sendae 15.06.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Witam,zwracam się do Was o radę, trochę wiadomości na temat deski trójwarstwowej. Szukałam odpowiedzi na swoje pytania na forum, ale nic nie znalazłam.Właśnie mąż ułożył deskę trójwarstwową DLH merbau w prawie całym domu. Po jakiś dwóch tygodniach od ułożenia, nie użytkowania, bo jeszcze nie mieszkamy, podłoga jakby się pofalowała. Właściwie każda deska ma poprzeczne fale, a do tego w kilku miejscach dojrzałam rozklejanie się lameli. Wygląda to tak, jaby w tym miejscu było łączenie desek.Czy to normalne zachowanie desek?Zanim będę reklamować u sprzedawcy, muszę mieć pewność, żeby nie naopowiadał mi bajek, ze tak powinno być.Będę wdzięczna za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 15.06.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Witam, zwracam się do Was o radę, trochę wiadomości na temat deski trójwarstwowej. Szukałam odpowiedzi na swoje pytania na forum, ale nic nie znalazłam. Właśnie mąż ułożył deskę trójwarstwową DLH merbau w prawie całym domu. Po jakiś dwóch tygodniach od ułożenia, nie użytkowania, bo jeszcze nie mieszkamy, podłoga jakby się pofalowała. Właściwie każda deska ma poprzeczne fale, a do tego w kilku miejscach dojrzałam rozklejanie się lameli. Wygląda to tak, jaby w tym miejscu było łączenie desek. Czy to normalne zachowanie desek? Zanim będę reklamować u sprzedawcy, muszę mieć pewność, żeby nie naopowiadał mi bajek, ze tak powinno być. Będę wdzięczna za wskazówki. Odpowiedż wydawałaby się bardzo prosta - deski zniekształciły się pod wpływem wilgoci a skąd ta wilgoć, tu potrzebna jest odpowiedż na kilka pytań: 1. Sposób i wynik pomiaru wilgotności posadzki. 2. Czas i miejsce składowania desek przed montażem. 3. Sposób i wynik pomiaru wilgotności drewna przed jego montażem. 4. Rodzaj zastosowanego systemu gruntowo - klejowego. 5. Parametry mikroklimatu pomieszczeń. Obecnie można stwierdzić, że jeśli deska trójwarstwowa tak się odkształciła to może to być wynikiem poważnego błędu montażowego lub /oraz/ niskiej jakości produktu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 15.06.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Witam, zwracam się do Was o radę, trochę wiadomości na temat deski trójwarstwowej. Szukałam odpowiedzi na swoje pytania na forum, ale nic nie znalazłam. Właśnie mąż ułożył deskę trójwarstwową DLH merbau w prawie całym domu. Po jakiś dwóch tygodniach od ułożenia, nie użytkowania, bo jeszcze nie mieszkamy, podłoga jakby się pofalowała. Właściwie każda deska ma poprzeczne fale, a do tego w kilku miejscach dojrzałam rozklejanie się lameli. Wygląda to tak, jaby w tym miejscu było łączenie desek. Czy to normalne zachowanie desek? Zanim będę reklamować u sprzedawcy, muszę mieć pewność, żeby nie naopowiadał mi bajek, ze tak powinno być. Będę wdzięczna za wskazówki. Najprawdopodobniej jest to efekt zbyt dużego zawilgocenia podkładu czyli wylewki! Czy tak jest w cały w całym domu czy może tylko na niepodpiwniczonym parterze. Wilgotnosć podkładu cementowego powinna mieścić się w zakresie 0,8 do 1,7CM% zależnie od użytego cementu. Według mnie będzie jeszcze gorzej. Wklej zdjęcie. Porównam z tym co jako rzeczoznawca oglądam od czasu do czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sendae 20.06.2010 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Dziękuję za odpowiedzi. Wkleję zdjęcia jak tylko uda mi się je zrobić. Nie jestem tam codziennie.Nastraszyliście mnie. Nie robiliśmy pomiarów wilgotności przed położeniem podłogi, ale wylewki były robione zimą, później przez kila dni pod koniec maja próbowaliśmy podłogówkę. Wydaje się, że warunki w domu były odpowiednie. Ale niepokoił mnie już fakt, że po wyjęci desek z opakowania, na drugi dzień robiły się z nich łódki. Nie wyciągaliśmy więc ich wcześniej, bo producent pisał, żeby wyjmować bezpośrednio przed położeniem.A mąż chciał panele ;(. Trzeba było go posłuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 20.06.