Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odwierty pionowe - ile i jakie długie?

mymysteryy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 453
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A wcześniej skomentowałeś wypowiedź:

Przejście z 3x60 na 2x90 powoduje ok. dwukrotny wzrost oporów przepływu. I bynajmniej nie jest to 1W.

tak:

Nie trzeba wcale zrobic rozruchu setek pomp, zeby dojsc do takich samych wnioskow jak te, ktore opisales.

@Pyxis nie pisałem o setce pomp tylko o jednej, drugiej.

Może w Twoim wypadku nie trzeba :) ale w przypadku sSiwy12 trzeba.

Można to zrobić teoretycznie, przeliczając ręcznie czy też jakimś programem opory takich dwóch wariantów instalacji i nanieść to na charakterystykę pompy lub... praktycznie :)

@sSiwy12 - wiele twoich uwag jest cennych i pomocnych, ale akurat w tym wypadku nie masz racji.

2x150 jest twoim zdaniem lepsze od 3x100 bo????

Zauważ, że szereg pomp obiegowych DZ w ogóle nie uciągnie takiego odwiertu.

Do tego dochodzi koszt odwiertu i samej sondy, która musi wytrzymać wyższe ciśnienia. I na koniec można przez kolejnych 10 stron dyskutować o wymianie ciepła na grubszej ściance sondy.

Jest coś takiego jak sprawdzona praktyka. I nie chodzi tu o moją praktykę czy jednostkową czyjąkolwiek, ale po prostu o szeroko rozumianą praktykę w tej branży.

Nie wiem czy to bedzie 2x wiecej, ale bez watpienia opory wzrosna.

Jeszcze raz. On pisze, żę przejście z 3 pętli na 2 powoduje zwiększenie oporów przepływu - Ty się z tym twierdzeniem zgadzasz.

Ty pisałeś, że 3 pętle powodują wzrost oporów w stosunku do 4 - oczywiście przy takiej samej długości rury.

A teraz piszesz:

Nie w glebszych, a przy wiekszej ilosci petli raczej..

O co chodzi ?

Jeszcze raz. On pisze, żę przejście z 3 pętli na 2 powoduje zwiększenie oporów przepływu - Ty się z tym twierdzeniem zgadzasz.

Ty pisałeś, że 3 pętle powodują wzrost oporów w stosunku do 4 - oczywiście przy takiej samej długości rury.

A teraz piszesz:

O co chodzi ?

O to, ze nie jest tutaj wykladnikiem glebokosc odwiertu a wlasnie ilosc petli na ktore rozlozy sie przeplyw.

2x150 jest twoim zdaniem lepsze od 3x100 bo????

Zauważ, że szereg pomp obiegowych DZ w ogóle nie uciągnie takiego odwiertu..

Dlaczego ma nie uciągnąć, skoro nic nie ciągnie. Opór przepływu stwarza tylko rura - nic poza tym nie ma wpływu na zwiększenie oporów.

Dlaczego 2 x 150 jest lepsze niż 3 x 100 ? Choćby z tego powodu, że na większej głębokości jest wyższa temperatura (o około 2 stopnie dla tego przykładu, i to na 1/3 ogólnej długości kolektora). A jak wyższa temperatura to spada lepkość glikolu i są raczej mniejsze opory przepływu (minimalnie, ale mniejsze).

Piszesz o wyższym ciśnieniu - o ile wyższym i z czego to wynika?

Widziałeś "zintegrowaną" (z pompami obiegowymi) PCi, której producent pisze, że DZ pionowe nie głębsze niż .... ?

A nie wierci się głębszych odwiertów niż 100m, bo głębsze "podpadają" pod prawo górnicze i wymagają całej "procedury" górniczej - legalnie podrożyłoby to nawet kilka razy koszt ich wykonania.

Ps. Nie jestem, ani nie byłem instalatorem PCi - ale praktykę związana z tymi zagadnieniami posiadam, dość sporą.

O to, ze nie jest tutaj wykladnikiem glebokosc odwiertu a wlasnie ilosc petli na ktore rozlozy sie przeplyw.

Głupka walisz ?:)

Raz piszesz, że większa ilość pętli powoduje wzrost oporów, a chwile potem, że nie powoduje - określ się jednoznacznie :bye:

Głupka walisz ?:)

Raz piszesz, że większa ilość pętli powoduje wzrost oporów, a chwile potem, że nie powoduje - określ się jednoznacznie :bye:

Zasada jest prosta: Jesli dana dlugosc rury DZ podzielisz na wieksza ilosc petli, to opory przeplywu beda MNIEJSZE.

Prosta intuicyjna zasada i dziwie sie, ze tego nie "czujesz" (pisze to bez jakiejkolwiek zlosliwosc).

Siwy, ciśnienie za przeproszeniem to może Ci co najwyżej w majtkach wzrosnąć.

Pora odróżnić straty ciśnienia od ogólnego pojęcia ciśnienia, bo chyba nie kumasz, że coś takiego w ogóle występuję.

Jakbym zadał pytanie co to jest ciś. statyczne i dynamiczne oraz całkowitego i jak one się do siebie mają, od czego zależą etc, też nastałaby niezręczna cisza z Twojej strony.

Upraszczając:

2 + 2 + 2 + 2 = 8

4 + 4 = 8

Pompa obiegowa musi pokonać sumę wszystkich oporów.

Hahahaha, temu Panu już podziękujemy. Jeśli sumujesz ćisnienia na wszystkich gałęziach, to pora cofnąć się do liceum, bo z nauką to na bakier jest.

A potem się ludzią dziwią, że instalator im spie***** robotę, skoro nie zna podstawowych zasad fizyki

Upraszczając:

2 + 2 + 2 + 2 = 8

4 + 4 = 8

Pompa obiegowa musi pokonać sumę wszystkich oporów.

Nie, bo opry w funkcji predkosci przepywu nie rosna liniowo! 2x wieksza prdkosc to nie sa 2x wieksze opory (tylko duzo wieksze, bo predkosc we wzorach jest w kwadracie a wiec bedzie blizej 4x WIEKSZEGO oporu).

Tu wlasnie jest Twoj blad w rozumowaniu.

Edytowane przez Pyxis
Doprecyzowanie (w nawiasie)

Tak z ciekawości, policzyłem (mam nadzieję, że mniej więcej poprawnie) spadki ciśnienia dla podanych wcześniej różnych odwiertów.

Dla PE40 i przepływu całkowitego np. 2m3/h:

2 razy 90m / 8,5kPa

3 razy 60m / 2,5kPa

2 razy 150m / 14,2kPa

3 razy 100m / 4,2kPa

Poprawione wyniki.

Edytowane przez Zigobar

No właśnie m.in widać czemu nie robi się głebokich odwiertów, czyli więcej niż 125m. Przeciętna pompa obiegowa w PC ma koło 30-40kpa ciśnienia całkowitego więc byłoby ryzyko, że tego ciśnienia przy dłuższych odcinkach poziomych po prostu zabrakłoby. No i też sama wytrzymałośc przewodu też wchodzi w gre

Napisałem "upraszczając" i to tylko dla omawianego przypadku pionowej U rurki - fakt może niefortunnie.

Ps. Ciepło (w Polsce) czerpie się z dużo większych głębokości np. z 4.000m

Dopisałem.

Dz PCi jest zabezpieczone (z reguły) 3 bar zaworem bezpieczeństwa.

Szczelność i wytrzymałość instalacji DZ wykonuje się (powinno wykonywać się) ciśnieniem 6 - 8 bar.

Zmierzcie ciśnienie w Waszych DZ - zakładam, że podacie wielkości od 0,5 do 1,5 bar.

Edytowane przez sSiwy12
Dopisałem

.............

Ps. Nie jestem, ani nie byłem instalatorem PCi - ale praktykę związana z tymi zagadnieniami posiadam, dość sporą.

Nie wiem co masz na myśli pisząc praktyka, dość spora.

Gdybyś miał wiedzę praktyczną , to w ogóle nie wdałbyś się w taką dyskusję.

Ale skoro nie jesteś związany z branżą to o jakiej wiedzy praktycznej tu mówimy.

Gdybyś miał wiedzę teoretyczną, ale techniczną, zawodową - to wziąłbyś kartkę i ołówek do ręki, otworzył podręcznik na dziale mechanika płynów i policzył te opory tak jak Zigobar.

Nie podawałbyś też takich śmiesznych stwierdzeń - o ile wyższe jest ciśnienie na głębokości 60-100-150m i skąd się bierze, albo, że producenci nie podają maks. długości odwiertu. (podają parametry pompy obiegowej DZ, bo na sondzie 32, a nie 40 jeszcze inaczej to wygląda)

Nie wiem jakie masz wykształcenie i czym się zajmujesz.