Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odwierty pionowe - ile i jakie długie?

mymysteryy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 453
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Praktyka jest różna i zależy od "odwagi" inwestora i kierownika budowy.

Właściwie należy zrobić projekt prac geologicznych i zgłosić do starostwa, potem wiertnica i odwierty. Na koniec w terminie do 0,5 roku dokumentacja powykonawcza z odwiertu do starostwa.

No tak, tylko że do 30 m nie trzeba projektu i zgłoszenia - tak wyczytałem. Kierbud wpisze do dokumentacji że dom ogrzewany prądem (zmiana nieistotna) i tak zostanie odebrane. Czy będą chodzić przy odbiorze po kotłowni i sprawdzać gdzie prowadzą rury?

Pytam, bo wyczytałem, że nadgorliwi urzędnicy potrafią nieźle zablokować przedsięwzięcie.

Do 30m studni do poboru wody nie większego niż 5m3/dobę. Ty robisz odwierty w innym celu.

No właśnie nie. nie dalej jak wczoraj czytałem, że odwierty wykonywane w celu poboru ciepła z gruntu do 30 m głębokości nie wymagają żadnych papierów. Chyba w 2012 r była zmiana przepisów, bo wcześniej to masz rację, papiery musiały być. Poszukam źródła i dam linka.

No właśnie nie. nie dalej jak wczoraj czytałem, że odwierty wykonywane w celu poboru ciepła z gruntu do 30 m głębokości nie wymagają żadnych papierów. Chyba w 2012 r była zmiana przepisów, bo wcześniej to masz rację, papiery musiały być. Poszukam źródła i dam linka.

do 30m odwierty wymagają zaniesienie papierów do urzędu tylko nie projektu na pozwolenie (powyżej 30m) a "schemat" na zgłoszenie. Oficjalnie zgłoszenie jest konieczne.

Tak samo do studni zgłoszeni jest konieczne z planem gdzie studnia będzie nawet jak chcesz z niej wydobywać 0,0001m3 na rok. Są odległości od granicy itp. Zaś powyżej wydobycia 5m3 lub do celów firmowych musi od razu być pozwolenie nawet jak firma chce studnie aby pobierać wodę pitna w ilości 0,2m3 dziennie do mycia rąk.

Także papier jest z punkt widzenia urzędnika konieczny .... ale praktycznie urzędnika w 99,999999% nie sprawdzi czy masz odwiert 2x80m na pozwolenie, czy 7x28m na zgłoszenie czy grzejesz czystym prądem bo nikt Ci do domu nie przyjdzie. Tak samo zmiana ogrzewania z ekogroszku na olej wymaga "dogadania papierów" z urzędem ale praktycznie nikt tego nie robi.

do 30m odwierty wymagają zaniesienie papierów do urzędu tylko nie projektu na pozwolenie (powyżej 30m) a "schemat" na zgłoszenie. Oficjalnie zgłoszenie jest konieczne.

Tak samo do studni zgłoszeni jest konieczne z planem gdzie studnia będzie nawet jak chcesz z niej wydobywać 0,0001m3 na rok. Są odległości od granicy itp. Zaś powyżej wydobycia 5m3 lub do celów firmowych musi od razu być pozwolenie nawet jak firma chce studnie aby pobierać wodę pitna w ilości 0,2m3 dziennie do mycia rąk.

Także papier jest z punkt widzenia urzędnika konieczny .... ale praktycznie urzędnika w 99,999999% nie sprawdzi czy masz odwiert 2x80m na pozwolenie, czy 7x28m na zgłoszenie czy grzejesz czystym prądem bo nikt Ci do domu nie przyjdzie. Tak samo zmiana ogrzewania z ekogroszku na olej wymaga "dogadania papierów" z urzędem ale praktycznie nikt tego nie robi.

Nie chcę się sprzeczać czy Ty masz rację czy ja, bo przecież nie o to tu chodzi. Być może ja się mylę, bo wiedzę na ten temat mam od wczoraj ;).

Sprawa polega na tym, że nie chcę mieć problemów z urzędnikami. Po prostu zgłoszę dom ogrzewany prądem, i chciałbym zrobić odwierty na dziko bez papierów i z tego co rozumiem, to nikt tego nie sprawdzi. W takim razie pytanie z innej beczki. Czy mogę w jakiś sposób komuś zaszkodzić robiąc odwierty bez papierów. Nie chcę nikomu szkodzić, ale też nie chcę tracić nerwów na durną biurokrację.

Nie tylko na terenach górniczych może coś zdarzyć w trakcie wykonywania odwiertów. U mnie są wypływy wody z odwiertów (pod pompy jak i pod studnie). U dwóch sąsiadów takie wypływy się zdarzyły. Moje odwierty zrobiła dopiero piąta firma. Cztery poprzednie jak zobaczyli teren i sąsiadów to zrezygnowali.

a ja nie dalej jak w piątek rozmawiałem o tym w starostwie, a właściwie z geologiem na usługach urzędu, który sam nie był pewien ale po sprawdzeniu w ustawie potwierdził że do 30 m nie trzeba projektu. Dlatego u mnie będą do "30" m. jedyna rzecz której się lekko obawiam to ewentualny wypływ i konsekwencje tegoż. Mój wiertacz uspokaja mnie że to widać podczas wiercenia jak się zaczyna coś dziać i można przerwać akcję.

Najtańsze wykonanie projektu jakie znalazłem kosztuje 1500 zl. problem w tym że projekt to analiza geologa mapy przekroju warstw ziemii w mojej okolicy (promień kilku kilometrow) takze bez konkretnych szczegołów dla mojej działki. Problem z takim projektem jest taki ze nic nie wnosi w mojm przypadku ponieważ taką mapę z analizą i opisem warstw dostalem za darmo z Panstwowego Instytutu Geologicznego. w mojej ocenie to projekt jest kolejnym zbednym papierkiem za który trzeba zaplacic (przynajmniej na moim terenie gdzie nie ma górnictwa)

Witam Wszystkich sredecznie.

Planuje ogrzewanie domu gruntową pompą ciepła z pionowymi odwiertami.

Jakie firmy polecicie mi do których mógłbym sie zwrócić o wycene inwestycji.

Dziekuje i pozdrawiam

U mnie f ma z Zielonej góry. Pełna profeska... Robią dobrze i uczciwie podchodzą do tego ale nie ryzykują bez papierów.

.

Najtańsze wykonanie projektu jakie znalazłem kosztuje 1500 zl. problem w tym że projekt to analiza geologa mapy przekroju warstw ziemii w mojej okolicy (promień kilku kilometrow) takze bez konkretnych szczegołów dla mojej działki. Problem z takim projektem jest taki ze nic nie wnosi w mojm przypadku ponieważ taką mapę z analizą i opisem warstw dostalem za darmo z Panstwowego Instytutu Geologicznego. w mojej ocenie to projekt jest kolejnym zbednym papierkiem za który trzeba zaplacic (przynajmniej na moim terenie gdzie nie ma górnictwa)

Taki projekt w moim przypadku to mała ksiązka - 15 stron plus kolejne 10 z mapkami i innymi załącznikami. Fakt, że może te 1500 to lekka przesada, ale za to święty spokój w razie "W" ;)

Taki projekt w moim przypadku to mała ksiązka - 15 stron plus kolejne 10 z mapkami i innymi załącznikami. Fakt, że może te 1500 to lekka przesada, ale za to święty spokój w razie "W" ;)

Wszystko jasne, ale już nawet nie chodzi o te 1500zł, tylko, że jak będzie projekt, to trzeba będzie z nim iść do starostwa, a tam mogą zacząć wymyślać. Tego właśnie się boję, jakiegoś durnego urzędnika, który zacznie fisiować. Przebrnąłem już przez takiego jednego przy okazji PnB i więcej nie chcę.

Wszystko jasne, ale już nawet nie chodzi o te 1500zł, tylko, że jak będzie projekt, to trzeba będzie z nim iść do starostwa, a tam mogą zacząć wymyślać. Tego właśnie się boję, jakiegoś durnego urzędnika, który zacznie fisiować. Przebrnąłem już przez takiego jednego przy okazji PnB i więcej nie chcę.

Nie wiem jak jest na Śląsku. U mnie z rozmowy z urzędnikiem wynikało, że jest to tylko formalność. W sondach mamy zamknięty obieg glikolu. Nie ma on kontaktu z otoczeniem, więc nie mamy kontaktu z otoczeniem.

Nie mogą. Ty dokonujesz zgłoszenia a w przypadku odwiertów pod pompę ciepła Starosta może zgłosić sprzeciw tylko w dwóch wypadkach:

- jeżeli sposób przeprowadzenia robót zagraża środowisku ( np. nasze planowane odwierty stanowią zagrożenie środowiska pod kątem ujęcia wód podziemnych czy też mogą mieć, z uwagi na lokalizację, wpływ na obszar górniczy wydobycia wód leczniczych, torfów itp.)

