Liwko 09.03.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 przyjmuje się, że pierwsze 10 m odwiertu jest mało efektywne (powinno być pominięte w obliczeniach) więc w pierwszej opcji masz ok 180 m efektywnej długości kolektora a w drugim 210 m Jeżeli tak jest, to mam tylko 90m odwiertów do PC 8kW. Już dawno powinienem mieć problemy a jakoś wszystko działa bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.03.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 A wiesz dlaczego tak się przyjmuje i czy na pewno w każdym przypadku? Czy 18 odwiertów po 10m każdy wg Ciebie będzie miało zerową wydajność ? Zauważ że sitognar skopiował wcześniejszy post Sławka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 09.03.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 (edytowane) Gdyby było to prawdą ze z pierwszych 10m odwiertu DZ niema żadnego pożytku , to w moim przypadku PC juz dawno powinna prawidłowo pracować , a przypomne ze mam 20 odwiertów po ok 14 m http://www.pompaciepla-24.pl Edytowane 16 Października 2013 przez pom_pla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 15.10.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Dziś jednak po uzgodnieniu z instalatorem, będą sondy gruntowe. Czemu? A już wyjaśniam, może ktoś będzie miał podobną sytuację. Pompa ma mieć 8kw. Instalator ten jak podejrzewam, na obliczeniach się średnio zna, bardziej na instalowaniu. Wstępny projekt zakładał tylko 300mb spiralnego wymiennika poziomego. Ze względu na to, że źle dobrane DZ powoduję to, że cała instalacja grzewcza jest skopana i nie trzyma parametrów, czyli w domu jest po prostu zimno. Obliczyłem sam ile powinno być tego wymiennika. Pojechałem z ojcem na działkę i mieliśmy podgląd na to , z jaką glebą mamy do czynienia. Wykop pod ogrodzenie i pod fundament ukazał nam piach, suchy, czasem lekko bardziej mokry. Aby być po bezpiecznej stronie, założyłem strumień 10 W/m2, czyli najgorszy jaki może być Przy takim strumieniu trzeba byłoby zrobić aż 8 wykopów po 18-19m, gdzie wchodzi 125mb spiralnego wymiennika. Wziąłem mapkę geodezyjną i zacząłem główkować, jak je wcisnąć na działke 1300m2. No i niestety, ledwo ledwo weszły, przy czym praktycznie cała działka byłaby rozkopana i o jakiejś roślinności, skalniakach, można byłoby zapomnieć. No i do tego koszt robocizny i materiału niemało poszedłby do góry. Oczywiście przyjechał instalator, powiedziałem mu, że 3 wykopy to za mało, powiedział no to damy 4. Po tym jak mu powiedziałem o 8, przeżył niemałą konsternację, twierdząc , że zakłada się 30-40W/m2 (kochał słowo 'zakłada się' u fachowca, na 10 przypadków akurat trafi się ten ktoś, u kogo nie działa to 'zakładanie' i są potem sensacje). Zaprowadziliśmy go do wykopu, żeby sam zobaczył, co za kiepska ziemia jest. Powiedział, że faktycznie lipa z tym jest i stwierdził, że sondy gruntowe będą lepsze. I tutaj moje pytanie. Gość zaproponował 70zł/m wykopu włącznie z rurami. W sumie 3 wykopy po 60m. Starczy? Nie wiem niestety jaka gleba jest tam od tych kilku metrów do 60m pod poziomem gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.10.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Jakie wykopy ? Jeśli takiej terminologii używa instalator - to masz problem. Najlepiej, na cito, szukaj nowego. Zapewne chodzi o odwierty pionowe. Ps. Na odwierty o głębokości ponad 30m wymagany jest projekt prac geologicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 16.10.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Sory, oczywiście mój błąd. To ja nazwałem to 'wykopem'. Za dużo myślałem o DZ poziomym przy pisaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.10.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Liczenie, tez nie jest jego (instalatora) dobrą stroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 16.10.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Dziś jednak po uzgodnieniu z instalatorem, będą sondy gruntowe. Pompa ma mieć 8kw. Instalator ten jak podejrzewam, na obliczeniach się średnio zna, bardziej na instalowaniu. Po tym jak mu powiedziałem o 8, przeżył niemałą konsternację, twierdząc , że zakłada się 30-40W/m2 . a co Ty z nim uzgadniasz? po co? przecież już po tym co mówi można wywnioskować, że ma mgliste pojęcie o tym co robi przyznaj się: jest najtańszy w okolicy albo inaczej: Ci co wiedzieli o czym mówią byli za drodzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 16.10.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 No nie wiem czy taki tani, za wszystko pod klucz zażyczył sobie 55tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszEwa 22.10.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 potrzebuję ok 220-240m odwiertówSprawdzałem przekrój geologiczny: do ok 60-65m jest piasek+żwir, głębiej iły, muły Współczynnik mocy cieplnej: przy 1800 godz pracy przy 2400 godz pracysuchy żwir, piasek <25 W/m <20 W/mzawodniony żwir, piasek 60-80 W/m 55-65 W/msilnie zawodniony żwir, piasek 80-100 W/m 80-100 W/miły, gliny 40-55 W/m 30-45 W/m Czy lepiej zrobić odwierty 3x75m czy 4x60m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 22.10.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Według mnie 3x75m. Masz lepsze parametry gruntu poniżej tych 60m. No i tam do tych pierwszych 5-10m jest gorszy uzysk ciepła z odwiertu, więc przy 4 odwiertach masz więcej powierzchni wymiany ciepła, która ma gorsze parametry. No i oczywiście troszeczkę będą większe straty ciśnienia glikolu przy 3 dłuższych odwiertach, więc pompka obiegowa będzie pobierać minimalnie więcej prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.10.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 przyjmuje się, że pierwsze 10 m odwiertu jest mało efektywne (powinno być pominięte w obliczeniach) więc w pierwszej opcji masz ok 180 m efektywnej długości kolektora a w drugim 210 m Dobrze, ze moj kolektor nie wie, ze przy glebokosci zakopania 1,5m jest tak "malo efektywny", ze powiniem go pominac w obliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.10.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Sprawdzałem przekrój geologiczny: do ok 60-65m jest piasek+żwir, głębiej iły, muły Nie bierz tego za mocno sobie do serca, bo to wcale moze nie pokrywac sie z rzeczywistoscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 22.10.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Dobrze, ze moj kolektor nie wie, ze przy glebokosci zakopania 1,5m jest tak "malo efektywny", ze powiniem go pominac w obliczeniach. Tak jest. To co zacytowałeś, to nic innego jak pewne nadużycie. To, że pierwsze 5m oddaje słabo ciepło, czyli jest mało efektywne (mała delta T glikol-grunt), przy małej powierzchni wymiennika, gdzie przy 3 odwiertach mamy koło 30mb wymiennika pracującego w tej strefie, nie znaczy, że mając 600mb poziomego DZ zakopanego na gł. 1,5m też będzie lipa, bo proszę porównać ile razy większą mamy pow. DZ. Piszą takie głupoty a ludzie potem to powielają i wierzą w brednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.10.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 No to juz mam tylko 5m a nie 10. Jak by dalej podrazyc temat, to sie okaze, ze dojdziemy do 1-2m.Po co sobie zawracac doope takimi procentami. Wymiarowanie DZ dalekie jest od aptekarskiej dokladnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszEwa 22.10.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Dzięki wszystkim za odpowiedź! Według mnie 3x75m. Masz lepsze parametry gruntu poniżej tych 60m. Nie bardzo rozumiem. Wydaje mi się, że właśnie do 60m są najlepsze warunki: zawodniony piasek,żwir (max uzysk 60-80 W/m) a głębiej iły i muły (max uzysk 40-55 W/m). Taki profil wynika z tego rysunku oraz z rozmów z wykonawcą, który wiercił już na Wawrze i okolicach. Geolog również potwierdza mniej więcej taki układ warstw (oczywiście wiem, że rzeczywistość może być inna). No i tam do tych pierwszych 5-10m jest gorszy uzysk ciepła z odwiertu, więc przy 4 odwiertach masz więcej powierzchni wymiany ciepła, która ma gorsze parametry. Zgadzam się - gorszy uzysk będę mieć do 8m: suchy piach (uzysk <25 W/m). Potem zaczyna się woda czyli dobre warunki (mam odwiert - ujęcie wody na 12m). No i oczywiście troszeczkę będą większe straty ciśnienia glikolu przy 3 dłuższych odwiertach, więc pompka obiegowa będzie pobierać minimalnie więcej prądu Czyli minimalnie mniej prądu przy 4 odwiertach:) Zatem jakie argumenty za 3x75m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 22.10.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Czyli minimalnie mniej prądu przy 4 odwiertach:) Zatem jakie argumenty za 3x75m R90 się pomylił, a może pomylił gliny i iły w pionowym źródle z poziomym... Wierciłem w tym roku w niedalekiej okolicy i profil był bardzo podobny. Kilka metrów ppt zaczyna się woda i piaski i żwiry do 40 metra jak pamiętam. Tutaj były najlepsze warunki, dałem 6x50m. Pewnie że lepiej w Twoim przypadku 4 płytsze odwierty w żwirach niż 3 dłuższe ale po części w iłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszEwa 23.10.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) Kilka metrów ppt zaczyna się woda i piaski i żwiry do 40 metra jak pamiętam. . I cały czas do 40m jest woda? Piasek i żwir wychodzi mokry ? Edytowane 23 Października 2013 przez Łukasz&Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 23.10.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Gdzieś kiedyś słyszałem, czy czytałem, że pierwsze 20m głębokości odwiertu traktuję się jako strefę bezczynną, czyli nieużyteczną.Ile w tym prawdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 23.10.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Tak jest , przepraszam, pomyliłem się. Źle przeczytałem. Skoro jest jak mówisz to daj 4 odwierty. Chociaż tak jak mówił Wihajster, jak dopiero będziesz kopać, to będzie widać co jest gdzie i wtedy na bieżąco można skorygować założenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts