Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 509
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma dużej różnicy między cementowym Brassem. W projekcie przekroje więźby grubo przesadzone. U mnie po przeliczeniach wyszło pod dachówke 0,5 m3 mniej pod dachówke niż w projekcie jest pod blache :) projektant odchudził krokwie z 22 !!! na 18 cm a za to pogrubił płatwie które leża na słupach ( tzw stolec) i podpieraja konstrukcje. Także 7m3 więźby + łaty i kontrałaty ( 1 km łaty i 300-400 m kontrłaty ) po moich cenach koło 10-11 tyś. Dachówka Brass Romańska grafit + gąsiory + trójniki + spinki + taśmy kalenicowe + wróblówki + folia dachowa + kominek wentylacyjny ( ogólnie wszystko co potrzeba ) oraz rynny tytan-cynk ~17 tyś ale to 2 lata temu. Nie wiem jak wyglądają ceny obecnie. Bez rynien 13. Plus robocizna

A propo cen robocizny w naszym przypadku za położenie dachówki, więźby dachowej ,do tego orynnowanie i deskowanie dachu bo tak chcemy nasz cieśla wycenił wszystko na 12000,00, natomiast jezeli chodzi o wymurowanie fundamentów, chudziak ,scian działowych oraz mury i zalanie stropu (terriva) 21500,00zł. Jak to sie ma do waszych cen za wymurowanie JZ. Nasza zaduma powstanie w okolicach Konina (Wielkopolska)

Uważam, że to są naprawde dobre ceny. W naszych stronach za wybudowanie domu bez więźby i dachu jedna z firm zażyczyła sobie 36.200!!!:bash:Druga 29.000 a dach jeszcze nie wiemy ile.

Straszne ceny Ci oferują. Moja ekipa za fundamenty (ławy i ściany z bloczka), ściany (wezn i zewn. H+H), strop (Teriva) i murowanie kominów życzy sobie 22tys. Prawdopodobnie nastąpi zmiana stropu na drewniany więc będę jeszcze rozmawiał o cenie. Orientowałem się o cene dachu to koszt rzędu 40tyś (materiał - blachodachówka + robota). Jak to wyjdzie w rzeczywistości... czas pokaże.

• 2 weeks później...

Mały przegląd sytuacji. Start w "dzień kobiet" 8 marca 2013. Pechowy, bo po 2 dniach zasypał wszystko śnieg i na 1,5 m-ca prace wstrzymane. Ale nie jest źle, na chwile obecną sprawy mają się następująco !!

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

Chudziak też na 10 cm, bloczków betonowych 7 warstw i ponad 300 ton piasku (ubijany na 2 razy)

Edytowane przez Dariusz_79

• 2 weeks później...

Jak tam Wasze budowy?? Nie wierzę, że nic się nie dzieje ;) wszyscy czekali, aż zima odpuści.

U mnie pierwsza wpadka :( a raczej złe rozumowanie. Od początku myślałem, że poziom zero to poziom podłogi i taki sobie ustaliłem bloczkami podczas murowania fundamentów. Całe szczęście, że dobry kolega się dopatrzył i wyjaśnił, że jeśli zaleję "chudy" na równo w bloczkami to podłoga wyjdzie wtedy ok 20cm wyżej niż jest teraz. Wtedy okazałoby się, że jest podjazd będzie za stromy gdyż dom jest 8m od drogi. Jedyne rozwiązanie jakie pozostało, to wybrać z środka ok 15cm, czyli ok 20m3 ziemi/piachu... i wylać beton niżej o 15-17cm

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Zbrojenie pod ławy fundamentowe ze stali.

Aha jesteście na tym etapie. Nie wiem jak u Was z ukształtowaniem terenu, albo jaki teren wokół domu chcecie uzyskać, ale mogę Wam powiedzieć to czego ja nie wiedziałem. Poziom Zero to nie jest poziom przyszłej podłogi. Podłoga będzie ok 24cm wyżej. Mnie w porę doinformowano i wybrałem trochę ziemi z wnętrza ścian fundamentowych. Powodzenia przy kolejnych pracach.

A co innych forumowiczów?? Jak prace?? Chętnie zobaczę zdjęcia z Waszych prac.

Pozdrawiam

Narazie jesteśmy na tym etapie ale zawsze to już coś,powolutku,powolutku....A co do poziomu zero to z tego co się orientuje to właśnie jest to poziom przyszłej podłogi,mój mąż mówi że bloczki fundamentowe będą ok 25 cm niżej niż poziom zero i wtedy wyleje chudziaka, woda nie będzie się w środku zbierać,a póżniej warstwę wyrównującą zrobi np z keramzytu i dopiero pójdzie styropian i podłoga i wtedy właśnie jest poziom zero ale dobrze że o tym piszesz,przy budowie domu każde informacje są bardzo potrzebne

kgrajank wkleiłam na forum rzuty pomieszczeń,chyba że nie o to Ci chodziło albo chcesz dom z garażem?

Ja mam wentylacje z kuchni isalonu wraz z kanałem na kominek oraz wentylacje w łazience wraz z kanałem C.O. z kotłowni. Dodatkowo mam, "wywiewkę z grzybkiem" w kuchni nad okapem koło okna, Poniżej przegląd sytuacji. Za dwa tygodnie dachówka Euronit S

PS. mam = w planach :cool:

9.jpg

Edytowane przez Dariusz_79

• 2 weeks później...
Ja w poprzednim tygodniu "zagęściłem fundamenty" i wykonałem instalację kanalizacyjną. Wczoraj wylali Nam chudziaka, jutro zaczynają murarze. W wolnej chwili ddam zdjęcia.

Mam do Was pytanie. Jakiej wysokości macie kominy , z czego je budowaliście i jaki to jest koszt.

Pozdrawiam

Jeszcze raz. Bardzo pilny temat.

JAKIEJ WYSOKOŚCI MACIE KOMINY

Pozdrawiam