seia85 16.06.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 (edytowane) Witam,Bardzo proszę o pomoc w temacie renty planistycznej,pokrótce przedstawie sytuacje: Działka była przekształcona z rolnej na bud. w 2006 r. także jeszcze nie upłyneło 5 lat od zmiany zagospodarowania przestrzennego (nie upatruje w tym swoich szans na zniesienie renty plan.).W 2009 roku zostały wydzielone pomniejsze 3 działki i droga wew.(było to już robione na mój koszt).1 z nich zbyłem.Ostatnio dostałem decyzje o ustaleniu wysokości renty planistycznej od tej pojedynczej działki.I tu pytanie do Państwa czy mogę odwołać się od tej decyzji? Chciałbym jeszcze dodać że przy wyznaczaniu działek został około 1 ar skrawek ziemi,gmina stwierdziła,że przejmie tą część za symboliczną sumę której jeszcze nie wpłąciła :/ Czy mógłbym ubiegać się o to by odliczyli kwotę tego jednego ara od wysokości ustalonej renty planistycznej?Czy może jest jakiś inny sposób na pomniejszenie opłaty?Licze na odp. Edytowane 16 Czerwca 2010 przez seia85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.06.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Jakiś czas temu drążyłam temat rent planistycznych i z tego co udało mi się ustalić, zawsze można się odwoływać. Można wnioskować o obniżenie renty.Wypadałoby tylko mieć jakieś sensowne uzasadnienie. Albo rozliczenie jej w postaci rzeczowej - tego jednego ara? Tylko nie wiem, czy to jest formalnie wykonalne. Bo że gmina całkiem zrezygnuje z renty, to raczej nie łudźmy się. Najlepiej byłoby zrobić tak, by przed sprzedażą działki wystąpić do gminy o ustalenie wysokości renty i potem o stosowną kwotę zwiększyć cenę sprzedaży - wtedy sprzedający zarabia tyle, ile chce. Pod warunkiem, że znajdzie kupca gotowego zapłacić tę wyższą kwotę. Pisz odwołanie i powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts