lukasza 03.06.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Daj proszę namiar na priv, ja niestety ani nie kojarzę takich stawek, ani nawet ani razu nie słyszałem żeby ktokolwiek robił w takiej cenie. robią, robią i po 1000 zł i po 100 zł i za darmo. pytanie powinno brzmieć od razu: "ile brali za mb odwiertu". Bo nie sztuka dostać projekt za free jak przepłacasz np: 30 zł na 200m odwiertu = 6000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.06.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 robią, robią i po 1000 zł i po 100 zł i za darmo. pytanie powinno brzmieć od razu: "ile brali za mb odwiertu". Bo nie sztuka dostać projekt za free jak przepłacasz np: 30 zł na 200m odwiertu = 6000 zł. projektu nie robią wiertnicy tylko geolodzy. U mnie w okolicy "obowiązująca" cena to 1500 i się utrzymuje już dość długo (gdyby było tyle geologów co innych architektów czy projektantów to pewnie by spadła, ale na razie zmowa cenowa ma się dobrze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 05.06.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 projektu nie robią wiertnicy tylko geolodzy. U mnie w okolicy "obowiązująca" cena to 1500 i się utrzymuje już dość długo (gdyby było tyle geologów co innych architektów czy projektantów to pewnie by spadła, ale na razie zmowa cenowa ma się dobrze ) masz rację, jak bierzesz osobno projekt to pytania o cenę celowe. Założyłem źle, że bierzesz to w komplecie od firmy co wierci, bo wtedy to nei ma znaczenia ile PLN ma pozycja w wycenie projekt a liczy się opcja: Razem. Ja tam jeśli wywiercę to robię 6x30m na zgłoszenie i wstawiam legal PC do domu, ale u mnie nie ma żadnych specyficznych problemów pod gruntem aby się projektem za 1500 zł zabezpieczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 09.06.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 masz rację, jak bierzesz osobno projekt to pytania o cenę celowe. Założyłem źle, że bierzesz to w komplecie od firmy co wierci, bo wtedy to nei ma znaczenia ile PLN ma pozycja w wycenie projekt a liczy się opcja: Razem. Ja tam jeśli wywiercę to robię 6x30m na zgłoszenie i wstawiam legal PC do domu, ale u mnie nie ma żadnych specyficznych problemów pod gruntem aby się projektem za 1500 zł zabezpieczać. a czy takie odwierty do 30m zgłasza się przed czy po fakcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 09.06.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 A projekt domu robisz przed czy po budowie? Zgłoszenie ma podobny charakter...zgłaszasz do urzędu że zamierzasz coś robić...a nie już zrobiłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.06.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 A projekt domu robisz przed czy po budowie? To akurat nie jest najlepszy przyklad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 10.06.2014 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 jest to dobry przykład, odwierty tez czasem wymagają projektu - według prawa oczywiscie, wówczas najpierw robi sie projekt, póżniej wykonuje prace. Jeżeli sa krótsze i wymagają tylko zgłoszenia - adekwatnie, najpierw zgłaszamy, póżniej wykonujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 27.07.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Witam, Pozwolę sobie odświeżyć wątek. Pytałem wcześniej już o to w innym temacie, ale nie uzyskałem odpowiedzi. Może tutaj się uda. Czy moglibyście mi podpowiedzieć, szczególnie instalatorzy, którzy również wykonują odwierty jak energetycznie mogą wyglądać moje odwierty 2x100 metrów? Pierwsze 20m to żwir/piasek a potem non stop iły. Wody ni widu ni słychu. Pompa ok. 9kW a OZC-6kW. Będzie wystarczająco 2x100 metrów dla przewymiarowanej pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.07.2014 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 A ten piasek/żwir do 20. metra rozumiem "pływa"? Tylko głębiej sucho, czy źle zrozumiałem? Pytanie czy będzie wystarczająco dla tej pompy? Działać będzie na pewno, mówię w ciemno. Ewentualnie na ciut niższych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 28.07.2014 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Właśnie chodzi o to, że nie "pływa", cały czas praktycznie bez wody, to jest szczyt górki.Te ciut niższe temperatury to czego można się spodziewać? Mam nadzieję, że nie będą spadać poniżej zera na zasilaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 28.07.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Zera na zasilaniu raczej nie zobaczysz, nawet jeśli zupełnie sucho. Dobór długości dolnego źródła nie jest tutaj oszczędnościowy a pompa też będzie krócej pracować skoro zapotrzebowanie 6kW. Jak możesz zrób te dwa odwierty możliwie daleko od siebie, np. 15-20m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 28.07.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Cóż zostały już wykonane, odstęp między nimi wynosi między 10 a 12 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 28.07.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Liczę po cichu też na to, że z powodu niemałego przewymiarowania PC grunt będzie miał więcej czasu na regenerację. Mimo, że w krótszym casie będzie wyciągał więcej z gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 03.08.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 jest to dobry przykład, odwierty tez czasem wymagają projektu - według prawa oczywiscie, wówczas najpierw robi sie projekt, póżniej wykonuje prace. Jeżeli sa krótsze i wymagają tylko zgłoszenia - adekwatnie, najpierw zgłaszamy, póżniej wykonujemy. odgrzeję wątek, być może komuś się przyda ta informacja. Otóż odwierty do 30m nie wymagają żadnego zgłoszenia. Przynajmniej w Starostwie powiatu oleskiego w opolskim. Potwierdzono mi to kilkukrotnie w dziale ochrony środowiska i dziale budownictwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scashone 25.02.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 A jak wyglądają otwierty w górach gdzie jest wiadomo, dużo skał i mniej piaszczystego gruntu ? Czy taki odwiert ma ` wiekszą ` kalorycznośc niz powiedzny odwiert w ile itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.02.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 W skale ma większą sprawność, ale i więcej kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 26.02.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 zależy od rodzaju skały. Niby metr będzie więcej kosztował ale można ich zrobić mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzostek911 26.02.2017 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 witajcieorientuje sie ktos jakie sa średnie ceny odwiertów pionowych w okolicach Działdowo - Żuromin - Iława ?Czy przy odwiertach 2 razy 120m cena 55zł/m jest ok ? Słyszałem ze jest pomysł na opodatkowanie studni powyżej 30m głębokośći i zarówno do pomp ciepła jak i wody więc zadnych projektów czy zezwoleń nie zamierzam robić ...... Kiedys był podatek kominowy więc nic mnie juz nie zdziwi ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 26.02.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 witajcie orientuje sie ktos jakie sa średnie ceny odwiertów pionowych w okolicach Działdowo - Żuromin - Iława ? Czy przy odwiertach 2 razy 120m cena 55zł/m jest ok ? Słyszałem ze jest pomysł na opodatkowanie studni powyżej 30m głębokośći i zarówno do pomp ciepła jak i wody więc zadnych projektów czy zezwoleń nie zamierzam robić ...... Kiedys był podatek kominowy więc nic mnie juz nie zdziwi ..... To 120 m to ma być głębokość odwiertu ? Jeśli tak, to podchodzi to już pod prawo górnicze i potrzeba specjalnych pozwoleń (kosztownych). No chyba, że to razem z dobiegami, czyli odwiert 100m i dobieg 20m, to co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzostek911 26.02.2017 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 tak 120m w głąb - wg mnie nie ma sensu poniżej 100m robic wymiennika pionowego , tzn mozna i nawet na 10m porobic i będzie działało , nawet jak sonde rzucisz na pole to tez będzie działało..... tylko z jaką sprawnością ? jak ma byc byle jaki odwiert to taniej i szybciej kupic farelke za 50zł niz robic instalacje za kilkadziesiąt tys by miec sprawność 1:1,25 czy coś w tym stylu bo juz widziałem takie systemy i płaczących użytkowników ze wysokie rachunki za prąd ....a to raczej nie o to chodzi by tylko jakiś tam wymiennik posiadać . a kto i jak go zmierzy czy ma 30 czy 120m ? idąc w tym kierunku niedługo bez zezwolenia nie będzie mozna pierdnąc , takie przepisy tworzone są przez urzędników którzy uważaja ze społęczenstwo to debile , nie ma u mnie żadnej kopalni a nawet jeśli to jaki szyb będzie 120m pod powierzchnią ? t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts