Horher 10.11.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Moje roczne zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie to 4000 kWh, a na CWU to ok 2800 kWh (nie liczę strat postojowych zasobnika CWU i cyrkulacji). W sumie daje to 6800 kWh więc pompa 6 kW będzie pracować 1133 godziny w ciągu roku. W tej sytuacji może i te 4 sekcje po 20 m wystarczą? Myślę, że zaryzykuję, a jak się okaże że za mało, to dodam jeszcze jedną spiralę za budynkiem. http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/grunt-to-dobry-grunt-czyli-jak-dobrac-dolne-zrodlo/ Tutaj jest kilka ciekawych informacji na temat dolnego źródła, zarówno kolektorów płaskich jak i pionowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.11.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 sumie daje to 6800 kWh więc pompa 6 kW będzie pracować 1133 godziny w ciągu roku. W tej sytuacji może i te 4 sekcje po 20 m wystarczą? Przy takim zapotrzebowaniu powinno bez problemów wystarczyć. U mnie zapotrzebowanie to ponad 12000 kWh, w dodatku skumulowane w sezonie, a u Ciebie jest rozproszone na cały rok. Z tego wychodzi, że masz w sezonie około 2x mniejsze, a poza sezonem i tak jest nadmiar ciepła.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sygidus 12.11.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Sam mam podobny problem z określeniem co wyciągnę z gruntu. Rozesłałem zapytania do kilku firm geologicznych, pytałem kilku instalatorów o ocenę gruntu na podstawie moich badań (oczywiście nie chciałem tej analizy za darmo) i jakoś nikt się nie pali do podania chociaż w przybliżeniu tej wartości. Czy mógłbyś mi podać wyniki tych badań? Znam jednego geologa, może będzie w stanie coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.11.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Znam jednego geologa, może będzie w stanie coś doradzić? Poszło na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.11.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Poszło na PW Ocen to na podstawie porownania. Ja mam spiralny w wilgotnych zwirkach. Liczac jego powierzchnie jako powierzcjnia rowow + 0,5m z kazdej strony rowu jako ta aktywna (bioeaca udzial w wymianie ciepla - oczywiscie to jakies przyblizenie) obiazenie kolektora w skali roku to 33W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonas82 15.11.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Witam mam pytanie, a mianowicie odwierty zostały zgłoszone razem z projektem geologicznym do urzędu czy po ich wykonaniu również trzeba dostarczyc dokumentacje po wykonawczą i czy to mieści się w zakresie wykonawcy, bo mój twierdzi, że opłata jaką dokonałam za dokumentacje nie zawiera dokumentacji po wykonawczej??? pilne będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.11.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Zależy na co się umówiłaś. Normalnie odwierty kosztują w granicach 90-100zł za m. Jeśli wzięłaś wykonawcę z aledrogo za 60 zł to tak będzie. Nie zdziw się także jesli w tej cenie nie będzie glikolu, wprowadzenia do kotłowni i rozdzielacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonas82 17.11.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Zależy na co się umówiłaś. Normalnie odwierty kosztują w granicach 90-100zł za m. Jeśli wzięłaś wykonawcę z aledrogo za 60 zł to tak będzie. Nie zdziw się także jesli w tej cenie nie będzie glikolu, wprowadzenia do kotłowni i rozdzielacza. kolega widzę tak trochę nie na temat, ale odpowiada... pytanie bylo o dokumentację odwiertów projekt robót zgloszony, ale w ustawie piszą również o dokumentacji geologicznej po zakończeniu prac, której ja nie posiadam. nie wiem po czym wnosisz jakiego wykonawcę odwiertów wybrałam, tak poza tym wszystko sprawnie śmiga nie brakuje glikolu, wprowadzenia do kotłowni i rozdzielaczy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.11.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 kolega widzę tak trochę nie na temat, ale odpowiada... pytanie bylo o dokumentację odwiertów projekt robót zgloszony, ale w ustawie piszą również o dokumentacji geologicznej po zakończeniu prac, której ja nie posiadam. Ja również odniosłem się do tego faktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 17.11.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 adiqq, znasz swoje projektowe obciążenie cieplne? Liczyłeś OZC? Po Twojej stopce widzę ze mamy podobna powierzchnie podłóg do ogrzania i chciałem porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 17.11.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 czy odwierty muszą być w miarę równej długości, czy nie ma to większego znaczenia? Zdaje sie że wyjdzie mi ok. 200 m, a nie bardzo chcę wiercić poniżej 60m.....ibz drugiej strony wolałbym 3 a nie 4 odwierty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.11.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 czy odwierty muszą być w miarę równej długości, czy nie ma to większego znaczenia? Zdaje sie że wyjdzie mi ok. 200 m, a nie bardzo chcę wiercić poniżej 60m.....ibz drugiej strony wolałbym 3 a nie 4 odwierty Powinny byc takiej samej dlugosci. Latwiej wtedy uzyskac ronomierny przezplyw przez poszczegolne sondy. Nie trzeba nigdzie kryzowac. 200 rownie latwo podzielic na 3 jak i na 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 17.11.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 200 rownie latwo podzielic na 3 jak i na 4 ano z matematyki tak wynika, ale wspomniałem, że nie chciałbym przekraczać 60m, przynajmniej z założenia. Ma to związek z interpretacją mojego gruntu, gdzie na 60 m mogą zalegać warstwy nieprzepuszczalne i doradzono mi wiercić do nich i nie głębiej. Wiedza ta pochodzi z mapy geologicznej mojego rejonu, a nie konkretnie mojej działki także praktyka może pokazać co innego, np. że owe warstwy będą głębiej bądź też niżej. No ale czegoś się trzeba trzymać i jakieś założenia określić w planach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 17.11.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 liczyłem - pamiętam mniej więcej....nie pamiętam dokładnie, a nie mam pod ręką...(inny komputer) - ale z tego co pamiętam, to w okolicy 5,5kw obliczenia mogą być obarczone sporym błędem, bo liczyłem sam , mam też sporo błędów wykonawczych, ale w programie zaznaczyłem wszystkie możliwe mostki moimi wynikami nie sugeruj się aż tak do końca, bo część tych podłóg to piwnica - co prawda słabiej ocieplona, ale też mająca dużo mniejsze zapotrzebowanie i nastawy I chyba mniej więcej się to zgadza, bo jak było -21C, to PC pracowała około 22h non stop ja mam 220 m2 podłóg, z czego 55m2 to piwnica i podobnie jak u Ciebie w piwnicy zakłada 18stopni, czyli chłodniej niż w domu, garaż mam 55m2 ale nie będę go ogrzewał. Projektowe obciążenie cieplne wyszło mi trochę więcej bo około 6kWh+ 1kWh na CWU. Tak więc w pewnym stopniu chałupy porównywalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 11.12.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Planuję zrobić trzy odwierty po około 60-65 każdy. Chciałbym żeby były jak najdalej jeden od drugiego i w związku z tym muszę je rozplanować na działce "po trójkącie". Dwa odwierty będą miały dobiegi do kotłowni tej samej długości, a trzeci będzie o kilka metrów dłuższy. Wiem, że zaleca się żeby odwierty były tej samej długości dla równych przepływów, ale czy w tym przypadku nie powinienem mieć również równych dobiegów? Przecież długość każdej z trzech części kolektora = długość dobiegu+głębokość odwiertu. Drugie pytanie: czy jest sens robić dobiegi w formie spiralnej? Dla zwiększenia długości całkowitej kolektora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.12.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Planuję zrobić trzy odwierty po około 60-65 każdy. Chciałbym żeby były jak najdalej jeden od drugiego i w związku z tym muszę je rozplanować na działce "po trójkącie". Dwa odwierty będą miały dobiegi do kotłowni tej samej długości, a trzeci będzie o kilka metrów dłuższy. Wiem, że zaleca się żeby odwierty były tej samej długości dla równych przepływów, ale czy w tym przypadku nie powinienem mieć również równych dobiegów? Przecież długość każdej z trzech części kolektora = długość dobiegu+głębokość odwiertu. Drugie pytanie: czy jest sens robić dobiegi w formie spiralnej? Dla zwiększenia długości całkowitej kolektora? Przy 60m odwiercie te "kilka metrow" ja to okresliles to bedzie 2,3,moze 4% (dla 5m roznicy). Nie sa to roznice duze i nie wiem czy wogole jest sens je korygowac, ale jesli masz mozliwosc zakopac w spirali te dodatkowe pare metrow to tak zrob, tylko raczej po zimnej stronie dobiegowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 11.12.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Przy 60m odwiercie te "kilka metrow" ja to okresliles to bedzie 2,3,moze 4% (dla 5m roznicy). Nie sa to roznice duze i nie wiem czy wogole jest sens je korygowac, ale jesli masz mozliwosc zakopac w spirali te dodatkowe pare metrow to tak zrob, tylko raczej po zimnej stronie dobiegowki. a jak odległość w rowie powinna być między zimną i ciepłą stroną dobiegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek102 11.12.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Planuję zrobić trzy odwierty po około 60-65 każdy. Chciałbym żeby były jak najdalej jeden od drugiego i w związku z tym muszę je rozplanować na działce "po trójkącie". Dwa odwierty będą miały dobiegi do kotłowni tej samej długości, a trzeci będzie o kilka metrów dłuższy. Wiem, że zaleca się żeby odwierty były tej samej długości dla równych przepływów, ale czy w tym przypadku nie powinienem mieć również równych dobiegów? Przecież długość każdej z trzech części kolektora = długość dobiegu+głębokość odwiertu. Drugie pytanie: czy jest sens robić dobiegi w formie spiralnej? Dla zwiększenia długości całkowitej kolektora? Według mnie lepiej będzie dwa odwierty po 90m. Z tymi dobiegami w formie spirali to bym uważał. Wszystko zależy od tego jakie uzyskasz temperatury DZ. Jak będziesz miał na powrocie DZ ok 4oC to przy większych mrozach spirala tylko Ci obniży temperaturę glikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.12.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 a jak odległość w rowie powinna być między zimną i ciepłą stroną dobiegu? Ja mam w osobnych rowach, ale chyba jak masz w odleglosci <>1m to nie powinno byc "zwarcia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 11.12.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Według mnie lepiej będzie dwa odwierty po 90m. Z tymi dobiegami w formie spirali to bym uważał. Wszystko zależy od tego jakie uzyskasz temperatury DZ. Jak będziesz miał na powrocie DZ ok 4oC to przy większych mrozach spirala tylko Ci obniży temperaturę glikolu. Popieram kolegę. I też doradzałbym Ci dwa po 90m - pamiętaj, że pierwsze 5-7 metrów nie jest tak wydajne co pozostała długość, więc łącznie 180 m odwiertu rozbite na dwa jest wydajniejsze niż 3-4 odwierty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts