Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odwierty pionowe - ile i jakie długie?

mymysteryy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 453
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam to w przysłowiowych czterech literach co o tym sądzisz Pyxis. Clarnet jest instalatorem i robienie na 40 zamiast 50 to jego dodatkowa kasa. Nie ma się co dziwić dlaczego broni tej swojej tezy. Wytyczne też pewnie napisane zostały przez lobby, jak to zazwyczaj u nas bywa. Jak dotąd niemal wszyscy liczyli na 50W, dzisiaj na 40, a ile będzie liczone za 10 lat? 30? 20? Odwierty będą rosły i rosły, kasa sama będzie wpadała do kieszeni. Przypomnę ci ten post za 10 lat :p

Róbcie jak chcecie, ja zawsze będę polecał liczenie odwiertów na 50W/mb, bo w praktyce najczęściej wychodzi jeszcze więcej.

Dalsza dyskusja nie ma sensu. Kilku instalatorów i jeden niereformowalny przypadek.

Pozdrawiam

Liwko tak samo było z wełną na poddaszach, wcześniej dawali 20cm 0,039 teraz 30cm 0,033 po co?

W przeciwieństwie do niektórych potrafię się przyznać do błędu.

Ale masz zalona nieprzekraczalna norme 1 bledu/dobe? Czy jak? ;)

Badz konsekwentny. I normy i praktycy mowia Ci to jak nalezy to bezpiecznie liczyc. I nawet "jeden niereformowalny przypadek", ktory czesto sie z nimi spiera, tutaj aurat wyjatkowo mowi jednym glosem.

Mnie tez w cycuszki szczypie jak sobie to bedziesz liczyl, ale podajesz te dane innym jako pewnik - tu juz trzeba prostowac taki rzeczy.

Mam to w przysłowiowych czterech literach co o tym sądzisz Pyxis. Clarnet jest instalatorem i robienie na 40 zamiast 50 to jego dodatkowa kasa. Nie ma się co dziwić dlaczego broni tej swojej tezy. Wytyczne też pewnie napisane zostały przez lobby, jak to zazwyczaj u nas bywa. Jak dotąd niemal wszyscy liczyli na 50W, dzisiaj na 40, a ile będzie liczone za 10 lat? 30? 20? Odwierty będą rosły i rosły, kasa sama będzie wpadała do kieszeni. Przypomnę ci ten post za 10 lat .......

Oj Liwko, Liwko. Musi Ci być ciężko.

Nie bronię takiej czy innej tezy tylko podaję Ci fakty, a także wytyczne jakich należy się trzymać. Inwestor jak sobie pościele, tak się wyśpi.

Pisząc o jakimś lobby widzę w twojej wypowiedzi teorie spiskowe. Nawet się nie chce komentować.

A na koniec - chociaż montuję pompy gruntowe, to w ogóle nie zajmuję się wykonaniem odwiertów. Twoje wypowiedzi o kasie są więc chybione.

Liwko tak samo było z wełną na poddaszach, wcześniej dawali 20cm 0,039 teraz 30cm 0,033 po co?

No właśnie! Robi się tak, żeby zaoszczędzić pieniądze! A bezsensowne dokładanie metrów odwiertów to ich wyrzucanie w błoto!

Jeszcze raz zapytam. Znacie choć jeden przypadek, kiedy DZ było dobierane na 50W (a tak robili w Polsce dotąd niemal wszyscy), i się okazało że jest słabsze? Nie? Ja też nie znam.

Widzę, że dyskusja ma się dobrze. Szkoda tylko, że nikt nie wspomina jakich temperatur DZ spodziewa się pod koniec sezonu grzewczego (jakie uzna za satysfakcjonujące, przyjmując takie lub inne obciążenie DZ).

witam

jak najwyższych - oczywiście plusowych:p

byle do wiosny

nie powinno być, aż tak źle - zima zaczęła się dopiero tydzień temu

pozdrawiam

Pamiętam jak swego czasu wybuchła dyskusja do czego dobierać DZ. Jedni twierdzili że do mocy grzewczej inni że do mocy chłodniczej a jeszcze inni że do zapotrzebowania domu. Z tego co pamiętam konsensusu nie osiągnięto. Dobrze że choć tu może będzie jakiś konsensus. Na razie rysuje się informacja że w niesprzyjających warunkach poziome to od 15W/m2 kolektora a pionowe to 40W/mb.

Nie wiem jak jest z odwiertami - sam mam kolektor poziomy. Ale faktycznie zauważam tendencję do "przewymiarowywania" wszystkiego co tylko możliwe. Akurat w przypadku DZ nie jest to takie złe (oczywiście jeśli jest to zrobione bez przesady) ale w wielu przypadkach uważam, że jest to bezsens. W pościgu za "wynikiem" mało kto zauważa, że w wielu przypadkach "przewymiarowanie" jest dużo droższe niż korzyści z tego wynikające. Dlatego każdy powinien się zastanowić czy w jego indywidulanym przypadku warto "przewymiarowywać".

Tylko my tutaj rozwazamy KONKRETNY przypadek jakim jest wymiarowanie DZ pionowego. Tutaj jak niedowymiarujesz, to zdegradujesz je z czasem. Przestanie spelniac swoje zadanie.

To tak jak bys stanal przed opcja, ze jak dasz za mala grubosc styro na scianach, to on po paru(nastu) latach Ci z tej sciany po kawalku odpadnie. Ryzykowal bys osczednosci na powiedzmy 4cm z tych 20cm co masz naklejone? :)

No właśnie! Robi się tak, żeby zaoszczędzić pieniądze! A bezsensowne dokładanie metrów odwiertów to ich wyrzucanie w błoto!

Jeszcze raz zapytam. Znacie choć jeden przypadek, kiedy DZ było dobierane na 50W (a tak robili w Polsce dotąd niemal wszyscy), i się okazało że jest słabsze? Nie? Ja też nie znam.

Z drugiej strony można powiedzieć, że wyrzucanie kasy w błoto, po co tyle tej izolacji? przecież kiedyś robili 20cm...

hmmm... im więcej czytam tym bardziej się zastanawiam czy znajde jakiegoś mądrego cżłowieka w woj. świętokrzyskim, który mi to wszystko ogarnie, tak żeby się po cichu nie śmiał ze mnie że mnie nabił w butelke ale przede wszystkim tak, żeby grunt działał przez 30 lat :D

nie wiem czy to możliwe, czy trzeba liczyć na szczęście :|

Tylko my tutaj rozwazamy KONKRETNY przypadek jakim jest wymiarowanie DZ pionowego. Tutaj jak niedowymiarujesz, to zdegradujesz je z czasem. Przestanie spelniac swoje zadanie.

To tak jak bys stanal przed opcja, ze jak dasz za mala grubosc styro na scianach, to on po paru(nastu) latach Ci z tej sciany po kawalku odpadnie. Ryzykowal bys osczednosci na powiedzmy 4cm z tych 20cm co masz naklejone? :)

W przypadku odwiertów znaczenie ma również głębokość pojedynczego odwiertu - co innego odwiert na 100 m a co innego dwa odwierty na 50 m. Widać to wyraźnie na przykładzie użytkownika Jacek150, który na odwiertach ma niższe temperatury niż ja na kolektorze poziomym. Jeśli trzymamy się KONKRETNEGO przypadku DZ pionowego to należałoby pamiętać o tym fakcie wybierając raczej mniejsza ilość głębszych odwiertów niż płytkie odwierty dające łącznie więcej metrów DZ.

Edytowane przez Bad

Obserwuje od jakiegos czasu strone " pompa ciepla na żywo' i musze stwierdzic , ze kolega ma tam 2 odwierty po 99 m i jakos specjalnie wiekszych temperatur DZ tam nie osiąga. Żekłbym nawet , ze jest to samo. Myślę , że na poziomym sa jeszcze wysoki temp z uwagi na to , iż zima sie późno zaczeła a na pionowe nie ma to takiego wpływu.