Pyxis 26.01.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Mysle, ze taki roznice zgina w przypadku rozpatrzenia oporow DZ z jednym lub dwoma odwiertami. Nawet jesli zyskamy na temperaturze, to oddamy to w postacie wiekszej mocy pobieranej przez obiegowke lub wyzszej delty DZ przy tej samej jej mocy.Dlatego to juz jest IMHO "apteka" i bardziej ma znaczenie teoretyczne niz praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 26.01.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Czy "apteka" nie wiem. W każdym razie -3,3 st na powrocie nie miałem nigdy - również w tamtym sezonie (a zima krótka nie była). Zawsze słyszałem, że DZ pionowe jest droższe ale lepsze więc tak kombinuję dlaczego taki wynik? czy w przypadku DZ pionowego grunt w którym jest ono ma aż takie znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Ale o porownanie jakich wynikow Ci chodzi, bo sie zgubilem. DZ poziome teraz minimalnie cieplejsze od pionowego, bo zimy nie bylo. Generalnie przy "normalnej" zimie, to na pocztku lutego DZ poziome ma cos pomiedzy 1 a 2*C, a dobrze zrobione pinowe w okolicach 4*C. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Pyxis Przejezyczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 27.01.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 DZ poziome teraz minimalnie cieplejsze od poziomego, bo zimy nie bylo. sory ale nie rozumiem, poziome od poziomego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.01.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 sory ale nie rozumiem, poziome od poziomego? Sorki, juz poprawilem. Dzx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TG-Tays 10.02.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 jeśli mam mieć pompę 9kW to ile odwiertów sobie dać zrobić?liczyć 175mb x 50W na metr odwiertu = 8750 W = prawie 9kWCo ma być lepiej przewymiarowane? Odwiert czy pompa? Wnioskując z dwóch mi znanych przypadków zakładam że przewymiarowana ma być pompa. u Liwko: pompa - 8kW odwierty 4x30m=120mb - licząc 50W/mb daje to 6kWinny znajomy na PPC - 11kW, odwierty 6x30m=180mb - co dać powinno 9kW To by oznaczało,że dla pompy 9kW (raczej przewymiarowanej lub idealnie dobranej, a nie za słabej) powinno być ok.160mb odwiertu (w dwóch odwiertach), czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Zadaj sobie trud przeczytania kilku stron wstecz. Wlasnie tam jest dyskusja w temacie jaka zakladac "w ciemno" moc do uzykania z 1mb odwiertu. Wartosc 50W jest wartoscia optymistyczna (aczkolwiek w bardzo wielu przypadkach jak najbardziej realna).Jesli 9kW to pompa dobierana na styk, to do niej dobierasz DZ i wtedy w opcji "bezpicznej" (40W/m) masz 170mb odwiertu. Taki DZ moze okazac sie lekko przewymiarowane, ale rownie dobrze moze byc "na styk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 10.02.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 jeśli mam mieć pompę 9kW to ile odwiertów sobie dać zrobić? liczyć 175mb x 50W na metr odwiertu = 8750 W = prawie 9kW Co ma być lepiej przewymiarowane? Odwiert czy pompa? Wnioskując z dwóch mi znanych przypadków zakładam że przewymiarowana ma być pompa. u Liwko: pompa - 8kW odwierty 4x30m=120mb - licząc 50W/mb daje to 6kW inny znajomy na PPC - 11kW, odwierty 6x30m=180mb - co dać powinno 9kW To by oznaczało,że dla pompy 9kW (raczej przewymiarowanej lub idealnie dobranej, a nie za słabej) powinno być ok.160mb odwiertu (w dwóch odwiertach), czy tak? witam dolne źródło musisz dobrać do zapotrzebowania budynku na ciepło!!! - moc pompy ciepła nie musi być tu wyznacznikiem doboru pompa może być przewymiarowana lub na styk (może być też za mała - niedowymiarowana, ale tu potrzebne będzie dodatkowe źródło ciepła) 160mb odwiertu x 50W/mb = tylko 8kW jeżeli 50W/mb z odwiertu to wystarczy dla max zapotrzebowania 8kW!!! te 50W/mb nie zawsze da się wyciągnąć z odwiertu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 160mb odwiertu x 50W/mb = tylko 8kW jeżeli 50W/mb z odwiertu to wystarczy dla max zapotrzebowania 8kW!!! te 50W/mb nie zawsze wychodzi Chyba sie zamieszales "nieco". DZ to tylko moc chlodnicza pompy zakladajac COP=4 , a nie jej moc grzewcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 10.02.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 odwierty jak najdłuższe!, SIZE! matters Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.02.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Z moich obserwacji: 50W/m i więcej udaje się uzyskać raczej RZADKO. Bardzo rzadko. A dobór dolnego źródła do budynku a nie do pompy? Jeśli pompa przewymiarowana, to dość znacznie spadają parametry. Takie moje dziwne obserwacje z "kilku" instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.02.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 odwierty jak najdłuższe!, SIZE! matters I tak i nie. Zależy. Ostatnio miałem dość kontrowersyjny (jak się okazało w pewnym wątku) przypadek gdzie odwierty 30-metrowe (!!) miały lepsze parametry od sporo głębszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 10.02.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Chyba sie zamieszales "nieco". DZ to tylko moc chlodnicza pompy zakladajac COP=4 , a nie jej moc grzewcza. witam zgadza się - namieszałem wzięło się to z tego, że zawsze staram się/polecam przewymiarować dolne źródło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TG-Tays 10.02.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Z moich obserwacji: 50W/m i więcej udaje się uzyskać raczej RZADKO. Bardzo rzadko. A dobór dolnego źródła do budynku a nie do pompy? Jeśli pompa przewymiarowana, to dość znacznie spadają parametry. Takie moje dziwne obserwacje z "kilku" instalacji. Dziękuję za porady. A że dopytam - jak to rozumieć? "Jeśli pompa przewymiarowana, to dość znacznie spadają parametry." Prosze rozwinąć.. Rozumiem tylko że w takim razie nie za bardzo warto przewymiarowywać pompę (w odróżnieniu to takiej ewentualności dla DZ - oczywiście bez przesady..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.02.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Pompę warto przewymiarować gdy mamy 100% podłogówki i chcemy na max. wykorzystać pracę pompy w taniej energii. A jak najmniej w drogiej. Nie zgadzam się tylko z twierdzeniem niektórych, że w tym przypadku wystarczy dobrać długość odwiertów do "zapotrzebowania na ciepło domu" a nie do mocy chłodniczej większej przewymiarowanej pompy ciepła.... Z powodu który wcześniej podałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 10.02.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Z moich obserwacji: 50W/m i więcej udaje się uzyskać raczej RZADKO. Bardzo rzadko. A dobór dolnego źródła do budynku a nie do pompy? Jeśli pompa przewymiarowana, to dość znacznie spadają parametry. Takie moje dziwne obserwacje z "kilku" instalacji. witam przewymiarowana pompa nie pracuje w oderwaniu od ogrzewanego budynku - nie pracuje 24h na dobę - pracuje "krócej ale intensywniej" tu się zgadzam - 50W z mb odwiertu uzyskuje się b. rzadko pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.02.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 przewymiarowana pompa nie pracuje w oderwaniu od ogrzewanego budynku - nie pracuje 24h na dobę - pracuje "krócej ale intensywniej" Właśnie - "intensywniej". Dobrze zauważyłeś. Powiem więcej - przewymiarowana pompa przy takim samym DZ (dobranym dla "normalnej" energetycznie PC) pobierze MNIEJ energii z gruntu a więcej przez licznik elektrycznych kilowatogodzin.. Dlatego że będzie pracowała z gorszą efektywnością ("krócej ale intensywniej"). I to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 zgadza się - namieszałem wzięło się to z tego, że zawsze staram się/polecam przewymiarować dolne źródło Mogles sie ograniczyc tylko do pierwszej czesci wypowiedzi. Z czego sie to wzielo to ja juz wiem bez Twojego "naprowadzania". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Właśnie - "intensywniej". Dobrze zauważyłeś. Powiem więcej - przewymiarowana pompa przy takim samym DZ (dobranym dla "normalnej" energetycznie PC) pobierze MNIEJ energii z gruntu a więcej przez licznik elektrycznych kilowatogodzin.. Dlatego że będzie pracowała z gorszą efektywnością ("krócej ale intensywniej"). I to wszystko. Jesli wezmiesz pod uwage tez lepsza regenracje DZ, bo praca takiej pompy przebiega w cyklach i sumarycznie krocej je obciaza, to sie moze okazac, ze te straty nie sa az takie znowu znaczace, bo te procesy po czesci sie "znosza". Przy DZ ukladanych jako kolektor spiralny moc samego DZ jest na tyle duza, ze efekt ten mozemy zaobserwowac w zasadzie tylko na GZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 10.02.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Jesli wezmiesz pod uwage tez lepsza regenracje DZ, bo praca takiej pompy przebiega w cyklach i sumarycznie krocej je obciaza, to sie moze okazac, ze te straty nie sa az takie znowu znaczace, bo te procesy po czesci sie "znosza". Przy DZ ukladanych jako kolektor spiralny moc samego DZ jest na tyle duza, ze efekt ten mozemy zaobserwowac w zasadzie tylko na GZ. Pyxis co oznacza ,, procesy po czesci sie znosza " ? A druga kwestia, czy uwarzasz ze DZ spiralne jest mocniejsze(bardziej efektywne) np. od liniowego? Jesli tak to nie masz racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts