Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik wykańczania Analieny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 470
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

STOLIK KAWOWY

Zastanawiam się nad stolikiem kawowym. Najpierw miał być w stylu stołu w jadalni - bali z Manufaktury Drewna.

Teraz myślę o czymś innym, co by nie był taki sam jak stół. Choć może lepiej żeby był w tym samym stylu? Jak sądzicie?

Podoba mi się taki stolik:

DSCN0362.jpg

Jest ciekawy w formie, ma praktyczne schowki pod blatem - kilka poziomów na ciasteczka ;) No i forma kwadratowa a u nas taki być powinnien po kwadracie.

Nie widać na fotce nóg, ale wydaje mi się że pasowałyby metalowe (może takie płozy?) ale drewniane również.

Edytowane przez Analiena

KONSOLKA

Tak sobie myślę, że tę moją konsolkę dałabym zamiast do wiatrołapu to przy tej ścianie z boniami. Jedyny kłopot polega na tym że ściana jest po łuku więc blat prostokątnej konsoli by odstawał... Może nie bedzie to bardzo widoczne?

Przystawiłam dechę - srodek odstawałby gdzieś na 7 mm. To chyba nie ma dramatu?

No i jeszcze kwestia koloru - raczej wysoki połysk...skłaniam się ku czarnemu.... W grę wchodzi jeszcze oczywiście biały tylko że wtedy ściana może wydawać się zbyt żółta. Myślałam jeszcze o szarości...

Bożeszzz gdybym ja miała wyobraźnię trochę bardziej rozbudowaną, byłoby łatwiej...

Edytowane przez Analiena

DRZWI DO SPIŻARNI

Jutro musimy potwierdzić finalnie zamówienie drzwi wewnętrznych. Generalnie to wszystko jest dogadane, frapi mnie tylko cały czas kwestia drzwi do spizarni.

To te w głębi.

2009-12-30_6p..jpg

Zgodnie z wizualizacją są białe.

Na chwilę obecną wszystkie drzwi mają być w okleinie teakowej z dlh. O takiej:

http://www.dlh-poland.com/%7E/media/images/Website%20specific%20images/Poland/Produkty/Forniry/Naturalne/Teak/i000.ashx?bc=ffffff&mw=450

Problem tylko z tą okleina jest taki że mocno odbiega od koloru blatów jaki chcemy mieć w kuchni - też teakowy z dlh:

http://1.1.1.2/bmi/www.dlh-poland.com/Oferta/Blaty/%7E/media/images/Website%20specific%20images/Poland/Produkty/Blaty/Gatunki/Teak/teak_i001.ashx

Generalnie w przypadku każdych innych drzwi to nie przeszkadza to zbytnio bo żadne z pozostałych drzwi nie stykają się ani ze schodami ani z podłogą. Tylko te w kuchni są zaraz obok blatów. No i jeszcze kwestia tek okleiny teakowej na ścianie w kuchni po lewej stronie - powinna być identyko jak blat, a korzystając z materiałów dlh raczej nie bedzie...

Chyba że to kwestia impregnacji?

Może znacie jakąś inną firmę która ma w ofercie blaty i forniry teakowe?

A może w kuchni jako jedyne zrobić drzwi białe?

A było tyle czasu na zastanowienie... :(

Edytowane przez Analiena

Spadło nam znacząco w ciągu ostatniego miesiąca zużycie gazu. Pewnie również przez trochę wyższe temp ale wydaje nam się też że po prostu już murów nie grzejemy tylko wnętrze domu :).

Muszę porobić trochę statystyk żeby zaobserwować tendencję w zależności od temp na zew.

W każdym razie może nas rachunek nie zabije ;)

Dzisiaj kończyliśmy prace w łazience. Panowie wycinali nam dodatkowe gniazdko - wcześniej nie wiedzielismy dokladne gdzie ma być :(. Kosztuje mnie to dodatkowe gruntowne sprzątanie łazienki i podłogi na dole... Jak na razie zakończyłam temat mycia podłogi....

Ufffff :)

Łazienka musi poczekać na swoją kolej - trzeba trochę pobawić się Zygzakiem i Saly z małą :). Dzielnie pomagała mi w myciu schodów :D

MAŁY UPDATE ;)

Zmiany mocno spowolniły, chyba jest tak zawsze jak już się człek do domu wprowadzi... Albo kasy albo siły już brak... U nas jedno i drugie ;)

Oczywiście nie oznacza to że nic kompletnie się nie dzieje.

W weekend woskowaliśmy podłogę. Myślałam, że będzie to trudniejsze. Szczerze mówiąc to nawet obawiałam się czy sobie sami z tym poradzimy. Wyszło całkiem całkiem :D. Co prawda wydaje mi się że wybadało by jeszcze raz ją zawoskować bo nadal jest "nierówna". Zastanawiam się tylko jak często można ją woskować a jak często trzeba. No i jeszcze kwestia ewentualnego usuwania zarysowań - z tego co pamiętam robi się to poprzez pociągnięcie olejem ale co z woskiem który jest na powierzchni? Chyba muszę uzupełnić wiedzę....

A no i podłoga zrobiła się śliska... :( Czy to tak po prostu jest?

Zamówiliśmy też lampy do łazienki i lustro. Lampy mają być na początku przyszłego tygodnia, lustro tak samo. Jeszcze tylko zamocowanie uchwytów na ręczniki i pap. toalet. no i zamówienie szafek i łazienka będzie zakończona :D - pierwsze finalnie wykończone pomieszczenie :D.

Szafkę pod umywalkę bedziemy zamawiać razem z kuchnią. No właśnie...zamówić kuchnię...zamówić kuchnię...

Tygodnik mi się z dziennika zrobił... no cóż tak bywa...

Jesteśmy rodzinnie nękani chorobami. Dzisiaj cala trójka w domu - ja mam infekcję gardła i antybiotyk, małż antybiotyk bo mu w oskrzelach świszczy. Córa z tych wszystkich ostatnich infekcji nabawiła się zapalenia ucha, dostała antybiotyk....ma też powiększony trzeci migdał - do obserwacji. :(

W aptece w tym miesiącu to z 500 zł zostawilismy...no coments...

ŁAZIENKA

Jutro mają być lampy do łazienki - 3 tygodnie czekania... Mam nadzieję że będzie z nimi wszystko ok, nie tak jak ze zlewem....

Oznacza to że można na koniec tygodnia umawiać montaż lustra :). Jeszcze tylko szafki - mają być razem z kuchnią więc pewnie gdzieś w okolicach świąt - i łazienkę uznamy za zakończoną :D.

Nie będę musiała malować się siedząc okrakiem na kiblu trzymając lusterko miedzy nogami co by trochę światła zlapać ;)

• 3 weeks później...

OGRÓD

Zrobiliśmy przegląd roślinek. Na nasze oko jest kilka które chyba nie przeżyły, ale ponieważ nasza wiedza nadal jest ograniczona poczekamy z ewentualną decyzją o usunięciu do następnego weekendu kiedy to odwiedzi nas nasza Pani Marzena :) - zaprzyjaźniona już Pani ogrodnik, która przeprowadza nas za rękę jak dzieci z sezonu na sezon :D

Zastanawiają mnie takie podstawowe sprawy - na przykład czy roślinom które teraz będą na nowo wypuszczać listki należy teraz wyciąć to co uschło?

Edytowane przez Analiena

KUCHNIA

Robimy kolejne wyceny kuchni. Znaczy małż jeszcze nie wie ;). Jakoś nie mogę się pogodzić z taaaakimi kosztami. Co prawda szuflad mamy sporo - 15 szt (6 - 60tek, 6 - 120stek i 3 100tki), wszystkie otwierane bezuchwytowo na blumach, do tego 3 carga, fronty białe na połysk, blat teak, no ale cena jest moim zdaniem za wysoka....

W środę przyjeżdża Pan polecony przez mojego kolegę z pracy od którego dostałam też namiary na wykonawcę schodów. Ze schodów jesteśmy zadowoleni, więc może i ta osoba się sprawdzi? Tylko nie wiedziałam kuchni jego wykonania...

Edytowane przez Analiena

Dzisiaj planuję sprzątanie chałupki. Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. A jak wypucuję wszystko (nie będę myć okien - do tego ściągnę jakąś ekipę sprzątających Pań które mają większą wprawę) to możliwe, że się jakieś fotki pojawią :). Co prawda w wiatrołapie jeszcze trochę brakuje...

No i śmieszna rzecz - kupiłam nową dużą wycieraczkę i mi jej szkoda położyć przy drzwiach bo strasznie dużo błota wnosimy z tego gliniastego podłoża przed domem ;)