Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odwierty pionowe - ile i jakie długie?

mymysteryy

Recommended Posts

Mysle, ze taki roznice zgina w przypadku rozpatrzenia oporow DZ z jednym lub dwoma odwiertami. Nawet jesli zyskamy na temperaturze, to oddamy to w postacie wiekszej mocy pobieranej przez obiegowke lub wyzszej delty DZ przy tej samej jej mocy.

Dlatego to juz jest IMHO "apteka" i bardziej ma znaczenie teoretyczne niz praktyczne.

• Odpowiedzi 453
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy "apteka" nie wiem. W każdym razie -3,3 st na powrocie nie miałem nigdy - również w tamtym sezonie (a zima krótka nie była). Zawsze słyszałem, że DZ pionowe jest droższe ale lepsze więc tak kombinuję dlaczego taki wynik? czy w przypadku DZ pionowego grunt w którym jest ono ma aż takie znaczenie?

Ale o porownanie jakich wynikow Ci chodzi, bo sie zgubilem.

DZ poziome teraz minimalnie cieplejsze od pionowego, bo zimy nie bylo. Generalnie przy "normalnej" zimie, to na pocztku lutego DZ poziome ma cos pomiedzy 1 a 2*C, a dobrze zrobione pinowe w okolicach 4*C.

Edytowane przez Pyxis
Przejezyczenie.

• 2 weeks później...

jeśli mam mieć pompę 9kW to ile odwiertów sobie dać zrobić?

liczyć 175mb x 50W na metr odwiertu = 8750 W = prawie 9kW

Co ma być lepiej przewymiarowane? Odwiert czy pompa? Wnioskując z dwóch mi znanych przypadków zakładam że przewymiarowana ma być pompa.

u Liwko: pompa - 8kW odwierty 4x30m=120mb - licząc 50W/mb daje to 6kW

inny znajomy na PPC - 11kW, odwierty 6x30m=180mb - co dać powinno 9kW

To by oznaczało,że dla pompy 9kW (raczej przewymiarowanej lub idealnie dobranej, a nie za słabej) powinno być ok.160mb odwiertu (w dwóch odwiertach), czy tak?

Zadaj sobie trud przeczytania kilku stron wstecz. Wlasnie tam jest dyskusja w temacie jaka zakladac "w ciemno" moc do uzykania z 1mb odwiertu. Wartosc 50W jest wartoscia optymistyczna (aczkolwiek w bardzo wielu przypadkach jak najbardziej realna).

Jesli 9kW to pompa dobierana na styk, to do niej dobierasz DZ i wtedy w opcji "bezpicznej" (40W/m) masz 170mb odwiertu. Taki DZ moze okazac sie lekko przewymiarowane, ale rownie dobrze moze byc "na styk".

jeśli mam mieć pompę 9kW to ile odwiertów sobie dać zrobić?

liczyć 175mb x 50W na metr odwiertu = 8750 W = prawie 9kW

Co ma być lepiej przewymiarowane? Odwiert czy pompa? Wnioskując z dwóch mi znanych przypadków zakładam że przewymiarowana ma być pompa.

u Liwko: pompa - 8kW odwierty 4x30m=120mb - licząc 50W/mb daje to 6kW

inny znajomy na PPC - 11kW, odwierty 6x30m=180mb - co dać powinno 9kW

To by oznaczało,że dla pompy 9kW (raczej przewymiarowanej lub idealnie dobranej, a nie za słabej) powinno być ok.160mb odwiertu (w dwóch odwiertach), czy tak?

witam

dolne źródło musisz dobrać do zapotrzebowania budynku na ciepło!!! - moc pompy ciepła nie musi być tu wyznacznikiem doboru

pompa może być przewymiarowana lub na styk (może być też za mała - niedowymiarowana, ale tu potrzebne będzie dodatkowe źródło ciepła)

160mb odwiertu x 50W/mb = tylko 8kW

jeżeli 50W/mb z odwiertu to wystarczy dla max zapotrzebowania 8kW!!!

te 50W/mb nie zawsze da się wyciągnąć z odwiertu

pozdrawiam

Z moich obserwacji: 50W/m i więcej udaje się uzyskać raczej RZADKO. Bardzo rzadko.

A dobór dolnego źródła do budynku a nie do pompy? Jeśli pompa przewymiarowana, to dość znacznie spadają parametry. Takie moje dziwne obserwacje z "kilku" instalacji.

Dziękuję za porady. A że dopytam - jak to rozumieć? "Jeśli pompa przewymiarowana, to dość znacznie spadają parametry." Prosze rozwinąć.. Rozumiem tylko że w takim razie nie za bardzo warto przewymiarowywać pompę (w odróżnieniu to takiej ewentualności dla DZ - oczywiście bez przesady..)

Pompę warto przewymiarować gdy mamy 100% podłogówki i chcemy na max. wykorzystać pracę pompy w taniej energii. A jak najmniej w drogiej.

Nie zgadzam się tylko z twierdzeniem niektórych, że w tym przypadku wystarczy dobrać długość odwiertów do "zapotrzebowania na ciepło domu" a nie do mocy chłodniczej większej przewymiarowanej pompy ciepła.... Z powodu który wcześniej podałem.

Z moich obserwacji: 50W/m i więcej udaje się uzyskać raczej RZADKO. Bardzo rzadko.

A dobór dolnego źródła do budynku a nie do pompy? Jeśli pompa przewymiarowana, to dość znacznie spadają parametry. Takie moje dziwne obserwacje z "kilku" instalacji.

witam

przewymiarowana pompa nie pracuje w oderwaniu od ogrzewanego budynku - nie pracuje 24h na dobę - pracuje "krócej ale intensywniej"

tu się zgadzam - 50W z mb odwiertu uzyskuje się b. rzadko

pozdrawiam

przewymiarowana pompa nie pracuje w oderwaniu od ogrzewanego budynku - nie pracuje 24h na dobę - pracuje "krócej ale intensywniej"

Właśnie - "intensywniej". Dobrze zauważyłeś.

Powiem więcej - przewymiarowana pompa przy takim samym DZ (dobranym dla "normalnej" energetycznie PC) pobierze MNIEJ energii z gruntu a więcej przez licznik elektrycznych kilowatogodzin..

Dlatego że będzie pracowała z gorszą efektywnością ("krócej ale intensywniej"). I to wszystko.

Właśnie - "intensywniej". Dobrze zauważyłeś.

Powiem więcej - przewymiarowana pompa przy takim samym DZ (dobranym dla "normalnej" energetycznie PC) pobierze MNIEJ energii z gruntu a więcej przez licznik elektrycznych kilowatogodzin..

Dlatego że będzie pracowała z gorszą efektywnością ("krócej ale intensywniej"). I to wszystko.

Jesli wezmiesz pod uwage tez lepsza regenracje DZ, bo praca takiej pompy przebiega w cyklach i sumarycznie krocej je obciaza, to sie moze okazac, ze te straty nie sa az takie znowu znaczace, bo te procesy po czesci sie "znosza".

Przy DZ ukladanych jako kolektor spiralny moc samego DZ jest na tyle duza, ze efekt ten mozemy zaobserwowac w zasadzie tylko na GZ.

Jesli wezmiesz pod uwage tez lepsza regenracje DZ, bo praca takiej pompy przebiega w cyklach i sumarycznie krocej je obciaza, to sie moze okazac, ze te straty nie sa az takie znowu znaczace, bo te procesy po czesci sie "znosza".

Przy DZ ukladanych jako kolektor spiralny moc samego DZ jest na tyle duza, ze efekt ten mozemy zaobserwowac w zasadzie tylko na GZ.

Pyxis co oznacza ,, procesy po czesci sie znosza " ? A druga kwestia, czy uwarzasz ze DZ spiralne jest mocniejsze(bardziej efektywne) np. od liniowego? Jesli tak to nie masz racji.