Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odwierty pionowe - ile i jakie długie?

mymysteryy

Recommended Posts

tak 120m w głąb - wg mnie nie ma sensu poniżej 100m robic wymiennika pionowego ,

...

:) a kto i jak go zmierzy czy ma 30 czy 120m ?

Jeszcze lepszy byłby 1x240 :-)

Wystarczy, że jakiś upierdliwy urzędas przeczyta to co napisałeś i naśle innego.

Oczywiście, że czym dłuższy tym lepszy, ale w czasach "dobrej zmiany" mogą zechcieć od Ciebie pobrać odpowiednią ilość pieniążków aby na 500+ starczyło :-)

idąc w tym kierunku niedługo bez zezwolenia nie będzie mozna pierdnąc :) , takie przepisy tworzone są przez urzędników którzy uważaja ze społęczenstwo to debile , nie ma u mnie żadnej kopalni a nawet jeśli to jaki szyb będzie 120m pod powierzchnią ?

t

To prawo obowiązuje już od bardzo dawna. Chodzi o to, żeby nie było przypadku, że pewnego dnia twoje "wypasione" odwierty opróżnią się, bo okaże się, że jakaś kopalnia będzie pod Twoim domem i kombajn zmieli Twoje DZ :-) Oczywiście jest to "bardzo mało prawdopodobne" ale jak nie będzie go na mapach górniczych to nikt Ci potem nie zapłaci za szkody.

Tak więc lepiej nie chwal się tak bardzo tymi 120 metrowymi odwiertami

Oczywiście jest wiele metod aby zmierzyć długość takiego odwiertu, więc w razie czego ...

• Odpowiedzi 453
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powiem Ci jeszcze jedną rzecz. Nie wiem czy kiedykolwiek zwrócą Ci się Twoje "wypasione" odwierty, bo mam porównanie sprawności takiej samej pompy z poziomym (moje) i odwiertami (kilku innych użytkowników na forum) i mogę Ci zupełnie obiektywnie napisać iż nie ma wielkiej różnicy w sprawności ... jeśli jakakolwiek jest... wystarczy dobrze zwymiarowane czy też przewymiarowane (zależy jak liczyć) poziome DZ

witajcie

orientuje sie ktos jakie sa średnie ceny odwiertów pionowych w okolicach Działdowo - Żuromin - Iława ?

Czy przy odwiertach 2 razy 120m cena 55zł/m jest ok ?

Słyszałem ze jest pomysł na opodatkowanie studni powyżej 30m głębokośći i zarówno do pomp ciepła jak i wody więc zadnych projektów czy zezwoleń nie zamierzam robić ...... Kiedys był podatek kominowy więc nic mnie juz nie zdziwi .....

A do jakiego domu/jakiej pc mają być te odwierty ?

na razie mam 0m odwiertów , 1x240m to mało kto by wykonał do 120m to jest troche wiertnic , jak ty chcesz zbadac ile jest m odwiertu i czy wogóle jest to odwiert pionowy jak do sobdy pionowej zasypuje sie go , będa mierzyc ilośc glikolu :) to trzeba by stworzyc oddzielna komórke policji wiertniczej :)

ale kto wie jak ta partia będzie dalej rządzic to wszystko mozliwe :)

Póki co urzędnikom przeszkadzała wycinka świerków świątecznych posadzonych przez mojego poprzednika na 25arach działki rolnej bo dla nich to juz las bo ma ponad 10 lat więc w tym roku jak pewien minister borykając sie z podobnym problemem ale pewnie większej skali :) klepnał ze można ciąc jak popadnie a teraz sie wszyscy wystraszyli bo przedsiębiorcy tna na zapas gdyż nie ma żadnej stabilności przepisów .

