sSiwy12 25.10.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 A jak to się ma do tego ? ........ gdybym zamiast 4x200 zrobil 3x266? Odpowiedz: Tak, wzrosly by. Teraz twierdzisz zupełnie coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.10.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 A wcześniej skomentowałeś wypowiedź: Przejście z 3x60 na 2x90 powoduje ok. dwukrotny wzrost oporów przepływu. I bynajmniej nie jest to 1W. tak: Nie trzeba wcale zrobic rozruchu setek pomp, zeby dojsc do takich samych wnioskow jak te, ktore opisales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.10.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 A jak to się ma do tego ? Teraz twierdzisz zupełnie coś innego Dokladnie to samo caly czas. Gdzie twierdze inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.10.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 A wcześniej skomentowałeś wypowiedź: Nie wiem czy to bedzie 2x wiecej, ale bez watpienia opory wzrosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 25.10.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 @Pyxis nie pisałem o setce pomp tylko o jednej, drugiej. Może w Twoim wypadku nie trzeba ale w przypadku sSiwy12 trzeba. Można to zrobić teoretycznie, przeliczając ręcznie czy też jakimś programem opory takich dwóch wariantów instalacji i nanieść to na charakterystykę pompy lub... praktycznie @sSiwy12 - wiele twoich uwag jest cennych i pomocnych, ale akurat w tym wypadku nie masz racji. 2x150 jest twoim zdaniem lepsze od 3x100 bo???? Zauważ, że szereg pomp obiegowych DZ w ogóle nie uciągnie takiego odwiertu. Do tego dochodzi koszt odwiertu i samej sondy, która musi wytrzymać wyższe ciśnienia. I na koniec można przez kolejnych 10 stron dyskutować o wymianie ciepła na grubszej ściance sondy. Jest coś takiego jak sprawdzona praktyka. I nie chodzi tu o moją praktykę czy jednostkową czyjąkolwiek, ale po prostu o szeroko rozumianą praktykę w tej branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.10.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Nie wiem czy to bedzie 2x wiecej, ale bez watpienia opory wzrosna. Jeszcze raz. On pisze, żę przejście z 3 pętli na 2 powoduje zwiększenie oporów przepływu - Ty się z tym twierdzeniem zgadzasz. Ty pisałeś, że 3 pętle powodują wzrost oporów w stosunku do 4 - oczywiście przy takiej samej długości rury. A teraz piszesz: Nie w glebszych, a przy wiekszej ilosci petli raczej.. O co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.10.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Jeszcze raz. On pisze, żę przejście z 3 pętli na 2 powoduje zwiększenie oporów przepływu - Ty się z tym twierdzeniem zgadzasz. Ty pisałeś, że 3 pętle powodują wzrost oporów w stosunku do 4 - oczywiście przy takiej samej długości rury. A teraz piszesz: O co chodzi ? O to, ze nie jest tutaj wykladnikiem glebokosc odwiertu a wlasnie ilosc petli na ktore rozlozy sie przeplyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.10.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 2x150 jest twoim zdaniem lepsze od 3x100 bo???? Zauważ, że szereg pomp obiegowych DZ w ogóle nie uciągnie takiego odwiertu.. Dlaczego ma nie uciągnąć, skoro nic nie ciągnie. Opór przepływu stwarza tylko rura - nic poza tym nie ma wpływu na zwiększenie oporów. Dlaczego 2 x 150 jest lepsze niż 3 x 100 ? Choćby z tego powodu, że na większej głębokości jest wyższa temperatura (o około 2 stopnie dla tego przykładu, i to na 1/3 ogólnej długości kolektora). A jak wyższa temperatura to spada lepkość glikolu i są raczej mniejsze opory przepływu (minimalnie, ale mniejsze). Piszesz o wyższym ciśnieniu - o ile wyższym i z czego to wynika? Widziałeś "zintegrowaną" (z pompami obiegowymi) PCi, której producent pisze, że DZ pionowe nie głębsze niż .... ? A nie wierci się głębszych odwiertów niż 100m, bo głębsze "podpadają" pod prawo górnicze i wymagają całej "procedury" górniczej - legalnie podrożyłoby to nawet kilka razy koszt ich wykonania. Ps. Nie jestem, ani nie byłem instalatorem PCi - ale praktykę związana z tymi zagadnieniami posiadam, dość sporą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.10.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 O to, ze nie jest tutaj wykladnikiem glebokosc odwiertu a wlasnie ilosc petli na ktore rozlozy sie przeplyw. Głupka walisz ? Raz piszesz, że większa ilość pętli powoduje wzrost oporów, a chwile potem, że nie powoduje - określ się jednoznacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.10.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Głupka walisz ? Raz piszesz, że większa ilość pętli powoduje wzrost oporów, a chwile potem, że nie powoduje - określ się jednoznacznie Zasada jest prosta: Jesli dana dlugosc rury DZ podzielisz na wieksza ilosc petli, to opory przeplywu beda MNIEJSZE. Prosta intuicyjna zasada i dziwie sie, ze tego nie "czujesz" (pisze to bez jakiejkolwiek zlosliwosc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.10.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Upraszczając: 2 + 2 + 2 + 2 = 8 4 + 4 = 8 Pompa obiegowa musi pokonać sumę wszystkich oporów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 25.10.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Siwy, ciśnienie za przeproszeniem to może Ci co najwyżej w majtkach wzrosnąć.Pora odróżnić straty ciśnienia od ogólnego pojęcia ciśnienia, bo chyba nie kumasz, że coś takiego w ogóle występuję.Jakbym zadał pytanie co to jest ciś. statyczne i dynamiczne oraz całkowitego i jak one się do siebie mają, od czego zależą etc, też nastałaby niezręczna cisza z Twojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 25.10.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Upraszczając: 2 + 2 + 2 + 2 = 8 4 + 4 = 8 Pompa obiegowa musi pokonać sumę wszystkich oporów. Hahahaha, temu Panu już podziękujemy. Jeśli sumujesz ćisnienia na wszystkich gałęziach, to pora cofnąć się do liceum, bo z nauką to na bakier jest. A potem się ludzią dziwią, że instalator im spie***** robotę, skoro nie zna podstawowych zasad fizyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.10.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 (edytowane) Upraszczając: 2 + 2 + 2 + 2 = 8 4 + 4 = 8 Pompa obiegowa musi pokonać sumę wszystkich oporów. Nie, bo opry w funkcji predkosci przepywu nie rosna liniowo! 2x wieksza prdkosc to nie sa 2x wieksze opory (tylko duzo wieksze, bo predkosc we wzorach jest w kwadracie a wiec bedzie blizej 4x WIEKSZEGO oporu). Tu wlasnie jest Twoj blad w rozumowaniu. Edytowane 25 Października 2013 przez Pyxis Doprecyzowanie (w nawiasie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 25.10.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Sory ale muszę to napisać.Na jakiej podstawię dostałeś te swoją super rangę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 25.10.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 (edytowane) Tak z ciekawości, policzyłem (mam nadzieję, że mniej więcej poprawnie) spadki ciśnienia dla podanych wcześniej różnych odwiertów.Dla PE40 i przepływu całkowitego np. 2m3/h:2 razy 90m / 8,5kPa3 razy 60m / 2,5kPa2 razy 150m / 14,2kPa3 razy 100m / 4,2kPa Poprawione wyniki. Edytowane 1 Lutego 2014 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.10.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Czyli zaleznosc w kwadracie zachowana jak widac. Jak przeliczysz dla 2x90 i 4x45, to powinnien wyjsc 4x wiekszy spadek cisnienia. 2 razy 90m / 18kPa4 razy 45m / 4,5kPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 25.10.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 No właśnie m.in widać czemu nie robi się głebokich odwiertów, czyli więcej niż 125m. Przeciętna pompa obiegowa w PC ma koło 30-40kpa ciśnienia całkowitego więc byłoby ryzyko, że tego ciśnienia przy dłuższych odcinkach poziomych po prostu zabrakłoby. No i też sama wytrzymałośc przewodu też wchodzi w gre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.10.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 (edytowane) Napisałem "upraszczając" i to tylko dla omawianego przypadku pionowej U rurki - fakt może niefortunnie. Ps. Ciepło (w Polsce) czerpie się z dużo większych głębokości np. z 4.000m Dopisałem. Dz PCi jest zabezpieczone (z reguły) 3 bar zaworem bezpieczeństwa.Szczelność i wytrzymałość instalacji DZ wykonuje się (powinno wykonywać się) ciśnieniem 6 - 8 bar. Zmierzcie ciśnienie w Waszych DZ - zakładam, że podacie wielkości od 0,5 do 1,5 bar. Edytowane 25 Października 2013 przez sSiwy12 Dopisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 25.10.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 ............. Ps. Nie jestem, ani nie byłem instalatorem PCi - ale praktykę związana z tymi zagadnieniami posiadam, dość sporą. Nie wiem co masz na myśli pisząc praktyka, dość spora. Gdybyś miał wiedzę praktyczną , to w ogóle nie wdałbyś się w taką dyskusję. Ale skoro nie jesteś związany z branżą to o jakiej wiedzy praktycznej tu mówimy. Gdybyś miał wiedzę teoretyczną, ale techniczną, zawodową - to wziąłbyś kartkę i ołówek do ręki, otworzył podręcznik na dziale mechanika płynów i policzył te opory tak jak Zigobar. Nie podawałbyś też takich śmiesznych stwierdzeń - o ile wyższe jest ciśnienie na głębokości 60-100-150m i skąd się bierze, albo, że producenci nie podają maks. długości odwiertu. (podają parametry pompy obiegowej DZ, bo na sondzie 32, a nie 40 jeszcze inaczej to wygląda) Nie wiem jakie masz wykształcenie i czym się zajmujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts