Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odwierty pionowe - ile i jakie długie?

mymysteryy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 453
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

w internecie jest wiele liczb, sam współpracuję z paroma wiertnikami

i co oni mówią, jeden, że 50W i radzi zawsze przewymiarować trochę dla bezpieczeństwa

a drugi mówi klientowi 40W i robi na styk

u jednego i drugiego ostatecznie wychodzą podobne długości odwiertów:p

nie ma co się licytować

sam osobiście proponuję 40W

pozdrawiam

Wymieniać dalej? Nie motać ludziom w głowach panowie! To nie apteka!

Poki co wychodzi, ze to Ty troszeczke zamet wprowadzasz. Te parametry ktore podales jako "pewniki", dla DZ pionowego sa delikatnie optymistyczne, a dla poziomego wrecz "euforyczne". :D

Takie liczenie to bardzo niebezpieczna dla inwestora praktyka, bo pozniej kzade odstepstwo od zalozen optymistycznych (np co do zapotrzebowania obiektu na cieplo) konczy sie grzalami (jesli sa a nie kazdy je ma i chce miec) i wysokimi rachunkami. Chyba nie warto.

sam osobiście proponuję 40W

Zaproponuj 20, wyjdzie ich dwa razy więcej :p

Ja wiem że wiertaczom i instalatorom jest to na rękę, ale z praktyki wychodzi, że to ja mam rację. Z kim by nie gadać (pomijając wspomnianych) odnośnie ich odwiertów mają podobne spostrzeżenia do moich. To nie apteka!

Mój instalator dobiera na 50, wszystko działa jak należy, inni również dobierają na tyle i też nie słychać o jakichś problemach. A skoro nie słychać to po co przepłacać?

Powtarzam, jeszcze nie słyszałem o ani jednym takim przypadku, gdzie było dobierane DZ pionowe na 50W/mb żeby było za małe. Słyszeliście o takim przypadku?

to jaką moc pompy i ile m odwiertów pionowych dobrać do chałupy 380m2 podpiwniczonej z płaskim dachem z izolacją 30cm steropianu i poprawnie izolowanym płaskim dachem???

kto ma jakiś pomysł?

Co do mocy pompy i odwiertow, to w Twoim przypadku zrobilbym najpierw OZC (jest to na forum taki kolega - "Leon Zawodowiec" od takich obliczen - wystepuje pod nickiem asolt). Dopiero uzbrojony w takie dane zabierasz sie za dobor. Sam widzisz na przykladzie domu Liwka, gdzie "typowe" podescie wg danych podanych w stopce parametrow ocieplenia zaowocowalo bledem 80% - domek ktory wyglada na bardzo cieply, ma zapotrzebowanie prawie jak komunistyczny klocek z pustaka zuzlowego. Przy kasie ktora ladujesz w domek to bedzie nader rozsadne podejscie.

Czy ja sie nie powtarzam czasami? :)

Edytowane przez Pyxis

Co do mocy pompy i odwiertow, to w Twoim przypadku zrobil bym najpierw OZC Dopiero uzbrojony w takie dane zabierasz sie za dobor.

Czy ja sie nie powtarzam czasami? :)

Od dawna. Wielu z forumowiczów sie powtarza, ale co zrobić jak "nowi" wyskakują z typowym pytaniem: "jaka pompa do domku o powierzchni zzz m2 ?" :bash:

Może jakiś nowy wątek z basic informacjami do którego odsyłałoby się takich delikwentów ?

I nie twoje pieniądze. Pamiętaj o tym zanim coś doradzisz. Przewymiarować można wszystko, tylko jest gdzieś cienka granica opłacalności. Odwierty kosztują!

Sadzisz, ze ewntualne "dowiercanie" byloby tansze?

Ja w przypadku "zgadywanki" ZAWSZE bede doradzal przewymiarowanie. Tak chyba jednak "uczciwiej".

Zaproponuj 20, wyjdzie ich dwa razy więcej :p

Ja wiem że wiertaczom i instalatorom jest to na rękę, ale z praktyki wychodzi, że to ja mam rację. Z kim by nie gadać (pomijając wspomnianych) odnośnie ich odwiertów mają podobne spostrzeżenia do moich. To nie apteka!

Mój instalator dobiera na 50, wszystko działa jak należy, inni również dobierają na tyle i też nie słychać o jakichś problemach. A skoro nie słychać to po co przepłacać?

Powtarzam, jeszcze nie słyszałem o ani jednym takim przypadku, gdzie było dobierane DZ pionowe na 50W/mb żeby było za małe. Słyszeliście o takim przypadku?

witam

Twoja pompa - Twoja praktyka

a te 30W dla kolektora poziomego to też Twoja praktyka?

jeżeli tak - to wg mnie to tylko Twoja teoria:p

pozdrawiam

Sadzisz, ze ewntualne "dowiercanie" byloby tansze?

Ja w przypadku "zgadywanki" ZAWSZE bede doradzal przewymiarowanie. Tak chyba jednak "uczciwiej".

Myślisz że te firmy zgadują, czy robią z własnego doświadczenia?

Miałem dobierane na 50W, a teraz wiem, że mógłbym mień nawet krótszy kolektor. Gdybym miał dobierany na 40W to wyrzucił bym pieniądze w błoto, a tego nie lubię robić, bo zyski z dodatkowej długości były by mizerne w stosunku do kosztów.

Najlepiej poleć wszystkim wszystko przewymiarowywać, czyścić kanały wentylacji mechanicznej, walczyć z legionellą temperaturą 99 stopni i liczyć m2 domu z kopertą pomijając kubaturę. Klawiatura wszystko przyjmie.

Nie trzeba już gdybać. Od jesieni ub roku obowiązują wytyczne wykonania DZ i jest w nich jasno opisane jak należy wymiarować pionowe DZ w zależności od tego czy znamy parametry przekroju geologicznego czy nie. Przy braku informacji o przewodności cieplnej gruntu nie zaleca się by wychodzić powyżej 41-42 wat/mb.

Wytyczne zawierają jeszcze szereg innych wymogów jakim podlegają DZ zarówno pod kątem zastosowanych materiałów jak i technologii wykonania. DZ , formalnie przestało być pierwszą lepszą rurą wrzuconą do wykopu czy wepchniętą do otworu.

A co do pionowego DZ to trzeba pamietać o jeszcze jednej kwestii. Zbyt mały wymiennik pionowy nie będzie się dostatecznie regenerował. Dopływ ciepła z górotworu jest ograniczony i skończony Jego temperatura będzie spadała z roku na rok. To może być proces, który będzie trwał nawet 10-15 lat, ale w końcu go przymrozi.

Przy większych obiektach z pionowymi DZ prowadzi się już symulacje zachowania górotworu w okresie.... 20-40 lat.

Nie trzeba już gdybać. Od jesieni ub roku obowiązują wytyczne wykonania DZ i jest w nich jasno opisane jak należy wymiarować pionowe DZ w zależności od tego czy znamy parametry przekroju geologicznego czy nie. Przy braku informacji o przewodności cieplnej gruntu nie zaleca się by wychodzić powyżej 41-42 wat/mb.

Wytyczne zawierają jeszcze szereg innych wymogów jakim podlegają DZ zarówno pod kątem zastosowanych materiałów jak i technologii wykonania. DZ , formalnie przestało być pierwszą lepszą rurą wrzuconą do wykopu czy wepchniętą do otworu.

A co do pionowego DZ to trzeba pamietać o jeszcze jednej kwestii. Zbyt mały wymiennik pionowy nie będzie się dostatecznie regenerował. Dopływ ciepła z górotworu jest ograniczony i skończony Jego temperatura będzie spadała z roku na rok. To może być proces, który będzie trwał nawet 10-15 lat, ale w końcu go przymrozi.

Przy większych obiektach z pionowymi DZ prowadzi się już symulacje zachowania górotworu w okresie.... 20-40 lat.

witam

ot co

pozdrawiam

Widze Liwko, ze w stosunku do mnie zaczynasz juz uzywac argumentow w stylu " A u Was bija Murzynow". Slabo to wrozy dalszej merytorycznej dyskusji (zreszta clarnet chyba temat wyczerpal w poscie wyzej - mam ndzieje, ze przyjmiesz i fakty i logike jego wywodu)

Caly "swiat" sie sprzysiagl przeciw Tobie. Co za pech. ;)

A czy ja mam poziomy? Nic mi o tym nie wiadomo.

Zgodziłem się przecież na te 20W z poziomego, nie zauważyłeś?

witam

50W dla Twojego pionowego kolektora to wiem, że "praktyka" - masz, napisałem:

Twoja pompa - Twoja praktyka

ja nie jestem fachowcem w tym temacie - ja opieram się na badaniach, wytycznych opracowanych przez fachowców

np. takich wytycznych, o których pisze CLARNET

ale pytam:

a te 30W dla kolektora poziomego to też Twoja praktyka?

jeżeli tak - to wg mnie to tylko Twoja teoria

bo najpierw napisałeś tak i się tej wersji mocno trzymałeś

pozdrawiam

Mam to w przysłowiowych czterech literach co o tym sądzisz Pyxis. Clarnet jest instalatorem i robienie na 40 zamiast 50 to jego dodatkowa kasa. Nie ma się co dziwić dlaczego broni tej swojej tezy. Wytyczne też pewnie napisane zostały przez lobby, jak to zazwyczaj u nas bywa. Jak dotąd niemal wszyscy liczyli na 50W, dzisiaj na 40, a ile będzie liczone za 10 lat? 30? 20? Odwierty będą rosły i rosły, kasa sama będzie wpadała do kieszeni. Przypomnę ci ten post za 10 lat :p

Róbcie jak chcecie, ja zawsze będę polecał liczenie odwiertów na 50W/mb, bo w praktyce najczęściej wychodzi jeszcze więcej.

Dalsza dyskusja nie ma sensu. Kilku instalatorów i jeden niereformowalny przypadek.

Pozdrawiam