Jak ktoś wspomni ze wycinka lasów czy drzewek wpływa na mniejsza ilośc tlenu w powietrzu bo z takim argumentem często sie spotykam to polecam cofnąć sie do podstawówki :)

Podobnie było jak chciałem zamontować elektrownie wiatrową którą kwestionował RDOŚ tłumaczac ze jakies ptaszki tam zginą :) na niby od zatruwania węglem to nie giną i tak jest zdrowiej a do tego uparcie twierdzili ze wysokość elektrowni wiatrowej to górna wysokość łopaty postawionej w pionie :) a nie wysokość wieży , więc ja z debilami to za wiele nie chce mieć wspólnego , dziury w ziemi nie widać i jakbęde chciał to na kilometr wywierce na swojej ziemi bez zezwoleń :) nie godze sie na mieszkanie w panstwie ograniczającym moja wolność , moja ziemia i robie co chce pod warunkiem ze nikomu przy tym nie szkodze , a w tym przypadku to służę środowisku.

Edytowane przez Brzostek911

2x120m zrobie nie demolując działki , czyli nawet na małej działce , z tabeli wynika ze temp na tej głebokości oscyluje na 13 nawet 15 stopni

cena nie jest zaporowa 12-15tyś , dodam ze moje grunty to piachy czyli raczej słabe parametry , nie chce robic poziomego wymiennika bo w mojej częsci kraju czyli na wschodniej stronie grunt głębiej przemarza , wszystko wskazuje ze wymiennik pionowy będzie lepszy , a ten niby poziomy to za 2 tys zrobisz ? myślze ze sum,aryczny koszt to kilka tyś moze z 10 nawet zalezy ile bałaganu sie zrobi .

Może w centrum Katowic było by to ryzykowne ale nie na Warmii , tu sa tylko odkrywkowe żwirownie :)

Ja mieszkam ok 50 km od Katowic (małopolska) a w odległości zaledwie kilku ... może do 10 km w linii prostej planują uruchomić kopalnie upadową.

Żebyś się za 10 czy 20 lat nie zdziwił :-) Z tego co wiem na Warmii są dość pokaźne złoża różnych metali, tylko nie pamiętam jaki jest problem z ich wydobyciem, bo na razie jest ono nieekonomiczne

Możesz sobie w sieci znaleźć jakie złoża masz pod sobą

na razie mam 0m odwiertów , 1x240m to mało kto by wykonał do 120m to jest troche wiertnic , jak ty chcesz zbadac ile jest m odwiertu i czy wogóle jest to odwiert pionowy jak do sobdy pionowej zasypuje sie go , będa mierzyc ilośc glikolu :) to trzeba by stworzyc oddzielna komórke policji wiertniczej :)

ale kto wie jak ta partia będzie dalej rządzic to wszystko mozliwe :)

Póki co urzędnikom przeszkadzała wycinka świerków świątecznych posadzonych przez mojego poprzednika na 25arach działki rolnej bo dla nich to juz las bo ma ponad 10 lat więc w tym roku jak pewien minister borykając sie z podobnym problemem ale pewnie większej skali :) klepnał ze można ciąc jak popadnie a teraz sie wszyscy wystraszyli bo przedsiębiorcy tna na zapas gdyż nie ma żadnej stabilności przepisów .

Jak ktoś wspomni ze wycinka lasów czy drzewek wpływa na mniejsza ilośc tlenu w powietrzu bo z takim argumentem często sie spotykam to polecam cofnąć sie do podstawówki :)

Podobnie było jak chciałem zamontować elektrownie wiatrową którą kwestionował RDOŚ tłumaczac ze jakies ptaszki tam zginą :) na niby od zatruwania węglem to nie giną i tak jest zdrowiej a do tego uparcie twierdzili ze wysokość elektrowni wiatrowej to górna wysokość łopaty postawionej w pionie :) a nie wysokość wieży , więc ja z debilami to za wiele nie chce mieć wspólnego , dziury w ziemi nie widać i jakbęde chciał to na kilometr wywierce na swojej ziemi bez zezwoleń :) nie godze sie na mieszkanie w panstwie ograniczającym moja wolność , moja ziemia i robie co chce pod warunkiem ze nikomu przy tym nie szkodze , a w tym przypadku to służę środowisku.

