anula05 27.11.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Analiena! Trzymam kciuki za całe weekendowe zamieszanie. Fajnie, że już prawie, prawie i za moment zamieszkacie w Waszym pięknym domu. Czekam oczywiście na fotki, bardzo jestem ciekawa jak wszystko wygląda po sprzątaniu:)Ikea nie jest taka zła:)! Analiena, mam pytania o betonową podłogę. Wczoraj odkryłam kilka inspiracji z polerowaną betonową posadzką i zaczęłam się zastanawiać, czy nie zrobić tego u nas. Ceny płytek w wielkich formatach (45x90) są porażające. A poza tym ja ciągle nie mogę się przekonać do płytek.Analiena - kto Ci robił tę podłogę? Czy ona jest polerowana (na zdjęciach wygląda jak mat albo półmat). Czy można zrobić taką posadzkę jaśniejszą? generalnie - polecasz? Wiem, że dopiero sprawdzisz jak to działa jak zamieszkasz, ale może masz już jakąś opinię na ten temat.Myślałam, żeby taką posadzkę podzielić na kwadraty/prostokąty i wpuścić w nią listwy aluminiowe (cieniutkie). Boję się trochę, ale w sumie mi się podoba. Coś takiego: http://bi.gazeta.pl/im/3/3353/z3353803X,Podobnie-jak-nawierzchnie-z-betonu--wykancza-sie-inny.jpg http://lh6.ggpht.com/_hJtrPWAeV0A/TPDdVxOOWoI/AAAAAAAACB0/ozmK1mSrlyY/PODLOGAAAAAA.jpg http://lh3.ggpht.com/_hJtrPWAeV0A/TPDdrOvG2wI/AAAAAAAACB4/6pkL9-n9E_c/3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Analiena 27.11.2010 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Mieszkanie opróżnione, jutro tylko trzeba posprzątać. Powiem szczerze że nie myślałam, że przeprowadzka tak wyczerpuje...padam z nóg. Fotki myślę, że będę cykać jutro bo jest szansa na położenie wykładzin i wstawienie mebli do naszej sypialni i pokoju córki. Anula, moja posadzka nie będzie tak błyszcząca jak na Twoich fotkach (swoja drogą b. fajne ). Natomiast miała nie być zupełnie matowa. Na chwilę obecna to nie jestem usatysfakcjonowana - przez jej nasiąkliwość. Natomiast kontaktowałam się już z wykonawcą, który ma ja ponownie impregnować. Zweryfikowałam tez kwestie u producenta, który potwierdził potrzebę ponownego zaimpregnowania. Myślę że będzie się bardziej błyszczeć niż na ostatnich fotach jakie wrzucałam, bo w jednym miejscu gdzie musieli zeszlifować nierówności i ponownie impregnować błyszczy się bardziej. My mamy posadzkę jasnoszarą firmy weber (weber duro color 4650). Z tego co pamietam maja rózne kolory, wiec może i jasniejszą również. Z resztą maja tez inne rozwiązania - co prawda strona trochę mało czytelna ale zachęcam do przejrzenia. Nasza posadzka byla wylewana do granicy dekorow na podłodze i pamietając sposób jej wylewania myślę, że jest jak najbardziej możliwe wstawienie listew aluminiowych. Co do Twojego pytania o polecenie takiego rozwiązania - jeśli ponowna impregnacja zlikwiduje nasiąkliwość posadzki, to mimo trudów, czasu i pieniędzy bedę Ci ją polecać. Oczywiście z czysto wizualnych pobudek - jest piękna, bo jak słusznie zauważyłaś jeszcze nie miałam okazji sprawdzić jej w praniu PS: Namiary na wykonawcę posyłam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.11.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Anula, te fotki rzeczywiście śliczne. Ja bym się jednak bała, że na takiej błyszczącej podłodze widać każdy pyłek. Podoba mi się też pomysł z aluminiowymi listwami Analiena - czekamy na relację z "życia na betonie" I jeśli mogę także poprosić o namiary na wykonawców (bo szukałam tej firmy w necie, ale nie jestem pewna wyniku ) Czy u Ciebie też było polerowanie, czy tylko jakieś wstępne szlifowanie i impregnacja? Faktycznie ta strona firmy Weber to jakieś nieprozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.11.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 tu jest coś ciekawego: http://www.netweber.pl/fileadmin/user_upload/news/press/A_B_Weber_floor_design.04_09.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Analiena 30.11.2010 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Tatarak, u nas była posadzka szlifowana na mokro i na sucho. Polerowanie miało się odbyć przed przeprowadzką po impregnacji. Jeszcze nie było polorowane za względu na konieczność tej ponownej impregnacji..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.11.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Dzięki, Analieno. Niestety z lektury firmowych materiałów wynika mi, że tego systemu, który masz u siebie, nie można kłaść na ogrzewanie podłogowe. Wysłałam jeszcze zapytanie do producenta, ale na razie nie mam odpowiedzi. Poza tym niestety mój kochany mąż doszedł do wniosku, że jednak beton to "nie jego bajka" a ostatecznie nie tylko mnie ma się nasz dom podobać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Analiena 30.11.2010 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 (edytowane) No tak, to przeciez ma być wsza gniazdko do którego chce się wracać...... Na szczęście ja i mój małż o betonie marzyliśmy równie mocno . Generalnie to mamy podobny gust - może tylko musze z nim trochę powalczyć o białość / szarość / drewnianość wnętrza, małż jakoś bardzo chce do salonu wyrazisty kolor dorzucić . Mnie wystarczą wnęki okienne . Ps: Bardzo mi się podoba ten ostatni projekt jaki rozważacie - piękny . Edytowane 30 Listopada 2010 przez Analiena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.11.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Ps: Bardzo mi się podoba ten ostatni projekt jaki rozważacie - piękny . Cieszę się to chyba max "nowoczesności" jaki można osiągnąć z zasadniczo spadzistym dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Analiena 30.11.2010 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Nie mogę teraz Ci przeslać bo nie mam dostępu do mojego kompa ale mialam zapisane różne projekty domów o nowoczesnej bryle w kształcie stodoły, ze spadzistym prostym dachem. Jak nie zapomnę i jak się do kompa za tydzień dopcham to Ci wyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.12.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Nie mogę teraz Ci przeslać bo nie mam dostępu do mojego kompa ale mialam zapisane różne projekty domów o nowoczesnej bryle w kształcie stodoły, ze spadzistym prostym dachem. Jak nie zapomnę i jak się do kompa za tydzień dopcham to Ci wyślę. Czekam cierpliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 03.12.2010 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Analiena czytam, czytam, dzięki za info.Błagam, zrób jakieś foty:) Szczególnie betonu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Analiena 03.12.2010 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Anula, bardzo ale to bardzo się postaram cyknąć dzisiaj. Nie mam co prawda chyba jeszcze żarówki w gabinecie ale może jakoś mi się uda. Tatarak, dzięki za cierpliwość. Jakby zapomniała przypomnij mi w przyszły weekend - myślę że wtedy już komp będzie odpalony. Zwłaszcza że po zaimpregnowaniu podłogi w gabinecie będzie można tam wstawiać meble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 03.12.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Ja też jestem bardzo ciekawa obecnego wyglądu podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Analiena 03.12.2010 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Beta, mocno mnie wszyscy mobilizujecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 04.12.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Analiena, super! Gratuluję! I zazdroszczę, że to już prawie koniec.Podłoga wygląda bardzo ładnie. Ja się nadal waham - wolałabym nie tak zupełnie jednolitą, bardziej przypominającą kamień, ale nie wiem czy tak się da...?! Jakie Ty będziesz miała listwy do tego betonu???Schody tip top - czy drewno na podłodze i schodach jest takie samo?Czekam na więcej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Analiena 04.12.2010 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 (edytowane) Anula, listwy planujemy drewniane biale - znaczy w kolorze ścian. Jeszcze sie nie zmobilizowalam do zamowienia i cały czas waham gdzie zamówić. Podłoga nie jest zupełnie jednolita - nie za bardzo widać to na zdjęciach. Są takie jakby zacieki, smugi i przebarwienia. Myślę że wszystko da się osiągnąć Potrzeba tylko czasu na zebranie informacji, znalezienie wykonawcy i pieniędzy aby za to zapłacić. Myślę jednak że budując dom na lata warto sięgać po marzenia - oczywiście nie bez przesady żeby nie było że się "zastawiamy aby sie postawić". Drewno na podlodze i na schodach to te same deski - teak olejowany. Myślę czy by nie zrobić z nich też stołu i 2 mebli w salonie...a może blat też ? Zalezy nam na tym aby drewniane elementy miały ten sam kolor i fakture drewna a to jest chyba możliwe tylko stosując ten sam materiał. Rozmawiałam już z Panem od schodów który robi też meble - mówił że da radę PS: Nie martw się mnie te 2,5 roku minęło b. szybko - już niedługo sama będziesz czyścić wszystko przed wprowadzeniem Edytowane 4 Grudnia 2010 przez Analiena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 04.12.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 jak to mówią nowy domek nowy potomek - owocnej nocki w nowym domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 04.12.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Na zdjęciach podłoga betonowa wygląda ok. Schody też prezentują się super. Życzę miłej nocki w nowym domku. Fajnie Ci Koniecznie zapamiętaj co Ci się śniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasche 05.12.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 (edytowane) co za schody :jawdrop: i sowa świetna ... nie wiem w jakim stylu szukasz wieszaka, ale może coś takiego? http://www.lizzytish.co.uk/Butterfly_hangers.php Edytowane 5 Grudnia 2010 przez lasche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.12.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Mnie się też podoba i podłoga i schody, a klatka z motylami - cudo! Niech Wam się dobrze mieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts