sSiwy12 24.10.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Przecież wiem to, taka mała prowokacja Tyle, że znajdzie się ktoś taki, kto dalej nie doczyta i będzie to dla niego wykładnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 24.10.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Przecież wiem to, taka mała prowokacja dobre, dobre... pewnie gdyby Siwemu nie chciało się pisać to byś się dał pokroić za to, że obiegówka pokonuje opory tłoczenia w górę płynu (czyli w domyśle musi mieć wysokość podnoszenia większą niż głębokość odwiertu) no ale trzeba przyznać, że błyskotliwie wybrnąłeś z opresji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 24.10.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 (edytowane) dobre, dobre... pewnie gdyby Siwemu nie chciało się pisać to byś się dał pokroić za to, że obiegówka pokonuje opory tłoczenia w górę płynu (czyli w domyśle musi mieć wysokość podnoszenia większą niż głębokość odwiertu) no ale trzeba przyznać, że błyskotliwie wybrnąłeś z opresji Yhym, zapewne. To Twoja opinia, nie chce mi się za bardzo z tego tłumaczyć. Zdradzę Ci sekret, że jeszcze umiem odróżnić instalację ciśnieniowe gdzie czynnik krąży w obiegu zamkniętym, (gdzie są różnice w wysokościach a pomimo tego nie uwzględnia się tego podczas doboru pompy( obieg w inst. C.O i w pionowych odwiertach np) od tej, gdzie wpływ wysokości geometrycznej już się uwzględnia (instalacja wodociągowa w budynku). Czasem warto napisać coś kontrowersyjnego i nieprawdziwego, żeby wyczuć, czy ktoś się zna na tym co piszę. Ale jednak nie warto bo zostanie to odebrane wprost przeciwnie. Edytowane 24 Października 2013 przez R90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.10.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Czasem warto napisać coś kontrowersyjnego i nieprawdziwego, żeby wyczuć, czy ktoś się zna na tym co piszę. Ale jednak nie warto bo zostanie to odebrane wprost przeciwnie. Ja tez to odebralem nie jako "prowokacje", a probe wyjasnienia sytuacji "na powaznie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 24.10.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Trudno, nic na to nie poradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Czasem warto napisać coś kontrowersyjnego i nieprawdziwego, żeby wyczuć, czy ktoś się zna na tym co piszę. Ale jednak nie warto bo zostanie to odebrane wprost przeciwnie. Tyle, że to był cały tok i wnioski, a nie jednorazowe stwierdzenie - tylko z "kronikarskiego" poczucia obowiązku, przytaczam: Nie wiem jak to wpłynie na wydajność, oprócz większego zużycia prądu pomp obiegowych Większe opory przepływu. Kwestia wzięcia do ręki charakterystyki danej pompy obiegowej i oszacowaniu o ile Pa wzrośnie nam opór przy dłuższych odwiertach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 24.10.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 (edytowane) Wywód który wyrwany jest z kontekstu i powinien być oddzielony grubą kreską od tego niefrasobliwego stwierdzenia, który i tak w sumie tyczył się innej sytuacji przepływu.Skoro jesteś już taki dokładny z 'kronikarskiego' punktu widzenia, to akurat ten fragment, który zacytowałeś jest w 100% poprawny, jako odpowiedź na pytanie: 'Co się stanie z zużyciem energii pomp obiegowych, gdy da się dłuższe odwierty'. Edytowane 24 Października 2013 przez R90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Zmniejszy się COP PCi o 0,5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 24.10.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Sprawdź sobie o ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Już się pogubiłem.To wydłużenie kolektora pionowego powoduje zwiększenie oporów przepływu, które zwiększają ilość energii zużytej przez pompę obiegową kolektora ? I nasuwa się następne z tym związane. Skoro tak, to bardziej korzystne będzie wykonanie 3 x 40m, niż 1 x 120m, bo będą niższe opory przepływu, a tym samym pompa obiegowa zużyje mniej energii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 24.10.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 To niedobrze, że się pogubiłeś. Sam sobie odpowiedź na to pytanie, w końcu jesteś 'najlepszy doradca na tym forum' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 (edytowane) Zapomniałeś jeszcze, że jestem oświecony i upadły anioł. A od odpowiedzi migasz się, bo jest dla Ciebie niewygodna. Edytowane 24 Października 2013 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 24.10.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 To w końcu jak to będzie?Ja wiem, pytanie czy Ty wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 24.10.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Zapomniałeś jeszcze, że jestem oświecony i upadły anioł. A od odpowiedzi migasz się, bo jest dla Ciebie niewygodna. Niewygodna? No wiesz. To , że jest U-rurka , to nie znaczy , że zmiana jej długości jest bez wpływu na stratę ciśnienia. Jest obieg zamknięty, tak jak napisałeś, siła grawitacji w połowię u rurki powoduję, że płyn jest podnoszony w drugiej połówce, ale to nie perpetum mobile, że działa samo bez dostarczenia energii. Masz większe straty liniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 (edytowane) Masz większe straty liniowe. w 1 x 120m jest więcej strat niż w 3 x 40 ? Co do strat liniowych (cokolwiek to znaczy), czyli jest taka długość U rurki, która powoduje, że wlewając do jednego otworu wodę, z drugiego nie wypłynie, bo straty liniowe na to nie pozwolą ? Edytowane 24 Października 2013 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 24.10.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Rozumiem, że "tak" dotyczy obu zagadnień - nie mam więcej pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 24.10.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Słuchaj no kolegoSkoro bezczelnie edytujesz swoje wypowiedzi, podczas gdy ja Ci na nie odpowiadam, nie wiedząc o Twoich korektach, to chyba nietaktem jest komuś zwracać uwagę prawda?Ja piszę 'Tak' na Twoją pierwszą cześć pytania a nie na obie. W tym momencie pora zakończyć z Tobą dyskusję, bo jakieś normy obowiązują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 24.10.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 (edytowane) Cięzko sie z Toba dogadać Edytowane 24 Października 2013 przez R90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.10.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Nie bezczelnie, tylko uprzejmie. Spytałem czy dla obu, bo edytowałem i nie byłem pewien, na co odpowiedziałeś - tak dla wyjaśnienia. No ale odpowiedź na pierwsze pytanie, w zasadzie, wszystko wyjaśnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts