Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mini łazienka - nowe oblicze, czy co można zmieścić na 1m²

antb

Recommended Posts

Przestawiam naprawdę mini łazienkę o powierzchni 1,1m². Jej aranżacja wymagała trochę poszukiwań, wielu przeróbek i dobrego planu zagospodarowania tak małej przestrzeni.

Założeniem było zmieszczenie w łazience:

- wanny z prysznicem (zmieściła się nawet deszczownica, a wcześniej była ciasna i niepraktyczna kabina prysznicowa)

- umywalki (wersja mini ale się przydaje)

- miski ustępowej

- szafki (są nawet 2 i poza swoją podstawową funkcją jedna zasłania szpecące wcześniej rury kanalizacyjne, a druga pełni rolę lustra).

Załączam zdjęcie przed remontem ...

lp..jpg

... plan ...

l0..jpg

... i zdjęcia jak to wyszło po remoncie.

l1..jpg l2..jpg l3..jpg

Edytowane przez antb

Tutaj to normalnie luksus jeśli chodzi o przeznaczenie pomieszczenia.

Siostrzenica mieszkała w kawalerce ( wykupiony pokój w hotelu robotniczym), gdzie nie chcąc korzystać ze wspólnej łazienki (dla około 12 rodzin), przerabiała "kuchnię" na "łazienkę" podnosząc blat roboczy "kuchni" pod którym była wanna tych rozmiarów co tu zaprezentowana.

Lepiej ciasne ale własne.

Niestety taka łazienka jest na stanie i trzeba było ją maksymalnie wykorzystać. Małe mieszkanie w bloku, łazienki w żadnym kierunku nie da się powiększyć (ściana od sąsiada, komin wentylacyjny, klatka schodowa, drzwi wejściowe). Nie wygoda, a upchnięcie niezbędnych funkcji były wyznacznikiem ...udało się jak widać.

Ja też uważam, że lepsza byłaby mała kabina prysznicowa i normalna umywalka - bo ta, pomijając je usytuowanie, jest absolutnie miniaturowa.

Oczywiście wszystko wygląda schludnie, czysto i świeżo, rozumiem, że staraliście się upchnąć na tej minimalnej przestrzeni, ile się dało, ale czy wzięliście pod uwagę względy praktyczne?

wanna- może dla dziecka, może dla psa, może na pranie, a może antb lubi się pomoczyć? :) Uważam, że mistrzostwo świata biorąc pod uwagę powierzchnię 1,1m2 (!!). I nawet ładnie to wygląda! Umywalka - pomysłowo, ale rzeczywiście może być trochę niewygodnie... no ale lepszy rydz niż nic ;) antb, projekt własny?

Mała kabina prysznicowa zawsze będzie tylko małą kabiną. W tym momencie jest możliwość skorzystania z prysznica i wanny.

Nie wyobrażam sobie komfortowego korzystania z metrowej wanny - chyba, że używa się natrysku, stojąc w niej.

Tak mała wanna może służyć chyba tylko do kąpania dzieci lub zwierząt albo robienia prania. Dorosły człowiek choćby i przeciętnego wzrostu raczej się w niej nie "powyleguje".

na takiej powierzchni nie zaszalejecie. ja bym zrezygnowała z umywalki. w obecnym mieszkaniu mam łazienkę 1,4 na 1,4 . mieści się wanna od ściany do ściany, pralka ładowana od góry i mam miejsce żeby stanąć i się rozebrać. też uważam że lepsza taka łazienka niż żadna. wanna jest dla mnie wygodniejsza niż prysznic. dla mnie kabina prysznicowa mniejsza niż 90x90 grozi klaustrofobią.

a mi się podoba :)

pewnie, że by się przydała ogromna wanna, lustro na pół ściany i umywalka duża z kawałkiem blatu, ale jak nie ma, to wyczarować się nie da...

super wykorzystana ta przestrzeń wszystko, co potrzebne jest..

używanie tego to tylko kwestia przyzwyczajenia..

na studiach też miałam taką małą łazieneczkę i jakoś dałam radę ze wszystkim.. a mniej do sprzątania było...

zastanowcie się zanim dacie niektóre komentarze, nie wszystkich stać na domki z dwoma łazienkami..

pozdrawiam użytkowników

kafle też mi się podobają, czyściutko przez te kolorki się robi, a wcale nie jest smutno dzięki mozaice..