (po przeczytaniu): no to gratulacje będzie fajnie. A P. Marcin to ten od dachówki MH i Jaretta? ten sam tylko u nas nie MH ale Nelskamp. mieliśmy się spotkać w tym tygodniu, ale chyba go nie ma w okolicy. muszę jutro dryndnąć, bo ja już nikogo innego nie biorę pod uwagę do tego dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 01.09.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Co do zakresu prac na zimę, to wybrałaś sobie sporo prac które wymagają pracy z materiałem. Nie napisałaś nic o oknach, ale nawet z oknami a nieogrzewanym domem może być ciężko robić elektrykę, hydraulikę i inne. U nas tak było. Elektrycy zaczęli działać ok października/listopada, ręce sztywne, pokrwawione. Hydraulicy nie dali rady. Rozłożyli wod-kan, przy podłogówce się poddali, było za zimno i bali się o rurki. Rozkręciło się dopiero ok marca (czyli ponad 4 miesiące ciszy) Ale bez kozy przestój byłby do kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.09.2011 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Salik, wkleiłam O oknach napisałam - trzeba je zamówić i może uda się zamontować przed zimą. Tylko w takim wariancie będziemy coś robić w środku. Elektryk wstępnie mówił, że luz - zima im nie przeszkadza. Muszę "tylko" termin zabukować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.09.2011 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 U nas tak było. Elektrycy zaczęli działać ok października/listopada, ręce sztywne, pokrwawione. Hydraulicy nie dali rady. Rozłożyli wod-kan, przy podłogówce się poddali, było za zimno i bali się o rurki. Rozkręciło się dopiero ok marca (czyli ponad 4 miesiące ciszy) Ale bez kozy przestój byłby do kwietnia o widzisz, może warto pomyśleć o kozie. wszystko zależy od pogody. 2 lata temu mój sąsiad całą zimę budował - bo do końca stycznia było ok. +5st. w ubiegłym roku były długie i silne mrozy -w takim razie pupa zbita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 01.09.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Tatarak - zaraz zerknę co wkleiłaś Wszystko zależy od zimy, a w słowa elektryka nie do końca bym wierzył (jeśli dom zamknięty, ale nieogrzewany). Wiesz jak bardzo wieje szparami przy ścianie kolankowej? BTW: Zdecydowaliście się jednak na Nibrę G10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.09.2011 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Zdecydowaliśmy się na Nibrę, tylko jeszcze rozważamy kolor - dwaj ceramicy mi tu wczoraj w nocy przy piwie debatowali o angobach i glazurach... nie ma łatwych wyborów na budowie w takim towarzystwie oglądaj i pisz, co myślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 01.09.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 no teraz jak są obrazki i łopatologicznie wytłumaczone o co chodzi z tymi zmianami to ja w końcu coś rozumiem, bo do tej pory czytając o tych zmianach czułam się jak dziecko we mgle... na tyle na ile rozumiem to moim zdaniem będzie fajnie. Szepnę jeszcze słówko dotyczące prac instalacyjnych zimą - u mnie elektryk i instalator częściowo robili zimą, choć było to dość hardcorowe, ale koza moim zdaniem niezbędna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 01.09.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Witam w kwestii: drzwi - z elewacji mam już zrobione styropian z siatką, teraz dopiero drzwi przyjechały i czekają jeszcze na przyklejenie gresu na podłogę. Drzwi zewnętrzne jak najpóźniej, żeby ich nie uszkodzić. pompy ciepła - papierologia może trochę trwać, załatwiaj to sobie lepiej zimą, żeby na wiosnę kopać tudzież wiercić. elektryki - elektrykom ciężko się pracowało już w listopadzie (zimno i kable twarde), ale zrobili swoje. Tynki na wiosnę lepiej ustalać wcześniej, niejeden inwestor chce mieć wtedy zrobione "na już". poza tym: trzymam kciuki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.09.2011 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Myszonik - no to cieszę się, 1) że wreszcie jest jasne, o co nam chodzi, 2) że będzie fajnie Matilde - Ty masz pc? z jakim kolektorem i jakiej marki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 05.09.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Ja mam instalację z plastiku.A dlaczego dokładnie to nie wiem... małżonek to zgłębiał. Konkluzja jest taka, że aktualna jakość tych plastikowych instalacji powoduje, że nie ma sensu kłaść miedzi, bo te są trwałe, bezproblemowe, czyste i higieniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.09.2011 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 a porównywaliście też cenowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 05.09.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Cenowo wychodził taniej plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 05.09.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Hej Tatarak, zabiorę głos w sprawie białych okien. Dziękuję ( sama sobie), że nie kupiliśmy okien z białymi ramami na zewnątrz. Chyba bym się wściekała za każdym razem, kiedy bym widziała upstrzone muchowymi odchodami te białe ramy. Jeśli chodzi odrzwi przesuwane, to mamy je na tarasie od strony północnej. Minus; Jak wieją mocne wiatry, to ciężko mi ( bo jestem kruszyna) domknąć je już na klamkę. Michał nie ma z tym problemu, ale dziecko do zamknięcia ich odpada. Musimy na tą część otwieraną coś nakleić, bo już dwójka dzieci zaliczyła szybę, biegając nie zauważyły, że są przymknięte. Na szczęście nikomu nic się nie stało. Plusy: Nie zajmują miejsca, gdy się je otworzy nie mają żadnej belki po środku Nie zamieniłabym ich na inne Nasze mają wymiary 1320 x 2000 Koszt 3155 zł Kolor z zewnątrz brąz, w środku białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.09.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Tatarak - jakie okna chcesz montować razem z dachówką? Zwykłe? Bierz pod uwagę że dachu poniżej pewnej temperatury się nie da robić, podobnie z montażem okiem. Nie wiem skąd i jakie okna bierzesz, ale zwykle na okna się czeka 4-8 tygodni. U nas HKS był 2 razy droższy od okna RU z ruchomym słupkiem o tych samych wymiarach i z tą samą szybą (mamy takie okno i takie). Jeśli chodzi o komfort, to HKS jest nieporównywalnie lepszy (acz dzisiaj bym się zastanowił nad dołożeniem kolejnej części kasy na HS-a), więc jeśli masz do wyboru okno tarasowe w postaci HKS-a albo ruchomego słupka - zdecydowanie bierz to pierwsze. Tylko koniecznie z tzw. wspomaganiem w klamce. Chociaż z drugiej strony nasz HKS waży prawie 300kg i jego przesuwanie faktycznie nie jest najłatwiejsze (ale jest też dużo stabilniejszy od RU z ruchomym słupkiem). Okna białe pewnie żółkną - ale obawiam się że czas życia okna jest i tak krótszy niż czas żółknięcia Masz już umówionego dekarza na ten listopad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts