Andrewko 17.06.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Witajcie. Dostaliśmy warunki zabudowy. I zaczynamy działać na naszej działeczce. Odległość od miejsca podłączenia ok 180m w tym przewiert ok 30m. Orientuje się może ktoś jakie były by miej więcej koszta takiej usługi lub zna firmy z okolic Elbląga, Gdańska, Olsztyna - które podjęły by się takiej inwestycji ? Serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 04.07.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Ja co prawda nie z twoich okolic, ale u nas zakład MPWiK wycenił m bieżący przyłączenia na ok 180 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anetka100 05.07.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 W sobotę wykonałam przyłącze wody - 100 mb . Materiał jeszcze na wz... ale koszt ok 500 zł (PE 32 - 120 m , licznik, złączki, filtr antyskażeniowy, nawiertka, klucz, taśma lokalizacyjna ) + projekt z uzgodnieniem w ZUD 540 zł i praca koparki 550 zł (11h). Wykonanie nawiertki i instalacja licznika znajomy - ok 2 h . Razem ok 1600 zł. Wojew. opolskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 06.07.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Szczęściara ... u nas cenowa tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 07.07.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Ja miałem zrobić przyłącze wodociągowe rurą PE 90 dł.-230 m. Oczywiście wszystkie dodatkowe części z tym związane (Złączki, zasuwy, licznik, itd.) Koszt to 52 zł/mb. Na szczęście nie był wymagany projekt. Okolice Żywca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 07.07.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 W sobotę wykonałam przyłącze wody - 100 mb . Materiał jeszcze na wz... ale koszt ok 500 zł (PE 32 - 120 m , licznik, złączki, filtr antyskażeniowy, nawiertka, klucz, taśma lokalizacyjna ) + projekt z uzgodnieniem w ZUD 540 zł i praca koparki 550 zł (11h). Wykonanie nawiertki i instalacja licznika znajomy - ok 2 h . Razem ok 1600 zł. Wojew. opolskie. u mnie wycena z wodociągów za przyłącz wody ... może z 5m kopania (ziemia i piasek) .. oczywiście papiery .. wycena 5000 zł !! samą "wcinkę" robią tylko wodociągi za jedyne 1200 zł .. brak słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 09.07.2010 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Złodziejstwo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 09.07.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 (edytowane) Złodziejstwo !!! jeszcze ciekawiej wyszło jak gość zaczął liczyć wykonanie (firma prywatna) ... tak podliczał, że wyszło ponad 5000 zł alee .. w końcu ceny nie podał po przedstawieniu przez projektanta zakresu prac (wizja lokalna) i już telefonu nie odebrał (nie ukrywam, że powiedziałem ile oferuje mpwik) Edytowane 9 Lipca 2010 przez petervdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 09.07.2010 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 A przecież to raptem ile 1-2 dni roboty??? Chciałabym móc rzucać takimi stawkami :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 09.07.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 A przecież to raptem ile 1-2 dni roboty??? Chciałabym móc rzucać takimi stawkami :-/ no bez przesady dniówka z palcem w .. nosie projektant stwierdził, że nawet nie ma sensu zbytnio koparkę sprowadzać .. piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anetka100 11.07.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 A już mam fakturkę za materiały, jednak przeliczyłam się ... wyszło 645 zł . Ale i tak po zsumowaniu koparki i projektu przyłącza daje to 1735 zł za 100 mb. Warto więc poszukać i nie dać się oskubać wodociągom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 14.07.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Okolice warszawy przyłącze 90 mb około 2500 zł materiał i robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawciuniu 30.07.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Okolice warszawy przyłącze 90 mb około 2500 zł materiał i robocizna Piotrek i Anetka 100 jak wy to zrobiliście że cenowo to przyłącze wyszło was tak tanio ? Ja mam juz projekt przyłącza i właśnie zamierzam się umówić na przyłącz wody .Według projektu wychodzi u mnie 32 m . Problem polega na tym że w naszej gminie jest jedno przedsiębiorstwo wodociagowe i oni mają "monopol" na przyłącz wody. Zadzwoniłam tam i Pan mi wycenił taką usługę na 3500 zł Masakra jakaś ! Za co tyle pieniędzy . Nie ukrywam ze chciałabym to jakoś obejść bo ta cena jest dla mnie zaporowa. Czy orientuje sie ktoś czy można wykonać taki przyłącz na włąsna rękę ? Co wtedy z wodomierzem ? Prosiłabym o pomoc bo w tej dziedzinie jestem zielona Pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 30.07.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 jeszcze ciekawiej wyszło jak gość zaczął liczyć wykonanie (firma prywatna) ... tak podliczał, że wyszło ponad 5000 zł alee .. w końcu ceny nie podał po przedstawieniu przez projektanta zakresu prac (wizja lokalna) i już telefonu nie odebrał (nie ukrywam, że powiedziałem ile oferuje mpwik) Piotrek i Anetka 100 jak wy to zrobiliście że cenowo to przyłącze wyszło was tak tanio ? Ja mam juz projekt przyłącza i właśnie zamierzam się umówić na przyłącz wody .Według projektu wychodzi u mnie 32 m . Problem polega na tym że w naszej gminie jest jedno przedsiębiorstwo wodociagowe i oni mają "monopol" na przyłącz wody. Zadzwoniłam tam i Pan mi wycenił taką usługę na 3500 zł Masakra jakaś ! Za co tyle pieniędzy . Nie ukrywam ze chciałabym to jakoś obejść bo ta cena jest dla mnie zaporowa. Czy orientuje sie ktoś czy można wykonać taki przyłącz na włąsna rękę ? Co wtedy z wodomierzem ? Prosiłabym o pomoc bo w tej dziedzinie jestem zielona Pozdrawiam Ania porównując do nas to i tak macie promocję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 02.08.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 100 zł z metra to nie jest tak zle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar 03.09.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Piotrek i Anetka 100 jak wy to zrobiliście że cenowo to przyłącze wyszło was tak tanio ? Ja mam juz projekt przyłącza i właśnie zamierzam się umówić na przyłącz wody .Według projektu wychodzi u mnie 32 m . Problem polega na tym że w naszej gminie jest jedno przedsiębiorstwo wodociagowe i oni mają "monopol" na przyłącz wody. Zadzwoniłam tam i Pan mi wycenił taką usługę na 3500 zł Masakra jakaś ! Za co tyle pieniędzy . Nie ukrywam ze chciałabym to jakoś obejść bo ta cena jest dla mnie zaporowa. Czy orientuje sie ktoś czy można wykonać taki przyłącz na włąsna rękę ? Co wtedy z wodomierzem ? Prosiłabym o pomoc bo w tej dziedzinie jestem zielona Pozdrawiam Ania Rzeczywiście mają fajne stawki... ja płaciłem za przyłącze 13 m - 3.500 pln (+400 projekt). I były to ceny skonfrontowane ze wszystkimi wykonawcami z listy otrzymanej w wodociągach... normalnie zmowa cenowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-26 07.09.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 U mnie 80mb przyłącza.Rura 200zł z zaworem, wykop 7 h (koparka80zł/h)= zasypanie 2h czyli =720zł, projekt400zł,wwiertka 1000 zł łacznie ze studzienka zaworem i siodełkiem, przecisk pod droga 1000zł.Reszte prac sam wykonałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala28 09.09.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Pawciuniu, a może przejdź sie do wodociagów i zaproponuj, ze to Ty zrobisz przyłącze. W moich wodociągach cena za przyłącze to 120 zł/mb. przy 30 kilku metrach wychodzi ładna sumka. Podjechałam do kierownika, zaproponowałam, że zrobie to sama i zgodził się. Ty ponosisz koszty rury i koparki a zapłacisz tylko za wodomierz i wpięcie ala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 09.09.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Przeczytajcie. http://www.dziennik.krakow.pl/pl/aktualnosci/malopolska/1032816-gminy-przegraly-i-musza-zwrocic-bezprawne-oplaty.html,0:pag:4,0:pag:1#nav0 Wg wyroku NSA (sygnatura w temacie) Spółki zajmujące się eksploatacją sieci (wodociągi) nie mają prawa pobierać opłaty za wykonanie przyłącza wody i ścieków do granicy stron czyli najczęściej studzienki do której oni są właścicielem przyłącxza. Za studzienką wodomierzową lub ściekową koszty ponosi inwestor. A koszty są różne. Z tego co wiem nie powinno się pobierać opłaty za studzienki i nawiertki (opaski) do przyłącza. Kto załatwił to pozytywnie czyli na koszt wodociągów? Ja swoje przyłącze wykonam samodzielnie najmując tylko koparkę (po stronie odbiorcy oczywiście). Z tego co wiem za licznik się płaci bo to jest w gestii odbiorcy - idziesz do sklepu i kupujesz licznik z legalizacją.Aha, jeśli przyłączenie się do sieci wod-kan regulują uchwały rady gminy należy pisać wniosek o unieważnienie tych uchwał bo są one w świetle prawa wadliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 22.09.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Ja za kanalize i wode, ( 2 przeciski przez droge gminna, osadzenie rur na desczówke dookola domu i polaczenie z rurami spustowymi od deszczowki, wkopaniu zbiornika na wode deszczowa, podlaczenie wodu i kanalizacji oraz podlaczeniu rur z gazem ( robila ta sama firma) razem z materialem zaplacilem 9000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts