Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wodne - koszt

Andrewko

Recommended Posts

Witajcie. Dostaliśmy warunki zabudowy. I zaczynamy działać na naszej działeczce.

Odległość od miejsca podłączenia ok 180m w tym przewiert ok 30m. Orientuje się może ktoś jakie były by miej więcej koszta takiej usługi lub zna firmy z okolic Elbląga, Gdańska, Olsztyna - które podjęły by się takiej inwestycji ? Serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi :) Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W sobotę wykonałam przyłącze wody - 100 mb . Materiał jeszcze na wz... ale koszt ok 500 zł (PE 32 - 120 m , licznik, złączki, filtr antyskażeniowy, nawiertka, klucz, taśma lokalizacyjna ) + projekt z uzgodnieniem w ZUD 540 zł i praca koparki 550 zł (11h). Wykonanie nawiertki i instalacja licznika znajomy - ok 2 h . Razem ok 1600 zł. Wojew. opolskie.

W sobotę wykonałam przyłącze wody - 100 mb . Materiał jeszcze na wz... ale koszt ok 500 zł (PE 32 - 120 m , licznik, złączki, filtr antyskażeniowy, nawiertka, klucz, taśma lokalizacyjna ) + projekt z uzgodnieniem w ZUD 540 zł i praca koparki 550 zł (11h). Wykonanie nawiertki i instalacja licznika znajomy - ok 2 h . Razem ok 1600 zł. Wojew. opolskie.

:bash:

u mnie wycena z wodociągów za przyłącz wody ... może z 5m kopania (ziemia i piasek) .. oczywiście papiery ..

wycena

5000 zł !!

samą "wcinkę" robią tylko wodociągi za jedyne 1200 zł ..

brak słów

:jawdrop:

Złodziejstwo !!!

jeszcze ciekawiej wyszło jak gość zaczął liczyć wykonanie (firma prywatna) ... tak podliczał, że wyszło ponad 5000 zł ;)

alee .. w końcu ceny nie podał po przedstawieniu przez projektanta zakresu prac (wizja lokalna)

:)

i już telefonu nie odebrał (nie ukrywam, że powiedziałem ile oferuje mpwik)

Edytowane przez petervdo

• 3 weeks później...
Okolice warszawy przyłącze 90 mb około 2500 zł materiał i robocizna

Piotrek i Anetka 100

jak wy to zrobiliście że cenowo to przyłącze wyszło was tak tanio ?:jawdrop:

Ja mam juz projekt przyłącza i właśnie zamierzam się umówić na przyłącz wody .Według projektu wychodzi u mnie 32 m .

Problem polega na tym że w naszej gminie jest jedno przedsiębiorstwo wodociagowe i oni mają "monopol" na przyłącz wody. Zadzwoniłam tam i Pan mi wycenił taką usługę na 3500 zł:mad: Masakra jakaś ! Za co tyle pieniędzy .

Nie ukrywam ze chciałabym to jakoś obejść bo ta cena jest dla mnie zaporowa.

Czy orientuje sie ktoś czy można wykonać taki przyłącz na włąsna rękę ? Co wtedy z wodomierzem ? Prosiłabym o pomoc bo w tej dziedzinie jestem zielona :sick:

Pozdrawiam

Ania

jeszcze ciekawiej wyszło jak gość zaczął liczyć wykonanie (firma prywatna) ... tak podliczał, że wyszło ponad 5000 zł ;)

alee .. w końcu ceny nie podał po przedstawieniu przez projektanta zakresu prac (wizja lokalna)

:)

i już telefonu nie odebrał (nie ukrywam, że powiedziałem ile oferuje mpwik)

Piotrek i Anetka 100

Ja mam juz projekt przyłącza i właśnie zamierzam się umówić na przyłącz wody .Według projektu wychodzi u mnie 32 m .

Problem polega na tym że w naszej gminie jest jedno przedsiębiorstwo wodociagowe i oni mają "monopol" na przyłącz wody. Zadzwoniłam tam i Pan mi wycenił taką usługę na 3500 zł:mad: Masakra jakaś ! Za co tyle pieniędzy .

Czy orientuje sie ktoś czy można wykonać taki przyłącz na włąsna rękę ? Co wtedy z wodomierzem ? Prosiłabym o pomoc bo w tej dziedzinie jestem zielona :sick:

Pozdrawiam

Ania

porównując do nas to i tak macie promocję ;)

• 1 month później...
Piotrek i Anetka 100

Pozdrawiam

Ania

Rzeczywiście mają fajne stawki... ja płaciłem za przyłącze 13 m - 3.500 pln (+400 projekt). I były to ceny skonfrontowane ze wszystkimi wykonawcami z listy otrzymanej w wodociągach... normalnie zmowa cenowa :evil:

Pawciuniu,

a może przejdź sie do wodociagów i zaproponuj, ze to Ty zrobisz przyłącze. W moich wodociągach cena za przyłącze to 120 zł/mb. przy 30 kilku metrach wychodzi ładna sumka. Podjechałam do kierownika, zaproponowałam, że zrobie to sama i zgodził się. Ty ponosisz koszty rury i koparki a zapłacisz tylko za wodomierz i wpięcie :)

ala

Przeczytajcie.

http://www.dziennik.krakow.pl/pl/aktualnosci/malopolska/1032816-gminy-przegraly-i-musza-zwrocic-bezprawne-oplaty.html,0:pag:4,0:pag:1#nav0

Wg wyroku NSA (sygnatura w temacie) Spółki zajmujące się eksploatacją sieci (wodociągi) nie mają prawa pobierać opłaty za wykonanie przyłącza wody i ścieków do granicy stron czyli najczęściej studzienki do której oni są właścicielem przyłącxza. Za studzienką wodomierzową lub ściekową koszty ponosi inwestor. A koszty są różne. Z tego co wiem nie powinno się pobierać opłaty za studzienki i nawiertki (opaski) do przyłącza. Kto załatwił to pozytywnie czyli na koszt wodociągów? Ja swoje przyłącze wykonam samodzielnie najmując tylko koparkę (po stronie odbiorcy oczywiście). Z tego co wiem za licznik się płaci bo to jest w gestii odbiorcy - idziesz do sklepu i kupujesz licznik z legalizacją.

Aha, jeśli przyłączenie się do sieci wod-kan regulują uchwały rady gminy należy pisać wniosek o unieważnienie tych uchwał bo są one w świetle prawa wadliwe.

• 2 weeks później...
Ja za kanalize i wode, ( 2 przeciski przez droge gminna, osadzenie rur na desczówke dookola domu i polaczenie z rurami spustowymi od deszczowki, wkopaniu zbiornika na wode deszczowa, podlaczenie wodu i kanalizacji oraz podlaczeniu rur z gazem ( robila ta sama firma) razem z materialem zaplacilem 9000.