- projekt robót geologicznych nie odpowiada wymaganiom prawa.

Nie ma tu żadnej dowolności i możliwości interpretacji. Czekasz 30 dni od zgłoszenia i tyle.

Nie mogą. Ty dokonujesz zgłoszenia a w przypadku odwiertów pod pompę ciepła Starosta może zgłosić sprzeciw tylko w dwóch wypadkach:

- jeżeli sposób przeprowadzenia robót zagraża środowisku ( np. nasze planowane odwierty stanowią zagrożenie środowiska pod kątem ujęcia wód podziemnych czy też mogą mieć, z uwagi na lokalizację, wpływ na obszar górniczy wydobycia wód leczniczych, torfów itp.)

- projekt robót geologicznych nie odpowiada wymaganiom prawa.

Nie ma tu żadnej dowolności i możliwości interpretacji. Czekasz 30 dni od zgłoszenia i tyle.

W świetle prawa będę miał rację, a oni zgłoszą sprzeciw. Przerabiałem to już w zeszłym roku :(. Chciałem utwardzić teren żeby móc dojechać do swojej posesji. Teren który chciałem utwardzić był przewidziany pod drogę wewnętrzną - był moją własnością. Naczelnik wydziału stwierdził, że nie mogę tego zrobić bo to nie jest teren budowlany. Pokazałem mu w planie zagospodarowania że jednak jest, a on swoje. Pytam się co to w takim razie jest wg niego teren budowlany, a on na to ,że w świetle obowiązujących przepisów to teren na którym można postawić obiekt budowlany. To ja się go pytam, czy droga jest obiektem budowlanym , a on na to, że mogę zgłaszać utwardzenie tego terenu ile chcę a on i tak to odrzuci :mad:. Musiałem robić projekt drogi bo tak sobie zażyczył urzędnik :mad:. Mogłem się odwoływać do wojewody, ale to by trwało jeszcze dłużej.

Przepraszam za offtop, ale to że jest się na prawie nie zawsze oznacza że wszystko idzie jak po maśle. Dlatego za wszelką cenę chciałbym nie mieć nic do czynienia z lokalnym starostwem.

Jeśli chodzi o projekty, to wydawało mi się, że to tylko formalność. Nie słyszałem, żeby urzędnicy robili jakieś problemy. Trzeba po prostu wyłożyć trochę kasy (ja akurat kojarzę stawkę 1000 zł za projekt), poczekać ok. 30 dni i powinno być po problemie. Moim zdaniem lepiej na wszelki wypadek zrobić taki projekt, żeby nie martwić się później jakimiś kontrolami itp.

A co do głównego tematu, czyli głębokości odwiertów, słyszałem, że lepsze są głębokie odwierty. To kwestia tego, że przy zmianach temperatur, zmienia się także temperatura gruntu, dlatego im odwiert głębszy, tym ta podatność na zmianę temperatury mniejsza, a co za tym idzie, współczynnik efektywności będzie wyższy, przez co eksploatacja będzie tańsza.

Tomasz13: a z jakiego regionu jesteś? Bo najlepiej pewnie poszukać kogoś w swojej okolicy, tak jest wygodnie przy ewentualnej późniejszej współpracy. Ja w okolicach Wrocławia budowałem się i z tych okolic mógłbym Ci polecić np. firmę DPS, robili mi odwierty i właśnie plusem dla mnie było to, że byli w stanie zrobić głębokie odwierty, nawet do 200 metrów, a na tym mi właśnie zależało. Ale jeśli chodzi o wycenę, to wyślij zapytanie do jak największej liczby firm, od tego oni są, żeby przygotować oferty dla klientów. A dzięki temu będziesz miał większe rozeznanie...

(...)ja akurat kojarzę stawkę 1000 zł za projekt)

Daj proszę namiar na priv, ja niestety ani nie kojarzę takich stawek, ani nawet ani razu nie słyszałem żeby ktokolwiek robił w takiej cenie.

(...)robili mi odwierty i właśnie plusem dla mnie było to, że byli w stanie zrobić głębokie odwierty, nawet do 200 metrów, a na tym mi właśnie zależało

Właśnie, jakie masz temperatury zasilania i powrotu dolnego źródła, np. po 6 godzinach pracy i na starcie po 10 minutach? I w jakim miesiącu?

Ile masz tych odwiertów i jakiej głębokości i do jakiej pompy ciepła (moc, nie firma)?