Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 509
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich po długiej przerwie.Oczywiście często tutaj zaglądam ale nasza budowa troszkę przystopowała więc nie było o czym pisać ale budowa już zgłoszona i na poniedziałek mamy umówionego geodetę.W związku z tym mam pytanie jak robiliście odgromienie.

Ps.Dariusz_79 Twoje zdjęcia ogląda się z wielką przyjemnością,poproszę o więcej.

VAT !!!!!!!!!!!!!!!

Mam przykra wiadomość, dla tych co już rozpoczęli budowę radzę kupic tyle materiału ile się da. Powód ? Zwrot VAT-u za materiały budowlane (oczywiście nie wszystkie) jest tylko za te kupione do końca 2013r.

Więcej info po linkiem:

http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/1044108.html

:bash:

Nie do końca jest tak jak piszesz,jeszcze sejm nie podpisał ustawy,dla potwierdzenia zadzwoniłam dzisiaj nawet do naszego urzędu skarbowego,do chwili obecnej oni rozliczają VAT na starych zasadach ale w najbliższym czasie ma się to zmienić.Jest też rozważana taka opcja,że każdy kto w tym roku złoży do US wniosek o zwrot VAT-u będzie mógł rozliczać materiały jeszcze przez 5 lat i liczę że tak właśnie będzie.

Rozliczałem się pod koniec 2012 pierwszy raz i poinformowano mnie właśnie , że nawet jeśli zlikwidują zwrot to przez 5 lat mogę się rozliczać

A w tym roku pierwszy raz chce się rozliczyć. Macie może wykaz materiałów z których można uzyskać zwrot?? Albo gdzie taką uzyskać??

Pozdrawiam

Odpowiedzcie,proszę,czy robiliście chudziaka pod ławy fundamentowe.Grunt u nas jest piaszczysty,zero gliny więc nie wiem czy warto.Ponawiam pytanie co do odgromienia,mąż zastanawia się nad podłączeniem bednarki do zbrojenia czy może lepiej zrobić to później dookoła domu?

Pozdrawiam

U nas zbrojenie ułożone było na cegłach. A co do Bednarki to jest to najlepszy moment. Ja rozdzielnie elektryczną zrobię w garażu po lewej stronie. Bednarkę przyspawałem do prętów od przednich filarów (ja mam połączaone wszystkie słupki z ławą)

Dziękuję za odpowiedź.Też jedną bednarkę wyprowadzimy w pomieszczeniu gdzie będzie rozdzielnia ale radziliśmy się znajomego elektryka i poradził nam żeby na każdym łączeniu zbrojenia dać specjalne złącze żeby był obieg i w czterech narożnikach budynku wyprowadzimy bednarkę do góry,która później będzie wyprowadzona do najwyższego szczytu na budynku czyli do komina,my wszystko robimy sami więc dyskusjom,i szukaniem najlepszych rozwiązań nie ma końca.Geodeta już wytyczył budynek a w poniedziałek przyjeżdza koparka.

Jestem elektrykiem/energetykiem i moje zdanie jest takie.

Wszystko zależy od tego czy będziecie wykonywać instalację odgromową (czyli tą na dachu), jeżeli tak ,to trzeba dać na każdym rogu tak jak Wam doradza. Ale powstaje pytanie czy jest taka potrzeba. Ja u siebie nie robie "odgromówki" w okolicy są wyższe budynki i drzewa, w odległości ok 600m biegnie linia WN 110kV, także nie mam potrzeby "przyciągać" do siebie pioruny.

Ja osobiście połączyłem bednarkę z fundamentami tylko dlatego żeby mieć WŁASNE i PEWNE uziemienie, które będzie mi potrzebne do zastosowania ochrony przepięcowej. Moja działka zasilona jest kablowo (licznik mam w złączu w ogrodzeniu i do domu sam układam sobie kabel) Ochrona o której napisałem cześniej ma zapezpieczyć instalację wewnętrzną od udaru z sieci (czyli jeżeli gdzieś w okolicy uderz piorun np w TRAFO to istnieje możliwość, że w kablach za indukuje się wyższe napięcie lub inego rodzaju zakłucenia które mogą uszkodzić odbiorniki w domu).

W razie pytań chętnie pomogę

Pozdrawaim

Witam.Nareszcie na naszej działce pojawił się zarys domku.We wtorek o 7.00 przyjechała koparka która zebrała humus a do wieczora wykopaliśmy już ławy,piszę już bo wszystko robiliśmy we trójkę czyli ja,mąż i nasz znajomy,w środę układanie zbrojenia a w czwartek o 8.00 przyjechała betoniarka i zalewaliśmy:lol2:.Bednarke wyprowadziliśmy tak jak już pisałam wcześniej,przymocowana do ławy jest a czy będziemy to łączyć dalej,zobaczymy

Gratuluje rozpoczętych prac. Jaka to jest satysfakcja jak coś się zrobi samemu.

A my już mamy dach skończony.

http://images62.fotosik.pl/242/1be328cb55593d8dm.jpg http://images64.fotosik.pl/241/e3699b136b72fa7bm.jpg http://images63.fotosik.pl/241/09fa97ab670eb62am.jpg http://images62.fotosik.pl/242/dcbb46726fd20c14m.jpg

A reszta co, przestała budować??

... przestała ??!! Cięzko pogodzić 2 etaty + budowę. Rekordu bić nie chciałem, gdyż termin "0" wyznaczylismy sobie z żona

na lipiec 2014. W wakacje podłubałem w styropianie na podlodze (urlopu zbrakło), poźniej dopiero znajomy zrobił podłogówkę,

więc dopiero w środe tj. 02.09.2013 została wylana posadzka podłogowa (system maszynowy - polecam) Następny etap, to płyta

MFP na strych i sufit podwieszany z wełną.

Pozdrawiam wszystkich.

PS. Życzę inwestorom silnych nerwów podczas debat z "inwestorkami" :p

GALERIA link poprawiony:

https://plus.google.com/photos/105319697526525042777/albums/5931690140975931489

IMG_4351.jpgZdjęcie0266.jpgZdjęcie0246.jpgIMG_4684.JPGIMG_4693.JPG

Edytowane przez Dariusz_79

Ładne wylewki - maszyną były robione? A możesz napisac ile mb rurki Ci poszło na podłogówkę i w których pomieszczeniach zrobiłeś? Widzę cały salon w rurkach - zamierzasz kłaść płytki czy panele?

Wylewka robiona systemem maszynowym: koszt wraz z materiałem 21 zł. za m2

Podłogówki nie mam w sypialniach, garażu i kotłowni. Rurki poszło ok 300m. W salonie będzie położony gres, natomiast w sypialniach panele.

Co do podłogi na strychu, to robię jednak z płyt OSB

Zapotrzebowanie na sufit podwieszany + ocieplenie + płyty na strych ( ja nie mam stropu !!)

profil scienny ud 30*30 4m 41szt.

profil scienny ud 30*30 3m 4szt.

profil glowy cd 30*60 4m 60szt.

profi glowny cd 30*60 3m 47szt

lacznik krzyzowy 188 szt

lacznik wzdluzny 30 szt

wieszak obrotowy 70szt

plyta g\k 48szt

wkrety do plyty stelaz 25mm 3400szt

wkrety do plyty drewno 40mm 80szt

kolki szybki montaz 8*60 300szt

wełna mineralna 15" 0,39 - 135m2

Cennik w jednej z hurtowni:

1. wełna mineralna 15 Knauf Classic 0,39- 12,18 /m2

2. Nida plantix FERSH ( zamiennik UNIFLOTA) - 88,20 / 25kg

3. taśma antyrysowa 90mb - 12,50

4. gipsar UNI 20kg - 22,80

5. płyta MFP 18mm - 70,60 / szt ( zamiennik OSB )

6. profil ud 30x30x 4 mb - 4,42 / szt

7. profil CD 60 / 4mb - 6,95/szt

8. łącznik krzyżowy - 0,36 / szt

9 łącznik wzdłużny - 0,35 / szt

10. wieszak obrotowy - 0,82 / szt

11. płyta zwykła GK - 15,70/szt

12. wkręty do metalu lub drewna - 10,60/ kg

13. kołek SM 8/60 - 0,20 /szt

Powodzenia

• 4 weeks później...

Witam wszystkich pracujących przy swoich "zadumach" i tych którzy czekają na wiosnę. Mały przegląd sytuacji: Ocieplam z zewnątrz styropianem aby można było w długie zimowe wieczory bawić się w gipsowanie ścian. Na strychu jako podłoga służy mi płyta OSB 18-stka, natomiast tzw. fachowiec robi teraz sufit podwieszany. Ocieplenie wełną 15cm + 5 cm na zakładkę.

Pozdrawiam, aby do wiosny :rolleyes:

Zdjęcie0324.jpgZdjęcie0323.jpgZdjęcie0314.jpgZdjęcie0310.jpg

Zdjęcie0309.jpg