Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik wykańczania Analieny - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Analiena, czy Ty masz na betonie Weber Durocolour? Który kolor dokładnie? G40? Widziałaś próbki innych kolorów?

Na jastrych miałam wylewaną jakąś warstwę wzmacniajacą - też Webera ale nie pamiętam jaki numer masy. Na to poszła warstwa wierzachnia, docelowa i to jest dokładnie weber.flor 4650 DuroColour. Kolor jasnoszary - niestety nie pamiętam numeru....

Z tego co pamiętam to oglądaliśmy różne próbki, ale nie powiem Ci czy to był ten sam materiał czy inny bo na początku chodziło nam o uzyskany efekt a nie o rodzaj technologi. Później wyeliminowaliśmy żywicę i pozostał ten Durocolour - bardziej na zasadzie sugestii wykonawcy niż naszej świadomej decyzji...może to był błąd ?

Ja mam w całym domu ogrzewanie nadmuchowe - na poddaszu są kratki w sufitach, na parterze w podłodze. Z systemu jesteśmy bardzo zadowoleni - sprawdza się w naszym domu, w domu o tak dużej kubaturze i tak wysokim salonie ;).

Nie mam problemów ze skraplaniem się wody na oknach - system utrzymuje też stałą wilgotność w pomieszczeniach.

No ciekawe jak Wam podzie z motnowaniem drzwi.

U nas było sporo zamieszkania, bo nie wszystkie otwory idelanie pasowały i trzeba bylo dokuwać..

Poza tym "panowie" ufajdali mi pianką ościeznice i podłogę. Na szczęscie tylko tam gdzie kafelki!

I ha ha ha! Mimo miliardowego sprawdzania jedne drzwi przyszły prawe a oscieznice lewe ... taaak ...

Musimy się rzeczywiście z tą kuchnią zmobilizować... Zwłaszcza że jak tak dalej pójdzie to kuchni nie będę mieć na Wielkanoc. Na Boże Narodzenie się nie wyrobilismy no ale brak kuchni na Wielkanoc byłoby już porażką....

Drzwi do kuchni chcemy w kolorze ścian - off white. Musimy tylko upenić się czy firma jest nam wstanie pomalować je według NCSu. Małża tylko musze zmobilizować co by telefon do firmy wykonał :).

Na ścianie obok drzwi, po lewej stronie chyba położymy drewno - jako okładzinę, to samo co mamy na podłodze i na schodach. Wydaje mi się ze to bedzie bardziej dopasowane kolorystycznie do blatu niż ten fornir. No i grubość drewna dostosowana jest badziej do dekoru z płytek który tam tez ma być. Nie trzeba będzie kombinować z podkładem pod fornir.

Co myślicie?

Macie może jakieś doświadczenia z olejowaną a potem woskowaną podłogą? Czy jest bardziej śliska po woskowaniu?

ja mam tylko zaolejowaną a sama się zastanawiałam, czy woskować :rolleyes:

a co do tego drewna to dobry pomysł - zawsze bezpieczniej bo przypasujecie kolorystycznie a fornir to by był trzeci wzór drewna w kuchni...

Hmmm a myślałam że trzeba zawoskować?

Nasza była 2krotnie olejowana i po jakimś czasie było widać miejsca takie przyszarzone / zmatowione... Teraz jest ok, tylko ta śliskość. Córa już 2 razy wywinęła kozła :(

moja przemysłówka ostatnio wygląda tragicznie - psica zostawiła pazurami niezłe rysy ale parkieciarz nic nie mówił o woskowaniu - czekam aż postawie docelowe meble w salonie to dopiero zrobię pielęgnację podłogi papierem ściernym i na nowo olejem i wtedy będę się dopytywała o wosk :yes: