chris.p 18.06.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Witam, Mam parę pytań dotyczących wymiarów okien:1) jaka może być maksymalna wysokość okna balkonowego o szerokości ok.1200 bez tzw, poprzeczki? 2) W przypadku dużych okien salonowych np trzy-skrzydłowych jaka jest "standardowa" wysokość (czy jest taka?) patrząc w projektach jest różnie: w niektórych 2200 a w niektórych 2500. Jaką wybrać i od czego jest to uzależnione? 3) Czy warto robić okna tzw. jedno-taflowe o wymiarach 1500x1500 np w kuchni czy w sypialni? Są jakieś wyraźne przeciwwskazania? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.06.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 ad.1)wszystko zależy od systemu profiliSchuco CT70:profil okienny - maksymalna wysokość 2100profil pośredni - maksymalna wysokość 2400ad.2)Dla większości firm nie ma już pojęcia "typówka" i marketingowej zabawy cenamiad.3)Realnie takie okno użytkowane jest tylko jako uchylne - otwiera się je tylko do mycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris.p 18.06.2010 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Jareko: dzięki za szybką odpowiedź Dopiero zacząłem "czytać" o oknach i nie znam jeszcze wielu pojęć np. co to profil pośredni:) W projekcie mam otwór 3150x2400 i zastanawiam się jakie okno do niego dopasować, myślałem nad dwoma rozwiązaniami -dwuskrzydłowe przesuwne - pewnie sporo droższe rozwiązanie -trzyskrzydłowe RU Pod względem estetyki obydwa są OK. Na razie wiem tyle, że chcę okna PCV kolor złoty dąb bez poprzeczek:) jeśli chodzi o inne parametry to nie wiem na co zwracać uwagę:) Jakie wybrać szyby ? Jaki mają mieć " współczynnik ciepłochłonności" (stosunek cena-oczekiwany efekt) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.06.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 ...W projekcie mam otwór 3150x2400 i zastanawiam się jakie okno do niego dopasować, myślałem nad dwoma rozwiązaniami -dwuskrzydłowe przesuwne - pewnie sporo droższe rozwiązanie -trzyskrzydłowe RU ... przy tych wymiarach : HS - podnoszono-przesuwane w podziale na pół - rozwiązanie najdroższe HKS - uchylno-przesuwne - rozwiązanie tańsze ale.... podział z lekka niesymetryczny gdyż maksymalna szerokość, wynikająca z ograniczeń jakie sprawiają okucia to 3000 (przy podziale 1/2) fix szklony w skrzydle + drzwi balkonowe, dwuskrzydłowe - rozwiązanie najtańsze co nie oznacza że tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 18.06.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 fix szklony w skrzydle + drzwi balkonowe, dwuskrzydłowe - rozwiązanie najtańsze co nie oznacza że tanie Ale obawiam się, że ta wersja przy podziale 1/3+1/3+1/3 wyłącznie na skrzydle pośrednim czyli też nie najtaniej i do tego będzie się różniło od sąsiednich okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.06.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 masz rację, na skrzydle pośrednimA co to jest skrzydło pośrednie?Szerszy profil skrzydła by statyka była lepsza dzięki zastosowaniu większego wzmocnieniaI znów na przykładzie Schucojeśli od zewnętrznej krawędzi ościeżnicy do krawędzi skrzydła przy szybie odległość wynosi 120 mm to przy skrzydle pośrednim wyniesie 140 mm HKS i HS także będzie się od pozostałym okien różnił ale czy to aż taka różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts