Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie z wysokim murkiem, podniesienie terenu

Recommended Posts

Witam,

chciałbym ogrodzić działkę murkiem (w najwyższym punkcie 40cm) a nad murkiem siatka 1,8m. Następnie wybudować dom, zrobić wszystkie instalacje i nawieść ziemi 30cm w najwyższym punkcie.

Stąd 2 pytania:

1) Co na to przepisy?

2) Na jaką głębokość wkopać murek(działka ma 38m;55m)?

3) Jak zrobić wjazd na taką podniesioną działkę?

Sprawdz w planie zagospodarownia przestrzennego dla danego terenu czy mozesz podniesc i o ile. U mnie mozna tylko o 50 cm.

Murek musi byc osadzony ponizej granicy przemarzania czyli na jakies 1-1.2m

A co do wiazdu :) Za duzo nie podnosc bo wtedy bedziesz musial uwazac na samochod aby Ci sie nie stoczyl.

pozdrawiam

Moim zdaniem jak zrobisz słupek z "wpustem" i w niego wpuścisz murek to będzie ok. Słupek poniżej strefy przemarzania natomiast murek wpuszczony w słupek i oddzielony dylatacją. Powinno być OK.

Ja tak robię, z tym, że u mnie będzie podnoszone w najwyższym punkcie 60cm, a średnio 45. Zrobiłem ogrodzenie ze słupków i płyt betonowych takich na ogrodzenie. Teraz do tych płyt doleję jeszcze murek gruby na 10cm. Dylatacje będą zrobione tak, że każda płyta (2 metry) będzie pracować osobno.

Moim zdaniem jak zrobisz słupek z "wpustem" i w niego wpuścisz murek to będzie ok. Słupek poniżej strefy przemarzania natomiast murek wpuszczony w słupek i oddzielony dylatacją. Powinno być OK.

Ja tak robię, z tym, że u mnie będzie podnoszone w najwyższym punkcie 60cm, a średnio 45. Zrobiłem ogrodzenie ze słupków i płyt betonowych takich na ogrodzenie. Teraz do tych płyt doleję jeszcze murek gruby na 10cm. Dylatacje będą zrobione tak, że każda płyta (2 metry) będzie pracować osobno.

Ja jeszcze nie wiem, jak to dokładnie i gdzie będzie podniesione, planuję w następny weekend pobiegać ze szlachwagą i palikami i zrobię tam kilkanaście punktów odniesienia, które wrzucę do komputera i będę wiedział gdzie i ile, na razie myślę intensywnie. Ta dylatacja mnie się nie do końca podoba, bo jak to grunt naciśnie z jednej strony, to praca będzie w zasadzie tylko góra dół, a na boki nie bo będzie i tak dociśnięty w jedną stronę. Praca góra dół ok, ale na boki nie widzę tam możliwości ruchu.

Ja mam ogorzenie i wysoki murek ok metra w najwyższym punkcie, zrobiłem to tak że słupki wkopałem poniżej przemarzania a murek wpuściłem w ziemie tylko 10 cm. Mam zrobione tak jak jest na tych rysunkach powyżej, jako dylatacje dałem folię. Ogrodzenie stoi już 10 lat i nic się z nim nie dzieje. Wszystko ładnie pracuje nic nie pęka. Sąsiad graniczący ze mną zrobił wcześniej ogrodzenie i nie dał dylatacji miedzy słupkiem a murkiem i niestety murek pęka jest w kilku miejscach podniesiony do góry.

Wiesz co do wymiarów to Ci nie powiem bo już nie pamiętam. Ale grubość murku i słupka ma max 15cm, a szerokość słupka nie większa niż 20cm. Pod słupki wykopałem dołki i je zacementowałem do powierzchni ziemi później robiłem formy pod słupek i murek. Podaj email to Ci pośle zdjęcia murku który robiłem.