Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odwierty pionowe - ile i jakie długie?

mymysteryy

Recommended Posts

Napisałem "upraszczając" i to tylko dla omawianego przypadku pionowej U rurki - fakt może niefortunnie.

Ps. Ciepło (w Polsce) czerpie się z dużo większych głębokości np. z 4.000m

Dopisałem.

Dz PCi jest zabezpieczone (z reguły) 3 bar zaworem bezpieczeństwa.

Szczelność i wytrzymałość instalacji DZ wykonuje się (powinno wykonywać się) ciśnieniem 6 - 8 bar.

Zmierzcie ciśnienie w Waszych DZ - zakładam, że podacie wielkości od 0,5 do 1,5 bar.

Wybacz, ale nie masz pojęcia o czym piszesz

• Odpowiedzi 453
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewien instalator wyliczył (kilka lat temu) że moc pompy obiegowej jest większa niż moc PCi - autentyk.

Zawodowo m.in. zajmowałem się kilka lat zamrażaniem i odmrażaniem gruntu (na potrzeby budownictwa, w tym budowy szybów) - fakt wieki temu.

Mam szacunek dla górotworu i "zasad" tam panujących.

A doświadczenie mówi mi, że nie wymieniałem pompy obiegowej (fakt kiedyś były inne) podczas rozmrażania, na głębokości 50 czy 150m przy (praktycznie) takich samych przepływach i średnicy rurociągu (metalowego) - pewnie grawitacja pomagała.:)

Nie wiem naprawdę czemu chcesz brnąć w ten temat.

Wyjaśniłem, że głębszy odwiert wymaga rur o większej wytrzymałości na ciśnienie.

Na poprzedniej stronie zapytałeś - "Piszesz o wyższym ciśnieniu - o ile wyższym i z czego to wynika?"

Otóż Ci wyjaśnię z czego to wynika.

Ciśnienie DZ o którym piszesz, mierzone w kotłowni, nie ma nic wspólnego z ciśnieniem statycznym na dole słupa glikolu w sondzie pionowej.

To fizyka z klasy 6-ej szkoły podstawowej.

Tak więc zgłębiaj wiedzę i weryfikuj.

Tu mnie masz, tyle, że akurat to co napisałem nie odnosiło się do pytania do Ciebie - mój błąd powinienem zaznaczyć co mam na myśli. Przepraszam.

Moją intencją było tylko pokazanie wartości "krytycznych" w stosunku do wyliczeń co do oporów, ciśnienia i możliwości pompy obiegowej.

Za brak jasności swojej wypowiedzi - jeszcze raz przepraszam.

Co do tego stwierdzenia o grubość rury (w zależności od głębokości). I masz rację i nie masz.

Masz rację bo ciężar wody (glikolu) ma znaczenie - a nie masz, bo ja zakładam, że odwiert jest prawidłowo wypełniony i "ciśnienie" wewnętrzne, zostanie zrównoważone przez "ciśnienie" zewnętrzne - w uproszczeniu.

Pomijam już fakt, że cały ciężar glikolu "naciska" tylko na "koniec" U rurki, która powinna być tak wykonana, aby to wytrzymać - no chyba, że zasady fizyki się zmieniły.

Moim zdaniem, czy odwiert ma 100m, czy 60m, praktycznie nie ma znaczenia co do takich obaw - oczywiście i pod warunkiem, że "głowica" nie jest "przypadkowa", ma solidne połączenie z rurą, a odwiert prawidłowo wypełniony.

Pozdrawiam.

...............

Co do tego stwierdzenia o grubość rury (w zależności od głębokości). I masz rację i nie masz.

Masz rację bo ciężar wody (glikolu) ma znaczenie - a nie masz, bo ja zakładam, że odwiert jest prawidłowo wypełniony i "ciśnienie" wewnętrzne, zostanie zrównoważone przez "ciśnienie" zewnętrzne - w uproszczeniu.

Pomijam już fakt, że cały ciężar glikolu "naciska" tylko na "koniec" U rurki, która powinna być tak wykonana, aby to wytrzymać - no chyba, że zasady fizyki się zmieniły.

Moim zdaniem, czy odwiert ma 100m, czy 60m, praktycznie nie ma znaczenia co do takich obaw - oczywiście i pod warunkiem, że "głowica" nie jest "przypadkowa", ma solidne połączenie z rurą, a odwiert prawidłowo wypełniony.

Pozdrawiam.

Wybacz, ale dalej nie masz pojęcia o czym piszesz.

Nie ma żadnego równoważenia ciśnień, a wypełnienie odwiertu nie ma z tym nic wspólnego.

Klasa sond PN zależy od głębokości a nie od faktu wypełnienia odwiertu.

Wybacz, ale dalej nie masz pojęcia o czym piszesz..

O rurze - bo stwierdziłeś, że musi być grubsza (grubsze ścianki) ze względu na ciśnienie.

Rozróżniam rurę od sondy (głowicy) - różne nazwy są "w obiegu".

Edytowane przez sSiwy12
poprawki stylistyczne

No chyba nie rozróżniasz, bo sonda, to rura z głowicą a głowica to głowica czyli zakończenie sondy.

I tak to już jest, że jak sonda czyli rura ma wytrzymywać wyższe ciśnienie, czyli ma wyższą klasę PN to ma też grubszą ściankę.

I dla odwiertów 90 albo 150m te ciśnienia są inne i inne są klasy sond oraz grubość ich ścianek.

Ale nie ma sensu tego ciągnąć.

Doradzaj dalej te 150m, a jak ktoś chce, to sobie tak zrobi.

Amen :)

Gdzie, kiedy i komu doradzałem 150m w jednym odwiercie?

Wprost przeciwnie, napisałem bardzo wyraźnie, dlaczego nie opłaca się robić głębszych jak 100m.

To były rozważania teoretyczne, co by był gdyby tym bardziej, że te 150m wyszło od Ciebie.

No chyba nie rozróżniasz, bo sonda, to rura z głowicą a głowica to głowica czyli zakończenie sondy.

I tak to już jest, że jak sonda czyli rura ma wytrzymywać wyższe ciśnienie, czyli ma wyższą klasę PN to ma też grubszą ściankę.

I dla odwiertów 90 albo 150m te ciśnienia są inne i inne są klasy sond oraz grubość ich ścianek.

Ale nie ma sensu tego ciągnąć.

Amen :)

witam

nie wazne jakich argumetów użyjesz

będą odwracać kota ogonem

racja musi być po ich stronie

pozdrawiam

Ostatni raz, na tym Forum, dostałem tak "po łapach" kilka lat temu jak w "spostrzeżeniach PCi" napisałem, że dla 100m2 domy ze ściana 2W (styropian 20cm , + cały "pakiet") kocioł 5kW jest zwymiarowany aż nadto.

Powinien być ślad, bo nie wszystko zostało (chyba) wycięte przez moderatora - od taka historyczna ciekawostka.:yes:

Do R90 - zamilkłeś, a byłeś na dobrej drodze pisząc o pionach przy CO - szkoda.

Na zakończenie, bardzo trafna uwaga, którą polecam wszystkim :

Nie można wyrokować w oderwaniu od całości instalacji co jest lepsze - 3 krótsze czy 2 dłuższe.

Do Siwy

Pisałem o ogólnej analogii do instalacji CO, ale fakt, tutaj piony to jest nic innego jak przewód sondy w instalacji PC i pamiętam jeszcze jak niedawno liczyłem straty ciśnienia w celu doboru pomp obiegowych na jednym z projektów i te straty zależały ściśle m.in od długości rur :) Tam dochodziło jeszcze ciśnienie czynne , które 'wspomagało' pracę pompy.

Ucichłem, bo clarnet powiedział dokładnie to co i ja bym napisał lub też po części napisałem już wcześniej :)

Wtrącę się w tą poważną dyskusję z pytaniem zupełnie przyziemnym. Dodam, że jestem "zielony" w zagadnieniu. Co powiecie o możliwości i prawdopodobieństwie awarii odwiertu? Jeden z instalatorów powiedział mi, że lepiej zrobić kilka krótszych odwiertów i w przypadku awarii jednego tracimy mniej DZ niż w przypadku awarii dłuższego odwiertu. Opowiadał o przypadkach "obsunięcia" ziemi lub np. skały pod ziemią i zaciśnięciu sondy. Czy takich sytuacji nie bierze się pod uwagę w dyskusji na temat co lepsze więcej krótszych czy mniej dłuższych odwiertów?

Wtrącę się w tą poważną dyskusję z pytaniem zupełnie przyziemnym. Dodam, że jestem "zielony" w zagadnieniu. Co powiecie o możliwości i prawdopodobieństwie awarii odwiertu? Jeden z instalatorów powiedział mi, że lepiej zrobić kilka krótszych odwiertów i w przypadku awarii jednego tracimy mniej DZ niż w przypadku awarii dłuższego odwiertu. Opowiadał o przypadkach "obsunięcia" ziemi lub np. skały pod ziemią i zaciśnięciu sondy. Czy takich sytuacji nie bierze się pod uwagę w dyskusji na temat co lepsze więcej krótszych czy mniej dłuższych odwiertów?

witam

to jest najważniejszy argument przemawiający za większą ilością odwiertów

"kontuzje" odwiertów b. rzadko się zdarzają ale jednak

pozdrawiam