Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupki ogrodzenia pod sztachety

Recommended Posts

Planuję zrobić ogrodzenie od frontu ze sztachetami.

Początkowo planowałem słupki zrobić z profili metalowych, same zaś sztachety zamocować na ceowniku, przyspawanym do słupków. Tak robi większość....

Zastanawiam się jednak nad całością z drewna. Słupki z kantówki 10x10 cm, rygle 5x10 cm. N a to sztachety.

Słupki zamocowane w kotwach "U". Zresztą detale wykonania mniej istotne....

Najbardziej obawiam się trwałości takiego wykonania. Czy przy odpowiednim zaimpregnowaniu i dbaniu o taki płot będzie on "służył" latami, czy za kilka lat trzeba będzie wymieniać słupki/rygle ?

• 3 weeks później...
Witam. Mój plot wykonany jest w całości z drewna tak jak to opisaleś.Calość z modrzewiu syberyjskiego.Słupki osadzone w kotwach U ,rygle 10x5 tez drewniane.Przy bramie i furtce dodatkowo daliśmy zastrzaly.Calośc stoi juz 5 rok i nic sie nie dzieje-jak dotad nic się nie powykręcalo.Konserwacja jak dotąd tez nie była uciążliwa i polegała praktycznie na jego wiosennym umyciu..Powierzchnia wykończona sadolinem.Jedna uwaga plot drewniany pracuje na długości w zależności od pogody(mój ma sporą dlugość)Dlatego przy zastosowaniu rygli drewnianych trzeba pamiętac o zastosowaniu pewnego odstępu pomiędzy nimi a słupkami celem umożliwienia pracy drewna.

• 2 weeks później...