adammo29 16.06.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Dom 236 m (36 m garaż), ściany 3 warstwowe, poddasze użytkowe, energooszczędne okna (U 0,6), Ocieplenie poddasza (wełna 25 cm), ocieplenie podłogi (Ecotherm 10 cm), 130 m podłogówki + 70 m parkiet (będą grzejniki), będzie rekuperacja z odzyskiem ciepła.Planuję piec gazowy zasilany gazem z zbirnika podziemnego (nie mam gazu z sieci), solary, kominek z płaszczem wodnym (c.o), bufor biwalentny (piec +solar) 300-400 l.Myślę o piecu: Viessmann lub Immergas ze wskazaniem na ten drugi bo: gwarancja (5 lat), tańszy serwis i części.Co o tym sądzicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ketiw 16.06.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Od pieca ważniejsze jest poprawne wykonanie instalacji grzewczych zwłaszcza gdy łączonych jest kilka systemów grzewczych. Jeśli to rozwiążesz poprawnie to piec jest mało istotny - w razie czego wymienia się go łatwo - instalacji -> NIE ... Zapoznaj się dokładnie z warunkami gwarancji na co jest te 5 lat ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 17.06.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Rozwiązanie brzmi prawie dokładnie jak mój prywatny dom - tyle zej ja zrezygnowałem z gazu na rzecz kotła stałopalnego z buforem - po pierwszym sezonie rewelacja Wybór kotła - Viessman moim zdaniem jest trochę przereklamowany - immergas jest ok decyzję najlepiej podjąć analizując dostępność sewisu. ważne aby zgrać wszyskto razem i dobre sterowanie do tego zrobić. bufor biwalentny - jest to sprytne rozwiązanie ale nie jestem zwolennikiem Po co solary mają grzać latem wode w buforze często całość nie osiągnie temp i kocioł będzie się załączał niepotrzebnie Ja u siebie mam zasobnik do solarów 300l i bufor 500 Przy ogrzewaniu gazowym bufor jest zbędny szczególnie przy podłogówce która ma dużą bezwładność Pytaj chetnie odpowiem na wszystkie pytania Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 17.06.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 taki bufor biwalentny ma tez zalety:---upraszcza podłaczenie róznych żródeł ciepła ---zajmuje mniej miejsca w kotłowni (wszystko w jednym)--- do solarów plus jak jest mały rozbiór wody a upał kilka dni -- solary wykorzystywane są w nim do grzania c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 18.06.2010 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Jacku zgadza się jednak zawsze jest ALE -aby wykorzystać solary do grzania CO w sezonie grzewczym to juz musi być solidna bateria kolektorów standardowy zastaw 2 3 płyt to mało do grzania CWU w pażdzierniku listopadzie czy marcu. są zwolennicy takiego rozwiazanie - ja nie Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.06.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Z solarami największy problem jest taki, że dają ciepłą wodę wtedy kiedy jest najmniej potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts