Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kominem ! Pomocy ! ! ! !

Recommended Posts

Bardzo proszę o pomoc w kwestii mojego komina . Zacznę od początku mam komin murowany z cegły w środku są umieszczone kamionki ceramiczne i tu zaczynają się schody , otóż murarz źle wymurował komin:evil: ponieważ po pierwsze kamionki obmurował betonem podobno tak nie wolno , po drugie nie obmurował (oddzielił) kamionek od wentylacji .Obecnie kończymy murarkę pod więźbę i musimy wymurować komin który obecnie jest równo z płytą. Wczoraj na budowie był Pan który będzie u nas robił hydraulikę i ogrzewanie i zwrócił uwagę na błędy komina. Proszę o pomoć jak mogę poprawić komin , czy uda się uniknąć wyburzenia i ponownego murowania, czy jeśli tak zostanie to będzie problem z odbiorem komina i czy jest to niebezpieczne. Bardzo proszę o rady i pomoc , sprawa o tyle pilna że lada chwila wchodzą cieśle a komin musi być gotowy :x

:bash: masakra tego sie obawiałam , ma ktos pomysł jak to zrobić najmniej inwazyjnie i "bezboleśnie"? za tydzień przychodzą do więźby a ja jestem w dup....!!. Słyszałam jeszcze jakiejś rurze kajnerowej którą można wpuścić w kamionke ale nie wiem .

Musisz rozwalić ten komin, on się nie nadaje do wentylacji. Spróbuj przy rozwalaniu odzyskać elementy ceramiczne, poczytaj o kominach jest masa informacji w necie jak już się podszkolisz to sam podejmiesz taką decyzję, lepiej teraz niż jak dom będzie stał, mniejsze koszty.

Kamionki pracują pod wpływem temperatury, jeśli będą związane z konstrukcją nośną popękają i dym będzie Ci leciał z przewodów wentylacyjnych. A jak już się rozgrzeje to wentylacja dostanie zaje... ego cugu i będzie Ci wywiewać całe powietrze z domu.

Rób od nowa póki nie masz tynków.

Edytowane przez herakles

A co z płytą ? wyciąć w niej dziurę a potem zalać betonem ?

Dziękuję wszystkim za pomoc, jeśli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi i propozycje to zapraszam . A może ktoś miał podobny problem ?

Kurde troche nie wiemy jak się za to zabrać . temat komina nas lekko podłamał :(

Widzę, że dalej nie wiesz co masz robić. Natomiast doradzanie na odległość, jak się nie widzi całości jest ryzykowne.

Sprowadź do budynku: inspektora nadzoru lub doświadczonego kierbuda lub solidnego budowlańca. Może będą mieli inne koncepcje poprawienia kominów?

Pozdrawiam.

A więc tak , decyzja podjęta wyburzamy komin i stawiamy nowy , żal czasu,pieniędzy, pracy :confused:ale to komin na lata i nie możemy sobie pozwolić na takie partactwo , większość mamy już rozkute , jutro ciąg dalszy . Ale .........okazało się że jest błąd w projekcie a nasz murarz tego błędu nie wykrył tylko zrobił wg projektu :rolleyes:

Mam nadzieję ze uda się wyjść cało z tej sytuacji, będę informować o postępach , ku przestrodze :yes:

Tak na marginesie to muszę przyznać ze nieźle nas "akcja kominowa" podłamała :(ale wzięliśmy sie w garść i zakasaliśmy rękawy do pracy , trzymajcie kciuki i zaglądajcie .

pozdrawiam

Póki co komin został skuty , na szczęście udało się ocalić kamionki (no poza jedna sztuką :-P) Dłubanina niesamowita , w tym tygodniu będzie murowany na nowo, będę jeszcze informować .

Acha po wizytach fachowców i kierownika budowy stanęło na tym że komin będzie murowany tak jak na załączonym rysunku, baaardzo proszę osoby znające się ta temacie o opinie czy tak będzie dobrze i o ewentualne rady i sugestie .

komin..jpg

Witam !

Na początek dziękuję wszystkim za pomoc i wsparcie , wczoraj murarz rozpoczął ponowne murowanie komina

Zbyszku - dzięki serdeczne za wszystkie rady , zakładając wątek miałam nadzieję że tu zajrzysz i cos doradzisz , obserwuję od dłuższego czasu z ukrycia :oops: twoje poczynania na forum i wiem jak bardzo pomocną osobą jesteś , teraz też nie zawiodłeś :D wiem że kamionki powinny być ocieplone ale jak już pisałam w naszym projekcie jest błąd i jak zobaczysz na poniższych zdjęciach nie ma miejsca na wełnę a jedyna jaką znaleźliśmy na składach ma 5 cm (czyli za szeroka) Plan jest taki że od stropu poszeżymy trochę komin i od stropu będziemy ocieplać kamionki .

Pozostałym również bardzo dziękuje za zainteresowanie i wsparcie :yes:

S6005671..JPG

S6005672..jpg

Witam !

Na początek dziękuję wszystkim za pomoc i wsparcie , ...obserwuję od dłuższego czasu z ukrycia :oops: twoje poczynania na forum i wiem jak bardzo pomocną osobą jesteś , teraz też nie zawiodłeś :D

Dziękuję.

Ale kadzisz kolego.

A ja w temacie .

Wszelkie uszkodzenia kołnierza kamionki musisz solidnie naprawic.

Po kominie może spływac kondensat , mogą powstac zacieki.