rafalfp 17.06.2010 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Witam wszystkich !Przeszukałem całe forum w mojej sprawie i chciałem zaktualizować swoje informacje (posty w tej sprawie są z 2005 2006 roku ).Posiadam pustą działkę bez ogrodzenia, bez żadnych pozwoleń na budowę. Do wszystkich mediów jest odległość ok. 50, 60 m. Chciałem podłączyć w pierwszej kolejności prąd , wodę i przygootować instalację pod gaz i kanalizację. Na tym etapie prad i woda potrzebne mi są aby np. wykosić trawę i podlewać nie wiem np drzewka i warzywa ?!. Ważną informacją jest że działka położona jest na terenie jeszcze nie zatwierdzonym planie zagospodarowania przestrzennego i na terenie Uzdrowiska( tylko w strefie najdalej oddalonej - STREFA "C".). Najbliższe domy sąsiadów oddalone są od mojej działki o jakieś 10 ,15 m ( w pełni uzbrojone ).Czy na tym etapie można podłączyc prąd i wodę bez pozwolenia na budowę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 20.07.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 U mnie bylo ciezko. Zajelo mi ca 7 lat. Dzialka to stare siedlisko na terenie parku krajobrazowego. Po "2 duzych teczkach korespondencji" mam wode i prad. Planowana wlasna oczyszczalnia. Zeby dostac warunki zagospodarowania trzeba bylo miec warunki przylaczenia do mediow, a potem elektrycy nie chcieli dac przylacza bo wg nich "nidgy tam sie nic nie wybuduje" i im sie nie oplaca. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.07.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Jeśli chodzi o prąd.Wystąp do energetyki o wydanie Warunków Technicznych Przyłączenia.W ciągu 30 dni dostaniesz odpowiedź. I albo zaakceptujesz te warunki (koszty, czas realizacji) albo nie zaakceptujesz.W każdym bądź razie warunki otrzymasz bezpłatnie. Energetyce zależy na sprzedaży energii więc w mojej opinii zgodę na prąd otrzymasz bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
południowa 04.08.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 witam, jestem na początku drogi ... oby nie przez mękę ) Mam działke budowlana i chciałabym ja uzbroic przed budowa, która planuje na jesien 2011r (mam nadzieje , ze uda sie załatwic media w rok:) -media po drugiej stonie działki za droga szutrowa, wiec niedaleko to plus . Wiem , ze musze wynstapic o warunki techniczne przyłaczy wod-kan, gaz , prad do dostawców. Jako, ze jestem początkująca mam pytanie do tych co juz maja to za soba - JAK WYPEŁNIC WNIOSEK DO ENION-u 1. moc przyłaceniowa ??? dla domu 120 m, ogrzewanie gaz, kuchnia gaz , bez zadnych urzadzen typu spawarki, silniki - czy ok 14 kw 2. roczne przewidywane zapotrzebowanie energii - ???? 3. czy zawsze trzy fazy??? 4. znajomy mi mówił, ze na poczatek jesli pusta działka to prad budowlany albo od sasiada?.czy uzbrajajac tylko działke moge wystapic juz o stały odbiór pradu czy musze starac sie o prad budowlany - tego raczej chce uniknąc ze wzgledu na cene!!!??? 5. słyszałam , ze gaz dopiero po uzyskaniu pozwolenia na budowe??? i co potem po uzyskaniu tych warunków technicznych??? pozdrawiam wytrwałych budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 02.09.2010 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 witam, jestem na początku drogi ... oby nie przez mękę ) Mam działke budowlana i chciałabym ja uzbroic przed budowa, która planuje na jesien 2011r (mam nadzieje , ze uda sie załatwic media w rok:) -media po drugiej stonie działki za droga szutrowa, wiec niedaleko to plus . Wiem , ze musze wynstapic o warunki techniczne przyłaczy wod-kan, gaz , prad do dostawców. Jako, ze jestem początkująca mam pytanie do tych co juz maja to za soba - JAK WYPEŁNIC WNIOSEK DO ENION-u 1. moc przyłaceniowa ??? dla domu 120 m, ogrzewanie gaz, kuchnia gaz , bez zadnych urzadzen typu spawarki, silniki - czy ok 14 kw 2. roczne przewidywane zapotrzebowanie energii - ???? 3. czy zawsze trzy fazy??? 4. znajomy mi mówił, ze na poczatek jesli pusta działka to prad budowlany albo od sasiada?.czy uzbrajajac tylko działke moge wystapic juz o stały odbiór pradu czy musze starac sie o prad budowlany - tego raczej chce uniknąc ze wzgledu na cene!!!??? 5. słyszałam , ze gaz dopiero po uzyskaniu pozwolenia na budowe??? i co potem po uzyskaniu tych warunków technicznych??? pozdrawiam wytrwałych budowniczych Lepiej późno niż wcale... odpowiedzieć na zadane pytania: 1) Zakłady Energetyczne mają swoje przeliczniki, powiedz że chcesz docelowo bezpieczniki 25A, oni wstawią moc po swojemu. 2) Pozostaw puste, wstawią j.w. 3) Teraz już zawsze, chyba że występujesz o zasilanie garażu, albo kiosku RUCHu.... 4) Znajomy dobrze mówi, najpierw prąd budowlany potem po wybudowaniu i odbiorze przejście na taryfę gospodarczą G11. Na czas budowy ogranicz moc, spokojnie wystarczy Ci 6-10A na fazę do momentu tynkowania. 5) Na gazie się nie znam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts