Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 509
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Super że są chętni do prowadzenia wątku :)

Ja może powtórze pytanie..

Jakiej wysokości jest komin ten od kominka (chodzi mi o odległość od szczytu komina do kalenicy lub "boczne" wyskości komina od połaci dachu do szczytu komina) ??

Co do zdjęć to mogę zdjęcie działki podrzucić bo jeszcze nie mamy pozwolenia na budowe :(

Pewnie że zdjęcia działki też chętnie pooglądamy,na naszej na razie rośnie jeszcze zboże.Odległość od szczytu komina tego od kominka do szczytu kalenicy wynosi 69 cm tak wynika z elewacji.Dziś odebraliśmy pozwolenie na budowę,jednak nasza radość nie trwała zbyt długo.Nasz projektant dał plamę i w związku tym mam pytanie jak to u Was było,czy zmiana stropu z drewnianego na gęstożebrowy terriva a co wiąże się z tym zmiana szerokości fundamentów ,zmiana bloczków komórkowych na porotherm,dodatkowy komin czy wymaga to zmian w projekcie przed wydaniem pozwolenia na budowę czy można to zmienić podczas budowy.Nasz projektant dał nam tylko zmieniony rzut parteru i na elewacji na czerwono zmienił okna,czy to normalne?W całym projekcie nie naniósł żadnych innych zmian chociaż tak jak pisałam wcześniej parę istotnych zmian wprowadziliśmy a najlepsze jest jeszcze to,że zapomniał uwzględnić trzeciego komina który jest konieczny gdyż kotłownia jest z przodu domu w miejscu garażu.

Witam więc my zmieniliśmy strop na terivva i tak jak u ciebie adaptator czyli nasz kierownik nie wnosił na projekt zmian bo uznał że nie musi być ,ważne by było prawidłowo rozłożone czyli prawidłowe przenoszenie obciążeń czy coś takiego już nie pamiętam ale nic na projekcie nie zmieniał -jak będę miał czas dodam nasze zdjęcia ,my wybudowaliśmy z maxa 29cm

Dziękuje za wymiary dot komina (w rezultacie bedziemy musieli pomysleć o lekkim podniesieniu lub wyciągnięciu rury)

Poniżej zdjęcia działki:

Po zakupie:

http://images39.fotosik.pl/1604/4e9e9906fbce5d6dmed.jpg

Po karczowaniu :)

http://images42.fotosik.pl/444/6160f70996fc9ae1med.jpg

Stan obecny:

http://images38.fotosik.pl/1649/1d347c53a38d87f2med.jpg

http://images46.fotosik.pl/1615/5e1afcc22285476bmed.jpg

Edytowane przez ejdiaj

Witam więc my zmieniliśmy strop na terivva i tak jak u ciebie adaptator czyli nasz kierownik nie wnosił na projekt zmian bo uznał że nie musi być ,ważne by było prawidłowo rozłożone czyli prawidłowe przenoszenie obciążeń czy coś takiego już nie pamiętam ale nic na projekcie nie zmieniał -jak będę miał czas dodam nasze zdjęcia ,my wybudowaliśmy z maxa 29cm

Dzięki,nasz projektant zabrał projekt z powrotem do przejrzenia,więc chyba jednak jest coś nie tak,zobaczymy a pozwolenie na budowę już jest.Pocieszamy się,że jak źle jest na początku to może później będzie lepiej i chyba nie ma takich co wybudowali dom bez problemów.Jak to się mówi pierwszy dom powinno wybudować się dla wroga,drugi dla przyjaciela a dopiero trzeci dla siebie:lol2:

Ja również dziękuje za informacje (myslałęm że trochę mniej wyjdzie)..

...Ejdiaj fajna ta Wasza działeczka,z tego co widać na zdjęciach to podnosicie ją w górę.My też niestety musimy naszą podnieść

No niestety nie mamy wyjścia, teren lekko podmokły.. Działka ma wymiary 36m x30m, także będzie co robić :)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

U Nas adaptacja...

eh strasznie szybko Nam się kurczy ten rok..

Słuchajcie,

Ile Was kosztowała robocizna za wykonanie poziomu zero (ławy, funamenty, ocieplenie, zasypanie i wylewka chudziaka)?

Pytałem kilku ekip i za robotę wołają 5-6 tys

Edytowane przez ejdiaj

wtam wszystkich zadumanych:)

my z mężem właśnie skonczylismy stan surowy zamknięty ps.brakuje drzwi:)

jestesmy na etapie elektryki.

wprowadzilismy mnóstwo zmian i powiem szczerze nie żałuję a mianowicie zrezygnowaliśmy z garażu w jego miejscu zrobiliśmy sypialnię z garderobą, zrezygnowaliśmy ze spirzarni na rzecz kuchni z wyspą(zawsze o takiej marzyłam) w salonie zamiast okna wstawiliśmy drzwi balkonowe 3-metrowe rozsuwane salon wygląda pięknie:)i tam tez doprojektowaliśmy drugi taraz nie zadaszony w kształcie trapezu:rolleyes::rolleyes:a w miejsce pojedyńczych drzwi balkonowych którymi z salonu wychodziło się na taras wstawiamy podświetlana ścianę z luksferów natomiast pokój który jest w projekcie z balkonem przerobiliśmy na jadalnię a więc mamy otwarta przestrzen ok.60 m.kw tj.kuchnia z wyspą salon oraz jadalnia:)a w tym dwa tarasy z jadalni można odrazu wyjśc na zadaszony taras i zjeść śniadanko czy obiadek:)więc mamy 3 pokoje, salon i jadalnie:)

pozdrawiam