Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik wykańczania Analieny - komentarze

Recommended Posts

Aby Święta były wyjątkowymi dniami w roku,

by choinka w każdych oczach zalśniła blaskiem,

By kolacja wigilijna wniosła w serca spokój

a radość pojawiała się z każdym nowym brzaskiem.

By prezenty ucieszyły każde smutne oczy,

by spokojna przerwa ukoiła złość

By Sylwester zapewnił szampańską zabawę,

a kolędowych śpiewów nie było dość!

życzy Minka z rodziną

http://img130.imageshack.us/img130/5019/christmasta.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość monika996
no a ja tak chciałam namiar na ekipę betonowej. po waszych doświadczeniach już mi się odechciało tych panow fachowcow. ja chciałam płyty na ścianę. Współczuję kłopotów. tak to jest z tymi ekipami jedna na 10 jest ok. Fajny ten Wasz dom. podłoga super nie macie pod nią podłogówki.?co do schodów śliczne.

Nie, nie zywica, lakierem. Zywica to kaplica na calej linii, bo sie sciera i rysuje. Jak ta sama to cisnij, zeby Ci poprawili, jak Ci cos nie odpowiada, chyba mozna sie z nimi dogadac ;). A jaki masz ten impregnat teraz, pamietasz nazwe?

Niestety ale nie pamietam nazw zastosowanych impregnatów. Prosilismy wykonawcę o wysłanie ich smsem co byśmy byli bardziej kumaci podczas rozmowy z Panami z Webera, ale nie dostaliśmy.... :( Małż będzie ich ścigał po Świętach...

witam. ładnie macie połączoną podłogę z paskiem plytek. co tam zastosowaliście?

Gdzieś już w dzienniku wrzucałam info... Musiałabym poszperać. Pamiętam że to gres Ariostea, tylko nie pamietam jaka kolekcja. Coś w nazwie ze "stone".

Płytki były przycinane na paski, są chropowate - wizualnie i wyczuwalnie, dlatego nie wiem jak sprawdzałyby się jako płytki podłogowe w całym pomieszczeniu. Jako dekor wyglądają super bo mienią się w zależności od kąta padania światła.

PS: Chyba że pytasz o sposób łączenia podłogi i płytki :D - z jednej strony jest fuga a od strony podłogi drewnianej korek.

no a ja tak chciałam namiar na ekipę betonowej. po waszych doświadczeniach już mi się odechciało tych panow fachowcow. ja chciałam płyty na ścianę. Współczuję kłopotów. tak to jest z tymi ekipami jedna na 10 jest ok. Fajny ten Wasz dom. podłoga super nie macie pod nią podłogówki.?co do schodów śliczne.

Monika, firma wykonująca nam podłogę miała na prawdę dobre notowania, to sympatyczne, pracujące z pasją chłopaki. Decydując się na nich wiedziałam, że nie mają wieloletniego doświadczenia, więc może nie powinnam narzekać... ??

Ich największy minus jaki mają to kontakt - bardzo utrudniony, zwłaszcza teraz jak mamy kłopoty z tą impregnacją. Rzadko zdarza się, że odbiorą telefon jak się dzwoni. No ale to rozumiem, w końcu pracują po całej Polsce i nie zawsze pewnie mogą rozmawiać. No ale można by wieczorem wykonać telefon zwrotny... :(.

Nie wiem czy wynika to z ich zapracowania i zapominania czy też z faktu że nie bardzo wiedzą co nam powiedzieć...

Ogrzewanie podłogowe mamy tylko w wiatrołapie i w łazience. Dom ogrzewamy nadmuchowo.

Opoznienie w cieplej wodzie to sprawa do zalatwienia cyrkulacja (o iloe przewidzieliscie ja kladac rurki i kupujac ogrzewacz wody). No ale ekploatacja cyrkulacji tez kosztuje - mozna ja wlaczac w okreslonych porach.

Czy masz do ogrzewania nadm. podpiety tez kominek?

Ostatnio sprobowalem odpalic i (poza bezkonkurencyjnym klimatem) prawde mowiac widze go jednynie jako taki utrzymywacz temp. w okresach przejsciowych - temperatura powietrza z kratek przy wylaczonym ogrzewaniu i wlaczonym nadmuchu to okolo 25-27st (srednio rozpalony), co robi roznice w porownaiu z normalnie dzialaajcym systemem - 35-45st.

Pzdr

Edytowane przez qqlio

Z tą cyrkulacją to jeszcze zależy od odległości do punktu poboru. U nas bojler jest w kotłowni kilkanaście metrów od kuchni i łazienki - pomimo cyrkulacji trzeba spuścić wiadro wody (wiem, bo odmierzyłam), zanim zacznie lecieć ciepła :(

Przy prawidlowo zrobionej cyrkulacji nie powinno tak byc, choc oczywiscie straty beda wtedy wieksze na rurkach. Zwlaszcza jesli nie zostaly dobrze ocieplone.

Oczywiscie mam na mysli wlaczona cyrkulacje :-)

Pzdr

Edytowane przez qqlio
typo

Z tego co pamietam to mamy zrobioną cyrkulację. Jednak z uwagi na to że piec i podgrzewacz są na górze, podejrzewam, że do kuchni czy łazienki na dole i tak dolatywać bedzie najpierw chłodna woda. Nie wiem czy w chwili obecnej napełniłabym wiadro, ale przestawienie się z bieżącej wody ciepłej w mieszkaniu na spuszczanie wody w domu jest trudne :(.

Teraz kiedy nie mamy jeszcze wody z wodociągów tylko dowozimy ją w zbiornikach, marnowana "ciepła" woda powoduje konieczność zwiekszenia częstotliwości transportu...a to jest dość upierdliwe... Bedzie tak pewnie do maja... :(. Maskara, co?

