f.5 15.07.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Tiaaaa dobry dzinks wydaje mi sie.Juz go widzę u sibie na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.07.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Dzisiaj znów dostałem list gratulacyjny od dostawcy energi Enea z nowym taryfikatorem. Niebawem gaz też idzie do góry. Także z czasem co raz bardziej kolektorki stają się atrakcyjne, a ceny będą rosły i rosły. Solar też potrzebuje prądu, ale są to śmieszne ilości w stosunku do tego co produkuje w czasie swojej pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 16.07.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Dzisiaj znów dostałem list gratulacyjny od dostawcy energi Enea z nowym taryfikatorem. Niebawem gaz też idzie do góry. Także z czasem co raz bardziej kolektorki stają się atrakcyjne, a ceny będą rosły i rosły.... i rosły i rosły a i tak kolektory będą kompletnie nieopłacalne dla przeciętnej rodziny. no chyba że masz kilkunastoosobową rodzinę i każda napełnia wannę po kilkaset litrów. wtedy zaczyna to mieć sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.07.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Wróciłem własnie z krety... co zauważyłem ? ano 100 % domów, hoteli,pensjonatów ma solarki, ale oni mają inaczej pomontowane bo na dachach mają zasobniki a nadmiar ciepłej wody ładują w takie czarne, przewaznie kwadratowe zbiorniki na oko tak z 500-1000l które równiez znajdują się na dachach domków. Gdybym mieszkał na Krecie, też bym sobie taki solar zamontował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 26.09.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 i rosły i rosły a i tak kolektory będą kompletnie nieopłacalne dla przeciętnej rodziny. no chyba że masz kilkunastoosobową rodzinę i każda napełnia wannę po kilkaset litrów. wtedy zaczyna to mieć sens. A czy kupno samochodu jest opłacalne? Jesli obliczysz ile wydajesz na paliwo oraz naprawy a także na eksploatację (wymiany oleju, opon, ubezpieczenia, przeglądy, itp.) to okaże się że jest to skarbonka bez dna. A utrzymanie zestawu solarnego kosztuje tylko ok 120 zł rocznie:) I do tego jeszcze na tym zarabiasz bo obniżasz koszty pozyskiwania ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.09.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 A ile metrów wody zużywasz rocznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 13.12.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 (edytowane) Obliczenia ze str. 1 poczynione przez autora sa ok ale... jesli autor przyjał 50-pare zł na ciepłą wode miesiecznie to ja mam w zamian faktury ze spółdzielni:) Oj 50 zł miesiecznie to juz nie ma takiej pozycjii co by kosztowała tym bardziej ciepła woda-najdrozsza:) ok wiec tak:Mam rodzine 5 osobowa(2+3),zuzywamy miesiecznie ciepłej wody za ok 130-150 zł plus jakies 200-300 zł regularnych niedoplat za 5 miesiacy.(faktury do wglądu)Mam tak od 3-4 lat i systematycznie cena rośnie.130 złx12 miesiecy+1560złjesli słonce swieciło by okragły rok to1560złx 5 lat + daje 7800 zł(za tyle kupie zestw solarny komplet bez zadnych problemów. Licze na podstawie obserwacjii uzytkowników na wielu forach w tym na elektroda.pl na 8 miesiecy w roku srednio:130zł x8 miesiecy=10401040 złx7,5 roku mamy=7800-zwrotLeje wody ile chce=komfortuniezalezniam sie od wzrostu cen=komfortWtym wypadku zwrot jesli juz ktos sie upiera ze to musi sie zwrócic za 7,5 roku,niecch solary pozyja do 20 lat to mamy 13 lat darmowej ciepłej wody. Celowo nie wgłebiam sie w cene eksploatacjji solarów bo równie dobrze mozna znalezc zestaw spolarów za 7800, za 9000 jak i za 5000 tys zł .Cena za podgrzanie 1m3 wody u mnie w Zielonej Górze -20,73 zł+3,87 zł zimnacena za 1m3 wody zimnej 3,87zł i zapowiadany dalszy wzrost.jak dostane dopłate lub panel zrobie sam ewentualnie kupie kolektory płaskie(tansze i prawie tak samo wydajne)) to nawet nie ma o czym rozmawiac.W moim przypadku nie montowanie zestawu solarnego byłoby czysta głupotą.Oczywiscie tylko do CWU. pozdrawiam Edytowane 13 Grudnia 2011 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 13.12.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 (edytowane) a czy wziąłeś pod uwagę że w perspektywie 20 lat twoje córki dorosną i wyprowadzą się z domu i twoje zużycie CWU gwałtownie spadnie ?? co do twoich obliczeń, mało który solar próżniowy w Polsce w praktyce daje CWU przez 6 miesięcy, płaskie mają gorsze wydajność w praktyce, po drugie eksploatacja solara kosztuje i tego nie przeskoczysz, po trzecie GZ-50 to 0,22zł/kWh czyli podgrzanie 1m3 wody to w okolicach 10zł ergo: grzejąc gazem albo PCi będziesz wydawał maksymalnie 80zł/miesiąc na CWU przy tym zapotrzebowaniu, z tego solar zaoszczędzi ci maksymalnie 80złx6miesięcy=480zł/rocznie ale 80zł wydasz na konserwację i utrzymanie systemu, więc w perspektywie 20 lat masz dla siebie zaoszczędzoną kwotę góra 8tyś zł i to tylko pod warunkiem że nikt się od ciebie nie wyprowadzi i utrzymasz wysokie zużycie CWU No dobrze córki sie wyprowadza,synowie pójda w sina dal i co? i Myslisz ze za 20 lat bede myslał o jakiejs rozmowie na forum czy mi sie opłaca solar który byc moze juz mchem zarosnie? nie po to sie kupuje takie rzeczy zeby sie nad nimi spuszczac przez 20 lat,o nich sie zapomina. Musiałbys poczyatcrelacje ludzi dzien po dniu np z elektrody...400 stron ale daje wyobrazenie ile daje solar zrobiony w garazu za 1000 zł ,6 miesięcy? Mylisz sie,jak swieci słonce to masz w lutym ciepłą wode ,porozmawiaj z luudzmi, którzy maja to na dachu a nie z teoretykami:) Skad ty bierzesz ta pewnosc ze ja grzejac wode gazem bede wydawał max 80 zl/miesiąc? Widac tobie tzreba w oczy fakturami rzucac za cwu i ogrzewanie zebys przestał wypisaywac te swoje ,szacunkowe kalkulacje,, Skad wiesz i jak wyliczyłes ze bede płacił za ogrzewanie wody 80 zł/miesiac,choc jesli nawet bym tyle płacił to i tak bym solary załozył,bo kryterium ,,zarabiania na swiecacym słoncu,,nie jest zadnym priorytetem,ale ciekawi mnie skad ty wiesz ile ktos płaci w domu za ogrzanie wody?,bo nadzien dzisiejszy płace 130 zł plus ok 30-40 zł niedopłaty za kazdy miesiac. jeszcze jedno..czy grzejac CWU gazem nie muszę nic wydawać na startową instalacje? Bo mi sie zdaje ze ona nie rózni sie niczym od tej ,którą zasilaja kolektory,a sam kolektor to juz nie 8 tys a 2tys. ,wiec jak widzisz sam inwestowac trzeba we wszystko,tyle ze jak sie zdecyduje na gaz,to bede mógł sie spodziewać :rachunku,podwyzki(pewne),braku swobody w dysponowaniu ciepłą wodą ,wieczne gledzenie o tym że ją trzeba oszczedzać bo przyjdzie rachunek...tak tak przy solarach ten stres nie istnieje-warto za to zapłacić moim zdaniem. pozdrawiam Edytowane 13 Grudnia 2011 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.12.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Dla trzech osób, podgrzewanie wody kosztuje mnie 20zł miesięcznie. Całej wody zużywamy około 10m3 miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 14.12.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 ad1, dni słonecznych w naszym Kraju jest w okolicach 180 rocznie i nawet nie próbuj marzyć że nad twoim domem zawsze będzie pogodnie, solar pracujący 365 dni w roku to nawet w Afryce na Saharze nie przejdzie, w Niemczech eksperymentują z hiper drogimi solarami dającymi 90% pokrycia CWU przez okrągły rok tylko że takie instalacje pokrywają cały dach od prawa do lewa, a CWU gromadzona jest w całkiem sporych drogich buforach, a do tego i tak raz na jakiś czas włącza się rezerwowa grzałka, całość jest tak droga że nawet bogaci Niemcy zatrzymali się na etapie eko-ciekawostki ad2. jeśłi GZ-50 kosztuje 2 razy taniej niż płacisz w swojej spółdzielni to o ile spadną twoje rachunki jeśli będziesz grzał tańszym medium ?? a może ty planujesz w domku zrezygnować z taniego gazu i celowo podłączyć się do drogiej spółdzielni ?? ad3. ja z przyjemnością poczekam aż zamotujesz sobie na dachu solar i pochwalisz się ile ci przynosi realnie oszczędności w stosunku do realnej kwoty jaką zainwestowałeś ad4. im większy solar tym większy musi być zbiornik CWU, dla gazu wystarczy mała tania bańka 50-80L, bo będziesz grzał na bieżąco według potrzeb, dla 2 paneli solarnych trzeba dokupić minimum 300L drugą bańkę, a jeśli marzy cie się 60% pokrycie CWU z solara to tylko z 1000L buforem Z tego co czytam to dla panela wystarczajace jest swiatło dzienne by go ruszyc,oczywiście jak słonce daje bezposrednio to jest najlepiej. Oczywiscie ze zbiornik dobiera sie do wielkosci panela ,ale jesli chodzi o zbiornik to 1000 litrów to tu sporo przesadziłes:) wystarczy 200-400 litrów spokojnie,nie wiem po co miałby być 1000 litrowy. niech bedzie nawet 6 miesiecy w roku,to od kwietnia do wrzesnia na 100 % solary zapewnia 100% CWU,czyli mamy minimum pół roku.teraz dodajmy 2-3 miesiące wczesnowiosenne i poznojesienne w których zapotrzebowanie zmiesci sie w 50% -czyli mniej wiecej 7-8 miesiecy mamy ciepła wode z solara...a to nie jest 60 % max tylko 50-60% minimum. Wystarczy poczytac relacje ludzie posiadajacych zestawy solarne ze nawet w styczniu lutym bywaja ciagi dni gdy solarek zapewnia spokojnie pare dni ciepłej wody,wiec nie badzmy takimi pesymistami. mpoplaw tak ciagle prubujesz to rozwiazanie zdyskredytowac . Zestaw solarny dla mojego domu za 9 tys zł to rezygnacja z..3 m2 powierzchni uzytkowej...wiec jesli mam 83 to mógłbym miec 86m2 przyj,mujac cene 1m2 na gotowo na 3 tys zł. Wiec jak sam widzisz solary,gaz czy prad czy inne medium to koszt niezbedny,kwestia co wybierzemy zamiast czego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.12.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Narazie w grudniu był 1 dzien gdzie solar naładował bufor 200 l do 50 stopni. Mam najwyzszą połke solara viessmann prozniowy 2 panele. Światło dzienne nie wystarczy aby naładowac bufor nie ma opcji - sprawdzone na własnej skórze. Wydałem na instalację solarną plus parę gratow instalacyjnych do kominka z PW 26 000 minus dofinansowanie 6 000. Czy to się opłaca generalnie DOM się nie opłaca bo trzeba przy nim chodzic i ciągle cos naprawiac odsnieżac , kosic, poprawiac. Ale nie żałuje inwestycji bo jak wchodzę do pomieszczenia gospodarczego to widok cieszy oko - instalacja dobrze wykonana za duze pieniądze co więcej dodać. Liczenie i obliczanie , wyliczanie , przeliczanie to domena osob mniej zamożnych fakt nikt im nie każe kupowac. też nie jeżdzę mercedesem bo mnie nie stać - przyznaję się szczerze bez bicia ale od razu zeby jezdzenie mercedesem się nie opłącało ------------ Litośći proszę. Wiem co mi się nie opłacało- naprawiac napęd bramy garażowej przy 5 stopniach w zeszłym tygodniu bo teraz leżę w łóżku z temperaturą i jestem wycięty z życia. Trza było kogoś zamowic zapłącic ktoś by chorował ot opłącalnośc i oszczędność. Pozdrawiam ciepło radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.12.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Pozostaje też problem cyrkulacji ktora skutecznie ściągnęła 15 stopni z mojego zasobnika w 24 godziny ale to inna bajka. Czyli konkludując : opłacalnośc zdecydowanie NIE ale jak ktoś lubi alternatywne pozyskiwanie energii i ma w dodatku jeszcze środki na te rzeczy lub chce podwyższyć wartośc inwestycji to TAK.Mówię to jako własciciel solarów Można powiedziec ze ogród też jest mało ekonomiczny zużycie wody , oświetlenie go a jednak duzo osobób decyduje się i zakłada go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 14.12.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Liczenie i obliczanie , wyliczanie , przeliczanie to domena osob mniej zamożnych fakt nikt im nie każe kupowac. też nie jeżdzę mercedesem bo mnie nie stać - przyznaję się szczerze bez bicia ale od razu zeby jezdzenie mercedesem się nie opłącało ------------ Litośći proszę. Wiem co mi się nie opłacało- naprawiac napęd bramy garażowej przy 5 stopniach w zeszłym tygodniu bo teraz leżę w łóżku z temperaturą i jestem wycięty z życia. Trza było kogoś zamowic zapłącic ktoś by chorował ot opłącalnośc i oszczędność. Pozdrawiam ciepło radek o widze ze jednak jest tu ktoś kto wszystkiego na kase nie przelicza:)pozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 14.12.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) mówisz że próbuję ?? mnie się wydaje że cały ten wątek udowodnił już parę razy że solar to całkiem zbyteczne piąte koło u woza stronę wcześniej masz linka do temperatur w zbiorniku CWU podłączonych do solara, popatrz sobie uważnie na wykresy temperatur, bo to że w grudniu świeci słońce i solar nagrzał się do +40 w praktyce oznacza że do zbiornika CWU trafiły pojedyncze Wh energii, czyli bilans mocy wyszedł negatywnie bo pompka poruszająca glikolem zjadła więcej prądu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162385-Solary-i-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87.-Obliczenie.&p=4523984&viewfull=1#post4523984 1000L zbiornik magazynuje energię nawet na 3 doby naprzód, to bardzo zwiększa ilość dni kiedy nie trzeba używać konwencjonalnych źródeł ciepła, 300L zbiornik u ciebie to będzie góra 1 doba rezerwy, czyli w każdy deszczowy, mglisty, pochmurny dzień będziesz musiał odpalić tradycyjny kocioł PS wrócimy do tej rozmowy jak zamontujesz sobie własne solary, i na własnej skórze się przekonasz ile jest z nich pożytku, bo na razie twoje posty to tylko pobożne życzenia i bawienie się teorią, choć ja ci z góry życzę żebyś zbudował zestaw poniżej 8 tyś realnie pokrywający ponad 50% zapotrzebowania na CWU, po takim wyczynie będą ciebie w gazetach drukować jak kogoś kto dokonał niemożliwego Ten watek nic nie udowodnił bo kazdy tu robi wyliczenia które byc moze jemu pasuja-kazdy dom i jego uzytkownik jest inny. Pompka nie zezre pradu bo sie nie załączy:),ona sie załacza jesli jest sens..czyli jak sie podnosi temp. proste. Mylisz sie.Oczywiscie ze zbiornik 1000 lirów zmagazynuje energie na kilka dni ale kiedy tylko bedzie jej za duzo to pojawia sie problem,na innym forum udowodniono ,pokazujac w praktyce ze ekonomicvzniej jest montowac zbiornik mały i zuzywac wode na bieząco niz ją magazynowac,a wiesz dlaczego? ano dlatego ze zeby nagrac 1000 litrow do 50 C,trzeba duzo wiecej niz 300 litrów do 70 C:) proste....Dzieki temu w dni mniej słoneczne zawsze jest szansa na pare stopni wiecej. Dziwne to co piszesz bo normalnie sa osoby które montuja zestawy za mniej kasy i pokrywa im zapotrzebowanie na 6-8 miesiecy,spokojnie ,wiec ja nie wiem skad ty te informacje masz ale ok nie bedze sie przezucał argumantami:). Jak juz zbuduje to zaprosze na piwo,popatrzysz ,ocenisz ,najlepiej sie udowadnia empirycznie:) No gdybym u siebie pyknał zestaw taki jak kolega powyzej za 26 koła to jasne ze by mi sie nie zwróciło i w ogole to byłby znaczny procent mojej budowy,dlatego ja załozyłem sobie limit 6-9 tys max.na taki zestaw,i musi on za te pieniadze przez 6-8 miesiecy srednio dawac CWU.Zreszta inaczej to nie miałoby zadnego sensu . Nasza polemika nie ma chyba sensu bo ty z góry jestes przeciwny solarom(jakis uraz?),ja natomiast nie faworyzuje zadnego rozwiazania tylko staram sie znalezc najlepsze dla mojego domu rozwiazanie:) pozdrawiam Edytowane 14 Grudnia 2011 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.12.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 o widze ze jednak jest tu ktoś kto wszystkiego na kase nie przelicza To po co solary? Mi się cały czas wydawało, że ludzie je zakładają by zmniejszyć rachunki. Porównywanie jazdy mercedesem do solarów jest bez sensu. Jazda Mercedesem to komfort, solary, to ciągła obawa, zagrzeje czy nie zagrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.12.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 front247Opisz swój system ogrzewania CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 14.12.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) front247 Opisz swój system ogrzewania CO i CWU. Wstepne plany sa takie: CWU-solary oczywiscie budzetowo jak najtaniej sie dazakładam 8-9 tys. CO-gaz gz 50,grzejniki bez podłogówki,dogrzewanie wody takze gazem.-tutaj na instalacje CO mam wycene na materiały-11 tys,robocizna we własnym zakresie. Takie mam załozenie,chodzi o to zeby było w miare tanio co miesiąc i w miare bezpiecznie(jesli chodzi o nosnikenergii),bo kominka miec raczej nie bede(70-80%) Mozesz cos doradzic ,zmienic? chetnie poczytam. Mam czas do jesieni na myslenie:),bo juz sie budowa zaczeła. Jesloi to pomoże: Dom 83 m2 ,kubatura 278m3,sciany BK+20cm styro,podloga 25 cm styro,okna w ociepleniu 3 szybowe,strop legary wypełnione wełna,lub czyms innym izolacyjnym(jak najgrubiej mysle 20-35 cm,brak komina. Zaznaczam ze wody ciepłej idzie u nas naprawde ponadprzecietnie,aczkolwiek jesli chodzi o ciepło w domu to rodzina preferuje mniej niz wiecej 19-20C dzieki i pozdrawiam Edytowane 14 Grudnia 2011 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.12.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Przyłącze liczyłeś? Dlaczego nie podłogówka? Jakie ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.12.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 To po co solary? solary, to ciągła obawa, zagrzeje czy nie zagrzeje. Ja nie mam o to obaw nie zrozumiałem mojego postu najwyrazniej. Kominek z PW zamontowałęm nie z tego powodu aby grzac i oszczędzac ,tylko aby decydując sie na palenie w nim odzyskac w jakims stopniu energię i skierowac ja w podłogę. gdym był oszczędny nie budował bym domu bo to strasznie męczy i pożra energię i pieniądze , nie kupował bym solarów ani kominka bez tego da się życ ale tak jak piszę podnoszę wartośc domu a to juz jest jakas ekonomia i jestem zadowolony a to bezcenne nieprawdaż ? o działce 2000 m2 tez nie wspomnę jest zupełnie nieekonomiczna ale jaka lokata kapitału. ale fakt dzis solar spał nawet jak by kosztował i zilion euro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 14.12.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Przyłącze liczyłeś? Dlaczego nie podłogówka? Jakie ocieplenie? Przyłacze gazu? no wiec ja juz mam przyłacze,tylko fizycznie nie w domu bo sie dopiero wznosi:),ale gaz juz mam.Chyba ze chodzi o pociagniecie od skrzynki do domu, to jakies grosze. Nie jestem jakos specjalnie przeciwny podłogówce aczkolwiek sa dwa powody na nie: -mamy znajomych z podlogowka i jednak oni odczuwaja ,chłodek,,,dopiero jak zapala w kominku jest ok-ale tutaj oczywiscie to subiektywne odczucie. -nie mam w planach budowy zastosowania akumulacyjnych materiałów na scianki działowe tak samo wykonczenie podłogi,na podłogówke podobno najlepsze płytki ewentualnie cienkie panele,a u mnie deski swierkowe 3 cm na legarach będą,prawie w całym domu stąd rezygnacja z podłógówki,aczkolwiek moze i przy podłodze z desek tez to jakos funkcjonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts