andera11 15.06.2010 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 witamwiem, że temat wałkowany non stop niemal ale każdy przypadek jest inny. A oto mój:chcę najpóżniej we wrześniu zacząć budowe domu http://www.z500.pl/projekt/z91.html Pytanie jest takie czy wystarczy mi 250 tys do zamieszkania. nadmieniam, że działka jest już kupiona z innej puli, wszystkie opłaty typu notariusz, pozwolenia, projekt, adaptacja ( jest tego trochę) też z innej puli. to 250 tys jest tylko na budowę. w cenie musze mieć również przydomową oczyszczalnie. jest szansa by zamieszkać w tym domu za kwotę 250 tys? Nie sugeruję się kosztorysem na stronie bowiem wszyscy wiemy, ze sa niemiarodajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 16.06.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Spokojnie wystarczy, ale tak naprawdę zależy od wykończenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 17.06.2010 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Najtaniej często wychodzi dość drogo. Dach z tzw. gonta bitumicznego (czytaj papy) wychodzi niewiele taniej niż dachówka betonowa. Żywotność dachu z gonta ocenia się na 15-20 lat.. Na "tanią" dachówkę cementową mam 35 lat gwarancji na piśmie.Największe rozbieżności w kosztach są w wykończeniówce. Przykład: 1m2 paneli podłogowych można samemu położyć za 20 zł. Jeżeli chcesz ładny parkiet i weźmiesz fachowca to koszt m2 może wynieść i 200 zł/m2 - czyli 10 razy drożej!Niezłe drzwi zew. w wymiarach standardowych kosztują ok 2 tys. Ja mam niestandardowe i chciałem mocno przeszklone i miałem wyceny od 5 tys. do12 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abigor 17.06.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Nie zapomnij przy liczeniu, że na etapie do zamieszkania przyda się płot, jakaś kostka na chodniki, podjazd, coby nie wnosić sobie co chwilę piachu/gliny do domu. Z mojej perspektywy kwota abstrakcyjnie niska, ale w sumie projekt prosty. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 17.06.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Projekt prosty i fajny, nawet zbliżony do mojegohttp://projekty.lipinscy.pl/Malaga/ choć mniejszy. Tak jak przedmówca nie wydaje mi się, aby 250KPLN wystarczyło do zamieszkania. Choć wszystko zależy od materiałów, ilości pracy własnej włożonej w projekt, wykończeń, instalacji etc... Być może w systemie mocno gospodarczym by się to udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 17.06.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Przykro mi ale nie masz szans za tę kasę zamieszkać w tym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Saxxxnt 17.06.2010 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Ja odmiennie powiem ci że nie widzę problemu żeby zamknąć się w takim budżecie.Buduję dom większy od twojego i z użytkowym poddaszem więc wiem co mówię.Problem jest w tym że każdy widzi dom do zamieszkania inaczej. Niektórzy muszą mieć kostkębetonową pod same drzwi, meble do kuchni za 20.000tyś,wyposażenie łazienki za 15.000meble do salonu za 10.000 telewizor nowy za 4.000 i jeszcze wiele innych żeby mieszkać.Jeśli masz czas i wiedzę na budowę systemem gospodarczym czyli większość samemu to spokojnie można "zamieszkać" za tą kwotę i jeszcze zostanie na piwo.Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 17.06.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Kurcze, a ja się rzucam żeby za 300 tyś zamieszkać w moim...180m2 użytkowej- bo tak jak Sapient napisał dla niektórych zamieszkanie to glanc-pomada razem z podlewaniem elektronicznym. Warto jednak poszukać znajomych w firmach budowlanych bo mogą załatwić towar taniej- ja tak mam. Również wiele rzeczy trzeba robić samemu (rączkami małża-glazura, podłogi) No i nie szaleć na wykończeniówce. Abigor- nie musisz mieć kostki pod sam nos kiedyś o kostce nie wiedzieli i jakoś żyli. Prosty dach, bez okien dachowych- bardzo oszczędny projekt. pozdrawiam pap andera11- dasz radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 17.06.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Jeśli masz czas i wiedzę na budowę systemem gospodarczym czyli większość samemu to spokojnie można "zamieszkać" za tą kwotę i jeszcze zostanie na piwo. Dobrze gada, ale "Najpierw, a nawet jeszcze wcześniej" trzeba sobie ustalić czego się chce i co można samemu, ale nawet wtedy za 250tys to będzie bardzo, bardzo niskobudżetowy projekt, a i to piwo będzie jakieś takie lurowate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andera11 17.06.2010 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Kurcze, a ja się rzucam żeby za 300 tyś zamieszkać w moim...180m2 użytkowej- bo tak jak Sapient napisał dla niektórych zamieszkanie to glanc-pomada razem z podlewaniem elektronicznym. Warto jednak poszukać znajomych w firmach budowlanych bo mogą załatwić towar taniej- ja tak mam. Również wiele rzeczy trzeba robić samemu (rączkami małża-glazura, podłogi) No i nie szaleć na wykończeniówce. Abigor- nie musisz mieć kostki pod sam nos kiedyś o kostce nie wiedzieli i jakoś żyli. Prosty dach, bez okien dachowych- bardzo oszczędny projekt. pozdrawiam pap andera11- dasz radę! dziękuję za słowa pocieszenia. co do kostki brukowej... nie będe mieć takiej. zamierzać wjazd i część parkingową zasypać kamykami ( są o niebo tańsze). meble mam obecnie a są nowe więc zmian nie będzie. z mebli tylko kuchnia pod wymiar ale na to myślę wyskrobię jakieś inne pieniądze. panele, kafeli, biały montaż sami zrobimy. płot tylko z jednej strony 5om i 3o z drugiej, reszta jest a to na spółę z sąsiadem. marmurów nie muszę mieć. panele ok 30- 40 zł za m, kafle również z średniej półki. okna zamówimy z zaprzyjaźnionej firmy z nadzieją na rabat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 17.06.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 No widzisz! wiem co mówię. Co do kuchni to u mnie - wnętrza zrobi prawdopodobnie małż a tylko fronty zamówimy - dużo taniej. Jeśli małż potrafi to sprzedaj mu ten pomysł.My chcemy wprowadzić się na wykończony dół i powoli jechać z górą (4 pomieszczenia), przecież do wprowadzenia nie trzeba mieć wszystkich pomieszczeń wykończonych na tip top, trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiek5 19.06.2010 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Projekt prosty - większość wydanych pieniędzy zależeć będzie od standardu wykończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts