Horher 08.11.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 A jak wygląda cenowo wiercenie w skale? U mnie jak robili badania geotechniczne do sondę wbili na ok 2 m. Dalej to już skała, chyba melafir bo nieopodal jest kopalna melafiru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 08.11.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 A jak wygląda cenowo wiercenie w skale? U mnie jak robili badania geotechniczne do sondę wbili na ok 2 m. Dalej to już skała, chyba melafir bo nieopodal jest kopalna melafiru. Musisz się liczyć z ceną 90 -100 zł netto za metr odwiertu przy skale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 09.11.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Mam w projekcie dwa otwory po 90 m dla pompy o mocy 8 kW. Czy zamiast zasypywania otworów można je potraktować jako studnie głębinowe, czyli zrobić otwory o 160 mm średnicy, obudować rurami PCV, następnie w takie otwory włożyć sondy. Czy woda nie zamarznie w takiej studni. Poziomy wodne występują u mnie na 8 m i 52 m. Czy to dobry pomysł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 09.11.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Mam w projekcie dwa otwory po 90 m dla pompy o mocy 8 kW. Czy zamiast zasypywania otworów można je potraktować jako studnie głębinowe, czyli zrobić otwory o 160 mm średnicy, obudować rurami PCV, następnie w takie otwory włożyć sondy. Czy woda nie zamarznie w takiej studni. Poziomy wodne występują u mnie na 8 m i 52 m. Czy to dobry pomysł. Pozdrawiam Musisz się liczyć z możliwością uszkodzenia rury i wycieku glikolu. W tej sytuacji woda ulegnie skażeniu. Poza tym przepisy stanowią, że glikol musi być odseparowany od wody pitnej minimum dwukrotnie, przynajmniej tak mi się obiło o uszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 09.11.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Musisz się liczyć z ceną 90 -100 zł netto za metr odwiertu przy skale. Kurcze, to sporo. Będę kombinował jeszcze z kolektorem poziomym, bo dla takiej kasy warto podumać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekW_BB 09.11.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Kurcze, to sporo. Będę kombinował jeszcze z kolektorem poziomym, bo dla takiej kasy warto podumać. A ile masz wolnej działki koło domu i jaki rodzaj ziemi? K.płaski na pewno wyjdzie Cię taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.11.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 (edytowane) Mam w projekcie dwa otwory po 90 m dla pompy o mocy 8 kW. Czy zamiast zasypywania otworów można je potraktować jako studnie głębinowe, czyli zrobić otwory o 160 mm średnicy, obudować rurami PCV, następnie w takie otwory włożyć sondy. Czy woda nie zamarznie w takiej studni. Poziomy wodne występują u mnie na 8 m i 52 m. Czy to dobry pomysł. Pozdrawiam To będzie największa głupota jaką zrobisz. Otwory nie są zasypywane tylko wypełniane specjalną mieszanką o konsystencji rzadkiego betonu która bardzo dobrze przewodzi ciepło i otacza rury. Po zastygnięciu robi się z tego coś w rodzaju betonowego ale jednocześnie w miarę elastycznego w twoim przypadku 90-cio metrowego słupa. http://globenergia.pl/geotermia/wypelnienie-odwiertow-sond-pionowych#.Un6JChDvcrg Edytowane 9 Listopada 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 09.11.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 A ile masz wolnej działki koło domu i jaki rodzaj ziemi? K.płaski na pewno wyjdzie Cię taniej. Będę kombinował z płaskim. Przed domem mam jakieś 20 m x 16 m do wykorzystania. Za domem znacznie więcej, ale za domem działka idzie lekko pod górę, a przed domem w dół. Jak będę układał kolektor płaski pod górę to będzie problem z odpowietrzeniem, dlatego chciałbym tego uniknąć. Przed domem będzie też wybrukowany podjazd kostką granitową, a słyszałem, że nie powinno utwardzać się terenu nad kolektorem płaskim, bo ogranicza to jego regenerację. W wykop dałbym rury drenarskie i odprowadził tam wodę opadową z dachu, to może coś by to pomogło w regeneracji. Ta powierzchnia przed domem pozwoli na wykonanie czterech kolektorów spiralnych po 20 m długości. Myślę, że da mi to w sumie 6,5 kW mocy. Pompę planuję ok 6 kW, a taka mocy chłodniczej ma ok 5 kW więc sądzę że wystarczy tego kolektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.11.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Horher masz do dyspozycji 320m2 terenu. To przy dobrym naprawdę dobrym gruncie czyli dobrze wilgotnym Ci może starczyć. Ale powiem szczerze że jesteś optymistą jak przy spirali liczysz 20W z m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.11.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Za domem znacznie więcej, ale za domem działka idzie lekko pod górę, a przed domem w dół. Jak będę układał kolektor płaski pod górę to będzie problem z odpowietrzeniem, dlatego chciałbym tego uniknąć. Zawsze mozesz rozdzilacze dac na gorce w studzience i dobiegowkami wejsc do kotlowni. To nie jest wielka komplikacja a rozwiazuje problemy z ewentualnymi "psotami" grawitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 09.11.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Horher masz do dyspozycji 320m2 terenu. To przy dobrym naprawdę dobrym gruncie czyli dobrze wilgotnym Ci może starczyć. Ale powiem szczerze że jesteś optymistą jak przy spirali liczysz 20W z m2 Oczywiście masz rację, wiem o tym. Dlatego rozważałem też odwierty pionowe, tylko ta kasa... A powiedz, ile realnie mogę dostać ze spirali? Robili mi badania geotechniczne i oto co wyszło: "5. WARUNKI GRUNTOWE Przebadane podłoże jest mało zróżnicowane pod względem genetycznym i litologicznym. Charakterystykę warunków gruntowo-wodnych przeprowadzono na podstawie aktualnie wykonanych badań - warunki proste. Biorąc pod uwagę normę PN-B-06050:1999, litologię oraz parametry geotechniczne wydzielono następujące warstwy (zał. 2-3): Warstwę przypowierzchniową stanowi gleba o miąższości od 0,3m w otworach nr 1 i 3 do 0,4m w otworze nr 2. Warstwa I to gliny piaszczyste barwy brązowej lokalnie gliny pylaste – otw 2. Grunty tej warstwy nawiercono we wszystkich otworach, maksymalnie do głębokości 1,7m ppt w otworze nr 1 i 3. W obrębie tej warstwy stwierdzono sączenia pogarszające parametry gruntu. Generalnie utwory te zalegają w stanie plastycznym o średnim IL= 0,30 dla którego Wn(n) = 13,10%, γ(n) = 21,38 kN/m3, kąt tarcia Φu = 16,60º natomiast spójność cu=27,80 kPa. Jedynie w otworze nr 1 w przedziale głębokościowym 1,0m ppt -1,7m ppt stwierdzono twardoplastyczne gliny piaszczyste o IL= 0,12. Grupa konsolidacji B. Warstwa II to wietrzelina skał podłoża wykształcona w postaci piasku gliniastego. Grunty tej warstwy nawiercono w stanie twardoplastycznym przechodzącym wraz z głębokością w półzwarty o średnim IL= 0,09 dla którego Wn(n) = 7,80%, γ(n) = 21,87 kN/m3, kąt tarcia Φu = 23,50º natomiast spójność cu=22,70 kPa. Grupa konsolidacji A. 6. WNIOSKI 1. Przeprowadzone badania geologiczno - inżynierskie miały na celu rozpoznanie warunków gruntowo-wodnych w rejonie lokalizacji projektowanych inwestycji. Warunki gruntowo-wodne są generalnie proste. Na podstawie trzech otworów badawczych wykazano, że występujące w podłożu grunty rodzime to plastyczne gliny piaszczyste, lokalnie pylaste (warstwa I), oraz wietrzelina podłoża wykształcona w postaci piasku gliniastego w stanie twardoplastycznym. 2. Grunty warstwy I, II są podatne na uplastycznienie, z tego też względu wymagały będą szczególnej ochrony w trakcie wykonywania robót ziemnych. Odsłonięte grunty należy zabezpieczyć przed szkodliwym działaniem opadów atmosferycznych. 3. Najkorzystniejsze parametry gruntu do bezpośredniego posadowienia wykazują jednorodne grunty warstwy II tj piaski gliniaste w stanie twardoplastycznym. 4. W trakcie wierceń nie stwierdzono pierwszego poziomu wód gruntowych. Jedynie nawiercono sączenia z których zwierciadło wód gruntowych ustabilizowało się na głębokości od 0,7m ppt w otw 3 do 0,8m ppt w otw nr 1. Nie wyklucza się, że stwierdzone zwierciadło wód gruntowych w omawianym obszarze może podlegać okresowym wahaniom, zwłaszcza w okresie intensywnych opadów atmosferycznych lub wiosennych roztopów." Zawsze mozesz rozdzilacze dac na gorce w studzience i dobiegowkami wejsc do kotlowni. To nie jest wielka komplikacja a rozwiazuje problemy z ewentualnymi "psotami" grawitacji. To jest genialne :D:D. Planowałem dać rozdzielacz w domu, ale w sumie to czemu nie w studzience - rozwiązuje to problem odpowietrzenia. W tej sytuacji mogę spokojnie dodać jeszcze 20m spirali i to chyba starczy. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 09.11.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 spotkałem się z opiniami niektórych wiertaczy o tym, że wypełnienie żwirkiem lepiej może regenerować odwiert Jak ich spotkasz, to niech sobie ci mądrzy wiertacze poczytają: http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/swiat,27/alzackie-miasteczko-obraca-sie-w-ruine-coraz-wiecej-szkod-po-odwiertach,93290,1,0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 09.11.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 RWXW, a Ty co sądzisz o mojej sytuacji gruntowej? Z tego co pamiętam to masz u siebie 5 spirali, podpiąłeś je do pompy 11 kW i hula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 09.11.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Jak ich spotkasz, to niech sobie ci mądrzy wiertacze poczytają: http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/swiat,27/alzackie-miasteczko-obraca-sie-w-ruine-coraz-wiecej-szkod-po-odwiertach,93290,1,0.html witam sposób wiercących na obnizenie kosztów, bo jak mozna dobrze zrobić odwierty za 60zł widziałem już skutki takich odwiertów - nie wypełnione odwierty, tylko od góry "przysypane żwirkiem", też klientowi powiedzieli, że się lepiej będzie regenerować, a potem ziemia osiada koło odwiertu pozfrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.11.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Z tego opisu widac, ze masz bardzo wysoko wody gruntowe (jesli dobrze to interpretuje). W takich warunkach jesli pompa 6kW jest dobrana "na styk" do budynku, to potrzebujesz kolo 80-100m rowu 1m szerokosci i do ulozenia kolektora spiralnego. Zakopiesz 5x100mb w 20to metrowych rowach (bo cos mi sie przywidzialo, ze taki max dlugosci mozesz miec) i powinno byc z zapasem. Pamietaj, ze nie decyduje tutaj ilosc rury w gruncie a powierzchnia (objestosc) i jakosc gruntu kolektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 09.11.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 RWXW, a Ty co sądzisz o mojej sytuacji gruntowej? Z tego co pamiętam to masz u siebie 5 spirali, podpiąłeś je do pompy 11 kW i hula. witam ile m2 możesz przeznaczyć pod kolektor? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 09.11.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Wątek o długości odwiertów więc zapytam czy można w prosty sposób dobrać długość odwiertów znając moc pompy? Np. na 1kW mocy pompy przypada około 20 m odwiertu. Chciałbym wiedzieć ile potrzeba metrów do pompy 7-8kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.11.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Wątek o długości odwiertów więc zapytam czy można w prosty sposób dobrać długość odwiertów znając moc pompy? Np. na 1kW mocy pompy przypada około 20 m odwiertu. Chciałbym wiedzieć ile potrzeba metrów do pompy 7-8kW. Mozna, tylko nalezy pamietac, ze wielkosc DZ dobiera sie do zapotrzebowania na cieplo obiektu a nie do mocy pompy. Dobieranie do mocy pompy to taka "posrednia" metoda obliczen. Przy odwietrach w zaleznosci od rozdzaju gruntu masz wartosci mocy przyjmowane od chyba 30-100W/m odwiertu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.11.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 RWXW, a Ty co sądzisz o mojej sytuacji gruntowej? Z tego co pamiętam to masz u siebie 5 spirali, podpiąłeś je do pompy 11 kW i hula. U mnie są 4 sekcje po 200m rury i pc 11kW, liczy się też zapotrzebowanie domu, które u mnie nie jest specjalnie wygórowane. Wszystko działa bez problemów nawet z grzejnikami na górze. Z tego co napisałeś, to warunki gruntowe na poziome masz ok, mocy bardzo dużo nie potrzebujesz, więc nic tylko robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.11.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 A powiedz, ile realnie mogę dostać ze spirali? Sam mam podobny problem z określeniem co wyciągnę z gruntu. Rozesłałem zapytania do kilku firm geologicznych, pytałem kilku instalatorów o ocenę gruntu na podstawie moich badań (oczywiście nie chciałem tej analizy za darmo) i jakoś nikt się nie pali do podania chociaż w przybliżeniu tej wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts