Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odwierty pionowe - ile i jakie długie?

mymysteryy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 453
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Yhym.

Mi dziś pan instalator zaproponował zamiast 3x60, 2x90. Nie wiem jak to wpłynie na wydajność, oprócz większego zużycia prądu pomp obiegowych :p

Tzn mogę tylko gdybać. Wszystko będzie wiadomo już niedługo, jak będą robione odwierty.

Edytowane przez R90

Yhym.

Mi dziś pan instalator zaproponował zamiast 3x60, 2x90. Nie wiem jak to wpłynie na wydajność, oprócz większego zużycia prądu pomp obiegowych :p

Tu juz chyba wiecej zalezy od przypadku (np. napotkany rodzaj gruntu na danej glebokosci) niz od swiadomych decyzji inwestora. Nie sadze, zebys byl w stanie zaobserwowac jakas ronice w dzialaniu.

Zawsze mnie interesowało, jakie jest wytłumaczenie takiego (tego) stwierdzenia.

Gdzieś kiedyś słyszałem, czy czytałem, że pierwsze 20m głębokości odwiertu traktuję się jako strefę bezczynną, czyli nieużyteczną.

Ile w tym prawdy?

Znalazłem takie rewelacje powielane na stronach firm:

Dlaczego głębokość odwiertów powinna wynosić co najmniej 80m?

Pierwsze 5 m w okresie zimy należy traktować jako stratę energetyczną. Średnia temperatura zasilania pompy ciepła w okresie sezonu grzewczego wynosi ok. 6oC. Ponieważ temperatura gruntu do 5m głębokości nie przekracza 6oC następuje utrata energii. Kolejne ok. 10 m jest regionem neutralnym. Ponieważ temperatury zasilania pompy ciepła i gruntu są na podobnym poziomie, nie następuje wymiana energii (ciepła). Przyjmuje się, że od ok 14 m następuje pobór energii. Ograniczeniem głębokości dla odwiertów na poziomie 125 m nie są ograniczenia techniczne, a raczej fakt, iż dla stosowanych rur PE oporu przepływu znacznie wzrastają dla długości powyżej 250 mb (125x2). Wiercenie głębiej okupione byłoby nadmiernym zużyciem energii elektrycznej pomp obiegowych. Decydując się na odwierty np. 60 m należy pamiętać, że 25% takiego odwiertu jest wydatkiem nie przynoszącym żadnych korzyści energetycznych.

A firma całkiem "przypadkiem" nie ma w ofercie wiercenia ?

No a PCi z kolektorem poziomym mają inną temperaturę zasilania ?

A PCi z bezpośrednim parowaniem nie mają prawa działać ?

Edytowane przez sSiwy12

Ograniczeniem głębokości dla odwiertów na poziomie 125 m nie są ograniczenia techniczne, a raczej fakt, iż dla stosowanych rur PE oporu przepływu znacznie wzrastają dla długości powyżej 250 mb (125x2). Wiercenie głębiej okupione byłoby nadmiernym zużyciem energii elektrycznej pomp obiegowych.

A to już tylko dowodzi, że autor tego stwierdzenia, rzucał kamieniami w panią od fizyki.

Które "równoważy" grawitacja.

Koledze chodzi raczej nie o opory zwizane z wysokoscia tloczenia, bo tu takowe praktycnie nie wystepuja, a o opor stawiany przez plyn w kontakcie ze sciankami rury. Mniej odwiertow to szybszy ruch plynu w poszczegolnym segmencie DZ.

To jest fakt, ale przy rurach PE40 i mocach pomy w okolicach 10 kW nie jest to chyba az tak istotne. Te przeplywy nie sa znowu az takie gigantyczne a te opory rosna w kwadracie predkosci przeplywu.

Owszem równoważy grawitacja , ale zapominasz, że 'coś' ponownie musi podnieść słup glikolu. Jak wpuścisz do U-rurki bez żadnego nadciśnienia glikol w 1/2 objętości całej U-rurki, to gwarantuję Ci, że nie wypłynie Ci nic po drugiej stronie u-rurki.

A mnie chodziło tak jak napisał Pyxis o opory związane z ruchem płynu.

Wzrosną, ale bardzo mało.

Mnie bardziej chodziło jaki efekt da wydłużenie odwiertów. Nie zastanawiałem się, czy pobór wzrośnie o 1 W czy 10W, tylko jakie konsekwencje przy tym będą, a to , że ten pobór może być znikomo mały to już inna sprawa. Kwestia wzięcia do ręki charakterystyki danej pompy obiegowej i oszacowaniu o ile Pa wzrośnie nam opór przy dłuższych odwiertach.

Owszem równoważy grawitacja , ale zapominasz, że 'coś' ponownie musi podnieść słup glikolu. Jak wpuścisz do U-rurki bez żadnego nadciśnienia glikol w 1/2 objętości całej U-rurki, to gwarantuję Ci, że nie wypłynie Ci nic po drugiej stronie u-rurki..

Tyle, że ta U rurka jest zawsze napełniona w 100% - inaczej nie ma obiegu. W przypadku kolektora pionowego, w zasadzie, pompa obiegowa, "przepycha" tylko to co w poziomie.

Pompa obiegowa nie "podnosi" słupa glikolu, choć w obiegowej opinii, taką "rolę" się jej przypisuje.