Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 509
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Witajcie,

Mam do Was pytanie, ilu komorowe macie okna? jaka szerokość profilu? coś polecacie?

Dzięki

Pozdrawiam

ms okna, profil 73 mm, 5 komorowy, 3 szyby. Do tej pory spisywały się super - jeśli chodzi o przenikanie ciepła w lecie i izolację akustyczną.... Przy niskich temperaturach mimo ciepłej ramki skrapla się woda - czekam na serwisanta.

Witam wszystkich. Ja z żoną pewnie wybierzemy również JZ. Moje pierwsze pytanie jak sobie radzicie z kotłownią. jakie macie ogrzewanie jeśli na paliwo stałe to jak z wymiarami kotłowni, bo ja myślałem żeby ją powiększyć kosztem garażu i wykorzystać rownież do przechowywania węgla?co Wy na to. miał ktoś podobne przemyślenia?

Witam wszystkich. Ja z żoną pewnie wybierzemy również JZ. Moje pierwsze pytanie jak sobie radzicie z kotłownią. jakie macie ogrzewanie jeśli na paliwo stałe to jak z wymiarami kotłowni, bo ja myślałem żeby ją powiększyć kosztem garażu i wykorzystać również do przechowywania węgla?co Wy na to. miał ktoś podobne przemyślenia?

u mnie ogrzewanie na paliwo stałe - obecnie drewno. Też obawialiśmy się o wielkość kotłowni. ostatecznie jest tu piec bez podajnika ale i tak ogromny (we wnęce od strony WC), za nim całe sterowanie (bo nie chcieliśmy skrzynki od strony części użytkowych), bojler, rekuperator, stojak na zapas drewna na ok 1,5 tygodnia, skrzynia na brykiet... W zależności od potrzeb lokatorów nam szkoda było poświęcać jakieś dodatkowe pomieszczenia. I w praktyce uzupełnienie drzewa trwa ok 1h na te 1,5 - 2 tygodni. Tak mi się wydaje , że z węglem może być łatwiej gdy jest składowany w workach poza kotłownią, nawet poza domem. A garaż nie jest też aż taki długi, skracając go czy nie braknie miejsca na kombi, opony, rowery itp....

Witam

Czy rozważaliście zmianę wielkości okna w kuchni, t.j. ze 180x120 na 180x150? Wg. projektu parapet okna będzie ok. +/- 20 cm nad blatem kuchennym.

Czy mogę również prosić ja_moni o zdjęcia wnętrz? (mój adres [email protected]) Ciężko sobie wszystko wyobrazić na podstawie projektu a jeszcze przed budową trzeba podjąć niektóre decyzje lokalizacyjne....

Witam wszystkich,

Jestem z żona na etapie przelądania projektów bo w tym roku zamierzamy zacząć budowę. Tak wpadł mi w oko właśnie en projekt tylko bym zrobił trochę przeróbek. Mam takie pytanie ktoś może budował ten domek w woj lubelskim i była by możliwość przyjechać zobaczyć jak on wygląda w rzeczywistości? Ewentualnie ktoś byłby tak uprzejmy i podesłał zdjęcia wykończonego domu na meile mareczek.k(at)gmail.com ? Trochę cieżko tak wybrać projekt patrzeć na same rzuty.

Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości w budowie.

Edytowane przez email9
brak podanego kontaktu

Witam

Czy rozważaliście zmianę wielkości okna w kuchni, t.j. ze 180x120 na 180x150? Wg. projektu parapet okna będzie ok. +/- 20 cm nad blatem kuchennym.

Czy mogę również prosić ja_moni o zdjęcia wnętrz? (mój adres [email protected]) Ciężko sobie wszystko wyobrazić na podstawie projektu a jeszcze przed budową trzeba podjąć niektóre decyzje lokalizacyjne....

My właśnie tak robimy z oknami - jedno skrzydłowe 90x150, dwu skrzydłowe 180x150 i tarasowe 270x230

do ja_moni bardzo proszę o zdjęcia wnętrz ([email protected]). My dopiero szykujemy się do instalacji i tynków.

Pozdrawiam

Witam

mam to szczęście że mój mąż ma świetną orientację i wyobrażenie :) i to głównie jemu zawdzięczam rozplanowanie i większość zmian. I tu masz rację, już na planie należy je nanosić z myślą o późniejszym rozplanowaniu wnętrza. W ten sposób rozplanowaliśmy np szafy wnękowe: na sypialnię wybraliśmy ten najmniejszy pokój - łóżko 160 i szafa w narzuconym planie, bez szans. Poszerzaliśmy pokój o 30 cm, przesuwaliśmy lekko okno. Wszystko się super zgrało z łazienką naprzeciw, którą też należało poszerzyć - i udało się wstawić tam i wannę, prysznic, wc, pralkę.

Okno mam powiększone, do blatu kuchennego - szczerze mówiąc teraz nie wyobrażam sobie innej opcji ;)

Zdjęcia podeślę, brakuje mi tylko łazienki, chciałabym pochwalić się kompletną z szafkami ale jakoś nam schodzi....

A poza tematem,, po wylaniu fundamentów wszystkie pomieszczenia wydawały się bardzo małe... tez macie takie odczucia? Gościnny WC wydawał się kompletnie niepraktyczny, ale bez obaw - wchodzi i geberit i pełnowymiarowa umywalka (40 cm). Choć oczywiście każdy element należy wymierzyć - polecam metodę na rozłożone kartony ;)

A poza tematem,, po wylaniu fundamentów wszystkie pomieszczenia wydawały się bardzo małe... tez macie takie odczucia? Gościnny WC wydawał się kompletnie niepraktyczny, ale bez obaw - wchodzi i geberit i pełnowymiarowa umywalka (40 cm). Choć oczywiście każdy element należy wymierzyć - polecam metodę na rozłożone kartony ;)

Ja byłem w szoku jak murarze wyznaczyli "koparkowemu" wapnem gdzie ma kopać fundamenty. Pierwsze co mi przyszło do głowy "o matko, co to za mały kurnik wyjdzie". Teraz jak już stoi z dachem, to czasami się zastanawiam czy to nie za dużo dla rodziny 2+1

P.S.

Nie możemy się doczekać zdjęć :)

Pozdrawiam

Witam czy ja-moni również mogę prosić o parę fotek wnętrza,salonu kotłowni jakie masz,my jesteśmy na etapie fundamentów i zbierania kasy na resztę :yes: i ciekawość nas zżera jak to wygląda od środka.Moj mail [email protected]

Pozdrawiam wszystkich budujących

ooo matko... obiecuję że wyślę. Słowa dotrzymam tylko z pamięcią gorzej.... muszę je zebrać - komórki, aparaty, różne kompy i inne. do tego ujęcia muszą być doskonałe bo żeby się chwalić to trzeba mieć czym ;P

Na forum jestem od niedawna ( i bardzo żałuję, że nie zaglądałam tutaj w trakcie budowy) ale czy ktoś jeszcze zakończył budowę? chętnie podpatrzyłabym inną wersję wykończenia wnętrza;) [email protected]

pozdrawiam wszystkich budowniczych

ooo matko... obiecuję że wyślę. Słowa dotrzymam tylko z pamięcią gorzej.... muszę je zebrać - komórki, aparaty, różne kompy i inne. do tego ujęcia muszą być doskonałe bo żeby się chwalić to trzeba mieć czym ;P

Na forum jestem od niedawna ( i bardzo żałuję, że nie zaglądałam tutaj w trakcie budowy) ale czy ktoś jeszcze zakończył budowę? chętnie podpatrzyłabym inną wersję wykończenia wnętrza;) [email protected]

pozdrawiam wszystkich budowniczych

Ja także "ja moni" poproszę albo na forum albo na [email protected]

Co do kotłowni, to pomniejszyłem ją o szerokość komina na rzecz łazienki. Łazienka jeszcze nie zrobiona ale kotłownia ... (pojemnik na paliwo jest zdjęty)

20140105_154915.jpg20140107_013821.jpg20140108_004117.jpg20140108_004126.jpg20140108_233426.jpg

Piec z podajnikiem tłokowym na miał, ekogroszek , pelet !!

• 2 weeks później...