Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja C.O

Łukasz91

Recommended Posts

Witam

Planuję wymianę instalacji C.O i myślałem, aby pozbyć się rur z ścian i schować je w podłodze. Dołączam link do tego o czym mówię http://www.muratordom.pl/instalacje/instalacje-wodne/grzejniki,37_1688.html

Czy mógłby ktoś doradzić parę rzeczy?

1.Jakie rury trzeba kupić do takiej instalacji? miedziane czy z tworzywa?

2. Gdzie szukać lub pod jaką nazwą grzejniki do takiego połączenia?

3. Czy rury w podłodze są rozłożone przy ścianach czy mogą być poprowadzone przez środek pomieszczenia?

4. Dom ma prawie 60m2, ile mogłaby mniej więcej kosztować wymiana całej instalacji C.O wraz z piecem na węgiel i drewno?

5. Jak dobrać piec do budynku?

Proszę o pomoc i wyrozumiałość, nie znam się na tym dlatego pytam

Z góry dziękuję i pozdrawiam

jak chcesz prowadzić instalacje w podłogach ,to chyba jesteś zdecydowany na zerwanie ich ?????
Myślałem, że wystarczy zrobić odpowiednio głębokie bruzdy tylko na same rury, ale jeśli by trzeba to bym zerwał podłogę bo i tak już jest stara.

Ciekawi mnie jeszcze czy w nowych instalacjach dalej jest wykorzystywane naczynko tak jak w tych starych? Czy można by z tego zrezygnować?

PS: Czy rury w podłodze w takim połączeniu mogą się "pocić"?

Edytowane przez Łukasz91

Jeżeli kociołek na paliwo stałe to rury miedziane - naczynko musi być w określonych okolicznościach (np. bufor ciepła) może być zamknięte przy kotle nie musi być w najwyzszym punkcie instalacji, bruzdy na rury wystarczą ale potem posadzka może pękać w miejscach bruzd. grzejniki to tak zwane V z podłączeniem dolnym.rury mogą przebiegać przez środek pomieszczenia w izolecji abu nie były zalane betonem bezpośrednio - pamiętać o kompensacji wydłużeń cieplnych.

Wielkość pieca zależy od wielkości i izolacji budynku.

Piotr

rury mogą przebiegać przez środek pomieszczenia w izolecji abu nie były zalane betonem bezpośrednio - pamiętać o kompensacji wydłużeń cieplnych.
Wybacz moją niewiedzę, ale w jaki sposób to się robi? Nakłada się coś na te rurki?

Wielkość pieca zależy od wielkości i izolacji budynku.

Budynek jest zbudowany z pustaków szlakowych od zewn. strony a w środku cegła czerwona pełna. Na zewn. ścianie położony styropian 10cm. Okna PCV. Wielkość jak już pisałem ok.60m2

To będzie raczej ostatnie pytanie: Który system łączenia jest lepszy: trójnikowy czy rozdzielaczowy?