Pytanie tylko czy jest dobrze ta cyrkulacja zrobiona....czy rurki ocieplone? Ta cała hydraulika i elektryka to nie moja bajka. Zupełnie się na tym nie znam - małż walczył w tych tematach. Mam nadzieję , że dopilnował :D.

Czy masz do ogrzewania nadm. podpiety tez kominek?

Ostatnio sprobowalem odpalic i (poza bezkonkurencyjnym klimatem) prawde mowiac widze go jednynie jako taki utrzymywacz temp. w okresach przejsciowych - temperatura powietrza z kratek przy wylaczonym ogrzewaniu i wlaczonym nadmuchu to okolo 25-27st (srednio rozpalony), co robi roznice w porownaiu z normalnie dzialaajcym systemem - 35-45st.

Pzdr

Bożesz jakie madrości piszesz :). Nie mierzyłam temperatury powietrza wydmuchiwanego przez kratki. W domu mamy 20st. Piec na pierwszym biegu.

Zużycie gazu przy braku drzwi wew, kiepskim wykonaniu ocieplenia pod drzwiami balkonowymi (do poprawki na wiosnę przy tynkowaniu), braku uszczelki w drzwiach do garażu i podbitki pod dachem wychodzi jakieś 22m3 na dobę. Nie wiem co prawda czy to w normie czy powyżej normy - musimy popytać znajomych.

A co do kominka - na razie go nie mamy :) więc nie wiem jak się będzie sprawdzał jako dodatkowe źródło ciepła.

Nie mamy podłączonego kominka do kanałów - przy rozpaleniu w kominku przełączamy na cyrkulację wew i powietrze jest rozprowadzane przez system po całym domu. Unosi się do góry, wciagane jest przez kratki w sufitach i wtłaczane do kanałów przez wentylator. Jakoś tak to działa :)

Edytowane przez Analiena

Bożesz jakie madrości piszesz :). Nie mierzyłam temperatury powietrza wydmuchiwanego przez kratki. W domu mamy 20st. Piec na pierwszym biegu.

Zużycie gazu przy braku drzwi wew, kiepskim wykonaniu ocieplenia pod drzwiami balkonowymi (do poprawki na wiosnę przy tynkowaniu) i braku uszczelki w drzwiach do garażu wychodzi jakieś 22m3 na dobę. Nie wiem co prawda czy to w normie czy powyżej normy - musimy popytać znajomych.

A co do kominka - na razie go nie mamy :) więc nie wiem jak się będzie sprawdzał jako dodatkowe źródło ciepła.

Nie mamy podłączonego kominka do kanałów - przy rozpaleniu w kominku przełączamy na cyrkulację wew i powietrze jest rozprowadzane przez system po całym domu. Unosi się do góry, wciagane jest przez kratki w sufitach i wtłaczane do kanałów przez wentylator. Jakoś tak to działa :)

Ok - kumam - czyli do recyrkulacji idzie ( a raczej pojdzie jak bedzeicie miec kominek) podgrzane powietrze i strafia docelowo do kanalow. Podobnie jak u mnie tylko ja mam jeszcze jeden kanal zwrotny w obudowie kominka.

No nic - doswiadczenia "kominkowe" porownamy kiedys w przyszlosci.

Co do zuzycia gazu to sa watki na FM. Tylko tam jakos dziwnie ludzie zapominaja dodac, ze dogrzewaja kominkiem albo argumentuja, ze 18 stopni w dzien to jest to :-)

Pzdr

Taaaa i siedzą w polarach a TV ogladają pod kocem ;). Ja mam na razie 20st cały czas. Muszę podpytać małża czy da się w określonych godzinach zmniejszyć w sypialniach do 19st bo trochę za ciepło w nocy. Tylko żeby się włączył przed wstaniem z łóżka bo nie za przyjemnie jest marznąć zaraz po wstanięciu :D.

PS: Mam nadzieję, że kominek stanie na wiosnę. Tylko to już będzie po sezonie więc porównamy się w przyszłym roku ;)

Taaaa i siedzą w polarach a TV ogladają pod kocem ;). Ja mam na razie 20st cały czas. Muszę podpytać małża czy da się w określonych godzinach zmniejszyć w sypialniach do 19st bo trochę za ciepło w nocy. Tylko żeby się włączył przed wstaniem z łóżka bo nie za przyjemnie jest marznąć zaraz po wstanięciu :D.

PS: Mam nadzieję, że kominek stanie na wiosnę. Tylko to już będzie po sezonie więc porównamy się w przyszłym roku ;)

Zalezy czy macie porobione strefy - my zrezygnowalismy bo to bardzo podnosilo koszt - tak wiec regulacje mamy tylko na kratkach. No i oczywiscie mozna ustawic nizsza temp dla calego domu (chyba z 8 programow dziennych jest dostepnych) i podnosic ja nad ranem - no bo skoro w sumie w sypialni ma byc chlodniej to po co grzac pusty salon, itd.

Kominki stana w szranki za rok :-)

Pzdr

My się szarpnęliśmy i mamy strefę górną i dolną, więc pewnie spokojnie można sobie pokombinować z ustawieniami i godzinami grzania :).

Na chwilę obecną problem mamy z dobiciem do oczekiwanej wilgotności. Ze względu na obieg wew. piec nawilża pobierając wodę z naszej sieci (kolejny zżeracz naszej cennej H2O) i nie dobija do wymaganej 45% wilgotności. Musimy odetkać czerpnię z zew. powinno być lepiej i ze względu na wilgotność w pomieszczeniach i ze wzgledu na zużycie wody ;)