Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odwierty pionowe - ile i jakie długie?

mymysteryy

Recommended Posts

Daj proszę namiar na priv, ja niestety ani nie kojarzę takich stawek, ani nawet ani razu nie słyszałem żeby ktokolwiek robił w takiej cenie.

robią, robią i po 1000 zł i po 100 zł i za darmo.

pytanie powinno brzmieć od razu: "ile brali za mb odwiertu". Bo nie sztuka dostać projekt za free jak przepłacasz np: 30 zł na 200m odwiertu = 6000 zł.

• Odpowiedzi 453
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

robią, robią i po 1000 zł i po 100 zł i za darmo.

pytanie powinno brzmieć od razu: "ile brali za mb odwiertu". Bo nie sztuka dostać projekt za free jak przepłacasz np: 30 zł na 200m odwiertu = 6000 zł.

projektu nie robią wiertnicy tylko geolodzy. U mnie w okolicy "obowiązująca" cena to 1500 i się utrzymuje już dość długo (gdyby było tyle geologów co innych architektów czy projektantów to pewnie by spadła, ale na razie zmowa cenowa ma się dobrze ;) )

projektu nie robią wiertnicy tylko geolodzy. U mnie w okolicy "obowiązująca" cena to 1500 i się utrzymuje już dość długo (gdyby było tyle geologów co innych architektów czy projektantów to pewnie by spadła, ale na razie zmowa cenowa ma się dobrze ;) )

masz rację, jak bierzesz osobno projekt to pytania o cenę celowe. Założyłem źle, że bierzesz to w komplecie od firmy co wierci, bo wtedy to nei ma znaczenia ile PLN ma pozycja w wycenie projekt a liczy się opcja: Razem.

Ja tam jeśli wywiercę to robię 6x30m na zgłoszenie i wstawiam legal PC do domu, ale u mnie nie ma żadnych specyficznych problemów pod gruntem aby się projektem za 1500 zł zabezpieczać.

masz rację, jak bierzesz osobno projekt to pytania o cenę celowe. Założyłem źle, że bierzesz to w komplecie od firmy co wierci, bo wtedy to nei ma znaczenia ile PLN ma pozycja w wycenie projekt a liczy się opcja: Razem.

Ja tam jeśli wywiercę to robię 6x30m na zgłoszenie i wstawiam legal PC do domu, ale u mnie nie ma żadnych specyficznych problemów pod gruntem aby się projektem za 1500 zł zabezpieczać.

a czy takie odwierty do 30m zgłasza się przed czy po fakcie?

• 1 month później...

Witam,

Pozwolę sobie odświeżyć wątek. Pytałem wcześniej już o to w innym temacie, ale nie uzyskałem odpowiedzi. Może tutaj się uda.

Czy moglibyście mi podpowiedzieć, szczególnie instalatorzy, którzy również wykonują odwierty jak energetycznie mogą wyglądać moje odwierty 2x100 metrów? Pierwsze 20m to żwir/piasek a potem non stop iły. Wody ni widu ni słychu. Pompa ok. 9kW a OZC-6kW. Będzie wystarczająco 2x100 metrów dla przewymiarowanej pompy?

jest to dobry przykład, odwierty tez czasem wymagają projektu - według prawa oczywiscie, wówczas najpierw robi sie projekt, póżniej wykonuje prace. Jeżeli sa krótsze i wymagają tylko zgłoszenia - adekwatnie, najpierw zgłaszamy, póżniej wykonujemy.

odgrzeję wątek, być może komuś się przyda ta informacja. Otóż odwierty do 30m nie wymagają żadnego zgłoszenia. Przynajmniej w Starostwie powiatu oleskiego w opolskim. Potwierdzono mi to kilkukrotnie w dziale ochrony środowiska i dziale budownictwa

• 1 year później...
  • 11 months później...

witajcie

orientuje sie ktos jakie sa średnie ceny odwiertów pionowych w okolicach Działdowo - Żuromin - Iława ?

Czy przy odwiertach 2 razy 120m cena 55zł/m jest ok ?

Słyszałem ze jest pomysł na opodatkowanie studni powyżej 30m głębokośći i zarówno do pomp ciepła jak i wody więc zadnych projektów czy zezwoleń nie zamierzam robić ...... Kiedys był podatek kominowy więc nic mnie juz nie zdziwi .....

witajcie

orientuje sie ktos jakie sa średnie ceny odwiertów pionowych w okolicach Działdowo - Żuromin - Iława ?

Czy przy odwiertach 2 razy 120m cena 55zł/m jest ok ?

Słyszałem ze jest pomysł na opodatkowanie studni powyżej 30m głębokośći i zarówno do pomp ciepła jak i wody więc zadnych projektów czy zezwoleń nie zamierzam robić ...... Kiedys był podatek kominowy więc nic mnie juz nie zdziwi .....

To 120 m to ma być głębokość odwiertu ?

Jeśli tak, to podchodzi to już pod prawo górnicze i potrzeba specjalnych pozwoleń (kosztownych).

No chyba, że to razem z dobiegami, czyli odwiert 100m i dobieg 20m, to co innego

tak 120m w głąb - wg mnie nie ma sensu poniżej 100m robic wymiennika pionowego , tzn mozna i nawet na 10m porobic i będzie działało , nawet jak sonde rzucisz na pole to tez będzie działało..... tylko z jaką sprawnością ? jak ma byc byle jaki odwiert to taniej i szybciej kupic farelke za 50zł niz robic instalacje za kilkadziesiąt tys by miec sprawność 1:1,25 czy coś w tym stylu bo juz widziałem takie systemy i płaczących użytkowników ze wysokie rachunki za prąd ....a to raczej nie o to chodzi by tylko jakiś tam wymiennik posiadać .

:) a kto i jak go zmierzy czy ma 30 czy 120m ? idąc w tym kierunku niedługo bez zezwolenia nie będzie mozna pierdnąc :) , takie przepisy tworzone są przez urzędników którzy uważaja ze społęczenstwo to debile , nie ma u mnie żadnej kopalni a nawet jeśli to jaki szyb będzie 120m pod powierzchnią ?

t