gość 2010 17.06.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Bardzo proszę o pomoc w kwestii mojego komina . Zacznę od początku mam komin murowany z cegły w środku są umieszczone kamionki ceramiczne i tu zaczynają się schody , otóż murarz źle wymurował komin:evil: ponieważ po pierwsze kamionki obmurował betonem podobno tak nie wolno , po drugie nie obmurował (oddzielił) kamionek od wentylacji .Obecnie kończymy murarkę pod więźbę i musimy wymurować komin który obecnie jest równo z płytą. Wczoraj na budowie był Pan który będzie u nas robił hydraulikę i ogrzewanie i zwrócił uwagę na błędy komina. Proszę o pomoć jak mogę poprawić komin , czy uda się uniknąć wyburzenia i ponownego murowania, czy jeśli tak zostanie to będzie problem z odbiorem komina i czy jest to niebezpieczne. Bardzo proszę o rady i pomoc , sprawa o tyle pilna że lada chwila wchodzą cieśle a komin musi być gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gość 2010 18.06.2010 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Dla zobrazowania problemu ponizej wklejam zdjęcia komina , może ktoś coś poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 18.06.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Czegoś takiego to jeszcze nie widziałem. Jak dla mnie to do roboty od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 18.06.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Nie wierzę własnym oczom...Musisz niestety rozpier..... komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gość 2010 18.06.2010 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 masakra tego sie obawiałam , ma ktos pomysł jak to zrobić najmniej inwazyjnie i "bezboleśnie"? za tydzień przychodzą do więźby a ja jestem w dup....!!. Słyszałam jeszcze jakiejś rurze kajnerowej którą można wpuścić w kamionke ale nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gość 2010 18.06.2010 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 aaa!! i co z płytą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 18.06.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Trafiłaś niestety na wykonawcę "super partacza". Z tego co widzę to kominy powinno się rozebrać i zrobić od nowa. Jeżeli by to tak zostało to kamionki na pewno popękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 18.06.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 (edytowane) Musisz rozwalić ten komin, on się nie nadaje do wentylacji. Spróbuj przy rozwalaniu odzyskać elementy ceramiczne, poczytaj o kominach jest masa informacji w necie jak już się podszkolisz to sam podejmiesz taką decyzję, lepiej teraz niż jak dom będzie stał, mniejsze koszty. Kamionki pracują pod wpływem temperatury, jeśli będą związane z konstrukcją nośną popękają i dym będzie Ci leciał z przewodów wentylacyjnych. A jak już się rozgrzeje to wentylacja dostanie zaje... ego cugu i będzie Ci wywiewać całe powietrze z domu.Rób od nowa póki nie masz tynków. Edytowane 18 Czerwca 2010 przez herakles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gość 2010 18.06.2010 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 A co z płytą ? wyciąć w niej dziurę a potem zalać betonem ? Dziękuję wszystkim za pomoc, jeśli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi i propozycje to zapraszam . A może ktoś miał podobny problem ? Kurde troche nie wiemy jak się za to zabrać . temat komina nas lekko podłamał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 18.06.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Widzę, że dalej nie wiesz co masz robić. Natomiast doradzanie na odległość, jak się nie widzi całości jest ryzykowne.Sprowadź do budynku: inspektora nadzoru lub doświadczonego kierbuda lub solidnego budowlańca. Może będą mieli inne koncepcje poprawienia kominów?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 18.06.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Hehe, naprawdę. Życzę powodzenia w ogarnięciu tego, jak minie odpowiednio dużo czasu, to będzie bardzo śmieszna historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gość 2010 18.06.2010 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 A więc tak , decyzja podjęta wyburzamy komin i stawiamy nowy , żal czasu,pieniędzy, pracy :confused:ale to komin na lata i nie możemy sobie pozwolić na takie partactwo , większość mamy już rozkute , jutro ciąg dalszy . Ale .........okazało się że jest błąd w projekcie a nasz murarz tego błędu nie wykrył tylko zrobił wg projektu Mam nadzieję ze uda się wyjść cało z tej sytuacji, będę informować o postępach , ku przestrodze Tak na marginesie to muszę przyznać ze nieźle nas "akcja kominowa" podłamała :(ale wzięliśmy sie w garść i zakasaliśmy rękawy do pracy , trzymajcie kciuki i zaglądajcie . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 18.06.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 google budowa komina powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 21.06.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 I co z tym kominem zrobiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gość 2010 22.06.2010 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Póki co komin został skuty , na szczęście udało się ocalić kamionki (no poza jedna sztuką ) Dłubanina niesamowita , w tym tygodniu będzie murowany na nowo, będę jeszcze informować . Acha po wizytach fachowców i kierownika budowy stanęło na tym że komin będzie murowany tak jak na załączonym rysunku, baaardzo proszę osoby znające się ta temacie o opinie czy tak będzie dobrze i o ewentualne rady i sugestie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 22.06.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 kamionkę owinąć wełną , min 2-3 cm i nie zalewać szczeliny między kamionką a cegłą zaprawą.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 23.06.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 trzymajcie kciuki A to jak najbardziej. Powodzenia i oby to było ostatnie potknięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gość 2010 24.06.2010 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Witam ! Na początek dziękuję wszystkim za pomoc i wsparcie , wczoraj murarz rozpoczął ponowne murowanie komina Zbyszku - dzięki serdeczne za wszystkie rady , zakładając wątek miałam nadzieję że tu zajrzysz i cos doradzisz , obserwuję od dłuższego czasu z ukrycia twoje poczynania na forum i wiem jak bardzo pomocną osobą jesteś , teraz też nie zawiodłeś wiem że kamionki powinny być ocieplone ale jak już pisałam w naszym projekcie jest błąd i jak zobaczysz na poniższych zdjęciach nie ma miejsca na wełnę a jedyna jaką znaleźliśmy na składach ma 5 cm (czyli za szeroka) Plan jest taki że od stropu poszeżymy trochę komin i od stropu będziemy ocieplać kamionki . Pozostałym również bardzo dziękuje za zainteresowanie i wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 24.06.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Witam ! Na początek dziękuję wszystkim za pomoc i wsparcie , ...obserwuję od dłuższego czasu z ukrycia twoje poczynania na forum i wiem jak bardzo pomocną osobą jesteś , teraz też nie zawiodłeś Dziękuję. Ale kadzisz kolego. A ja w temacie . Wszelkie uszkodzenia kołnierza kamionki musisz solidnie naprawic. Po kominie może spływac kondensat , mogą powstac zacieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gość 2010 24.06.2010 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Koleżanko i nie kadzę po prostu podzieliłam się swoją opinią . Co do komina to czym najlepiej naprawić te uszkodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts