Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik wykańczania Analieny

Recommended Posts

Na chwilę obecną sytuacja jest taka sama - znaczy podłogi betonowej brak. Wylany jest tylko mały fragment przy drzwiach na taras. Rozprowadzany był niestety gumowym wałkiem z wypustkami co nie jest prawidłowe bo zostawia ślady - takie kropki ale innej możliwości nie było. Będziemy to szlifować i zobaczymy czy efekt wizualny będzie taki jak powinien być.

Rozwiązanie z dodaniem lodu nie wiele pomogło - wykonawca robił próbę na innej realizacji i niestety materiał też za szybko wiązał.

Ja od kilku dni próbuję uzyskać jakieś informacje od innego przedstawiciela - znaczy na inny rejon w Polsce ale coś nie mam szczęścia z dodzwonieniem...

• Odpowiedzi 470
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najgorsze że ta sytuacja opóźnia wszystkie prace z drewnem - podłogę w salonie i schody. Mieliśmy zacząć w poniedziałek... może zaczniemy za tydzień a pewnie raczej dwa. No i jeszcze ten nasz szef ekipy "ugrząźnięty" w górach....:mad::mad:

Nie wiem czy to normalne na tym etapie budowy ale zaczynam mieć dosyć.

W poniedziałek zaczynamy urlop - 2 tygodnie. Planowaliśmy się w tym terminie przeprowadzać. Potem jak już wiedzieliśmy że jest to nie realne stwierdziliśmy że pojedziemy nad morze. Zrezygnowaiśmy jednak bo wychodziło że od 23 sierpnia będziemy robić schody i podłogę drewnianą. Zależało nam na tym aby przy tych pracach być obecnym. Zrezygnowaliśmy więc z wyjazdu....

No a teraz wychodzi że może w czwartek zaczniemy robić beton, a podłoga drewniana i schody może zaczniemy 6 września - po urlopie :p.

Żeby nie było , że nic się na przód nie posuwa - wybraliśmy i zakupiliśmy włączniki, kontakty itp. Bedą takie:

http://lh6.ggpht.com/_QZtP-uHmnx8/THDf330qOjI/AAAAAAAAAeU/LIz5jC0Bhr4/12.jpg

Podziewałam się że to będzie spory koszt ale cena końcowa (hurtowania ze zniżką naszego elektryka) mnie powaliła....

Nie robimy wszędzie srebrnych, w tych pomieszczeniach w których nie muszą być reprezentacyjne będą białe (garaż, kotłownia, spiżarnia itp.) - to w ramach cięcia kosztów :-D

Edytowane przez Analiena

Cały czas, niezmiennie malujemy ściany. Składaliśmy już reklamację do szefa ekipy wykonawczej (na szczęście misie w górach go nie zjadły ;-) ) na temat smóg i nierówności zdjęcia poniżej:

http://lh4.ggpht.com/_QZtP-uHmnx8/THDhUFkn1XI/AAAAAAAAAes/_heHxFKJti4/s576/P1040419.JPG

http://lh4.ggpht.com/_QZtP-uHmnx8/THDhn870vtI/AAAAAAAAAe8/KVbDlUNmp3o/s576/P1040420.JPG

Od wtorku bedziemy nadzorować 2 "budowy":

- nasz dom

- odświeżanie naszego mieszkanka.

Kupilismy mieszkanie w 2004 roku - 2 pokoje + kuchnia, łazienka i mikroskopijne wc.

Zrobiliśmy wielki remont, wielkie burzenie ścian i teraz mamy wielką sypialnie (dawny duży pokój) i salon z aneksem kuchennym (dawny mały pokój połączony z kuchnią). Połączyliśmy też łazienkę z wc.

Teraz szykujemy się do sprzedaży, a ponieważ w części otwartej mamy białe ściany i jedną pomarańczową, które nie były od czasu remontu malowane, starszą już nawet nas. Dlatego postanowiliśmy je odświeżyć, żeby ewentualni kupujący mogli swe oko zawiesić na zaletach mieszkania a nie na brudnych od kół wózka ścianach...

Na czas remontu jedziemy za miasto na działkę teściów. Podobno jak na złość ma być pogorszenie pogody... No ale w sumie dla naszej podłogi betonowej to jak najbardziej dobra informacja :D.

Mój małż był dzisiaj rano na działce i ku swojemu zaskoczeniu zastał tam Panów z minikoparką kopiącą rów pod gazociąg :D. Bedziemy mieli gaz :D :D. Wreszcie - miał być w kwietniu...

W ogóle to ruch był w okolicy - jeden z sąsiadów wylewa chudziak a drugi robi tynki. Hałasu co niemiara. Tylko u nas tak spokojnie - malowanie dużo hałasu nie czyni :D.

W ogóle ostatnio coś nam z terminami nie idzie. I ciągle w dzienniku nieradosne informacje :(.

Muszę podjechać dzisiaj na działkę z aparatem i pocykać jakieś zdjęcia postępu z malowania. Wczoraj wieczorem podjechaliśmy na chwilę, było już ciemno więc nie wiele widziałam ale zdaje się że mamy drugą plamę koloru, pomarańcz w korytarzu na piętrze :D.

Byliśmy dzisiaj na chwilkę na działce - między myciem auta a obiadem :D. Praca wre, gipsowanie i malowanie idzie pełną parą.

Wklejałam już zdjęcie naszej pierwszej plamy kolorystycznej, teraz kolejne.

Okno nad salonem - fiolecik :D

http://lh4.ggpht.com/_QZtP-uHmnx8/THZqkgqDY7I/AAAAAAAAAgc/0HCcCzsqkr4/DSC_9103.JPG

http://lh3.ggpht.com/_QZtP-uHmnx8/THZqzyeFWcI/AAAAAAAAAgw/gMGQqOx2pb8/DSC_9087.JPG

Okno (wyłaz na dach) w korytarzu na pietrze - pomarańcza :D

http://lh3.ggpht.com/_QZtP-uHmnx8/THZqu5EBmlI/AAAAAAAAAgs/cXs-_6-ofeQ/s576/DSC_9090.JPG

http://lh4.ggpht.com/_QZtP-uHmnx8/THZq83iSXuI/AAAAAAAAAhA/vv5Aq8gyZtE/s576/DSC_9091.JPG

I na koniec dla przypomnienia - żółcioszek :D

http://lh3.ggpht.com/_QZtP-uHmnx8/THZrBUT3ATI/AAAAAAAAAhE/WuGqPf9UVaU/DSC_9089.JPG

Efekt wyszedł super, jesteśmy bardzo zadowoleni z delikatnych poblasków.

To będą jedyne kolory w części ogólnodostępnej - wiecej poszalejemy pewnie w pokojach dzieci, ale to w sumie standard - u dzieci ma być kolorowo, bajkowo :D

Jutro po południu przyjeżdżają Panowie od podłogi betonowej. Mam nadzieję że bedzie dobrze... Mieliśmy jechać do Warszawy podejrzeć tamtą realizację ale niestety nie daliśmy rady...

Wiem na pewno że w trakcie robienia podłogi będziemy obecni non stop :D. Bedzie wobec tego pewnie sporo zdjęć :D :D. No chyba że znowu bedzie nerwowo...oby nie...

Od paru dni pada, temperatura oscyluje koło 17-18 stopni - może to nam pomoże...

Jedziemy dzisiaj dokupić listwy wykończeniowe do naszego mieszkanka w bloku - gdzieś się jedna zapodziała.... Salon i aneks kuchenny odmalowany. W łazience też już wszystko odmalowane ale kolor dobieraliśmy na czuja i bardzo żółty wyszedł. Wygląda to badziewnie - beżowe kafelki nagle zrobiły się różowe....:jawdrop:. Trzeba będzie poprawić...no ale może to juz ja sama....

Przy okazji wizyty w sklepie po listwę będę się rozglądała za materiałami do wykończenia pokoju córki. Trzeba już o tym pomyśleć. Przeglądałam sporo różnych propozycji na pokój dla dziecka i zdecydowanie wolę pastelowe barwy. Na szczęście mojej 4-latce podoba się wszystko co widziała przez moje ramię :D.

Na budowie na zmianę w weekend działał elektryk i hydraulik. Hydraulik podłączał nam tymczasowe rozwiązanie na dostęp do wody w kranach, a elektryk montuje gniazdka i przełączniki.

My zaczynamy przymiarkę do podjazdu do garażu. Nie będziemy robić kostki tylko raczej podjazd z klińcu. Aktualnie robimy rozeznanie w sposobie wykonania takiego podjazdu, cenach i dostępności materiałów i urządzeń (np. zagęszczarki).

Mamy nowy termin montażu drzwi. Mają przyjechać w sobotę (nie napiszę że przyjadą bo może po prostu zapeszam te terminy). Myślę, że tym razem będą bo mój małż porządnie się zdenerwował jak usłyszał że montaż bedzie w przyszłym tygodniu. Ekipa montażowa jest do końca tygodnia gdzieś tam, na co mój małż radośnie odpowiedział że nie ma sprawy w niedzielę też można montować bo my jak najbardziej mamy dla nich czas.

Jak nie...to ja sobie z nimi jeszcze inaczej porozmawiam...