herakles 15.06.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Witam, chciałbym ogrodzić działkę murkiem (w najwyższym punkcie 40cm) a nad murkiem siatka 1,8m. Następnie wybudować dom, zrobić wszystkie instalacje i nawieść ziemi 30cm w najwyższym punkcie. Stąd 2 pytania:1) Co na to przepisy?2) Na jaką głębokość wkopać murek(działka ma 38m;55m)?3) Jak zrobić wjazd na taką podniesioną działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 15.06.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Sprawdz w planie zagospodarownia przestrzennego dla danego terenu czy mozesz podniesc i o ile. U mnie mozna tylko o 50 cm. Murek musi byc osadzony ponizej granicy przemarzania czyli na jakies 1-1.2m A co do wiazdu Za duzo nie podnosc bo wtedy bedziesz musial uwazac na samochod aby Ci sie nie stoczyl. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 16.06.2010 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Słyszałem, że taki murek można zakopać na 20-30cm, ma ktoś tak zrobione?Planu zagospodarowania nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawkin 16.06.2010 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Musisz zagłęgić ten murek poniżej poziomu przemarzania gruntu tak jak napisał "Jan_ryba", bo po pierwszej zimie mróz wysadzi ci całą robotę...Co do podniesienia - powinno pisać w warunkach zabudowy, jeżeli nie ma planu zagospodarowania (ale na 100% nie jestem pewny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 17.06.2010 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 A może tak:http://img269.imageshack.us/img269/7973/slupek.jpg http://img33.imageshack.us/img33/2136/slupek1.jpg Takie słupki, a potem wylać sobie taki murek jakby z desek betonowych?Co o tym sądzicie, jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 17.06.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 metr to troche betonu wejdzie, ale zawsze mozna dorzucic troche gruzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 17.06.2010 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Nie no oczywiście, tak to by wyszło z 25zł za beton na słupek... A co dopiero murek na 1m wkopać, ojoj.... Ale co myślicie o tej konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 17.06.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Moim zdaniem jak zrobisz słupek z "wpustem" i w niego wpuścisz murek to będzie ok. Słupek poniżej strefy przemarzania natomiast murek wpuszczony w słupek i oddzielony dylatacją. Powinno być OK.Ja tak robię, z tym, że u mnie będzie podnoszone w najwyższym punkcie 60cm, a średnio 45. Zrobiłem ogrodzenie ze słupków i płyt betonowych takich na ogrodzenie. Teraz do tych płyt doleję jeszcze murek gruby na 10cm. Dylatacje będą zrobione tak, że każda płyta (2 metry) będzie pracować osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 17.06.2010 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Moim zdaniem jak zrobisz słupek z "wpustem" i w niego wpuścisz murek to będzie ok. Słupek poniżej strefy przemarzania natomiast murek wpuszczony w słupek i oddzielony dylatacją. Powinno być OK. Ja tak robię, z tym, że u mnie będzie podnoszone w najwyższym punkcie 60cm, a średnio 45. Zrobiłem ogrodzenie ze słupków i płyt betonowych takich na ogrodzenie. Teraz do tych płyt doleję jeszcze murek gruby na 10cm. Dylatacje będą zrobione tak, że każda płyta (2 metry) będzie pracować osobno. Ja jeszcze nie wiem, jak to dokładnie i gdzie będzie podniesione, planuję w następny weekend pobiegać ze szlachwagą i palikami i zrobię tam kilkanaście punktów odniesienia, które wrzucę do komputera i będę wiedział gdzie i ile, na razie myślę intensywnie. Ta dylatacja mnie się nie do końca podoba, bo jak to grunt naciśnie z jednej strony, to praca będzie w zasadzie tylko góra dół, a na boki nie bo będzie i tak dociśnięty w jedną stronę. Praca góra dół ok, ale na boki nie widzę tam możliwości ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 17.06.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Ja mam ogorzenie i wysoki murek ok metra w najwyższym punkcie, zrobiłem to tak że słupki wkopałem poniżej przemarzania a murek wpuściłem w ziemie tylko 10 cm. Mam zrobione tak jak jest na tych rysunkach powyżej, jako dylatacje dałem folię. Ogrodzenie stoi już 10 lat i nic się z nim nie dzieje. Wszystko ładnie pracuje nic nie pęka. Sąsiad graniczący ze mną zrobił wcześniej ogrodzenie i nie dał dylatacji miedzy słupkiem a murkiem i niestety murek pęka jest w kilku miejscach podniesiony do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 17.06.2010 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 A jak wyglądają u ciebie te wymiary z drugiego rysunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 18.06.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Wiesz co do wymiarów to Ci nie powiem bo już nie pamiętam. Ale grubość murku i słupka ma max 15cm, a szerokość słupka nie większa niż 20cm. Pod słupki wykopałem dołki i je zacementowałem do powierzchni ziemi później robiłem formy pod słupek i murek. Podaj email to Ci pośle zdjęcia murku który robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 18.06.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Aha dodam jeszcze że murek zbroiłem drutami ze starej siatki ogrodzeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 18.06.2010 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Aha dodam jeszcze że murek zbroiłem drutami ze starej siatki ogrodzeniowej. To wrzuć tu na forum wszyscy niech popatrzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts