Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne Gerdaopinie? jakie drzwi wybieraliści i dlaczego

Recommended Posts

Jeśli drzwi drewniane, zewnętrzne to grubość skrzydła min. 68mm. Chudsze po 3 - 5 sezonach /latach uzytkowania to szmelc.

Przyzwoitej jakości drzwi drewniane zewnetrzne w rozsądnym modelu/wzorze i rozmiarze cenią się od 3000 do 5000 PLN - wartość bez pośredników, bezpośrednio u producenta.

GERDA to drzwi stalowe z ociepleniem w środku - w tym segmencie - stalowych wyrobów, to wiodący pod względem jakości produkt.

Salatar..

dawne drzwi drewniane... to była dawna produkcja.

Drzwi z założenia nie były tak szczelne i ciepłe. Przy temperaturze na zewnątrz -minus 20 st C, w śrdoku bywała ciut powyżej 0 st. Powietrze owiewało je z każdej strony.

Dziś na drzwiach kumuluje się cała różnica temperatur. Dodatkowo grzejnik zamieszczony blisko drzwi promieniuje ciepłem. Tym to sobie właśnie tłumaczę - że stare drzwi "dawały radę" - nowe już nie. Poza tym... 30 lat temu ówczesne nowe drzwi też się paczyły. Ale po kilku latach użytkowania całość się stabilizuje, układa i już nie przeszkadza.

Charlie.. ja sprzedaję drzwi za 3 do 5 tys i jestem pośrednikiem.. więc się da! Aha, i mogę śmiało stawać ze "swoimi" drzwiami do konkursu.

Zwykle jest tak jak pisze Wojtek.

Ale.. jest wielu bardzo solidnych stolarzy, których rzemiosło zasługuje na polecenie. Ale ja takich nie znam, przynajmniej jesli chodzi o drzwi zewnetrzne.

• 2 weeks później...

POdciągam wątek do góry bo pomimo mojego zdecydowania na Gerdę to tracę entuzjazm - naczytałam się na forum o rozwarstwiających sie panelach, wybrzuszeniach, przemarzających ościerznicach i już sama nie wiem o czym jeszcze... Gerda idzie chyba w odstawkę (kobieta zmienną jest) ale KMT też nie ma super dobrej opinii ;-(

Teraz zaczęłam się rozgladać za tanim drewnianym produktem (niestety dużo tego nie ma) ale znalazłam drzwi

1) Porta- Gdynia 3

2) Pol-Skone Warmia

Które do mnie możliwie jako tak 'mówią' ....z tym że drzwi drewniane (tak napisane jest na stronie producenta drzwi CAL) nie mogą być wystawiane na działanie war atmosfer, słońce im bardzo szkodzi, nie mogą być montowane do stanu surowego ale dopiero po wykończeniu itd...

Teraz doszedłby koszt drzwi przejściowych ;-(

Pol-skone ma drzwi wykonane z włókna szklanego- to jakaś innowacja czy ściema?

Jak się do tego odnieść?

• 2 years później...
Hej, specjalnie pytam tu, tych doświadczonych i nie tylko ;). Czym się sugerować przy dobrze drzwi antywłamaniowych? Tylko błagam nie piszcie, że bezpieczeństwem i na tym koniec, chcę szczegółowe informacje. Na, co zwrócić uwagę? Jak dobrać odpowiedniego wykonawcę? W koło wielu oszustów. Dziękuję i pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Od kiedy to rygle decydują o solidności? Znam drzwi z niby 5-ryglowymi zamkami, które mają gorsze klasy antywł. niż "zwykły"zamek..

O "solidności" drzwi obiektywnie i bezsprzecznie decyduje wyłącznie ich klasa antywłamaniowa. Zwykle polskie, ciut lepsze produkty to kl 2 (tzw. wzmocnione) lub 3 i ew. 4 (w tej ostatniej Gerda ma swoje najlepsze modele). O ile dobrze pamiętam.