tfor 18.06.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Doradzcie mi, jak zrobić. Będę miał balchodachówkę, ale kładzioną w przyszłym roku. Budowlańcy proponują, że w tym roku po konstrukcji zadeskują i położą papę dwukrotnie. A dopiero późńie dadzą łaty i blachodachówka. Słyszałem też takie rady, że zamiast papy dać folię grubą, bo papa to nagrzeje strych. Dla jasności dach czterospadowy pokryje strych nieuztkowy.Jakie macie doświadczenia w tej kwestii. Czy może być papa czy lepiej folia. Jeśli folia to jaka i czy ona wytrzyma przynajmniej sezon lub dwa bez pokrycia? dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 18.06.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Doradzcie mi, jak zrobić. Będę miał balchodachówkę, ale kładzioną w przyszłym roku. Budowlańcy proponują, że w tym roku po konstrukcji zadeskują i położą papę dwukrotnie. A dopiero późńie dadzą łaty i blachodachówka. Słyszałem też takie rady, że zamiast papy dać folię grubą, bo papa to nagrzeje strych. Dla jasności dach czterospadowy pokryje strych nieuztkowy. Jakie macie doświadczenia w tej kwestii. Czy może być papa czy lepiej folia. Jeśli folia to jaka i czy ona wytrzyma przynajmniej sezon lub dwa bez pokrycia? dzięki za rady. ja osobiście doradzałbym zdecydowanie papę, w szczególności jeśli tak jak mówisz minie sezon, lub dwa zanim będziesz kładł blachodachówkę... przez dobrze położoną papę nie ma szans, żeby coś Ci kapało na głowę, przy folii miałbym już duże wątpliwości... ale podkreślam, że to jest tylko mój osobisty pogląd, poparty oczywiście doświadzczeniem, bo sam na swoim domku wybrałem pełne deskowanie i papę - rozwiązanie stosowane od dziesiątek lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 18.06.2010 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Dziękuję z opinię. A pod dachem dawałeś póxniej ocieplenie i folia + ewentualnie płyty GK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 18.06.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Dziękuję z opinię. A pod dachem dawałeś póxniej ocieplenie i folia + ewentualnie płyty GK? Do ocieplania poddasza jeszcze nie doszedłem niestety, myślę, że za ok. 2 miesiące. Ale na poddaszu oczywiście wełna i folia + płyty GK na ruszczie metalowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 18.06.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Do ocieplania poddasza jeszcze nie doszedłem niestety, myślę, że za ok. 2 miesiące. Ale na poddaszu oczywiście wełna i folia + płyty GK na ruszczie metalowym teraz jestem na etapie tynkowania;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 18.06.2010 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 a dlaczego na ruszcie metalowym? nie od razu na kontsrukcji drewnainaje dachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.06.2010 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 ludzie!!! litości zapoznajcie się z jakimiś podstawami.... strych"nieużytkowy" czyli normalny sama blacha na łatach...na co pełne deskowanie, papa.... ocieplenie nad stropem kondygnacji zamieszkałej... i ---- tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 18.06.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 A jak rodzina się powiększy i będzie użytkowy ?. Lepiej być przygotowanym. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 21.06.2010 04:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 (edytowane) ludzie!!! litości zapoznajcie się z jakimiś podstawami.... strych"nieużytkowy" czyli normalny sama blacha na łatach... na co pełne deskowanie, papa.... ocieplenie nad stropem kondygnacji zamieszkałej... i ---- tyle. ciekawie powiadasz. JesZcze nigdy nie widziałem, żeby w domu nie deskować i nie "papować" lub "foliować" przed blachą. Taki sposób jak Ty mówisz to ja zrobiłem domek letniskowy, który mam obecnie. Jak się zrobi Twoim spososbem to jest jedna prosta, al edokuczliwa wada: a mianowicie strasznie wali w deszcz, ze mozna zapomnieć o spaniu. Widocznie to jest spsoób tradycyjny, bo jak i projekty tak i majtry na budowach to robią. Nawet niektórzy poszli z duchem zcasu i kładli płyty OSB, choć cenowo poodobnie wygląda. Tylko łatowanie też ułatwia w razie wichur wyrzucenie łatwiejsze dachu z domu . Poza tym ,a propo użytkowości: strych jak się dobrze zagospodaruje to można miec fajny magazynek lub inne pomieszczenie, a atrudno w zimie się ubierać, żeby na strych wchodzić. Po co ocieplać strop, skoro maożna ocieplić dach? A strop jak się ociepli i nie położy legarów i podłogi choćby z płyt to już nawet magazynku nie możńa zrobić. A może wypowiedzą się Ci, co mają wlaśnei takie dachy i strychy tzw. nie uzytkowe? Edytowane 21 Czerwca 2010 przez tfor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts