Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odwierty pionowe - ile i jakie długie?

mymysteryy

Recommended Posts

Chciałem się podczepić pod temat kosztów odwiertów pionowych (z papierami typu projekt geologiczny, zgłoszenie robót itp. i gwarancją). Orientujecie się może jaka jest aktualna cena na górnym śląsku? Póki co dostałem cenę 14 tyś PLN brutto za 180 m (2x90) odwiertów. Czy da się zejść taniej w tym regionie?

Oferta jaką uzyskał Brzostek911 wygląda bardzo atrakcyjnie.

• Odpowiedzi 453
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakiej mocy masz system , jak sprawny i ile energii konsumuje rocznie ?

W tą zimę , mój system skonsumuje energii trochę ponad 500pln .Nawet inwestycja rzędu 10K w jakikolwiek dodatkowy system pozwalający na zniżenie rachunku jest bezsensowna . Mój system grzewczy kosztował mnie ok 18K .

Chciałem się podczepić pod temat kosztów odwiertów pionowych (z papierami typu projekt geologiczny, zgłoszenie robót itp. i gwarancją). Orientujecie się może jaka jest aktualna cena na górnym śląsku? Póki co dostałem cenę 14 tyś PLN brutto za 180 m (2x90) odwiertów. Czy da się zejść taniej w tym regionie?

Oferta jaką uzyskał Brzostek911 wygląda bardzo atrakcyjnie.

Jak na śląsk , jak za 2X90 m , jak z papierami , jak z wypełnieniem odwiertów , z sondą , próbą szczelności masz ofertę powiedziałbym ,żenująco niską .

Jak na śląsk , jak za 2X90 m , jak z papierami , jak z wypełnieniem odwiertów , z sondą , próbą szczelności masz ofertę powiedziałbym ,żenująco niską .

Dzięki za odpowiedź, czyli nie ma co szukać taniej. Teraz jeszcze kwestia pompy i okaże się, czy inwestycyjnie da radę udźwignąć gruntową pompę ciepła.

Czemu nie poszukasz kogoś, kto zrobi odwierty i zainstaluje jednocześnie pompę? Zazwyczaj jest to taniej i masz pewność, że potem jeden nie będzie zrucać winyna drugiego gdyby coś nie działało tak jak trzeba

U tego samego wykonawcy instalacja z pompą ciepła Stiebel Eltron WPC 07 (pozostałe opcje są tylko z droższymi pompami) kosztuje 23 tyś PLN dodatkowo (z VAT 8%, same odwierty wycenione z VAT 23%), czyli w sumie instalacja pompy wraz z odwiertami to 37k PLN. Wydaje mi się, że koszt samej pompy jest tutaj zbyt duży, dlatego szukam tańszej pompy (inaczej inwestycja w pompę gruntową pompę ciepła np. z porównaniu do gazu czy pompy ciepła PW mi się nie opłaca).

U tego samego wykonawcy instalacja z pompą ciepła Stiebel Eltron WPC 07 (pozostałe opcje są tylko z droższymi pompami) kosztuje 23 tyś PLN dodatkowo (z VAT 8%, same odwierty wycenione z VAT 23%), czyli w sumie instalacja pompy wraz z odwiertami to 37k PLN. Wydaje mi się, że koszt samej pompy jest tutaj zbyt duży, dlatego szukam tańszej pompy (inaczej inwestycja w pompę gruntową pompę ciepła np. z porównaniu do gazu czy pompy ciepła PW mi się nie opłaca).

Chyba wiem o jakiej firmie mówisz i jutro przyjeżdżają do mnie robić odwierty :)

Chyba wiem o jakiej firmie mówisz i jutro przyjeżdżają do mnie robić odwierty :)

Mógłbyś podzielić się swoimi pierwszymi wrażeniami, jeśli chodzi o tą firmę? Poważnie się zastanawiam nad wyborem tej firmy do wykonania odwiertów i instalacji pompy ciepła, którą sam wybiorę (nie standardowo oferowanej przez tą firmę).

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...