Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 509
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My zdecydowaliśmy się na ten projekt tylko trochę go zmieniliśmy i dodaliśmy częściowe podpiewniczenie. Teraz mamy juz gotowy projekt i chciałbym sie Wam pochwalić nim i zasięgnac waszej opinni o nim po zrobionych zmianach. Projekt był rysowany wszystko od nowa, stwierdzilismy że tak bedzie lepiej i cenowo prawie to samo wyszło.D14-008v3 jesienna zaduma.jpgD-14008-JeDmaK2a.jpg

Pozdrawiam wszystich

Piwnica jak najbardziej się przyda. Budowa domu to ogromny wydatek a szczególnie domu parterowego. Koszt stropu zależy od tego jaki ma być a różnice w cenach są duże. U nas poszło bardzo dużo stali i betonu. Chyba lepiej było zrobić jednak drewniany strop. Szkoda, że tak nas ostatnio mało na forum.

Mam pytanie, co myślicie o zamknięciu na zimę JZ oknami i drzwiami jeśli była budowana dopiero teraz. Kierownik budowy nie ma nic przeciwko a mąż woli czekać do wiosny. Jak było u Was drodzy Forumowicze ze stanem surowym zamkniętym?

Ilu fachowców tyle teorii;). U nas wyglądało to tak... Budowa rozpoczęta w 2012 roku - sierpień. Okna wstawiane w pierwszym tygodniu grudnia 2012 (zima łagodna była), drzwi zabite dechami, od razu poszło też ocieplenie zewnętrzne. Nam kierownik budowy tłumaczył że warto zamknąć przed zimą to wilgoć do środka nie wchodzi i chyba tak było. Dom wietrzyliśmy od wiosny i w sierpniu 2013 zamieszkaliśmy. Nie zauważamy negatywnych skutków :)

My w poniedziałek zalaliśmy strop i czekamy na więźbę. Może ktoś napisze przybliżone koszty tynków i instalacji. Była bym bardzo wdzięczna. No i oczywiście wszelkie pomysły i wskazówki mile widziane. Pozdrawiam

Faktycznie na forum przycichło - dodam coś z doświadczenia. Ścianka między łazienką i pokojem w projekcie jest cienka i słychać przepływ wody, na tyle że przeszkadza - dla tych co dopiero budują: warto przemyśleć grubość ścian i/lub uwzględnienie otulin wyciszających przy instalacji wodnej. Nam pozostaje jedynie wyciszanie od strony pokoju. Koszty tynków - instalacji - sprawdzę i co będę mogła podam później. Jedno co mogę powiedzieć to że warto te prace przeprowadzać zimą - fachowcy mają dobre stawki ;) przy zamkniętym domu temperatura przy mrozach nie spadła poniżej zera. Co jeszcze... drzwi balkonowe - warto rozważyć ich poszerzenie - metrowe byłyby idealne.

• 3 months później...
Ja bardzo często tutaj zaglądam i szkoda że nic się nie dzieje,bo fajnie byłoby znów popatrzeć na zdjęcia domów już wybudowanych.My na razie jesteśmy na etapie fundamentów więc nic się nie zmieniło.W marcu musimy zrobić wjazd na działkę ale już się robi projekt więc chyba zdążymy.Pozdrawiam

U mnie wstępnie miał być strop żerański (płyta kanałowa), jego plus to ,że najtańszy z betonowych. W moim regionie wyliczono go na około 16 a może 17 tyś. zł za wszystko czyli strop + dzwig do montażu. Jednakże ostatecznie zrobiłem drewniany, ale bardziej solidny, dałem wyższe i troche grubsze belki niż w projekcie. Drewna na belki poszło około 5 m3 czyli 5*750 zł = 3750 zł i to narazie tyle. sufit zrobie z gipsu a na belki na strychu położe deski mam ich dużo, sporo po szalunkach.

Dlaczego drewniany ?

- dużo taniej wyjdzie

- napcham 25 cm grubości (a może i więcej jak dam niżej sufit podwieszany) wełny pomiędzy belki czyli będe mieć super ocieplony strop.

- grunty u mnie to glina, a glina ma dużo słabsze parametry nośne, a więc dużo mniejsze obciążenie stropu drewnianego aniżeli betonowego

Minusy jakie mnie czekają to pewnie rysy na płytach gipsowych sufitu, widziałem już takie coś u niekturych co mają strop drewniany, ale nie ma tragedii