Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odwierty pionowe - ile i jakie długie?

mymysteryy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 453
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam w projekcie dwa otwory po 90 m dla pompy o mocy 8 kW.

Czy zamiast zasypywania otworów można je potraktować jako studnie głębinowe, czyli zrobić otwory o 160 mm średnicy, obudować rurami PCV, następnie w takie otwory włożyć sondy.

Czy woda nie zamarznie w takiej studni. Poziomy wodne występują u mnie na 8 m i 52 m.

Czy to dobry pomysł.

Pozdrawiam

NOMIS napisał:

Czy zamiast zasypywania otworów można je potraktować jako studnie głębinowe, czyli zrobić otwory o 160 mm średnicy, obudować rurami PCV, następnie w takie otwory włożyć sondy.

Czy woda nie zamarznie w takiej studni. Poziomy wodne występują u mnie na 8 m i 52 m.

Czy to dobry pomysł.

Pozdrawiam

Musisz się liczyć z możliwością uszkodzenia rury i wycieku glikolu. W tej sytuacji woda ulegnie skażeniu. Poza tym przepisy stanowią, że glikol musi być odseparowany od wody pitnej minimum dwukrotnie, przynajmniej tak mi się obiło o uszy.

NOMIS napisał:

Czy to dobry pomysł.

Pozdrawiam

To będzie największa głupota jaką zrobisz. Otwory nie są zasypywane tylko wypełniane specjalną mieszanką o konsystencji rzadkiego betonu która bardzo dobrze przewodzi ciepło i otacza rury. Po zastygnięciu robi się z tego coś w rodzaju betonowego ale jednocześnie w miarę elastycznego w twoim przypadku 90-cio metrowego słupa.

http://globenergia.pl/geotermia/wypelnienie-odwiertow-sond-pionowych#.Un6JChDvcrg

Edytowane przez plusfoto

JacekW_BB napisał:
A ile masz wolnej działki koło domu i jaki rodzaj ziemi? K.płaski na pewno wyjdzie Cię taniej.

Będę kombinował z płaskim. Przed domem mam jakieś 20 m x 16 m do wykorzystania. Za domem znacznie więcej, ale za domem działka idzie lekko pod górę, a przed domem w dół. Jak będę układał kolektor płaski pod górę to będzie problem z odpowietrzeniem, dlatego chciałbym tego uniknąć. Przed domem będzie też wybrukowany podjazd kostką granitową, a słyszałem, że nie powinno utwardzać się terenu nad kolektorem płaskim, bo ogranicza to jego regenerację. W wykop dałbym rury drenarskie i odprowadził tam wodę opadową z dachu, to może coś by to pomogło w regeneracji.

Ta powierzchnia przed domem pozwoli na wykonanie czterech kolektorów spiralnych po 20 m długości. Myślę, że da mi to w sumie 6,5 kW mocy. Pompę planuję ok 6 kW, a taka mocy chłodniczej ma ok 5 kW więc sądzę że wystarczy tego kolektora.

Horher napisał:
Za domem znacznie więcej, ale za domem działka idzie lekko pod górę, a przed domem w dół. Jak będę układał kolektor płaski pod górę to będzie problem z odpowietrzeniem, dlatego chciałbym tego uniknąć.

Zawsze mozesz rozdzilacze dac na gorce w studzience i dobiegowkami wejsc do kotlowni. To nie jest wielka komplikacja a rozwiazuje problemy z ewentualnymi "psotami" grawitacji. :)

plusfoto napisał:
Horher masz do dyspozycji 320m2 terenu. To przy dobrym naprawdę dobrym gruncie czyli dobrze wilgotnym Ci może starczyć. Ale powiem szczerze że jesteś optymistą jak przy spirali liczysz 20W z m2

Oczywiście masz rację, wiem o tym. Dlatego rozważałem też odwierty pionowe, tylko ta kasa... A powiedz, ile realnie mogę dostać ze spirali? Robili mi badania geotechniczne i oto co wyszło:

"5. WARUNKI GRUNTOWE

Przebadane podłoże jest mało zróżnicowane pod względem genetycznym i litologicznym.

Charakterystykę warunków gruntowo-wodnych przeprowadzono na podstawie aktualnie wykonanych

badań - warunki proste. Biorąc pod uwagę normę PN-B-06050:1999, litologię oraz parametry

geotechniczne wydzielono następujące warstwy (zał. 2-3):

Warstwę przypowierzchniową stanowi gleba o miąższości od 0,3m w otworach nr 1 i 3 do 0,4m w otworze

nr 2.

Warstwa I to gliny piaszczyste barwy brązowej lokalnie gliny pylaste – otw 2. Grunty tej warstwy

nawiercono we wszystkich otworach, maksymalnie do głębokości 1,7m ppt w otworze nr 1 i 3. W obrębie

tej warstwy stwierdzono sączenia pogarszające parametry gruntu. Generalnie utwory te zalegają w stanie

plastycznym o średnim IL= 0,30 dla którego Wn(n) = 13,10%, γ(n) = 21,38 kN/m3, kąt tarcia Φu = 16,60º

natomiast spójność cu=27,80 kPa. Jedynie w otworze nr 1 w przedziale głębokościowym 1,0m ppt -1,7m

ppt stwierdzono twardoplastyczne gliny piaszczyste o IL= 0,12. Grupa konsolidacji B.

Warstwa II to wietrzelina skał podłoża wykształcona w postaci piasku gliniastego. Grunty tej warstwy

nawiercono w stanie twardoplastycznym przechodzącym wraz z głębokością w półzwarty o średnim IL=

0,09 dla którego Wn(n) = 7,80%, γ(n) = 21,87 kN/m3, kąt tarcia Φu = 23,50º natomiast spójność cu=22,70

kPa. Grupa konsolidacji A.

6. WNIOSKI

1. Przeprowadzone badania geologiczno - inżynierskie miały na celu rozpoznanie warunków

gruntowo-wodnych w rejonie lokalizacji projektowanych inwestycji. Warunki gruntowo-wodne są

generalnie proste. Na podstawie trzech otworów badawczych wykazano, że występujące w

podłożu grunty rodzime to plastyczne gliny piaszczyste, lokalnie pylaste (warstwa I), oraz

wietrzelina podłoża wykształcona w postaci piasku gliniastego w stanie twardoplastycznym.

2. Grunty warstwy I, II są podatne na uplastycznienie, z tego też względu wymagały będą

szczególnej ochrony w trakcie wykonywania robót ziemnych. Odsłonięte grunty należy

zabezpieczyć przed szkodliwym działaniem opadów atmosferycznych.

3. Najkorzystniejsze parametry gruntu do bezpośredniego posadowienia wykazują jednorodne

grunty warstwy II tj piaski gliniaste w stanie twardoplastycznym.

4. W trakcie wierceń nie stwierdzono pierwszego poziomu wód gruntowych. Jedynie nawiercono

sączenia z których zwierciadło wód gruntowych ustabilizowało się na głębokości od 0,7m ppt w

otw 3 do 0,8m ppt w otw nr 1. Nie wyklucza się, że stwierdzone zwierciadło wód gruntowych w

omawianym obszarze może podlegać okresowym wahaniom, zwłaszcza w okresie

intensywnych opadów atmosferycznych lub wiosennych roztopów."

Cytat
Zawsze mozesz rozdzilacze dac na gorce w studzience i dobiegowkami wejsc do kotlowni. To nie jest wielka komplikacja a rozwiazuje problemy z ewentualnymi "psotami" grawitacji.

To jest genialne :D:D:D. Planowałem dać rozdzielacz w domu, ale w sumie to czemu nie w studzience - rozwiązuje to problem odpowietrzenia. W tej sytuacji mogę spokojnie dodać jeszcze 20m spirali i to chyba starczy. Co myślicie?

JacekBB napisał:
spotkałem się z opiniami niektórych wiertaczy o tym, że wypełnienie żwirkiem lepiej może regenerować odwiert

Jak ich spotkasz, to niech sobie ci mądrzy wiertacze poczytają:

http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/swiat,27/alzackie-miasteczko-obraca-sie-w-ruine-coraz-wiecej-szkod-po-odwiertach,93290,1,0.html

rwxw napisał:

witam

sposób wiercących na obnizenie kosztów, bo jak mozna dobrze zrobić odwierty za 60zł

widziałem już skutki takich odwiertów - nie wypełnione odwierty, tylko od góry "przysypane żwirkiem", też klientowi powiedzieli, że się lepiej będzie regenerować, a potem ziemia osiada koło odwiertu

pozfrawiam

Z tego opisu widac, ze masz bardzo wysoko wody gruntowe (jesli dobrze to interpretuje). W takich warunkach jesli pompa 6kW jest dobrana "na styk" do budynku, to potrzebujesz kolo 80-100m rowu 1m szerokosci i do ulozenia kolektora spiralnego. Zakopiesz 5x100mb w 20to metrowych rowach (bo cos mi sie przywidzialo, ze taki max dlugosci mozesz miec) i powinno byc z zapasem.

Pamietaj, ze nie decyduje tutaj ilosc rury w gruncie a powierzchnia (objestosc) i jakosc gruntu kolektora.

mirek118 napisał:
Wątek o długości odwiertów więc zapytam czy można w prosty sposób dobrać długość odwiertów znając moc pompy? Np. na 1kW mocy pompy przypada około 20 m odwiertu. Chciałbym wiedzieć ile potrzeba metrów do pompy 7-8kW.

Mozna, tylko nalezy pamietac, ze wielkosc DZ dobiera sie do zapotrzebowania na cieplo obiektu a nie do mocy pompy. Dobieranie do mocy pompy to taka "posrednia" metoda obliczen.

Przy odwietrach w zaleznosci od rozdzaju gruntu masz wartosci mocy przyjmowane od chyba 30-100W/m odwiertu.

Horher napisał:
RWXW, a Ty co sądzisz o mojej sytuacji gruntowej? Z tego co pamiętam to masz u siebie 5 spirali, podpiąłeś je do pompy 11 kW i hula.

U mnie są 4 sekcje po 200m rury i pc 11kW, liczy się też zapotrzebowanie domu, które u mnie nie jest specjalnie wygórowane. Wszystko działa bez problemów nawet z grzejnikami na górze. Z tego co napisałeś, to warunki gruntowe na poziome masz ok, mocy bardzo dużo nie potrzebujesz, więc nic tylko robić.

Horher napisał:
A powiedz, ile realnie mogę dostać ze spirali?

Sam mam podobny problem z określeniem co wyciągnę z gruntu. Rozesłałem zapytania do kilku firm geologicznych, pytałem kilku instalatorów o ocenę gruntu na podstawie moich badań (oczywiście nie chciałem tej analizy za darmo) i jakoś nikt się nie pali do podania chociaż w przybliżeniu tej wartości.