rwxw 24.01.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 1. Czy taka powierzchnia domu (350-400m2) może być ogrzana jedynie przez pompę ciepła? 0. jeśli ma to być tylko dom mieszkalny dla Ciebie i dla rodziny, to dobrze i kilka razy przemyśl rozmiary i bryłę. Czym bryła bardziej skomplikowana tym gorzej, bo pojawia się więcej błędów, problemów wykonawczych, fuszerek itp. i energetycznie też jest gorsza. 1. pc może ogrzewać dowolne powierzchnie, jak duże zależy od mocy 2. proponowałbym 2 pompy połączone w kaskadę - sumaryczna cena instalacji będzie zbliżona, a przez większość czasu będzie mogła pracować jedna pompa co zwiększy cop pracy systemu 3. nie widzę takiej potrzeby, kolektor ziemny musi być na tyle duży żeby udźwignął zapotrzebowanie i jeśli tak będzie to nie trzeb się przejmować regeneracją 4. trudno będzie skutecznie schładzać dom tylko podłogówką, do tego by byłyby potrzebne klimakonwektory 5. aktywne chłodzenie będzie miało większą wydajność, ale patrz punkt 4. 6. nie, choć lepiej nie robić odwiertów w kratkę tylko lepiej ułożyć je w linię 7. nie jest istotna 8. nie musi być jednakowa, byle długości poszczególnych sekcji były podobne (+-10%) 9. jak wygodniej i taniej - a to zależy m.in. od ilości sekcji 10. 2m są ok. 11. tak. 12. rozumiem, że 4 rury w 1 odwiercie ? minus to koszt, zaleta to mniejsze opory przepływu (ale dla pe40 i odwiertów po np. 100m nie ma znaczenia) i zapasowa rura zmniejsza ryzyko awarii odwiertu 13-14. nie wiem 15. przy zachowaniu odpowiednich parametrów dolnego źródła nie powinno się ono degradować, 2 osobne systemy nie mają sensu, lepiej jeden a odpowiednio duży, pokrywający zapotrzebowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endodontist 24.01.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Witaj Ziomku Przerobiłem temat w zeszłym roku i pompa ciepła z kolektorem pionowym w naszym regionie z powodu dużych kosztów wiercenia i chyba zmowy cenowej wyszła mi kosmicznie drogo. Z tego co pamietam najlepsze warunki dała mi firma ghs ze Sląska i na forum było o niej parę pozytywnych opinii . Dość sensownie mi sie z nimi rozmawiało więc te pytania możesz spokojnie im zadać. Gdybym miał gaz to w ogóle nie zawracałbym sobie pompą głowy a tak wybiorę chyba powietrzną. Dzięki za odpowiedź niestety gazociągu brak (gmina Masłów), powiedz proszę czy pompa ciepła to jedyny system grzania, czy planujesz jakieś alternatywy? Edytowane 24 Stycznia 2014 przez endodontist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.01.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 0. jeśli ma to być tylko dom mieszkalny dla Ciebie i dla rodziny, to dobrze i kilka razy przemyśl rozmiary i bryłę. Czym bryła bardziej skomplikowana tym gorzej, bo pojawia się więcej błędów, problemów wykonawczych, fuszerek itp. i energetycznie też jest gorsza. Za taka "porade" powinienes miec od goscia na zywca miazgociag w zdrowego tryba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endodontist 24.01.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Dziękuję RWXW. Oczywiście liczyłem na odpowiedź, nie spodziewałem się tylko tak szybko tak kompletnej odpiwedzi PYXIS, muszę Cię zmartwić miazgociągów nie używam, a pozostała część odpowiedzi RWXW jak dla mnie jest super Tak, dom będzie na podstawie prostokąta [11x16M]. Mam kilka nowych pytań, które pojawiły się po Pana odpowiedzi 21. dwie pompy połączone w kaskadę to chyba rzeczywiście dobre rozwiązanie... jeżeli będą różnej mocy (np 17KW i 5KW) to którą ustawić pierwszą? 22. jaka jest optymalna odległość pierwszego odwiertu od fundamentów... gdzieś spotkałem się z 2M, ale mówj laicki umysł tego za bardzo nie akceptuje... czy 5M jest bezpieczne? 