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 fachowcem nie jestem - ale do deski trójwarstwowej kładzionej na ogrzewanie podłogowe zalecane jest wygrzewanie posadzki przynajmniej przez miesiąc - barlinek opracował nawet specjalny program - w tym protokole są podane zalecane temperatury na poszczególne dni wygrzewania http://www.barlinek.com.pl/Produkty/deska-barlinecka/montaz/protokol_wygrzewania.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 20.06.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Dziękuję za odpowiedzi. Wkleję zdjęcia jak tylko uda mi się je zrobić. Nie jestem tam codziennie. Nastraszyliście mnie. Nie robiliśmy pomiarów wilgotności przed położeniem podłogi, ale wylewki były robione zimą, później przez kila dni pod koniec maja próbowaliśmy podłogówkę. Wydaje się, że warunki w domu były odpowiednie. Ale niepokoił mnie już fakt, że po wyjęci desek z opakowania, na drugi dzień robiły się z nich łódki. Nie wyciągaliśmy więc ich wcześniej, bo producent pisał, żeby wyjmować bezpośrednio przed położeniem. A mąż chciał panele ;(. Trzeba było go posłuchać. Próbowanie podłogówki jest bardzo dalekie od jej wygrzania a tym samym przygotowania do montażu podłogi z drewna. Wyłódkowane deski po jednym dniu kontaktu z posadzką to bardzo zły znak. Tak się nie robi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.06.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Dziękuję za odpowiedzi. Wkleję zdjęcia jak tylko uda mi się je zrobić. Nie jestem tam codziennie. Nastraszyliście mnie. Nie robiliśmy pomiarów wilgotności przed położeniem podłogi, ale wylewki były robione zimą, później przez kila dni pod koniec maja próbowaliśmy podłogówkę. Wydaje się, że warunki w domu były odpowiednie. Ale niepokoił mnie już fakt, że po wyjęci desek z opakowania, na drugi dzień robiły się z nich łódki. Nie wyciągaliśmy więc ich wcześniej, bo producent pisał, żeby wyjmować bezpośrednio przed położeniem. A mąż chciał panele ;(. Trzeba było go posłuchać. Panele są jeszcze bardziej wrażliwe na wilgoć szczególnie te w zakresie cen 40-80zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.06.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 fachowcem nie jestem - ale do deski trójwarstwowej kładzionej na ogrzewanie podłogowe zalecane jest wygrzewanie posadzki przynajmniej przez miesiąc - barlinek opracował nawet specjalny program - w tym protokole są podane zalecane temperatury na poszczególne dni wygrzewania http://www.barlinek.com.pl/Produkty/deska-barlinecka/montaz/protokol_wygrzewania.pdf projekt wygrzewania (prawidłowego) publikowałem już w 2000 roku w Profesjonalnym Parkiecie. Korzystały z niego Balticwood i finishparkiet. Barlinek robi wielki bład bo zaleca pomiar wilgotności w momencie (zaraz po wyłączeniu ogrzewania). W tym dniu i w następnych podkład nie osiągnie jeszcze wilgotności równoważnej jest za ciepły. Muszą upłynąć 5-7 dni. Sprawdzone podczas testów w Stuttgarcie na Uniwersytecie Fraunhoffer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 22.06.2010 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 dzięki za info - będę to brał pod uwagę przy układaniu swojej podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts