R90 23.10.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Gdzieś kiedyś słyszałem, czy czytałem, że pierwsze 20m głębokości odwiertu traktuję się jako strefę bezczynną, czyli nieużyteczną. Ile w tym prawdy? Bezczynna to za dużo powiedziane. Po prostu obszar o gorszej wymianie ciepła niż na 20m w głąb i dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.10.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 No i należy pamiętać, aby w obszarze odwiertów do PCi nie wypasać krów i kóz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.10.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Bezczynna to za dużo powiedziane. Po prostu obszar o gorszej wymianie ciepła niż na 20m w głąb i dalej A ja mysle, ze na 50m tez jest gorzej niz na 20. A co mi tam, niech bedzie 70m. Forum wszystko "lyknie" przeciez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 23.10.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 A ja mysle, ze na 50m tez jest gorzej niz na 20. A co mi tam, niech bedzie 70m. Forum wszystko "lyknie" przeciez. Możesz jaśniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.10.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Bo różnica temperatur wynosi dobrze ponad 1 stopień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 23.10.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Wolę zapytać bo nie wiem, czy jest to uwaga skierowana do mnie, do tego co piszę, czy jakieś inne stwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.10.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Możesz jaśniej? Chodzi mi o ta "nieaktywnosc" wierzchniej warstwy gruntu. Mozna sobie napisac dowolna wartosc. Z tego sie moga cieszyc jedynie "wiertacze", bo do uzytkowania DZ i PCi to niewiele wnosi (przykladem jest kolega z bateria plytkich odwiertow). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 23.10.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) Yhym. Mi dziś pan instalator zaproponował zamiast 3x60, 2x90. Nie wiem jak to wpłynie na wydajność, oprócz większego zużycia prądu pomp obiegowych Tzn mogę tylko gdybać. Wszystko będzie wiadomo już niedługo, jak będą robione odwierty. Edytowane 23 Października 2013 przez R90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.10.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Yhym. Mi dziś pan instalator zaproponował zamiast 3x60, 2x90. Nie wiem jak to wpłynie na wydajność, oprócz większego zużycia prądu pomp obiegowych Tu juz chyba wiecej zalezy od przypadku (np. napotkany rodzaj gruntu na danej glebokosci) niz od swiadomych decyzji inwestora. Nie sadze, zebys byl w stanie zaobserwowac jakas ronice w dzialaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 23.10.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 No i też tak sądzę. Wszystko będzie widać jak na dłoni podczas 'świdrowania' , z jakim podłożem ma się do czynienia i czy wstępne szacowania były poprawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Mi dziś pan instalator zaproponował zamiast 3x60, 2x90. Nie wiem jak to wpłynie na wydajność, oprócz większego zużycia prądu pomp obiegowych Zawsze mnie interesowało, jakie jest wytłumaczenie takiego (tego) stwierdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszEwa 24.10.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Gdzieś kiedyś słyszałem, czy czytałem, że pierwsze 20m głębokości odwiertu traktuję się jako strefę bezczynną, czyli nieużyteczną. Ile w tym prawdy? Znalazłem takie rewelacje powielane na stronach firm: Dlaczego głębokość odwiertów powinna wynosić co najmniej 80m? Pierwsze 5 m w okresie zimy należy traktować jako stratę energetyczną. Średnia temperatura zasilania pompy ciepła w okresie sezonu grzewczego wynosi ok. 6oC. Ponieważ temperatura gruntu do 5m głębokości nie przekracza 6oC następuje utrata energii. Kolejne ok. 10 m jest regionem neutralnym. Ponieważ temperatury zasilania pompy ciepła i gruntu są na podobnym poziomie, nie następuje wymiana energii (ciepła). Przyjmuje się, że od ok 14 m następuje pobór energii. Ograniczeniem głębokości dla odwiertów na poziomie 125 m nie są ograniczenia techniczne, a raczej fakt, iż dla stosowanych rur PE oporu przepływu znacznie wzrastają dla długości powyżej 250 mb (125x2). Wiercenie głębiej okupione byłoby nadmiernym zużyciem energii elektrycznej pomp obiegowych. Decydując się na odwierty np. 60 m należy pamiętać, że 25% takiego odwiertu jest wydatkiem nie przynoszącym żadnych korzyści energetycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 (edytowane) A firma całkiem "przypadkiem" nie ma w ofercie wiercenia ? No a PCi z kolektorem poziomym mają inną temperaturę zasilania ? A PCi z bezpośrednim parowaniem nie mają prawa działać ? Edytowane 24 Października 2013 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Ograniczeniem głębokości dla odwiertów na poziomie 125 m nie są ograniczenia techniczne, a raczej fakt, iż dla stosowanych rur PE oporu przepływu znacznie wzrastają dla długości powyżej 250 mb (125x2). Wiercenie głębiej okupione byłoby nadmiernym zużyciem energii elektrycznej pomp obiegowych. A to już tylko dowodzi, że autor tego stwierdzenia, rzucał kamieniami w panią od fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 24.10.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Zawsze mnie interesowało, jakie jest wytłumaczenie takiego (tego) stwierdzenia. Większe opory przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Większe opory przepływu. Które "równoważy" grawitacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.10.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Które "równoważy" grawitacja. Koledze chodzi raczej nie o opory zwizane z wysokoscia tloczenia, bo tu takowe praktycnie nie wystepuja, a o opor stawiany przez plyn w kontakcie ze sciankami rury. Mniej odwiertow to szybszy ruch plynu w poszczegolnym segmencie DZ. To jest fakt, ale przy rurach PE40 i mocach pomy w okolicach 10 kW nie jest to chyba az tak istotne. Te przeplywy nie sa znowu az takie gigantyczne a te opory rosna w kwadracie predkosci przeplywu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 24.10.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Owszem równoważy grawitacja , ale zapominasz, że 'coś' ponownie musi podnieść słup glikolu. Jak wpuścisz do U-rurki bez żadnego nadciśnienia glikol w 1/2 objętości całej U-rurki, to gwarantuję Ci, że nie wypłynie Ci nic po drugiej stronie u-rurki.A mnie chodziło tak jak napisał Pyxis o opory związane z ruchem płynu. Wzrosną, ale bardzo mało. Mnie bardziej chodziło jaki efekt da wydłużenie odwiertów. Nie zastanawiałem się, czy pobór wzrośnie o 1 W czy 10W, tylko jakie konsekwencje przy tym będą, a to , że ten pobór może być znikomo mały to już inna sprawa. Kwestia wzięcia do ręki charakterystyki danej pompy obiegowej i oszacowaniu o ile Pa wzrośnie nam opór przy dłuższych odwiertach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Owszem równoważy grawitacja , ale zapominasz, że 'coś' ponownie musi podnieść słup glikolu. Jak wpuścisz do U-rurki bez żadnego nadciśnienia glikol w 1/2 objętości całej U-rurki, to gwarantuję Ci, że nie wypłynie Ci nic po drugiej stronie u-rurki.. Tyle, że ta U rurka jest zawsze napełniona w 100% - inaczej nie ma obiegu. W przypadku kolektora pionowego, w zasadzie, pompa obiegowa, "przepycha" tylko to co w poziomie. Pompa obiegowa nie "podnosi" słupa glikolu, choć w obiegowej opinii, taką "rolę" się jej przypisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 24.10.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Przecież wiem to, taka mała prowokacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts