LM1719499389 06.02.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Temat może i był poruszany na forum ale ja ciągle mam problem jaką dachówke wybrać. Chodzi mi o Wiekora, Rupp'a czy ... von Mullera. Dodam, ze mam ofertę zakupu von Mullera w promocji do końca lutego w cenie Rupp'a!!! Każdy mówi co innego. Jedni polecają Wiekora L-15 angoba inni Rupp'a angoba. Cenowo one wszystkie są porównywalne!!! Więc czym się kierować przy wyborze??? Dzięki za wszystkie rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość znawca?? 09.02.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Drogi L&M, kieruj się jakością!! Najlepiej spróbuj otrzymać od hurtownika adresy budów na które poszły wybrane przez ciebie dachówki, i sam spytaj inwestora czy jest zadowolony zakupu, niech inwestor da ci kontakt do wykonawcy, dekarza, który w spoób bardzo obiektywny (w końcu kładzie dachówki różnej marki) jaka dachówka z tych trzech jest wg najlepszej jakości. Z tego co wiem, to WIEKOR ma tendencje do sprzedawania II gatunku jako pierwszego, dopiero jak klient poprosi o dowód że to I gatunek to wtedy okazuje się że to II, a drugi gatunek jak wiadomo nie podlega reklamacji. Aby sprawdzić jakość angoby proponuję taki test: proszę przejechać kluczykiem samochodowym po dachówce, a następnie proszę poślinionym palcem przesunąć po tej rysie (tylko rysa ma być w miarę delikatna a nie do krwi). Jeśli rysa zejdzie to znaczy że to dobra angoba. Właśnie angoba decyduje w dużej mierze o cenie dachówki, bo producent angoby to w pewnym sensie monopolista i dlatego im drozsza dachówka to tym lepszą angobą jest pokryta.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdah 11.02.2004 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 sama się zastanawiam dokładnie nad tymi samymi producentami, do podjęcia decyzji brakuje mi wyceny dachu z RuppCeramiki i opini poleconego wykonawcy. jak się zdecyduję dam znać a tak patrząc tylko na estetykę najbardziej podoba mi się holenderka płaska z von Mullera w kolorze orzechowy brąz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LM1719499389 12.02.2004 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Po rozmowach z kilkoma "hurtowniami" i ich wyceną wydaje mi sie ze Wiekor (Koramic) i Rupp to różnią się tylko cenowo ok. 1000 PLN na cały (w miom przypadku) 320 m2 dach. Natomiast co do Mullera to jest droższy bo trzeba go sprowadzac z Niemiec! Są podobno w promocji "Mullery" ale kat. II Jakoś ciekawostkę dowiedziałem się ze do tej pory Rupp miał trochę gorszy proces produkcji bo wkładał do pieca dachówki przylegające do siebie i doprowadzało to do tego ze spód jednej przlegał do wierzchniej warstwy drugiej. Przez to na powierzchni pozostawało "takie coś" Podobno maja już nowy proces produkcyjny ale "stare" są w dalszym ciągu na naszym rynku. Tak więc nie wiem czy nie zdecyduję się na Wiekora (obecnie Koramic) angobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Mi się wydaje, że Wiekor teraz ponoć Koramik będzie najlepszy. Ale będę zasięgał porady fachowca w Madarze z tego co się zdążyłem zorientować mają i Rupa i Koramika, von Mullera, Robena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 12.02.2004 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 My mamy WIEKORA i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 byłam dzisiaj u sprzedawcy von Mullera, miał też Koramica, Ruppa i Robena. Z tego co mówił von Muller jest jakościowo najlepszy. Do końca lutego ma promocję, mnie interesuje holenderka płaska kolor orzech-brąz (mam już jedną taką na biurku:), jest piękna i trudno zrobić na niej jakąś rysę nawet kluczem, jak sugerował ktoś wcześniej), cena jednej dachówki po obniżce 3,4zł. (pierwszy gatunek, ma metr potrzeba 14,5szt) plus rabat jakieś 7-10%. chyba się zdecydujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdah 12.02.2004 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 zapomniałam się podpisać pod wiadomością powyżej:)magdah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota01 14.04.2004 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Mamy ruppa. Właśnie szukam pomocy, bo kolor dachu okazał się niejednolity. Reklamacje , a właściwie póżniej awantury, nic na razie nie dają . Podobno u nich to norma. Wszystkich ostrzegam. Proszę o pomoc kogoś kto był w takiej sytuacji!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts