Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik wykańczania Analieny

Recommended Posts

Ze spraw które się dzieją:

- dzisiaj został zamontowany piec do ogrzewania domu. Działa już wentylacja mechaniczna. Małż mój mówił tylko że trzeba do montażystów zadzwonić jutro bo nie słychać zwiększania obrotów wiatraka....

- kończymy małe drobiazgi w całym domu typu - pomalowanie pokoi na górze, małe poprawki gładzi, fugowanie płytek w salonie i kuchni (tego paska dekorów), montaż ramek do kontaktów i przełączników światła itp.

Aktualnie grzejemy grzejnikiem olejowym w wiatrołapie - panowie robili poprawki gładzi i nie chciało schnąć... Cóż chleb powszedni :)

• Odpowiedzi 470
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A cha, z rzeczy zakupionych - kupiliśmy 30 płyt chodnikowych na ścieżkę od płotu do wejścia. Już się da bez mocnego zabłocenia butów wejść do domu :)

W niedzielę cała ścieżka była w błocie, wczoraj była częściowo pod wodą, na szczęście dzisiaj znów z niej wyjrzała na powierzchnię - ach uroki życia na wsi i braku podjazdu / podejścia do domu :)

Moje kochanie od godz. 16 siedzi w naszym domu z ekipą i cos tam robią... Mam trochę wyrzuty sumienia że mnie tam z nimi nie ma ale jako że moje ciśnienie jest zazwyczaj na poziomie 90/60 to na pierwsze duże spadki temperatur reaguję całodobowym poczuciem zimna. Tak jest dzisiaj. Pewnie pomogłaby mi kawa ale niestety innej niż coffe heaven nie pijam...własciwie to pijam jak to twierdzi mój mąż napoje kawopodobne a nie kawę :D.

No i z powodu zimnego nosa siedze w ciepełku, popijam herbatę i grzebię w sieci :) - też pożyteczne zajęcie :D

Podjechałam wczoraj na chwile zobaczyć jak tam idzie postęp prac. I miło się zaskoczyłam.

Garaż mocno uporządkowany, w kotłowni zainstalowany piec, o taki:

http://lh6.ggpht.com/_QZtP-uHmnx8/TN0bMXxTyrI/AAAAAAAAA4A/sHJdAoPGKjE/s576/DSC04883.JPG

Mimo iz było ciemno cyknęłam też fotkę naszej gustownej ścieżki do drzwi wejściowych :D

http://lh5.ggpht.com/_QZtP-uHmnx8/TN0aq718xGI/AAAAAAAAA3w/oqg5d5dNdtI/s576/DSC04899.JPG

W łazience zostało już obłożone mozaiką siedzisko - powstało w momencie gdy wymyślaliśmy rozwiązanie dla ogrzewania nadmuchowego którego kratka wyszła nam na przeciwko prysznica. Było ryzyko że będzie się chlapało, więc postanowiliśmy przenieść ją na pion - no i mamy siedzisko :D

http://lh3.ggpht.com/_QZtP-uHmnx8/TN0cc8zq5YI/AAAAAAAAA4Y/aN1mXUlADOs/s576/DSC04891.JPG

Przepraszam wszystkich wrażliwych na bałagan, ale jeszcze nie sprzątaliśmy w łazience...

W jadalni ustawiliśmy też tymczasowy stół, pożyczony od teściów. Sprawdzaliśmy też w ten sposób jaki stół powinien być u nas w jadalni - jaki duży. Wyszlo że spokojnie 200x95.

Zrobiłam też fotki ale niestety cykałam aparatem rodziców w którym nie działa wyświetlacz i nie mogłam sprawdzić jak wyszły a wyszły w ogóle nie ostre i do tego w plamki bo chyba obiektyw był brudny... :( Nie pokażę więc jak wygląda, może zrobię inne i wrzucę wieczorem?

Dzisiaj wykorzystujemy dzień wolny i po obiedzie wybieram się z córką na małe buszowanie po różnych sklepach. Chcę podjechać kupić gąbkę na materac / siedzisko u córki w pokoju, może znajdę też jakieś fajne materiały na poduszki, sam materac czy obrazki na ścianę.

Zajrzymy też do Almi Decor, może jeszcze do Ikei - pooglądać lampy i komody. Szukam komody do wiatrołapy coś w tym stylu - już ją z resztą wrzucałam wcześniej. Nigdzie nie mogę znaleść czegoś w tym stylu :(

http://lh5.ggpht.com/_QZtP-uHmnx8/TNMGFR88QFI/AAAAAAAAA2w/MaSZCx6C-e0/interiordesign%2Clivingroom%2Ctable-142a1e91777481ddcf3078043a4d03b0_m.jpg

W Ikei chcę obejrzeć lampy -te metalowe (jedną już kupiłam do wiatrołapu). Mój tata wczoraj stwierdził że one pasowałyby też do holu na górze. Ma racje, zastanawiam się tylko czy ta najwieksza czy też te średnie...

Lampy w Ikei się skończyły... Bedą w przyszłym tygodniu.

Zakupiłam materiały do pokoju córki - z nich zrobię obicie materacu i powłoczki na poduszki. Skrawki będą wykorzystane również na obrazki.

Miedzy innymi takie:

http://www.ikea.com/PIAimages/0092918_PE229675_S3.JPG

http://www.ikea.com/PIAimages/79467_PE203479_S3.JPG

Spradziłam prognozę pogody - ma być dość ciepło i ma nie padać. Jutro więc wyznaczam sobie dwie misje - posadzić sasanki i... umyć okna :). Może to być nie lada wyzwanie mając na uwadze ilość i wysokość przeszkleń w naszym domu :D. No ale cóż najwyżej to co wyżej mąż będzie po mnie kończył.

Męska część ekipy montuje jutro tymczasową balustradę na antresoli - nie będziemy na razie montować kraty nad salonem - nie ma na to już czasu. Zabezpieczyć musimy więc krawędź tak aby nikt nam do salonu nie spadł.......

Jestem trochę na siebie zła, zła za moje guzdranie rano. Kiepsko mi wyszło zbieranie i malo okien umyłam... A pogoda dzisiaj taka super że mycie było nawet przyjemne :D.

Okna myje się całkiem dobrze. Problem jest tylko z ramami okiennymi - są chyba zachlapane gruntem. nie mam na razie pomyslu czym to potraktować tak aby nie zniszczyć drewna.

Może macie pomysł?

Zaczynamy pakowanie :D Na pierwszy rzut idą letnie ubrania, książki i inne kurzołapki półkowe ;).

Mój małż ustala dzisiaj termin naszej wyprowadzki z nowymi właścicielami mieszkania - 27-28 listopada - mam nadzieję że dla nich też będzie ok.

Edytowane przez Analiena

Taki gorący okres, że nawet nie mam nowych fotek... Wrzucę coś jak już będzie widoczna zmiana, bo na razie to trwają drobne prace wykończeniowo / poprawkowe.

Z nowych terminów:

- włączenie pieca - 22 listopada

- zakończenie podłogi - 23/25 listopada

- wykończenie schodów - 25/26 listopada

- przeprowadzka 27 listopada

- wrażenia z pierwszej nocy w nowym domu - BĘDĄ PEWNIE BEZCENNE :D

Edytowane przez Analiena
CO BY NIE WYWYŁAYWAĆ ZAMIESZANIA - JESZCZE JESTEŚMY NA STARYCH ŚMIECIACH :(

Znowu w plany należy wprowadzić korektę. Tym razem z powodu mojego braku dopytania o szczegóły.

Podłoga musi jeszcze po włączeniu ogrzewania podeschnąć... :( No niby logiczne. Przecież skoro nie można jej jeszcze kończyć to cyklinowanie w dzień włączenia pieca jest bezsensu...

Tak więc:

- wykończeni podłogi raczej 26-27 / 29 listopada

Porozmawiamy jeszcze z naszym Panem od schodów. Może on będzie mógł wejść wcześniej i chociaż założyć balustradę tak aby jednak przenieść się 27...

Edytowane przez Analiena

Mąż dzisiaj miał małą dyscyplinującą rozmowę z gazownią.

Pani radośnie stwierdziła na pytanie mojego meża czy jutro włączą gaz, że ona w poniedziałek zadzwoni i mu powie za ile dni go włączą :mad::mad::mad:. Po wymianie paru uwag, jednak w poniedziałek dzwonić nie będzie tylko w poniedziałek go włączą.

Jutro małż bedzie dzwonił raz jeszcze co by wiedzieli że upierdliwi jesteśmy...

No bo kurcze we wtorek piec mają odpalić... A bez gazu to ni jak się tego nie uczyni. No i jakby nie włączyli to się znowu wszystko przesunie bo monterzy pieca pewnie znów terminy mają porezerwowane...

Rozważania na temat płotów trwają.

Myślimy nad rozwiązaniem murowanej części. Podobno zwykły jasny mur bedzie wyglądał potężnie...przynajmniej tak twierdzi nasz przyjaciel architekt.

Mój małż myślał ostatnio o wykorzystaniu koszy gabionowych, mnie jednak tak srednio to podchodzi...

http://lh4.ggpht.com/_QZtP-uHmnx8/TOV03F1OQPI/AAAAAAAAA6Q/aaZNyxgMkLU/088.JPG

http://lh5.ggpht.com/_QZtP-uHmnx8/TOV1X8ukSlI/AAAAAAAAA6g/tmvQGnyCmxA/gabion.jpg