23. jeżeli ułożę odwierty w jednej linii i odsunę od siebie o 15M to nie zmieszczę na działce (po postawieniu domu zostaje mi jakieś 53-55M długości działki, szerokość 19M), jeżeli wystarczą 3 odwierty to nie ma problemu, uda się je ustawić w jednej linii... ale 3 prawdopodobnie nie wystarczą... myślałem o 5 odwiertach ułożonych właśnie w w dwóch liniach: w jednej linii 3 odwierty i pomiędzy nimi w drugiej linii 2 odwierty, nie wiem jaka jest minimalna odległość odwiertu od ogrodzenia (od sąsiada) przyjąłem póki co 3M, co daje odległość między liniami 12M plus dodatkowo przesunięcie w długiej osi... ... czy to bardzo zwiększa zagrożenie degradacji źródła? 24. czy studzienkę układać gdzieś pośrodku, tak żeby +/- odległość pomiędzy studzienką a odwiertami była jednakowa? 25. jak duże różnice w odległościach pomiędzy studzienką a odwiertami można niwelować? Edytowane 24 Stycznia 2014 przez endodontist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endodontist 24.01.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Po rozmowach z kilkoma mniejszymi i większymi specami od ogrzewania i wentylacji, jednak nie zdecyduja się na klimakonwektory. Zostanę przy chłodzeniu jedynie podłogą (gdzieniegdzie sufitem), [nie wiem czy w takim wydaniu chłodzenie aktywne ma sens, czy wystarczy jedynie wymiana bez spreżania czyli chłodzenie pasywne].A temat chłodzenia zostanie rozwiązny standardowo za pomocą klimatyzatorów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.01.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 A temat chłodzenia zostanie rozwiązny standardowo za pomocą klimatyzatorów... I takie myślenie uważam za DUŻY błąd. Robisz odwierty, ponosisz ich niemały koszt niezależnie od wszystkich innych instalacji. Aż się prosi o pasywne chłodzenie klimakonwektorami, płacisz potem jedynie za napęd pompy dolnego źródła, inwestycyjnie powinno być taniej niż "obyczajne" klimatyzatory. Nawet jeśli wyjdzie podobnie, to moim zdaniem koszty późniejszej eksploatacji mają kluczowe znaczenie. PS. Robiłem w ubiegłym roku podobną instalację, dwie pompy gruntowe po 12kW z odwiertami. Klient również nie zdecydował się na klimakonwektory, kupił 6 klimatyzatorów za 20.000 zł... Wiesz jak pięknie wygląda elewacja z tymi klamotami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.01.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 kupił 6 klimatyzatorów za 20.000 zł... Wiesz jak pięknie wygląda elewacja z tymi klamotami? Bylem przekonany, ze to sie robi w opcji jedna jednostka zewnetrzna na 3 wewnetrzne, albo cos w tym stylu. Jesli to mam byc 1:1, to chalupa wyglada jak wyglada, ale jesli one dzialaja jednoczesnie, to to jest jak kolujaca po pasie superfoteca z czasow wojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.01.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Bylem przekonany, ze to sie robi w opcji jedna jednostka zewnetrzna na 3 wewnetrzne, albo cos w tym stylu. Może tak być, spoko. Ale wtedy ta kwota 20.000zł będzie nieaktualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.01.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 21... Daj spokój a panami, wyginęli przed towarzyszami 21. chyba by było lepiej 2x11kW niż 17 i 5. Pompy o takiej samej mocy będą miały takie same wymienniki i łatwo się osiągnie takie same przepływy. Przy różnych może się okazać, że trzeba będzie kombinować żeby obie pompy miały odpowiedni przepływ. 22. 5m powinno być ok. 23, 24 na rysunku wygląda to ok i nie powinno być problemów. 25. parę m będzie bez znaczenia, w razie czego można niwelować różnice układając rurę z pętlą. Co Cię zniechęca do klimakonwektorów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.01.2014 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Co Cię zniechęca do klimakonwektorów ? Fachowcy się boją jak ognia, bo nie mają doświadczenia. Wtedy samo się nasuwa "panie, klimatyzatory będą na pewno lepsze". Poza tym , to trzeba też odpowiednio wpiąć w obieg dolnego źródła. Jako ciekawostkę podam, pod koniec roku dzwonił do mnie inżynier projektant, poprosił o schemat instalacji z klimakonwektorami i dwiema pompami ciepła... Toż to paranoja, to prędzej JA powinienem dostać od niego schemat instalacji, prawda? (Co prawda i tak większość projektów nie nadaje się do użycia - efekt pracy na zasadzie kopiuj/wklej a najczęściej są to wierne kopie instalacji z kotłem, gdzie kocioł zastąpiono prostokątem z napisem "pompa ciepła") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.01.2014 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Co do opcji klimakonwektor + chłodzenie pasywne to trzeba mieć na uwadze, że maksymalna temperatura zasilania dla klimakonwektora takiego jak np mój Purmo Vido to 12*C. Jeżeli z chłodzenia pasywnego nie będzie się dało uzyskać takiej temp. to klimakonwektor będzie mógł pracować tylko w trybie ręcznym (czyli do dupy:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endodontist 25.01.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 I takie myślenie uważam za DUŻY błąd. Robisz odwierty, ponosisz ich niemały koszt niezależnie od wszystkich innych instalacji. Aż się prosi o pasywne chłodzenie klimakonwektorami, płacisz potem jedynie za napęd pompy dolnego źródła, inwestycyjnie powinno być taniej niż "obyczajne" klimatyzatory. Nawet jeśli wyjdzie podobnie, to moim zdaniem koszty późniejszej eksploatacji mają kluczowe znaczenie. PS. Robiłem w ubiegłym roku podobną instalację, dwie pompy gruntowe po 12kW z odwiertami. Klient również nie zdecydował się na klimakonwektory, kupił 6 klimatyzatorów za 20.000 zł... Wiesz jak pięknie wygląda elewacja z tymi klamotami? Z klimakonwekterami jest dokładnie tak jak mówisz, człowiek z którym wstępnie rozmawiam o ogrzewaniu, wentylacji i chłodzeniu dokładnie to powiedział, że boi się instalować klimakonwektory, bo mogą nie być tak wydajne jakbym sobie życzył, co mnie bardzo zmartwiło... nie rozumiem czemu pompa ciepła może z gruntowych np 10 st C zrobić u mnie w domu 30 st C zimą, a nie jest w stanie z moich 30 st w domu zrobić 20 st C latem Jako argument, który ma mnie odwieść od tego "dziwacznego, niebezpiecznego i kombinatorskiego" pomysłu, powiedział, że zawsze to będzie jakiś backup, nawet na wypadek gdyby zepsuła się pomapa zimą to będzie można dogrzać mieszkanie z klimatyzatorów. O elewację boję się najmniej, mogę postawić jedną zbiorczą jednostkę jakieś 15M od domu na działce i wyciszyć fragmentem muru... Muszę poczytać więcej o możliwościach klimakonwektorów i poszukać fachowca, który ma doświadczenie z klimakonwektorami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endodontist 25.01.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Daj spokój a panami, wyginęli przed towarzyszami Dzięki po raz kolejny za odp. Tak jak napisałem, bardziej to fachowiec mnie próbuje zniechęcić. Boi się klimakonwektora jak diabeł wody święconej i robi sobie podkładzik pod sytuację: "No widzisz pan, a nie mówiłem że to nie zadziała..." na szczęście mam póki co dostępne wszystkie opcje: mogę zmienić fachowców mogę go posłuchać i nie robić klimakonwektorów mogę go zmusić do wykonania klimakonwektorów ale jeżeli zdecyduję się na klimakonwektory to orurowanie do klimatyzacji prawdopodobnie i tak zrobię w domu, gdyby jednak kiedyś klimakonwektory przestały sobie radzić, będę mógł bez problemu zainstalować w ciągu 2 dni jednostki wewnętrzne i zewnętrzne... Mam kolejne pytanie: 31 zakładając, że mam dwie pompy po 11kW usłyszalem że odwierty powinno się wykonać na 80% mocy pompy... (przyjmując średni uzysk z 1m głębokości 50W) to będzie 440M, czytam i przeglądam bardzo dużo ostatnio i rysuje mi się pewna powtarzalność... większość tych, którzy zrobili pompy i piszą że to był najgorszy pomysł jaki mogli mieć mają wymiennik przeliczony na około 80% mocy pompy... wiem już że 80% to za mało, pytanie czy 100% jest OK, czy dla bezpieczeństwa, spokoju ducha i ochrony gruntu przez degradacją 120% jest optymalne? czy jeszcze więcej ma sens? Edytowane 25 Stycznia 2014 przez endodontist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Jednego czego NIE NALEZY robic, to niedowymiarowywac kolektora. To proszenie sie o klopoty. Z opcji ktore podales, to raczej zrobil bym delikatnie przewymiarowany kolektor przyjmujac do obliczen uzysk 35W/mb odwiertu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 przyjmujac do obliczen uzysk 35W/mb odwiertu. Nie przesadzaj, tyle to z poziomego idzie wycisnąć. Ja mam 120m odwiertów (3x40), PC 8kW i na CO idzie u mnie około 3000kWh rocznie. Wszystko śmiga bez problemu i najniższa zaobserwowana temperatura na zasilaniu to +2 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Nie przesadzaj, tyle to z poziomego idzie wycisnąć. Ja mam 120m odwiertów (3x40), PC 8kW i na CO idzie u mnie około 3000kWh rocznie. Wszystko śmiga bez problemu i najniższa zaobserwowana temperatura na zasilaniu to +2 stopnie. Ale mi wlasnie chodzi o sytuacje, zeby nie musiec "wyciskac". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endodontist 25.01.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Jednego czego NIE NALEZY robic, to niedowymiarowywac kolektora. To proszenie sie o klopoty. Z opcji ktore podales, to raczej zrobil bym delikatnie przewymiarowany kolektor przyjmujac do obliczen uzysk 35W/mb odwiertu. ciężko mi o tym rozmawiać póki co, bo nie mam pojęcia co mam pod działką... dowiem się albo przy pierwszym odwiercie, alebo jeżeli dopadne jakiegoś sąsiada w okolicy z odwiertem... póki co muszę coś przyjąć do wstępnego kosztorysu... przyjmuję: pompa 22kW przewymiarowany gruntowy kolektor pionowy 120% w stosunku do pompy, =26,4kW liczę średnio z metra odwiertu 50W, czyli = 528m [chciałbym "upchać" to w 5 odwiertach, wtedy będę miał odległości około 15 m pomiędzy odwiertami] koszt metra odwiertu liczę 120PLN ...i mam nadzieję że za 15 lat inwestycja się zwróci ...a jak ceny energii wzrosnę przez ten czas 5x to będę bardzo szczęśliwym typem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Ale mi wlasnie chodzi o sytuacje, zeby nie musiec "wyciskac". Tyle że każdy metr odwiertu kosztuje. Zrobisz za dużo, wydasz tysiąc złotych a zaoszczędzisz rocznie z pięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 przewymiarowany gruntowy kolektor pionowy 120% w stosunku do pompy, =26,4kW Dowiedz się jakie masz szczytowe zapotrzebowanie na CO i CWU, podziel to przez 50 i wyjdzie ci jaki kolektor potrzebujesz. Nie dobieraj do pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, To mój pierwszy post na Waszym forum Moje wykształcenie nie ma nic wspólnego z geologią i zupełnie nic z branżą budowlaną … a co do odwiertów to najbliżej mi do kanałów w zębach Jestem na etapie projektowania domu jednorodzinnego (sam początek - etap koncepcyjny). Dom duży, około 350m2 (2 kondygnacje + około 35m2 na 3 kondygnacji], podpiwniczony [piwnica z garażem 175m2, płaski dach]. Zdecydowałem, że jedynym źródłem ciepła będzie pompa z gruntowym, pionowym wymiennikiem ciepła. Z jednej strony dom będzie miał bardzo dobrą izolację, niestety z drugiej strony będzie sporo przeszkleń. Ogrzewanie oczywiście podłogowe (możliwe że zdecyduję się dodatkowo na klimakonwektory, jeżeli pompa będzie mogła chłodzić aktywnie). Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i wstępnym dogrzewaniem w postaci glikolowego gruntowego wymiennika ciepła. Nie wiem ile wyniesie zapotrzebowanie energetyczne ogrzewania, wstępnie progrzewania, wstępnie przyjmuję 55W/m2 i 35W/m2 piwnic co daje w sumie 21kW + 6kW = 27kW… nie wiem czy dobrze czy źle Stwierdzenie ze dom będzie miał bardzo dobrą izolacje jest równie enigmatyczne co nieprecyzyjne. Zakładając jednak ze faktycznie będzie ona bardzo dobra to moc strat czyli projektowe obciązenie tego domu wyniesie ok 8,5-10,5 kW. Twoje 27 kW jest złym a nawet berdzo złym szacunkiem. Wnioskowanie na jego podstawie o koniecznosci instalacji pompy o duzej mocy a nawet 2 mniejszych sprawia ze jestes idealnym targetem dla instalatorów tych pomp. Wszelkie deliberacje o ilosci i głebokosci odwiertów i mocy pompy proponuje odłozyc do czasu uzyskania wiarygodnych obliczeń ozc. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts