vielih 17.06.2010 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 WitamMam probelem z podłogą - opuściła się 3-10mm i pod ścianą odchodzą płytki razem z klejem, opiszę krótko. Budowa rozpoczęł się w czerwcu 2008 - fundamet wylewany z gruchy, grunt rodzimy usunięty w całości pod domem (wszędzie glina), pod ławami 15 cm podsypka z piachu, usunięty grunt wymieniony piachem kóry miał 6 miesięcy na osiąście, ale chudziaki wylane dopiero w styczeń-luty 2009 po zadaszeniu całości.Maj 2009 ułożenie podłogówki i wylanie szlichty. Normalnie folie pofile położone gdzie trzeba, deletacje też, ocieplenie zgodne z planem. sierpień 2009 położona glazura na elastyczny atlas i grunowane też atlasem. Wszystko dokładnie i równo - bez pośpiechu. Dom nie był mieszkany i grzany, a przez tę zimę było w domu max -4st i w maju br. pojawiły się spary wokół ścian między podłogą a cokolikiem średnio 3-5 mm, natomiast w garażu i pralni na północej ściane 15mm !!! Właśnie od północnej strony długo stała woda wokół domu. i ogólnie poziom wód bez opadów to 1,2m. Na domiar złego wiele płytek wokół ścian daje głuchy odgłos. A po podwadzeniu odchodzi wraz z klejem. Trochę poczytałem i domyślam się, że podniesienie się poziomu wody wgruncie, mogło go skutecznie zagęścić co spowodowało obniżenie podłogi. Bardziej martwią mnie odchodzące płytki. Majster bardzo dokładny i równy. Zaklina się że robił tak zawsze i uczciwie - przyglądałem się jak robił i nie miałem uwag.Boję się że jak włączę podłogówkę to może odejść całość - ok 90m2 płytek. Co to może być? I jak zapobiec odejściu całości?AW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 17.06.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 głuchy odgłos w Twoim przypadku to zapewne pustka powietrzna pomiedzy podłożem a klejem który odspoil sie od podłoża. Zazwyczaj przyczyna jest kredujace podloze. Bedzie złazic płytka. Naparawa:1 - skuc i polozyc na nowo2 - iniekcja wysokocisnieniowa (pakery umieszczone w otworach wierconych w spoinie) ale to rozwiazanie bedzie spoooro kosztowalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts