Pyxis 25.01.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Tyle że każdy metr odwiertu kosztuje. Zrobisz za dużo, wydasz tysiąc złotych a zaoszczędzisz rocznie z pięć. Wg tego rozumowania, to lepiej zrobic na 80% i grzalke miec w pompie. To nie moja "filozofia" jesli chodzi o pome ciepla. BTW: Robiac instalacje ze <>80 tys zl, to jaki to %-cik bedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 To nie moja "filozofia" jesli chodzi o pome ciepla. To wedle twojej filozofii ile powinienem dowiercić i jakie korzyści finansowe z tego będę miał? Zauważ, pompę mam 8kW, a odwiertów tylko 3x40m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 To wedle twojej filozofii ile powinienem dowiercić i jakie korzyści finansowe z tego będę miał? Zauważ, pompę mam 8kW, a odwiertów tylko 3x40m. Odwiertow nie dobiera sie do pompy, tylko do budynku. Pompe masz przewymiarowana ale DZ raczej dobrane do zapotrzebowania budynku. Pewnie masz max 1400h pracy pompy w sezonie. To jest "moja filozofia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 25.01.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 To wedle twojej filozofii ile powinienem dowiercić i jakie korzyści finansowe z tego będę miał? Zauważ, pompę mam 8kW, a odwiertów tylko 3x40m. Podobna dyskusja na temat przewymiarowania http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona&p=6325330&viewfull=1#post6325330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Odwiertow nie dobiera sie do pompy, tylko do budynku. A co ja innego napisałem? Dowiedz się jakie masz szczytowe zapotrzebowanie na CO i CWU, podziel to przez 50 i wyjdzie ci jaki kolektor potrzebujesz. Nie dobieraj do pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 A co ja innego napisałem? No ale podajesz siebie za przyklad (50W/mb) a to inna sytuacja. Napisz ile h pracuje pompa w sezonie. Opisze Ci jak ja to widze u Ciebie a Ty mnie poprawisz, jesli sie gdzies myle: Dla Ciebie wystarczylaby pompa o mocy grzewczej <>5,5kW. Wyedy mial bys 1800h pracy w sezonie i zapotrzebowanie na cieplo (wraz z CWU) na poziomie 10k kWh (co sie przeklada pewnie teraz na jakies 2600-2800kWh zuzycia przez pompe ciepla. Do takiej pompy dobranej "na styk" mozesz dobrac odwierty, bo to to samo, co dobor do zapotrzebowania domku. Wg "mojej filozofi" dobor do mocy chlodniczej i obciazenia 35W/m odwiery daje dlugosc 118m odwiertow. IMHO masz to dobrane bardzo dobrze, ale do budynku a nie do pompy. Ty ich nie obiazasz w sezonie tak jak by to wynikalo z mocy pompy. OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endodontist 25.01.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Dowiedz się jakie masz szczytowe zapotrzebowanie na CO i CWU, podziel to przez 50 i wyjdzie ci jaki kolektor potrzebujesz. Nie dobieraj do pompy. to dopiero etap projektu, zastanawiam się czy całkowicie pozbyć się komina i alternatyw i postawić wszystko na jedną kartę - na pompę ciepła. Jeżeli tak zrobię, to na pewno mocno przewymiaruję kolektor za duzo sie naczytalem o niedowymiarowanych kolektorach i degradacji termicznej gruntu zreszta wole miec jeden odwiert wiecej, tak zeby wszystko dzialalo dobrze, nawet gdyby jeden odwiert szlak trafił. Póki co muszę przyjąć jakieś wartości, których nie przekroczę... wyjdzie mniej, to będę tylko szczęśliwszy, ale nie chce sytuacji w której pompa i odwierty wyjdą 2 x drożej niż zakładałem, a chyba każdy się zgodzi, że 22kW pompy i ponad 500m odwiertów wystarczą na poprawnie izolowany (choć ze sporą ilością przeszkleń, ale na szczęście od południa) 380m2, podpiwniczony dom... Edytowane 25 Stycznia 2014 przez endodontist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.01.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 to dopiero etap projektu, zastanawiam się czy całkowicie pozbyć się komina i alternatyw i postawić wszystko na jedną kartę - na pompę ciepła. Jeżeli tak zrobię, to na pewno mocno przewymiaruję kolektor za duzo sie naczytalem o niedowymiarowanych kolektorach i degradacji termicznej gruntu Z kominka nie rezygnuj. Nawet nieużywany ładnie się prezentuje w salonie:) A zawsze w razie Niemca masz jakiś backup. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 25.01.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 koszt metra odwiertu liczę 120PLN ...i mam nadzieję że za 15 lat inwestycja się zwróci ...a jak ceny energii wzrosnę przez ten czas 5x to będę bardzo szczęśliwym typem odwierty powinieneś znaleźć max za 100 zl brutto za metr. z wprowadzeniem do kotlowni, probą szczelności, zalaniem glikolem i odpowietrzeniem. acha i na sondach PE40. nie daj sobie wcisnąć za 120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 , a chyba każdy się zgodzi, że 22kW pompy i ponad 500m odwiertów wystarczą na poprawnie izolowany (choć ze sporą ilością przeszkleń, ale na szczęście od południa) 380m2, podpiwniczony dom... Przy tych kosztach inwestycyjnych na Twoim miejscu "zainwestowal" bym w profesjonalne OZC i dopiero wtedy probowal dobierac i moc pomp(y) i wielkosc kolektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 No ale podajesz siebie za przyklad (50W/mb) a to inna sytuacja. Napisz ile h pracuje pompa w sezonie. Ja jestem przekonany, że mam sporo powyżej tych 50W. Dla odwiertu przyjmuje się 50W/mb bo to jest takie minimum, zazwyczaj jest więcej. Przez cały rok około 2000h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Ja jestem przekonany, że mam sporo powyżej tych 50W. Dla odwiertu przyjmuje się 50W/mb bo to jest takie minimum, zazwyczaj jest więcej. Przez cały rok około 2000h No ale gdzies sie z moim wywodem niezgadzasz? Wychodzi wiec patrzac na zuzycie, ze masz pompe jeszcze bardziej przewymiarowana i odwierty liczone na 30W/mb. Nie wiem czemu innym chcesz zaplikowac obliczenia na 50W/mb. Jest spore prawdopodobienstwo, ze w takim wypadku "nie bedzie pan zadowolony", a to przy takiej kasie to tez wazne. Moze nawet przede wszystkim. PS. Zroumialem, ze napisales 2000kWh. Praca ompy rocznie to 2000h. Nie pomyliles sie? Wynikaloby z tego, ze masz zapotrzebowanie 16k kWh/rok. Masz w domu basen? Edytowane 25 Stycznia 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 No ale gdzies sie z moim wywodem niezgadzasz? Wychodzi wiec patrzac na zuzycie, ze masz pompe jeszcze bardziej przewymiarowana i odwierty liczone na 30W/mb. Nie wiem czemu innym chcesz zaplikowac obliczenia na 50W/mb. Jest spore prawdopodobienstwo, ze w takim wypadku "nie bedzie pan zadowolony", a to przy takiej kasie to tez wazne. Moze nawet przede wszystkim. PS. Zroumialem, ze napisales 2000kWh. Praca ompy rocznie to 2000h. Nie pomyliles sie? Wynikaloby z tego, ze masz zapotrzebowanie 16k kWh/rok. Masz w domu basen? O co ciebie idzie? Pytałeś ile godzin pracuje pompa, to ci napisałem że przez rok 2000h. 50Wx120=6kW Gdzie te moje przewymiarowane DZ? Myślę, że mam z 70W/mb, bo to jest bliższe prawdy. Odwierty dobieramy na 50W/mb a poziomy od 30W. Koniec, kropka. Nie mieszaj ludziom w głowach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 O co ciebie idzie? Pytałeś ile godzin pracuje pompa, to ci napisałem że przez rok 2000h. 50Wx120=6kW Gdzie te moje przewymiarowane DZ? Myślę, że mam z 70W/mb, bo to jest bliższe prawdy. Odwierty dobieramy na 50W/mb a poziomy od 30W. O cuda Panie. Jesli praca pompy 8kW to faktycznie 2000h (!) w sezonie, to z gruntu wyciagasz okolo 12000kWh energii co daje 50W/m (przy 120mb odwiertu) a nie 70W/mb jak wyliczasz. Napisz mi prosze, jakim cudem domek opisany w Twojej stopce moze potrzebowac na CO+CWU 16k kWh energii. Tylko to mnie intryguje w tym wszytkim (<>85[kWh/(m2*rok)]) ? Koniec, kropka. Nic z tego. Kropek musi zyc! Uwolni Kropka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 W czym problem? Nigdy nie pisałem, że mój dom jest jakiś super oszczędny. Mam duży stosunek okien i drzwi w stosunku do całości. Cudów tu nie osiągniesz, dlatego też wybrałem PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 O cuda Panie. Jesli praca pompy 8kW to faktycznie 2000h (!) w sezonie, to z gruntu wyciagasz okolo 12000kWh energii co daje 50W/m (przy 120mb odwiertu) a nie 70W/mb jak wyliczasz. Ale zauważ, że pierwsze ileś tam metrów nie ma takiej mocy. Ja mam trzy krótkie odwierty po 40m. Są na pewno słabsze niż jeden długi 120 metrowy. Dlatego wiem, że moje (napisze właściwe) metry są mocniejsze niż 50W. Ale dlatego przyjmuje się dla odwiertu 50W bo to jego minimalna moc. Jak będzie więcej to fajnie, ale mniej to raczej nigdy nie będzie. Nie mieszaj ludziom w głowach. Odwiert 50W Poziomy 30W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 W czym problem? Nigdy nie pisałem, że mój dom jest jakiś super oszczędny. Mam duży stosunek okien i drzwi w stosunku do całości. Cudów tu nie osiągniesz, dlatego też wybrałem PC. "Zadziwia" mnie Twoja chalupa. ja zastanawiam sie nad przypiotnikiem "szczedny". Tego "super" nawet nie biore pod uwage. Problemu nie widze, tylko mysle, ze przy takiej ciuciubabce jak u kolegi "fana endodoncji" zakladanie 50W/mb moze byc ryzykowne. Ale to wlasnie jest cala "zabawa". Jednym razem sie uda zgadnac, a innym nie. Moze zbyt asekurancko podchodze, jak bym to ja mial tego uzywac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.01.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Ale zauważ, że pierwsze ileś tam metrów nie ma takiej mocy. Ja mam trzy krótkie odwierty po 40m. Są na pewno słabsze niż jeden długi 120 metrowy. Dlatego wiem, że moje (napisze właściwe) metry są mocniejsze niż 50W. Ale dlatego przyjmuje się dla odwiertu 50W bo to jego minimalna moc. Jak będzie więcej to fajnie, ale mniej to raczej nigdy nie będzie. Nie mieszaj ludziom w głowach. Odwiert 50W Poziomy 30W witam poziomy kolektor - od 30W? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 25.01.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 witam poziomy kolektor - od 30W? pozdrawiam Bardziej do, ale na ile godzin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endodontist 25.01.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Problemu nie widze, tylko mysle, ze przy takiej ciuciubabce jak u kolegi "fana endodoncji" zakladanie 50W/mb moze byc ryzykowne. Ale to wlasnie jest cala "zabawa". Jednym razem sie uda zgadnac, a innym nie. Moze zbyt asekurancko podchodze, jak bym to ja mial tego uzywac. czytam od tygodnia wszystko co mi wpadnie w łapy co dotyczy pomp ciepla, rekuperacji, wentylacji, klimatyzacji... i z dnia na dzień wiem coraz mniej to jaką moc pompy i ile m odwiertów pionowych dobrać do chałupy 380m2 podpiwniczonej z płaskim dachem z izolacją 30cm steropianu i poprawnie izolowanym płaskim dachem??? kto ma jakiś pomysł? i przy jakich parametrach można bezpiecznie olać klimatyzację i chłodzić podłogą (gdzieniegdzie sufitem) i kilkoma klimakonwerterami? /poprzez bezpiecznie rozumiem uzysaknie w domu 20 st C jak na zewnatrz bedzie 35/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts