Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jędrusiowe wspominki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie będę szczegółowo opisywać całej zagmatwanej historii z biurem notarialnym bo wszyscy to znamy z własnych doświadczeń. Troszkę biegania było ale....w miarę sprawnie to wszystko poszło. Teraz przyszedł czas na znalezienie fachowców. Jak? Gdzie? Przez kogo?

Przypomniałem sobie dawno polecany portal pod tytułem "szukaj fachowca" Wpisałem zapotrzebowanie i czekałem. Dostałem 19 ofert. Dziewiętnastu wykonawców chciało wybudować naszą chałupkę.

Witam serdecznie.

Poszukuję firmy wykonawczej (pośrednikom dziękuję!) do realizacji inwestycji - budowy domu jednorodzinnego w okolicach Łodzi.

Przewidywany czas rozpoczęcia inwestycji to I kwartał 2010 roku. Możliwe że w tym terminie będą już fundamenty

Projekt: Dom dla Ciebie-wariant I-Murator M14a

Działka jest płaska z dobrym dojazdem.

W swojej wycenie proszę o podanie:

1. Ceny poszczególnych etapów budowy. I max czas ich trwania.

2. Proszę o zaznaczenie czy Państwo dostarczają materiał, a jeżeli tak to orientacyjne ceny najważniejszych materiałów.

Z góry dziękuje za wszystkie oferty. Zastrzegam sobie prawo do skontaktowania się z wybranymi osobami.

Niewątpliwym atutem będzie wiadomość o Waszych dokonaniach i miejscach gdzie można obejrzeć Wasze prace.

Tak właśnie wyglądało nasze ogłoszenie.

Edytowane przez Jędruśki

Ale i jeżdząc po mieście rozglądałem się tu i tam. Podjechałem raz na plac budowy i zobaczyłem Szefa który pracował razem ze swoimi pracownikami. Porządek na placu budowy wzorowy. Nikt nie siedział i to mi się też podobało. Od słowa do słowa, umówiłem się z panem Piotrem na rozmowę. Zjawił się punktualnie......ale zbyt duza pewność siebie zapaliła lampkę ostrzegawczą. Zapytałem o to kto bywa u niego kierownikiem budowy....i tak poznaliśmy naszą Małgosię. Bedzie jeszcze kilka razy GŁOWNYM BOHATEREM powieści ;) Oczywiście pozytywnym!

Nasza Małgosia to nasz projektant i kierownik budowy. Sensowna, słowna, słuchająca ale i podpowiadająca kiedy trzeba. To fajnie że udało nam się od pierwszego wejrzenia znależć kogoś kto nadawał na naszych falach. Z pana Piotra zrezygnowaliśmy z powodów jak wyżej. Zbyt pewny siebie i nie potrafił nawet w przybliżeniu wycenić swojej pracy. Trzeba tylko wybrać jednego z 19 :)

Niech Szanowni czytający pamiętają, że jeszcze troszkę popiszę o historii czyli rzeczach i zdarzeniach które miały miejsce w zeszłym roku.

Kiedy już projekt został wybrany i działka kupiona postanowiliśmy przed zakupem projektu upewnić się że wybór był dobry. Kiedy ogląda się płaskie obrazeczki to pięknie, ładnie....ale jak się już dotyka prawdziwych murów......to co inszego. Przynajmniej ja tak mam :-)

Najbardziej aktywną grupą Forumowiczów jest grupa Pchełkowiczów! Dlaczego? Nie wiem. A może Wy macie jakieś spostrzeżenie ;)

Tak czy inaczej jeszcze na poczatku bywania na FM wypatrzyłem grupę M14. Na marginesie bardzo trafnie ( przynajmniej dla nas ) nazwany " Dom dla Ciebie" co najlepiej oddaje uczucia jakie towarzyszą naszemu budowaniu ;)

Jak się domyślacie budujących M14 jest niewielu ( również dlatego że nie jest to "stary" projekt ) i niezbyt aktywnych. Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem.

Nawiązałem kontakt z kilkoma osobami z Polski i dwie z nich nawiedziliśmy na Ich inwestycjach.

Pozdrawiamy Częstochowiankę i FAZERA !!!!

Bardzo nam się podobały i wiele wynieśliśmy z tych wizyt materiału do przemyśleń! Jeszcze raz wielkię dzięki dla WAS!

Polecamy wszystkim niezdecydowanym ale i zdecydowanym takie podwiedziny.

Edytowane przez Jędruśki

Teraz wracamy do wyboru wykonawcy.

Zdawaliśmy sobie sprawę że budowanie przez jedną firmę będzie droższe. Droższe niż realizacja etapami przez kolejne brygady. Jeszcze taniej byłoby budować systemem gospodarczym, ale brak WSZYSTKIEGO był największą przeszkodą! Brak: wiedzy fachowej, tradycji rodzinnych, doświadczenia, czasu. Cokielwiek dopisalibyście do tej listy - bedziecie mieć rację!!!! Więc kogo wybrać ?!?!?!?!?!!? Oto jest pytanie aktualne od wieków. Na dwa dni przed zakończeniem aukcji na szukajfachowca zgłosił się właściciel Firmy i zaproponował:

Dzień dobry, proponuję wybudowanie Państwu domu w technologii prefabrykowanej z keramzytu. Czas realizacji budowy do stanu pod klucz 12 tygodni od dnia podpisania umowy. Minimalny zakres prac, to stan deweloperski, najchętniej pod klucz + meble + ogród. Fundament, płyta fundamentowo-grzewcza zintegrowana z kominkiem. Ściany gładkie bez konieczności tynkowania uzbrojone w kanały grzewcze, el., centralnego odkurzacza z puszkami instalacyjnymi. Cena usługi wynosi ok. 20% mniej od ceny kosztorysowej projektu w technologii tradycyjnej. W przypadku zainteresowania naszą ofertą proszę o kontakt telefoniczny pod numerem telefonu.........

I co Wy na to?

My też byliśmy zaskoczeni!

Nie mniej jednak po rozmowie z Panem Eugeniuszem czyli właścicielem Firmy zapadła decyzja że to On będzie naszym Wykonawcą :)

Po kilku dniach odwiedził nas i dosyć długo rozmawialiśmy o naszej działce, projekcie i przede wszystkim o technologii w której będzie realizowana nasz domeczek. Technologia dosyć znana. Raczej niewiele realizacji w Polsce. A więc płyta fundamentowa a ściany z keramzytobetonu to ta wyjątkowość. No i brak kaloryferów ;)

Ale o tym w następnych odcinkach.

W międzyczasie ( a to już prawie była jesień 2009 ) porządkowanie na działce.Postanowiliśmy zakopać nitkę wodociągu. Zamówiony koparkowy stawił się o 7.15 a ja razem z nim.Niestety ziemia zaczęła się osuwać. Głębokość miała być 180 cm ale już przy 120 piasek się obsypywał. Za szeroko nie można było kopać bo murek ogrodzenia byłby zagrożony.

http://lh5.ggpht.com/_Pu5H2T0ZyQM/TCPJhjqPVDI/AAAAAAAAAHE/UMxupDa0oD8/s640/Nasze..%20004.jpg

Przejechaliśmy na dół obok naszych działek. Tam to samo przy czym obsypywanie + woda! Przyjechał Tomasz ( nasz Sasiad osobisty jeszcze niedawno Sprzedający ) i padł jeszcze pomysł wykopu sprawdzającego pod przyszłą wspólną studnię. Początkowo sucho i sucho na 180 pokazała się woda! Jest dobrze. Jak już mieliśmy koparkę to przez dwie godziny zagoniliśmy faceta do „korzeniowania” Pobojowisko jakie zrobił na naszych gruntach podsunęło pomysł na sprowadzenie traktora i zaoranie gleby. Tomasz pojechał na wieś i za pół godzinki przyjechał sprzęt. Trzy etapy roboty czyli orka, rekultywacja i bronowanie trwało do 15. Kasa 350,00 na oba dwa. Ale warto było.

http://lh6.ggpht.com/_Pu5H2T0ZyQM/TB_UiQjt7SI/AAAAAAAAAG8/eel-03Cbwe8/s640/Swoboda%2026.07%20006.jpg

Ze spraw mniej przyjemnych papiery, papiery, papiery!

Wszędzie papiery i ta cholerna wszędobylska niemoc URZĘDNICZA ! W Starostwie, w Sądach, w Kredytach! WSZĘDZIE! Czego się nie dotknąć wszyscy mają czas.

" Ach proszę państwa. Terminy są odległe! To musi się w temacie wypowiedzieć i TEN i TAMTEN i zatwierdzić musi On a jak zgłosi weto Ona to to może potrwać i oj oj oj....! Już kiedyś poruszany temat TUMIWISIZMU w Urzęach! Brrrrrr....straszno. Choć w większości przypadków mieliśmy szczęście trafić na przesympatycznych, kompetentnych i bardzo przejętych ludzi nastawionych na pomoc takim jak my :rolleyes:

Troszkę wybiegając w czasie do przodu, chyba pod koniec listopada nasz projekt znalazł się w Starostwie do PnB. Zanim złożony został na dziennik usiedliśmy z jedną z Pań która poświęciła nam 60 minut ze swojego czasu pracy i uzgodniliśmy WSZYSTKIE sprawy dotyczące naszego M14a! Tak naprawdę przy jednym biurku załatwiliśmy "wędrówkę" opasłego segregatora między trzema piętrami Starostwa w Zgierzu. Bo tak naprawdę te terminy 60 dniowe właśnie stąd się biora że opasłe tomiska projektów wędrują od sekretariatu na I piętrze do Wydziału budownictwa na III pietrze kilka dni! Ruch w poziomie jest o wiele szybszy :):):)

Wszystkim zaczynającym polecam upierdliwość wobec każdego urzednika. Jak ich nie przyciśniemy to.....czekaj latka.

Edytowane przez Jędruśki

Efekt prac porządkowych, powyrywanych krzaczorów czeremchy, korzeni i wszelkiego zielska.

Trzech godzin pracy urzadzeń doczepianych do traktora oraz dwóch dni urzadzenia doczepionego do mnie czyli grabi.......albo odwrotnie.

http://lh6.ggpht.com/_Pu5H2T0ZyQM/TCPLwwcH3mI/AAAAAAAAAHY/FAbNhjnogzM/s640/Swoboda%201.10%20%2811%29.JPG

http://lh5.ggpht.com/_Pu5H2T0ZyQM/S_LZiWAh0sI/AAAAAAAAAEw/6Uhbe-R0gbI/s640/Dzia%C5%82eczka%20%20014.jpg

Widać różnicę?

http://lh5.ggpht.com/_Pu5H2T0ZyQM/TCPLvotfWGI/AAAAAAAAAHM/vCMc8j5LlPY/s640/Swoboda%201.10%20%288%29.JPG

Edytowane przez Jędruśki

13.10.2009

Wielki dzień!!!!

Na biurku leży świeżutki projekt M14a w wersji lustrzanej!

http://lh6.ggpht.com/_Pu5H2T0ZyQM/TCR57rzTqjI/AAAAAAAAAHs/M-WiaOnebsQ/s800/Projekt.JPG

Widzicie datę? To tak poza tematem budowlanym. W naszym życiu ta cyfra przewija się baaaardzo często i nie jest taka jak się o niej mówi ;) Jeszcze o niej będzie mowa :)

Edytowane przez Jędruśki

Następny dzień miał być wielce owocny w radość z tego że już mamy projekt. Więc w te pędy do Starostwa gdy tymczasem….. dostaliśmy łupnia bo przecież

„na projekcie brakuje akceptacji i dostosowania M14a do warunków danej działki”

Ach ta cholerna terminologia zawodowa! Nazewnictwo nie do spamiętania przynajmniej dla takich NOWICJUSZY jak my brrrrr…!

Zabraliśmy projekt bo w takim stanie otrzymalibyśmy ODMOWĘ co by pewnie wydłużyło i tak długi termin rozpatrywania wniosku. Zabraliśmy więc projekt i do nazej Małgośki Arch. Kilka godzin przy stole nad projektem i wszystkie zmiany ustalone.

Uzgodnienia z Małgorzatą Arch troszkę trwały i koniec końców do Starostwa nasz projekt trafił w okolicach chyba Andrzejek czyli koniec listopada 2009. Właśnie w dniu składania miała miejsce godzinna rozmowa z Panią w Urzędzie która przeglądneła nasz projekt i.........

......zaopiniowała bardzo pozytywnie!

Jeszcze raz WSZYSTKIM polecam! Nie składajcie projektów na dziennik i nie czekajcie pasywnie na to co się z nim potem dzieje! Trza łazić, pytać, jęczeć oferować pomoc przy przenoszeniu ciężkiego przecież tomiska ;) z pokoju do pokoju! Niech Was znają! U nas zaowocowało to tym że

U W A G A ! ! ! !

......że 24 XII 2009 czyli po 24 dniach otrzymaliśmy POZWOLENIE NA BUDOWĘ

Edytowane przez Jędruśki

Urząd w Zgierzu o którym mowa, wdrożony ma Certyfikat ISO ileś tam i czas oczekiwania ma być 61 dni o ile dobrze pamiętam. Znane były tu na FM przypadki że były szybsze terminy w wydawaniu PnB.

Na przykład 60 dni no nie mówiąc o super ekspresach czyli 59 ;)

A takie widoki prezentowała nam jesienna działeczka.

http://lh4.ggpht.com/_Pu5H2T0ZyQM/TCPLwnoGt8I/AAAAAAAAAHU/VfTd9UtUVfQ/s640/Swoboda%201.10%20%2810%29.JPG

A potem przyszła zima i witała nas tak! Jak się udało dojechać :rolleyes:

http://lh5.ggpht.com/_Pu5H2T0ZyQM/TCkHAu-9ARI/AAAAAAAAAIQ/DDhD95tRd1c/s640/26.01%202010%20%286%29.JPG

http://lh6.ggpht.com/_Pu5H2T0ZyQM/TCkHBAmUJ4I/AAAAAAAAAIU/058X8wj21qw/s640/26.01%202010%20%2816%29.JPG

i nasi Sąsiedzi......

http://lh5.ggpht.com/_Pu5H2T0ZyQM/TCkHAL_Xb8I/AAAAAAAAAII/M39pJJm-zQQ/s640/Zima%202010%20%2825%29.JPG

Wykorzystując panującą zimę (sie ma wyobraźnię co.....:)) jak na załączonym powyżej obrazeczku, na chwileczkę mała opowiastka z beczki totalnie niebudowlanej.

1) Powodem rozpoczęcia budowy była MIŁOŚĆ...i chęć ucieczki z miasta, i spełnienie marzeń i wyzwanie czy potrafimy, i pewność że podołamy ! ! ! !

2) Nikomu tak jaj JEJ nie uwierzyłbym gdyby nie to że.....zauważyłem wiele znaków :rolleyes:

3) Znaki pochodziły zewsząd!

4) Przesłanie znaków było jednoznaczne - DAMY RADĘ!