niktspecjalny 15.01.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Mędzisz ale widać tak już twoja natura.Ok.Policzyliśmy i wychodzi nam ,że solary są w stosunku rocznym nieopłacalne.Według ciebie rezygnujemy z fajnego luksusu i wybieramy inne alternatywne źródło.Tak panie li???W okresach bardzo długiego gorącego lata podpieramy się w/w źródłem alternatywnym i oszczędności mamy jak pan li prawi.ech.Zakładam ,że idąc dalej dogrzewamy se CWU np PG,PC,kominkiem z PŁW.Rachunki mamy prawie za fri...grosze .Czy zdrowy rozsadek gdzieś panu panie li się ukrył??? Edytowane 15 Stycznia 2011 przez niktspecjalny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.01.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 No właśnie Liwko - trzeba policzyć. Cały czas sugerujesz się twoją instalacją do domu 120m2. Przy 220m2 nie oszukujmy się ale pompa ciepła i DZ kosztują krocie i 50 tyś to mi nawet na najtańszy zestaw nie starczy.Problemem nie jest dla mnie palenie drewnem, więc różnica nigdy się nie zwróci, bo jednak najtańsze jest drewno. Latem specjalnie odpalać kocioł, aby nagrzać wodę też nie ma sensu, więc obstaję przy solarach i w razie poważnej niepogodny przy najtańszym piecu gazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 15.01.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 jeśli dom ocieplony to 50 tyś powinno wystarczyć na tanią pompę ale kocioł na drewno + solary to pewnie będzie połowa tej kwoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.01.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 50 tyś? ludzie opanujcie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.01.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 50 tyś? ludzie opanujcie się. Dalej dalej ....rozwiń.Oczywiście odp. dotyczy solarów???Puściłeś farfocla i zamilkłeś.Pierwszy człon topiku to :Solary i opłacalność.Tak z pełną odpowiedzialnością mówię.Solary nawet teraz się opłacają to bardzo miłe rozwiązanie choćby lato miało trwać 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 16.01.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Liwko zrozum jedno, bo do ciebie nie dociera. Duży dom piętrowy na DUŻE wymagania. Co ja może do 220m2 wstawię PC 9kW i będę wmawiał żonie, że za tydzień będę miał w domu 21oC.Może i w twoim przypadku taka pompa daje radę, ale żeby 2 razy większy nagrzać z jak najmniejszym udziałem I taryfy to już na bank nie wyrobi. Większa pompa to już większe pieniądze, większy pobór prądu a i kolektor DZ też chyba musi być większy - tak czy nie?Jesteś biegły w PC zrób symulacje kompleksowego ogrzewania CO i CWU dla tak dużego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.01.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Liwko zrozum jedno, bo do ciebie nie dociera. Duży dom piętrowy na DUŻE wymagania. Co ja może do 220m2 wstawię PC 9kW i będę wmawiał żonie, że za tydzień będę miał w domu 21oC. Może i w twoim przypadku taka pompa daje radę, ale żeby 2 razy większy nagrzać z jak najmniejszym udziałem I taryfy to już na bank nie wyrobi. Większa pompa to już większe pieniądze, większy pobór prądu a i kolektor DZ też chyba musi być większy - tak czy nie? Jesteś biegły w PC zrób symulacje kompleksowego ogrzewania CO i CWU dla tak dużego domu. Nie obliczy ci tego.Nie za dużo od niego wymagasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 16.01.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Obliczy, obliczy... tylko chodzi mi o fakt, że do dużego domu PC wcale nie będzie taka tania. Sama PC to nie są aż takie astronomiczne koszty. Problemem póki co na dzień dzisiejszy jest DZ, które się dobiera odpowiednio do mocy PC i zapotrzebowania domu.Niestety duży dom to duże potrzeby. Na duże potrzeby tej energii z czegoś trzeba "ukraść". Dlatego przy większych PC stosuje się większe odwierty a tu niestety firma każe sobie płacić za każdy mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.01.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 To skoro obliczy to może też wreszcie zrozumie ,że im większy dom tym większy problem z jego ...............już teraz nie ogrzaniem a nawet z dogrzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.01.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Obliczy, obliczy... tylko chodzi mi o fakt, że do dużego domu PC wcale nie będzie taka tania. Sama PC to nie są aż takie astronomiczne koszty. Problemem póki co na dzień dzisiejszy jest DZ, które się dobiera odpowiednio do mocy PC i zapotrzebowania domu. Niestety duży dom to duże potrzeby. Na duże potrzeby tej energii z czegoś trzeba "ukraść". Dlatego przy większych PC stosuje się większe odwierty a tu niestety firma każe sobie płacić za każdy mb. Przejdź z pytaniem na temat PC. Tu i tak już jest za dużo bałaganu. Postaram ci się to policzyć. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.01.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Obliczy, obliczy... tylko chodzi mi o fakt, że do dużego domu PC wcale nie będzie taka tania. Sama PC to nie są aż takie astronomiczne koszty. Problemem póki co na dzień dzisiejszy jest DZ, które się dobiera odpowiednio do mocy PC i zapotrzebowania domu. Niestety duży dom to duże potrzeby. Na duże potrzeby tej energii z czegoś trzeba "ukraść". Dlatego przy większych PC stosuje się większe odwierty a tu niestety firma każe sobie płacić za każdy mb. Bufon nie obliczył.Wiedziałem ,a ty go tak broniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANDIX 18.01.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Do ogrzewania wody rocznie zużywam 5500kWh energii. Jakie muszę mieć kolektory aby wytworzyć tyle energii i mniej więcej jaki jest koszt takiej instalacji solarnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 18.01.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Jeżeli to całoroczne zużycie energii to przyjmij nawet pesymistycznie że uzyskasz tylko 50% z solarów, choć 60%nie jest wynikiem nie do uzyskania.Zakładając uzysk kolektora płaskiego na poziomie ok 530kWh/m2 to wylicz sobie jaką musi twój zestaw posiadać powierzchnię czynną i znajdź taki zestaw, który spełni wymagania. Ja bym zastosował 2 płyty po 2,3 m2 lub 3 po 1,8m2.Koszt takiego systemu ok 9tyś. Nie wypowiadam się na temat próżniówek, bo z nimi styczności w realu poza targami nie miałem. Tam wg danych katalogowych uzysk jest na poziomie 730kwh/m2 ale cena tych kolektorów jeszcze trochę powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 19.01.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Do ogrzewania wody rocznie zużywam 5500kWh energii. Jakie muszę mieć kolektory aby wytworzyć tyle energii i mniej więcej jaki jest koszt takiej instalacji solarnej. Aby mieć pokrycie w okolicach 70-80%, moim zdaniem potrzebujesz np.: 2 x CPC 30 Star azzurro (6m^2 pow. czynnej) oraz zbiornik Aqua 490 lub 2 x CPC 21 Star azzuro (7m^2 pow. czynnej) z takim samym zbiornikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 19.01.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Warto zadać jeszcze pytanie czy zużycie wody jest w miarę równomierne, czy zdarzają się duże strzały. np koniec zmiany w firmie i 5 osób idzie pod prysznic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANDIX 19.01.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Dotyczy to domu jednorodzinnego wiec największe zużycie wody ciepłej jest rano i wieczorem. Każdego dnia niezależnie od pory roku mniej więcej jednakowe co widać po zużyciu wody.i energii. Na dzień dzisiejszy koszt wyprodukowania 5500 KWh i kosztuje mnie 1400 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 21.01.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 mpoplaw - liczyłeś może przypadkiem ile energii dostarczy ten układ za 19tyś zł? Czy piszesz po to by zaraz polecić PC? Spokojnie może sobie zestaw złożyć, który da mu oszczędności (na dzień dzisiejszy) w okolicach 800-900zł na rok za cenę tego tańszego. Zapytaj kolegę Rapczyna, bo mi się już kłócić nie chce i ciągle przekonywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 21.01.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Bo jak byś miał 2 zwoje na mózgu więcej niż kalafior to byś się domyślił o co biega, choć pompiarzom trudno cokolwiek przetłumaczyć. Myślę, że ostatni raz się wypowiem na temat solarów: 1) Jeszcze nie wyprodukowano takiego zestawu kolektorów słonecznych, który by w naszym klimacie działał przez cały rok z jednakową mocą.2) Z pkt pierwszego od razu wynika, iż solary są dodatkiem pozwalającym obniżyć koszty przygotowania CWU a nie jedynym i słusznym źródłem ciepłej wody, bo w Polsce to nierealne.3) Osobiście uważam, iż zastosowanie zbiornika 700l kompletnie mija się z celem, gdyż całe oszczędności zjedzą straty ciepła na zbiorniku.4) Ponieważ jak już wspomniałem nie mamy równomiernego (w miesiącach) nasłonecznienia, więc uzysk energetyczny kolektorów w 80% przypada na ciepłe miesiące.5) Dlatego proponowałem zestaw za maks 9tyś z 300l zbiornikiem, który w miesiącach ciepłych pozwoli przy takim zapotrzebowaniu na ciepłą wodę w ok 95% ją zapewnić. Pozostały okres to dodatkowe źródło grzania: gaz, kopciuch, kominek etc. Reasumując zestaw za 19tyś wyprodukuje tyle ciepła ile użytkownik potrzebuje na cały rok, ale tylko w gorących miesiącach, czyli uśredniając latem będą zajebiste nadwyżki - trudno to sobie wydedukować? Co do czytania ze zrozumieniem panie mpoplaw - to pisałem o zestawie złożonym z kolektorów płaskich, bo osobiście uważam że próżniowe choć większych uzysków przegrywają drastycznie cenowo. Co do profesorków to znów problem czytania ze zrozumieniem i wypisywanie wybiórczych informacji przez pompiarzy:1) Zobacz datę publikacji2) Porównaj zapotrzebowania na energię tych 2 przypadków3) Podstaw dzisiejsze ceny paliw4) Przelicz... Dobrze, że nie znalazłem publikacji sprzed 10 laty, bo to by dopiero były porównania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.01.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 mpoplaw, pozostawić go jeszcze w tej nieświadomości czy jednak już go oświecić?Nie będę taki, mpoplaw nie jest pompiarzem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 21.01.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 mpoplaw - planujesz 1600l pod solary? gratulować pomysłowości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts