Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odwierty pionowe - ile i jakie długie?

mymysteryy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 453
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przecież wiem to, taka mała prowokacja :p

dobre, dobre...

pewnie gdyby Siwemu nie chciało się pisać to byś się dał pokroić za to, że obiegówka pokonuje opory tłoczenia w górę płynu (czyli w domyśle musi mieć wysokość podnoszenia większą niż głębokość odwiertu)

no ale trzeba przyznać, że błyskotliwie wybrnąłeś z opresji ;)

dobre, dobre...

pewnie gdyby Siwemu nie chciało się pisać to byś się dał pokroić za to, że obiegówka pokonuje opory tłoczenia w górę płynu (czyli w domyśle musi mieć wysokość podnoszenia większą niż głębokość odwiertu)

no ale trzeba przyznać, że błyskotliwie wybrnąłeś z opresji ;)

Yhym, zapewne.

To Twoja opinia, nie chce mi się za bardzo z tego tłumaczyć.

Zdradzę Ci sekret, że jeszcze umiem odróżnić instalację ciśnieniowe gdzie czynnik krąży w obiegu zamkniętym, (gdzie są różnice w wysokościach a pomimo tego nie uwzględnia się tego podczas doboru pompy( obieg w inst. C.O i w pionowych odwiertach np) od tej, gdzie wpływ wysokości geometrycznej już się uwzględnia (instalacja wodociągowa w budynku).

Czasem warto napisać coś kontrowersyjnego i nieprawdziwego, żeby wyczuć, czy ktoś się zna na tym co piszę.

Ale jednak nie warto bo zostanie to odebrane wprost przeciwnie.

Edytowane przez R90

Czasem warto napisać coś kontrowersyjnego i nieprawdziwego, żeby wyczuć, czy ktoś się zna na tym co piszę.

Ale jednak nie warto bo zostanie to odebrane wprost przeciwnie.

Tyle, że to był cały tok i wnioski, a nie jednorazowe stwierdzenie - tylko z "kronikarskiego" poczucia obowiązku, przytaczam:

Nie wiem jak to wpłynie na wydajność, oprócz większego zużycia prądu pomp obiegowych :p

Większe opory przepływu.

Kwestia wzięcia do ręki charakterystyki danej pompy obiegowej i oszacowaniu o ile Pa wzrośnie nam opór przy dłuższych odwiertach.

Wywód który wyrwany jest z kontekstu i powinien być oddzielony grubą kreską od tego niefrasobliwego stwierdzenia, który i tak w sumie tyczył się innej sytuacji przepływu.

Skoro jesteś już taki dokładny z 'kronikarskiego' punktu widzenia, to akurat ten fragment, który zacytowałeś jest w 100% poprawny, jako odpowiedź na pytanie: 'Co się stanie z zużyciem energii pomp obiegowych, gdy da się dłuższe odwierty'.

Edytowane przez R90

Już się pogubiłem.

To wydłużenie kolektora pionowego powoduje zwiększenie oporów przepływu, które zwiększają ilość energii zużytej przez pompę obiegową kolektora ?

I nasuwa się następne z tym związane.

Skoro tak, to bardziej korzystne będzie wykonanie 3 x 40m, niż 1 x 120m, bo będą niższe opory przepływu, a tym samym pompa obiegowa zużyje mniej energii ?

Zapomniałeś jeszcze, że jestem oświecony i upadły anioł.

A od odpowiedzi migasz się, bo jest dla Ciebie niewygodna.

Niewygodna?

No wiesz. To , że jest U-rurka , to nie znaczy , że zmiana jej długości jest bez wpływu na stratę ciśnienia. Jest obieg zamknięty, tak jak napisałeś, siła grawitacji w połowię u rurki powoduję, że płyn jest podnoszony w drugiej połówce, ale to nie perpetum mobile, że działa samo bez dostarczenia energii.

Masz większe straty liniowe.

Masz większe straty liniowe.

w 1 x 120m jest więcej strat niż w 3 x 40 ?

Co do strat liniowych (cokolwiek to znaczy), czyli jest taka długość U rurki, która powoduje, że wlewając do jednego otworu wodę, z drugiego nie wypłynie, bo straty liniowe na to nie pozwolą ?

Edytowane przez sSiwy12

Słuchaj no kolego

Skoro bezczelnie edytujesz swoje wypowiedzi, podczas gdy ja Ci na nie odpowiadam, nie wiedząc o Twoich korektach, to chyba nietaktem jest komuś zwracać uwagę prawda?

Ja piszę 'Tak' na Twoją pierwszą cześć pytania a nie na obie.

W tym momencie pora zakończyć z Tobą dyskusję, bo jakieś normy obowiązują.