Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o radę w sprawie wyboru pieca gazowego

adammo29

Recommended Posts

Dom 236 m (36 m garaż), ściany 3 warstwowe, poddasze użytkowe, energooszczędne okna (U 0,6), Ocieplenie poddasza (wełna 25 cm), ocieplenie podłogi (Ecotherm 10 cm), 130 m podłogówki + 70 m parkiet (będą grzejniki), będzie rekuperacja z odzyskiem ciepła.

Planuję piec gazowy zasilany gazem z zbirnika podziemnego (nie mam gazu z sieci), solary, kominek z płaszczem wodnym (c.o), bufor biwalentny (piec +solar) 300-400 l.

Myślę o piecu: Viessmann lub Immergas ze wskazaniem na ten drugi bo: gwarancja (5 lat), tańszy serwis i części.

Co o tym sądzicie???

Od pieca ważniejsze jest poprawne wykonanie instalacji grzewczych zwłaszcza gdy łączonych jest kilka systemów grzewczych.

Jeśli to rozwiążesz poprawnie to piec jest mało istotny - w razie czego wymienia się go łatwo - instalacji -> NIE ...

Zapoznaj się dokładnie z warunkami gwarancji na co jest te 5 lat ...

Pozdrawiam

Rozwiązanie brzmi prawie dokładnie jak mój prywatny dom - tyle zej ja zrezygnowałem z gazu na rzecz kotła stałopalnego z buforem - po pierwszym sezonie rewelacja

Wybór kotła - Viessman moim zdaniem jest trochę przereklamowany - immergas jest ok decyzję najlepiej podjąć analizując dostępność sewisu.

ważne aby zgrać wszyskto razem i dobre sterowanie do tego zrobić.

bufor biwalentny - jest to sprytne rozwiązanie ale nie jestem zwolennikiem

Po co solary mają grzać latem wode w buforze często całość nie osiągnie temp i kocioł będzie się załączał niepotrzebnie

Ja u siebie mam zasobnik do solarów 300l i bufor 500

Przy ogrzewaniu gazowym bufor jest zbędny szczególnie przy podłogówce która ma dużą bezwładność

Pytaj chetnie odpowiem na wszystkie pytania

Piotr