Tutaj się z Tobą zgadzam , jest masa durnych utrudniających życie przepisów , często bardzo nielogicznych/nieżyciowych , jednak są , i są odpowiednie paragrafy za ich nie przestrzeganie .I nie TY tutaj powinieneś się martwić , tylko wykonawca odwiertów , jeśli robi je niezgodnie z przepisami , to dureń , łatwo go możesz np. wykiwać na kasie, to raz , dwa że w razie ,,w" to on tutaj ,,beknie" nie TY. Nie sądzę abyś DZ(na gotowo) na dwóch odwiertach po 120 m każdy zmieścił się w 15K . I co z tego że tam na dole masz te 15*C , to wcale nie znaczy że PC będzie zasilana +15* glikolem . Piaski piaskami , ale co z wodą , nie wiem jak tam u Ciebie jest , ale może być stosunkowo płytko , bardzo mokro.

nie chce robic poziomego wymiennika bo w mojej częsci kraju czyli na wschodniej stronie grunt głębiej przemarza , wszystko wskazuje ze wymiennik pionowy będzie lepszy , a ten niby poziomy to za 2 tys zrobisz ?

Przemarzanie nie jest problemem , wcale nie musi być kolektor pionowy lepszy , ale na pewno będzie dużo droższy . Nie nie myślę że za 2 K zrobić możesz kolektor , ale wiem ile może kosztować , wiem że dużo drożej od odwiertów , no chyba że faktycznie masz bardzo niekorzystne warunki glebowe .

Popatrz sobie na topic - jakie macie temperatury DZ - , zwróć uwagę że ci z odwiertami ,na ogół, maja niższe temperatury .

każdy ma tam swoja filozofie życiową :) ja mam taką ze jak nie szkodze innym i moge ominąć bezsensowny przepis to to robię , ja nie będzie dało sie tego robic a przepisy tak sie zmienią że całkiem zatruje życie to wyniose sie z tego kraju .

Na 5 gospodarstw o których wiem z wymiennikiem pionowym nikt nie ma zezwoleń , każdy pali głupa ze to 30m , mało tego znam gościa z okolic Bydgoszczy który kilka lat wierci i przyznał mi sie ze że w ciągu czasu jak wierci raz tylko klient przyniósł mu papiery ze zgoda na odwiert , a generalnie jak klient płaci to firma wierci .

każdy ma tam swoja filozofie życiową :) ja mam taką ze jak nie szkodze innym i moge ominąć bezsensowny przepis to to robię , ja nie będzie dało sie tego robic a przepisy tak sie zmienią że całkiem zatruje życie to wyniose sie z tego kraju .

Na 5 gospodarstw o których wiem z wymiennikiem pionowym nikt nie ma zezwoleń , każdy pali głupa ze to 30m , mało tego znam gościa z okolic Bydgoszczy który kilka lat wierci i przyznał mi sie ze że w ciągu czasu jak wierci raz tylko klient przyniósł mu papiery ze zgoda na odwiert , a generalnie jak klient płaci to firma wierci .

To nie klient robi papierologie , to ne klient ,,beka " tylko wiertacz Wiem że bardzo często robi się odwierty bez papierów .Wiem że to jest zawsze (prawie) droższe od poziomego , ale wcale nie nie jest powiedziane że będziesz miał średniozimową temperaturę DZ wyższą przy odwiercie . Np w moim przypadku , gdyby mi miał wiertacz zrobić pod moją PC odwiert , to różnica ceny między odwiertem a kolektorem poziomym pozwoliła by mi grzać dom przez 10 lat ( i tutaj mowa o odwiercie bez papierów , bo sam koszt wykonania kolektora poziomego to mniej więcej tyle ile same papiery na odwiert). A i wcale bym lepszych parametrów pracy PC na odwiercie nie uzyskał . Zafundować sobie odwierty nawet po 200 m bez papierów bezproblemowo możesz mieć , ale ani to ekonomiczne w kosztach inwestycji , ani lepszych sprawności na PC nie osiągniesz . Obrazić się na ojczyznę też możesz zostać obywatelem innego kraju też możesz , tylko sprawdź najpierw jakie tam są przepisy których będziesz musiał przestrzegać i najważniejsza rzecz , jak w danym kraju są egzekwowane kary za ich nieprzestrzeganie , tam z takim odwiertem bez zezwoleń dopiero słono i bardzo szybko beknąć .

Edytowane przez Tomaszs131

Nie miałem na mysli przepisów dot tylko wiercenia a ogólnie jakości życia , pewną część roku mieszkam na kanarach i dla przykładu , ogrzewanie jakiekolwiek wogóle nie potrzebne , cały rok przechodzisz w klapkach , ceny spozywki średnio 25% niższe no może za wyjątkiem niektórych art , diesla kupowałem 3 tyg temu po 76 centów , jak ktos siedzi na etacie w PL i nosa nie wystawia to nie ma pojęcia jak może byc inaczej :)

Mój system ma grzać za darmo i tylko wtedy ma sens .

Fotowoltaika prosumencka w myśl nowych przepisów ma dostarczyć latem tyle energii do sieci by wystarczyło na grzanie zimą , dlatego chce system dobrze sprawny a nie tylko cos tam sprawny :)

I jak to u mnie bywa pewnie będe sie z tego doktoryzowal bo za duzo sprzecznych opinii u "fachowców" jak i uzytkowników

kto wie czy sam tych dziur nie wywierce :)

Nie miałem na mysli przepisów dot tylko wiercenia a ogólnie jakości życia , pewną część roku mieszkam na kanarach i dla przykładu , ogrzewanie jakiekolwiek wogóle nie potrzebne , cały rok przechodzisz w klapkach , ceny spozywki średnio 25% niższe no może za wyjątkiem niektórych art , diesla kupowałem 3 tyg temu po 76 centów , jak ktos siedzi na etacie w PL i nosa nie wystawia to nie ma pojęcia jak może byc inaczej

Wiem .

Mój system ma grzać za darmo i tylko wtedy ma sens

dlatego chce system dobrze sprawny a nie tylko cos tam sprawny

I tu akurat Ty nie wiesz , PC oparta na DZ pionowe głębokie odwierty jest sprawniejszy tylko w Twoim mniemaniu . Co do PV , pamiętaj w jakim żyjesz kraju i jakie mamy przepisy , może tak być ( wielkie prawdopodobieństwo że będzie) że jak już zainwestujesz z 60K w PV , to jeden podpis jakiegoś dyrektorka jakiegoś departamentu ( na polecenie pewnego niewysokiego ,,zwykłego" posła prezesa) może znieść przymus skupu po takich cenach jak teraz energii , i cały Business w pizduu..W fotowoltaice prostumenckiej nie ma żadnej pewności że cena skupu kwh będzie stała .

kto wie czy sam tych dziur nie wywierce

W zasadzie możliwe , no może nie 120 m , powiedzmy połowę z tego ale za to więcej odwiertów( czyli możesz dość dobrze przewymiarować dz) , jakaś prosta wiertnia płuczkowa + pompa + chemia łącznie za jakieś 12 K , później można odsprzedać , lub wywiercić paru sąsiadom małych studni to za free wtedy ,mogą takie odwierty pod pc wyjść , nie licząc własnego zaangażowania

60k to moge w wiertnice zainwestować ale na pewno nie w grzanie chałupy :) tzn wiem ze ludziska potrafia więcej wydać jak są atechniczni .

Pompe ciepła to za 10k wypasiona mozna mieć a jakby ktos chciał coś z DE po taniości to juz od 2 tys widziałem .

nie sądze by reszta jakos była mocno droga , pomijając odwierty

co do prosumenta to aktuyalna ustawa daje opcje rozliczenia rocznego z energii wyprodukowanej a wyciągnientej z sieci , co kosztuje 20% produkcji za przechowanie na zime , szalu nie ma ale lepiej tak niz wcale , 1kW fotowoltaiki w Pl dalej 1MWh rocznie .

Jakiej mocy masz system , jak sprawny i ile energii konsumuje rocznie ?

jesli masz na mysli PV czyli fotowoltaike to cena raczej sie nie zmieni w dół czyli 18netto plus świadectwa na dzien dzisiejszy to 36gr netto

za 60k jestem w stanie zrobic gotowca 30kW nie licząc trafostacji stelaży i inwertera a nawet niech juz ci będzie ze 0,7 ale tu bym dyskutował bo były lata ze 1,15 było , to mamy 21MWh.

Edytowane przez Brzostek911